Airfryer eller fritös: Fördelar, nackdelar och skillnader

Pommes-frites-på-tallrik

Står du i valet och kvalet mellan en airfryer och fritös? Oroa dig inte. Vi har listat alla fördelar, nackdelar och skillnader mellan de två maskinerna.


För att kunna göra ett bra beslut och slippa felköp, är det viktigt att du har koll på vad som skiljer de två åt.

Det finns nämligen ett par stora och viktiga skillnader

Airfryer eller fritös

För att förstå skillnaderna mellan en airfryer och fritös, så är det viktigt att förstå hur de fungerar.

De båda lagar inte maten på samma sätt, vilket gör att maten inte blir likadan.

Vad är en airfryer

Även om airfryern på svenska kallas för varmluftsfritös – så friterar den egentligen inte.

En airfryer använder värmeelement och fläktar för att snabbt cirkulera varmluft genom maskinen och råvarorna.

Man skulle teoretiskt sett kunna beskriva den som en ”snabbugn”.

Men till skillnad från en vanlig ugn, så resulterar det snabba flödet av varmluft i att maten blir snarlikt friterad mat.

Ingredienserna blir knapriga på utsidan och saftiga på insidan. Än dock blir det inte lika saftigt och krispigt som i en riktig fritös.

Du behöver inte använda olja i en airfryer, alternativt bara ett par droppar.

Om du planerar att köpa en airfryer, så utsedde vi nyligen den bästa varmluftsfritösen för i år.

Vad är en fritös

Fritösen använder oerhört varm olja för att koka råvarorna som du lagt i maskinen.

Du lägger maten i en korg, som du sedan sänker ner i maskinen där den kokande oljan finns. Vanligtvis är temperaturen mellan 140 och 200 grader.

När maten är friterad tar du upp korgen ur oljan. Många kockar lägger sedan maten på en bit papper, för att ta bort överskottet av flott och fett.

Den här tekniken och typen av matlagning ger en unik och smakfull mat. Utsidan på maten är gyllenbrun och krispig, medan insidan är saftig och mjuk.

Som du kan se i vårt fritös bäst i test, så har teknologin utvecklats en hel del och är numera mycket säkrare och användarvänligare för hemmabruk.

Många modeller är utrustade med säkerhetsanordningar så som överhettningsskydd, automatisk avstängning och stänkskydd.

Fördelar och nackdelar

Mat-friteras

Den främsta skillnaden mellan en airfryer och djupfritös är smaken.

Airfryern producerar inte samma krispiga och gyllenbruna livsmedel som en fritös. Resultatet är snarlikt, men fortfarande inte riktigt friterat.

Mat som blivit tillagad i en airfryer tenderar att vara mycket torrare.

Fritösens distinkta och unika smak är helt klart det främsta argumentet för att köpa en fritös istället för en airfryer.

Men varmluftsfritösen har också många fördelar.

Eftersom du inte använder någon, eller väldigt lite, olja i en airfryer så är det ur ett hälsoperspektiv mycket nyttigare. Olja innehåller mycket fett och många kalorier.

Rengöring och säkerhet

En annan positiv aspekt med airfryern är att de är enklare att rengöra. De har färre delar som behöver rengöras och någon olja eller oljespill behöver du inte ta hand om.

Att rengöra en fritös kan vara tidskrävande, eftersom du måste ta ut och filtrera oljan, samt skrubba bort fettuppbyggnader på insidan.

Eftersom fritösen hanterar kokande olja, så är den också farligare att använda än en airfryer – som fungerar likt en ugn.

Nuförtiden finns det däremot många säkerhetsanordningar i fritöser som minimerar risken för oljestänk och överhettning.

Sammanfattningsvis så gör djupfritösen mycket godare mat. Men det kräver mer arbete och det är inte lika hälsosamt som en airfryer.

Airfryern är enklare att använda, säkrare och nyttigare – men maten blir inte friterad på riktigt. Dina ingredienser blir inte lika krispiga som i en fritös.

Är airfryer en fritös

Airfryer, eller varmluftsfritös som det heter på svenska, är inte en riktig fritös.

När man friterar mat så kokar man råvarorna i olja. En airfryer använder snabbt cirkulerande varmluft för att tillaga maten.

Resultatet blir en imitation av friterad mat. Den blir krispig på utsidan och saftig på insidan, men inte lika krispig och saftig som i en fritös.

En varmluftsfritös är alltså inte en riktig fritös, men det är den köksmaskin som kommer närmast att kunna laga friterad mat – utan att fritera råvarorna på riktigt.

Är det nyttigare med en airfryer

I jämförelse med en djupfritös så är en airfryer mycket nyttigare.

Varmluftsfritösen använder ingen, eller väldigt lite, olja – vilket gör att maten innehåller mycket färre kalorier, flott och fett än en fritös.

Av den anledningen är en airfryer ett hälsosamt alternativ till fritösen och en stor anledning till varför den har blivit så populär.

Läs också