| |

Äggproteinpulver Bäst i test 2023 – Topp 4

Äggproteinpulver är ett perfekt alternativ till Whey – framförallt för oss som är laktosintoleranta. Vi har testat och listat årets bästa äggprotein för att hjälpa dig att hitta rätt.


Under våra tester har vi noterat att det är en stor skillnad mellan olika äggproteinpulver. Både vad gäller smak, konsistens och hur enkla de är att blanda.

Även andelen protein skiljer sig kraftigt mellan vissa tillskott.

Därför har vi tagit fram årets bästa äggproteinpulver, för att du enkelt ska kunna hitta det pulver som passar dig och dina behov bäst.

Bästa äggproteinpulvret

Det bästa äggproteinpulvret idag är Core Egg Protein. Det innehåller hela 75% protein, få kalorier och är enkelt att blanda. Både med mjölk och vatten. Pulvret är snällt mot magen och är dessutom ett av de billigaste.


Bästa äggvitepulvret: Core Egg Protein

Bästa-äggproteinpulvret-core-egg

Kalorier: 87 kcal – Protein: 20,3 gram – Kolhydrater: 0,4 g – Fett: 0,3 g

Det här är ett helt laktosfritt proteinpulver som består av 75% protein.

Det är helt klart det mest lättlösliga äggprotein vi testat. Både i mjölk och vatten så blandar det sig riktigt bra – vilket är ovanligt när det kommer till äggproteinpulver.

Core Egg finns i chokladsmaken och även om vi gillar den, så känns den lite aningen för söt. Hade man bara taggat ner lite på sötningen så hade den fått full pott för smaken.

Ett mycket bra pulver för oss med känslig mage som vill bort från alla produkter innehållande laktos.

En portion innehåller 20,3 gram protein och endast 87 kalorier. Så det är extra bra för dig som vill gå ner i vikt eller av annan anledning inte vill få i dig extra kalorier.

En portion kostar endast 8,6 kronor – eller om du köper tre påsar, så blir det 7,4 kronor per portion. Ett klart godkänt pris.

Definitivt årets bästa äggproteinpulver! Vi gillar det starkt – från hur lättblandat det är, till proteinmängden och priset.


Bästa äggpulvret: Helt Ärligt Äggpulver

Bästa-äggpulvret-helt-ärligt

Kalorier: 132 kcal – Protein: 15,3 gram – Kolhydrater: 7,8 g – Fett: 4,2 g

Ett svenskt äggprotein som baseras på hela ägget; äggvitan och äggulan.

Pulvret finns just nu i tre olika smaker; choklad, naturell och vanilj. Det är faktiskt överraskande goda smaker. De smakar bättre än Core Eggs chokladsmak.

Vi har heller inte noterat några klumpar när vi blandat pulvret.

Nackdelen är att proteinhalten inte är lika hög som andra pulver. En portion ger dig 15 gram protein och 132 kalorier.

Man har även tillsatt socker i pulvret. Men vi får lov att ge Helt ärligt bonuspoäng för att de lyckats hålla innehållsförteckningen så pass kort. Andra proteinpulver tenderar att vara fyllda med olika fyllningsmedel.

Eftersom pulvret är gjort av hela ägget, så tillkommer en del vitaminer och mineraler. Men det innebär också att det innehåller mer kolhydrater och fett än äggviteprotein.

Det här äggproteinpulvret är utan tvekan ett av de populäraste just nu. Det finns massvis av positiva tester och omdömen.

I likhet med våra erfarenheter, vittnar många om att det är väldigt snällt mot magen och att det blandas lätt.

Vi får även tippa vår hatt för det generösa priset, som landar på 5 kronor per portion. Det är billigare än de flesta andra proteintillskotten – framförallt de baserade på ägg.


Bäst för matlagning: Star Nutrition Flytande Äggvita

Äggprotein-för-matlagning

Kalorier: 45 kcal – Protein: 10 gram – Kolhydrater: 1 g – Fett: 0 g

Den flytande äggvitan som finns i matbutiker har ofta en dålig smak och lukt och innehåller fler saker än bara ägg. I bästa fall är det 85-89% ägg.

Äggvitan från Star nutrition är helt annorlunda.

Den här flaskan innehåller 100% ägg. Med andra ord helt fri från tillsatser och andra ingredienser.

Dessutom är den, hör och häpna, god!

Det här gör oss förvirrade. Varför innehåller äggvitorna så många andra ingredienser och tillsatser, om 100% ren äggvita är god? Underligt.

Nåväl.

100 ml av den här äggvitan ger dig 45 kalorier, 10 gram protein och är helt fri från fett.

En flaska kostar 75 kronor, vilket givetvis är mer än vad flaskorna kostar i butik. Men fördelarna överväger nackdelarna med råga!

Perfekt för att laga mat eller bakverk med.

Tusen gånger bättre, smakfullare och nyttigare än de vi hittat i vanliga matbutiker.


Bra Alternativ: Scitec Nutrition Egg PRO

Äggproteinpulver-scitect-nutrition

Kalorier: 95 kcal – Protein: 22 gram – Kolhydrater: 1,8 g – Fett: 0 g

Ett riktigt old school-protein som funnits ett bra tag. Det har inte riktigt slagit igenom i Sverige, men är desto populärare i andra länder.

En portion landar på 95 kalorier och hela 22 gram protein. Så det innehåller mer protein än många andra äggproteinpulver.

Den har en god chokladsmak och är lättlöslig. Den är definitivt på nivå med övriga proteinpulver i vårt bäst i test.

Egg Pro är ett äggvitepulver, så det innehåller inget från äggulan. Vilket innebär få kolhydrater och inget fett.

