|

Bästa 4G router 2023: Komplett guide

Att koppla upp till 4G-nätet har blivit allt mer populärt. Mycket tack vare dess höga hastigheter och portabilitet. Men för att lyckas få en bra och stabil lina behövs en bra 4G router. Vi har därför recenserat och listat årets bästa 4G routers för mobilt bredband.


Fler och fler människor går från den fasta Internetuppkopplingen till ett mobilt bredband. Framförallt nu när många människor börjat jobba hemifrån.

Men för att få en snabb och stabil uppkoppling genom 4G så behövs en bra router. För att du ska undvika dyra felköp, så har vi listat årets mest prisvärda routrar – inom varje priskategori.

Bästa 4G router

Den bästa 4G routern i år är TP-Link Archer MR600. Den har väldigt snabba hastigheter med en pålitlig och stark signal. Routern är oerhört enkel att installera – även för de minst tekniska. Den passar perfekt för landsbygden, hemmakontor och de som behöver höga hastigheter för streaming och gaming. Definitivt den router som ger mest för pengarna i år!


Bästa 4G router: TP-Link Archer MR600

TP-Link-Archer-MR600-4G-router

Det här är definitivt den mest prisvärda och lättanvända 4G-routern för i år. Den ger höga hastigheter, samtidigt som signalen är stark och pålitlig.

Något vi verkligen gillar är hur lätt den är att komma igång med. Eftersom den är ”plug-and-play”, så är det bara att koppla in routern och köra igång. Ingen avancerad installation eller konfiguration behövs.

Allt du behöver göra är att sätta i SIM-kortet, logga in på enheten och följa instruktionerna. Det tar 2-5 minuter att börja använda routern. Supersmidigt – även för de som inte har någon tidigare erfarenhet.

Hastigheterna på MR600 är förvånansvärt bra. Det går att spela spel utan lagg och flera datorer kan använda Netflix utan att det buffrar eller är långsamt. Det är som att sitta på en vanlig kabeluppkoppling.

Mr600 har en brandvägg för skydda ditt nätverk. Den har även statisk IP-routing och använder sig av Cat 6-standarden. Storleken på SIM-kortet är Micro-SIM.

För det här priset är det en fruktansvärt bra router. Hastigheterna är extremt snabba, både för nedladdning och uppladdning. Den enkla installationen är en stor bonus.

Om du bor i glesbygden, har hemmakontor eller letar efter en portabel 4G-router av annan anledning – så är det här definitivt den bästa 4G routern på marknaden idag. Ett givet köp!


Redaktörens val: TP-Link Archer MR400 4G-router

TP-Link-Archer-MR400

Den här routern har ett inbyggt modem med stöd upp mot 150 Mb/s. Även om du inte kommer att komma upp i de hastigheterna, så är mottagningen ändå väldigt bra.

Faktum är att mottagningen är riktigt bra – även på landsbygden där täckningen annars brukar vara dålig.

Trots att routern är ganska liten, så är räckvidden riktigt bra. Den förser hela hushållet med Internetåtkomst utan några som helst problem.

Precis som TP-Links övriga routrar, så är installationen väldigt enkel. Det är bara att trycka i SIM-kortet, logga in och följa instruktionerna på rutan. Modemet är aktiverat och redo att användas inom loppet av ett par minuter.

Routern har stöd för Nano-SIMkort och använder Cat 4.

Modemet har två externa antenner och tre inbyggda antennet för Wifi. Det finns stöd för både 5Ghz och 2,4 Ghz.

Nackdelen med den här routern är priset. Räkna med att betala ungefär 1700-1800 kronor. Men då får du också vad du betalar för – vilket är en snabb och pålitlig router som är lätt att installera.

Helt klart en av årets favoriter!


Bästa budget 4G-router: D-Link DWR-932 4G-router

D-Link-DWR-932-Router

DWR-932 är en liten och smidig mobil Wifi router med Cat.4. Den har en väldigt kompakt form och tar upp minimalt med plats. Så den passar perfekt för husvagnen eller hushåll där du vill spara på utrymme.

Den har stöd för mini-sim, som du enkelt placerar i routern. Det följer även med en adapter för simkortet för mini-sim till micro-sim.

Routern använder sig av 2,4 Ghz-band och kan nå upp till 300 Mbit/s. Signalen är stark och bra, men räkna inte med att komma upp i riktigt så höga hastigheter.

Än dock, räcker den gott och väl för både streaming och spel – även med flera enheter uppkopplade.

Routern drivs på batteri som håller i ungefär fem timmar. Du kan sedan ladda den via Micro-USB. Du får även med en laddningskabel från Micro-USB till vanlig USB.

Fördelen med den här routern är dess kompakta form, mer än godkända täckning och effektiva signal. Dessutom till ett väldigt lågt pris.

DWR-932 har stöd för upp till 10 enheter, men när du kopplar upp fler än två så märks det att hastigheterna försämras.

Vi rekommenderar därför att du håller dig till två maskiner åt gången, i alla fall om du sysslar med streaming eller spelar spel.

Användarvänligheten är lite si-sådär. Vi älskar D-links app som gör det superlätt att ändra inställningar på ett enkelt sätt. Men att aktivera och konfigurera routern för första gången var ganska tidskrävande.

Bruksanvisningen är på svenska, så det för den otekniska går den att konfigurera rätt – men räkna med att det tar lite mer tid än andra routers i vårt bäst i test.

Överlag är vi riktigt nöjda med den här routern. Den är perfekt för att ta med på resor och utflykter. Fördelen med DWR-932 är att den är så kompakt, portabel och batteridriven.

Om du letar efter en bra mobil bredbandsrouter så är det här ett riktigt bra val!


Väldigt populär: TP-Link Archer MR200

TP-Link-Archer-MR200-4G-router

Det här är en av de populäraste 4G-routrarna just nu. Med sina två externa 4G-antenner och inbyggda wifi-antenner så ger den riktigt bra hastigheter.

Vi gillar att linan är snabb även när flera maskiner är uppkopplade samtidigt.

Stabiliteten är inte den bästa. När du har en eller två enheter uppkopplade så fungerar den bra. Men när du använder 4-5 enheter så kan det bli lite sämre signal.

Som tur är kan du ändra från 2,4 Ghz till 5 Ghz väldigt enkelt, för att få en bättre signal på routern.

Gränssnittet är riktigt användarvänligt och det går snabbt att börja använda routern. Vilket är en av anledningarna till varför MR200 (och de andra routrarna i MR-familjen) blivit så populära.

Det är bara att koppla in, aktivera och börja köra. Inget strul med manualer eller konstiga konfigurationer. Sånt gillar vi!

Du kan också använda en av WAN-portarna till fast internetanslutning, vilket fungerar som en bra backup när 4G inte fungerar som det ska eller om ni har flera maskiner som används samtidigt.

För under 1000 kronor är det en riktigt bra 4G router. Eftersom den är konfigurerad på förhand, så är det bara att koppla in routern och börja använda den direkt.


Vad är en 4G router

4G-mobilt-bredband

En 4G router, även kallad LTE, kopplar upp mot en satellit istället för kabel. Det gör att du kan få Internetåtkomst även om du bor på landsbygden utan ett direkt nätuttag i väggen.

Eftersom du inte behöver ett kabelmodem för att få Internet, så är en 4G-router väldigt portabel. Vilket har gjort den till förstahandsvalet för människor som reser mycket, byter lägenhet eller bor på en plats där uppkopplingen är dålig eller icke existerande.

Allt du behöver göra för att koppla in en 4G-router är att stoppa in SIM-kortet i routern och koppla upp den mot datorn.

SIM-kortet får du från den Internetleverantör du valt – vilket i många fall kan vara din vanliga telefonoperatör.

4G-routrar är en Wifi-router, men kallas också för LTE router och Mifi-router. I butiker brukar man däremot använda begreppen 4G och LTE.

Hur snabb är en 4G router

Hastighetsmätare-för-Internet

Det är flera faktorer som avgör vilka hastigheter du kan få med din 4G router. Exempelvis var du bor, hur långt bort satelliten är, vilken maskin du har och kvalitén på routern.

Till och med byggmaterialet i ditt hus påverkar hur stark och snabb signalen är. Det gäller att placera routern på rätt sätt och plats.

Teoretiskt sett kan 4G uppnå hastigheter upp mot 300 Mbit/s. Men sådana hastigheter uppnås endast i kontrollerade miljöer, exempelvis ett laboratorium.

I hemmet brukar ett mobilt bredband som har 4G generera runt 10-20 Mbit/s. Vilket är mycket bättre än föregångaren 3G. I många fall är 4G 20 gånger snabbare än 3G.