Vi är lite besvikna över att det enbart finns en storlek på burken, som är på 930 gram. En del människor vill testa pulvret först och brukar köpa mindre varianter.

Men det är inte hela världen, då en burk ger dig 31 portioner – vilket är en shake om dagen.

Pulvret kostar 10,6 kronor per portion och därmed ett par kronor dyrare än exempelvis Core Egg. Men inte heller det är ett stort problem, framförallt inte eftersom det här pulvret innehåller lite mer protein.

Ett bra och populärt äggprotein som funnits länge. Varmt rekommenderad!


Vad är äggvitepulver

Det finns två olika typer av äggproteinpulver, varav den ena är äggvitepulver.

Den här typen av proteinpulver består av äggets vita. Man har alltså tagit ut äggulan innan man producerade pulvret.

Äggvitepulver innehåller mindre fett och färre kalorier än heläggspulver. Det innehåller även, generellt sett, mer protein.

Äggvitepulver är oftast helvitt.

Vad är heläggspulver

Heläggspulver är precis som namnet avslöjar, baserat på hela ägget. Det vill säga både äggvitan och äggulan.

Den här typen av proteinpulver innehåller mer fett och kalorier än äggvitepulver. Det är även rikare på Omega-3, samt har högre kolesterolvärde.

Heläggspulver tenderar att ha en lite gulare färg än äggvitepulver.

Är äggprotein bra

Ägg-på-köksbordet

Äggprotein är ett väldigt bra proteinpulver och alternativ till whey.

Det är laktosfritt och innehåller väldigt lite fett och kolhydrater. Många människor som får problem med magen av vanligt vassleprotein, brukar kunna använda äggprotein utan bekymmer.

Ytterst få tillverkare av äggprotein lägger till socker och andra tillsatser i sina äggproteinpulver. Vilket är ännu en fördel med den här typen av kosttillskott.

Äggprotein är ett högvärdigt protein

Högvärdigt protein innebär att det innehåller alla de essentiella aminosyror som din kropp behöver.

Men äggprotein består inte bara av alla viktiga aminosyror, det är även fullpackad av dem. Varje shake är därför väldigt rik på protein.

När det kommer till mängden L-leucin per portion, så är äggprotein på andra plats – strax efter Whey.

Det är ett laktosfritt proteinpulver

De flesta proteinpulver på marknaden idag innehåller laktos. Vilket kan orsaka uppsvullen mage och magproblem, även om du bara är lite laktoskänslig.

För oss som är laktosintoleranta är äggprotein som en skänk från ovan. Det är ett smidigt och bra sätt att få i sig protein av hög kvalité – utan att behöva oroa sig för hur magen kommer att reagera om en timme.

Äggviteprotein innehåller få kalorier

Det mesta av äggets kalorier, fett och kolesterol är koncentrerat i äggulan. Äggvitepulver är därför väldigt snålt på kalorier och perfekt för dig som vill ha koll på vikten.

Dessvärre innehåller det mesta av äggets vitaminer och mineraler också i äggulan. Men det är inte hela världen – den primära anledningen för att dricka proteinpulver är ju för att få i sig protein.

Äggvitepulver innehåller i regel färre kalorier än vassleprotein.

Hur många aminosyror finns det i ägg

Ägg innehåller alla nio essentiella aminosyror som din kropp behöver. Det gör ägg till en fantastisk proteinkälla för att optimera muskeltillväxt och återhämtning efter träning.

Studier visar att ägg tas upp bättre av kroppen än många andra proteinkällor, exempelvis kasein och soja.

Är äggvitepulver veganskt

Äggvitepulver är inte veganskt. Pulvret utvinns från riktiga ägg, vilket gör att veganer utesluter äggprotein.

Som tur är finns det andra typer av proteinpulver som veganer kan använda, så som hampa-, ärt- och sojaprotein.

Vad innehåller äggpulver

Innehållet i äggproteinpulver kan skilja sig mellan tillverkare. I regel har de en väldigt kort innehållsförteckning i jämförelse med vassle- och kaseinprotein.

Svenska Helt Ärligts äggpulver innehåller endast äggvita, äggula, glukossirap, socker, chokladarom, sukralos och acesulfam k.

Core Egg Protein innehåller lite fler ämnen: äggviteprotein, kakaopulver, fiber, aromer, konsistensgivare och två sötningsmedel.

Äggprotein vs vassle

Både äggprotein och vassle har sina styrkor och svagheter.

Vassleprotein, även kallat Whey, är helt klart det vanligaste och mest populära proteinpulvret idag. Men för vissa människor är äggprotein ett bättre val.

En stor skillnad är att vassle innehåller mycket laktos, vilket kan orsaka uppblåst mage och en strulig mage. Äggprotein är helt laktosfritt och tenderar att vara mycket snällare för magen.

Vassle tenderar också att innehålla mycket fyllnings- och sötningsmedel, vilket även det kan orsaka magproblem för många. Äggprotein har oftast en mycket kortare och hälsosammare innehållsförteckning.

Äggproteinpulver kan vara lite svårare att blanda än vassle, då äggprotein skummar en hel del. Trickset för att förminska skummandet, är att skaka i mindre rörelser eller att använda en sked eller visp.

Kalorier, fett och kolhydrater

Ägg- och vassleprotein innehåller liknande mängd kalorier. Oftast mellan 120 och 130 kalorier per portion.

Whey har för det mesta mer kolhydrater och fett än vad äggprotein har.

Om kolesterol är något du vill undvika, så kan Whey vara det bättre alternativet. Äggprotein kan ha upp mot tre gånger så mycket kolesterol som vassleprotein har.

Läs också