Hur fungerar en 4G router med SIM-kort

Att installera och använda en 4G router med SIM-kort är mycket enkelt. Hur du går tillväga kan variera mellan tillverkare, men generellt sett gör du så här:

1. Installera antennerna på routern och rikta dem uppåt
2. Placera SIM-kortet i routern och stäng locket
3. Koppla ihop routern till ett strömuttag och starta sedan routern

Med din router, eller Internetleverantörens papper, så får du tillhörande inloggningsuppgifter. Det vill säga användarnamn och lösenord, så att du kan koppla upp datorn eller mobiltelefonen till routern.

Den här typen av teknologi är mycket enkel att installera och börja använda. Även för de som inte är så tekniska eller vana vid routrar. Det är långt ifrån en så avancerad process som det brukade vara för 10-15 år sedan när du skulle installera Internetmodem och routrar.

Är det värt att köpa en 4G LTE router

Arbetar-hemifrån-med-4G-Internet

En 4G router ger en flexibilitet och portabilitet som få nätuppkopplingar kan erbjuda.

Inte alla användare behöver en 4G router, utan de klarar sig bra med en vanlig Internetuppkoppling genom optisk fiber.

Eftersom 4G förlitar sig på signaler till satelliter, så är nerladdning- och uppladdningshastigheterna inte lika bra som fibernätet. 4G är inte dåligt – men det är heller inte det absolut snabbaste alternativet.

En 4G router är därför inte det bästa valet för alla typer av användare. Så låt oss gå igenom vilka som vanligtvis använder sig av den här typen av teknologi.

Om du har ett snabbt Internet genom vägguttaget, så rekommenderar vi att du köper en mesh router istället. Här kan du hitta den bästa mesh wifi för optimal signalstyrka i stora hus.

Vem passar 4G LTE bäst för

Mobila hemkontor. Fler och fler människor jobbar hemifrån. En del förflyttar sig därför mellan olika platser för att arbeta. Vissa dagar jobbar man hemifrån, andra dagar på kontoret, fiket eller i sommarstugan.

Med ett mobilt bredband behöver du inte koppla ner, koppla upp och sätta upp nya konfigurationer när du byter plats. Du är hela tiden uppkopplad till samma nät, oavsett var du befinner dig.

Landsbygden med dålig anslutning. Även om Sverige har en bred täckning av Internetåtkomst, så finns det fortfarande många områden där man saknar Internet. Alternativt platser där Internethastigheten är under all kritik.

Om platsen där du arbetar eller bor på har en dålig uppkoppling, så kan en 4G router vara en räddare i nöden. Det fungerar som ett bra substitut till en vanlig uppkoppling.

Backup till vanliga Internetuppkopplingen. Många människor använder 4G routern som en backup, utifall att den vanliga Internetuppkopplingen skulle sluta fungera.

Om du arbetar hemifrån med tidskänsliga projekt, så kan en förlorad Internetuppkoppling vara ett stort problem. Istället för att använda en långsam Hotspot genom mobiltelefonen, så kan du använda det snabbare 4G-nätet som en backup.

Gamers och streamers. Att spela spel, streama eller ladda upp stora filer på Internet kan kräva en hel del bandbredd. En del människor brukar därför separera nätuppkopplingen för att inte sakta ner linan.

Exempelvis kan den vanliga kabelanslutningen användas till tyngre projekt, så som gaming, streaming och filuppladdning. Medan 4G-routern används till att surfa på nätet, titta på Youtube-klipp och göra kontorsarbete.

Skillnaden mellan 4G Wifi router och DSL router

Traditionellt-modem-uttag

Både 4G routern och DSL routern ger dig en nätverksanslutning. Skillnaden är hur de två får kontakt med nätverket.

En 4G-router kopplas inte in i vägguttaget, utan använder sig av satelliter för att få nätverksåtkomst. Vilket gör det möjligt för människor som bor på platser där det inte finns en fast Internetuppkoppling att också kunna använda Internet.

Fördelen med 4G är att du också kan dela Internetuppkopplingen med andra maskiner och enheter, vart än du befinner dig. Så länge enheten är inom nätverkets räckvidd.

En DSL router med inbyggt modem kopplas upp genom telefonuttaget i huset. Ditt hushåll behöver alltså ha en prenumeration hos en Internetleverantör som finns tillgänglig i området. Uppkopplingen sker då genom optisk fiber och kablar, istället för satelliter.

Oftast betalar du för din 4G-prenumation baserat på hur mycket data du använder. Avgiften för en Internetuppkoppling genom DSL eller ADSL bredband är oftast månadsvis, oavsett hur mycket data du använder.

Läs också