| |

Airfryer Bäst i test 2023: Komplett guide

Bästa-airfryers

Att köpa en airfryer är inte det lättaste. Skillnaderna mellan olika maskiner är små – men av stor betydelse. Vi har listat årets bästa airfryer inom varje kategori, så att du snabbt och enkelt kan hitta den som passar dina behov.


Förvånansvärt många människor köper fel airfryers, vilket kostar både tid och pengar.

Men inte för att airfryern nödvändigtvis är dålig – utan för att de köpte en modell som inte passar deras behov.

Det är lätt hänt att det sker med airfryers, framförallt när det kommer till storleken.

Ett annat problem är att en del varmluftsfritöser rent ut sagt är dåliga på att laga maten. Det blir inte ens i närheten av resultaten du får i en riktig fritös.

För att du undvika dåliga airfryers och dessutom hitta den typ som passar dig, så har vi recenserat och listat årets bästa airfryers.

Bästa airfryer

Den bästa airfryern i år är Severin Varmluftsfritös XL. Den värmer riktigt bra, ger ett knaprigt resultat och erbjuder dig 6 förinställda program att välja på. Den är oerhört enkel att använda, även för nybörjare – samtidigt som den har både timer och automatisk avstängning. Till vår förvåning och uppskattning, är det dessutom en av de billigaste maskinerna på marknaden just nu. En självklar favorit!


Bästa airfryer: Severin Varmluftsfritös XL

Bästa-airfryer-Severin-varmluftfritös-XL

Det här är en av de billigaste varmluftsfritöserna på marknaden – men trots den absolut bästa. Den stora andelen positiva recensioner och omdömen på nätet vittnar om kvalitén.

Först och främst är den otroligt enkel att använda och rengöra. Du behöver spendera minimalt med tid på maskinen.

På LCD-displayen får du full kontroll över friteringen och stekningen. Du kan själv ställa in temperaturen mellan 80 och 200 grader, beroende på vad du vill fritera.

Om du inte vill ställa in temperaturen och tillagningstiden själv, så finns det 6 stycken automatiska program som gör allt jobb åt dig.

Om du exempelvis vill fritera pommes frites, behöver du bara fylla maskinen med pommes, sätta på maskinen, välja ”pommes frites” och sedan klicka på startknappen.

Airfryern är även utrustad med en timer upp till 60 minuter och en automatisk avstängning när den är klar. Perfekt för oss som har tankarna någon annanstans och råkar glömma bort att maskinen är igång.

Hur simpelt och användarvänligt som helst!

Resultaten i maskinen gör oss heller inte besvikna. Allt från frysta pommes frites, till fläsk, kycklinglår och chokladfondant blir supergott och knaprigt!

När det är dags att rengöra maskinen så faller alla matrester av direkt, tack vare non-stick-beläggningen. Du kan med andra ord diska den på nolltid.

Du behöver heller inte använda olja i den här maskinen. Om du, mot förmodan, skulle vilja använda lite olja för att stärka matupplevelsen – så går det också bra.

Överskott av fett och olja droppar ner i behållaren på undersidan, vilket gör att du slipper allt kladd i frityrkorgen.

Det enda negativa med Severins airfryer är det inte följer med några recept eller kokbok.

Vi har förvisso de automatiska programmen och det finns massvis av recept på nätet – men vi hade gärna sett att det följde med i alla fall ett litet recepthäfte.

Utöver det är vi supernöjda med den här varmluftsfritösen. Trots att den är i det lägre prissegmentet, så dominerar den marknaden totalt.

Helt klart den bästa airfryern! Otroligt prisvärd.


Redaktörens val: Princess Aerofryer XXL

Princess-airfryer-XXL

Det här är en massiv airfryer som rymmer hela 5,2 liter, eller 1500 gram pommes frites. Perfekt för barnfamiljer och när du har gäster på besök.

Appropå pommes frites så blir de riktigt krispiga och smaskiga i den här maskinen. Även potatisbullar, klyftpotatis och kycklingklubbor blir väldigt goda.

Den är även utrustad med 8 förinställda program, där maskinen sköter både tiden och temperaturen. Du kan välja allt från kött och fisk, till räkor och grönsaker.

Om du vill kunna ställa in temperatur och tid själv, så går det också med hjälp av den manuella funktionen.

För att göra den ännu mer användarvänlig, så har man gjort så att vissa delar går att rengöra i diskmaskinen. Det uppskattar vi!

Maskinen överlag är väldigt enkel och lätt att förstå sig på. Även för de som aldrig tidigare ägt en airfryer.

Precis som i de flesta andra varmluftsfritöser behöver du heller inte använda olja i den här maskinen – även om det går, om du vill.

Själva elektroniken i maskinen är kraftfull, på hela 1700 watt. Vilket räcker mer än väl, oavsett vad du vill fritera.

Eftersom den är så stark och snabb, så låter fläktarna en del. Det är varken störande eller jättehögt, men var beredd på att den inte är helt tystlåten.

Princess Aerofryer Digital XXL kostar i runda slängar 1000 kronor, vilket får anses vara ett ruskigt bra pris för en så pass stor och effektiv airfryer.

Det är helt klart en av de mer prisvärda modellerna och, utan tvekan, en av våra absoluta favoriter i år!


Väldigt populär: OBH Nordica Easy Fry Deluxe

OBH-Nordica-airfryer-Easy-Fry

Easy Fry Deluxe är estetiskt tilltalande. Den stilrena och moderna designen skapar definitivt nyfikenhet hos eventuella gäster och besökare i köket.

Den har en kapacitet på 4,2 liter och är helt gjord i rostfritt stål och vissa delar är i plast.

Tack vare valen av material, så kan du maskindiska avtaga delar. Själva korgen är försedd med en non-stick-beläggning, vilket gör att minimalt med mat fastnar i ytan.

I tester med pommes frites så får maskinen full pott! De blir krispiga och goda. Även oxfilé och en stor kyckling gav riktigt bra resultat.

Vi gillar också att maskinen behåller köttsaften i maskinen, för att motverka att maten blir torr – vilket sker med många airfryers idag.

Det finns 8 förinställda program du kan använda dig av, för en stor variation av ingredienser.

Att navigera sig fram med touchpanelen är superenkelt och lättförståeligt.

Du kan även själv justera temperaturen och timerfunktionen. Du kan ställa in mellan 80 och 200 grader och timerfunktionen når upp till 60 minuter.

Det enda vi inte gillar med den här maskinen är instruktionsboken.

Istället för att berätta hur man använder maskinen med ord, så har man använt bilder och illustrationer. Tanken är fin, men vi hade definitivt föredragit en mer beskrivande manual.

Man har skrivit hur länge och med vilken temperatur man ska tillaga olika typer av råvaror. Så det räddar OBH Nordica lite, men det är på gränsen.

Som tur är, är maskinen otroligt lätt att använda och allt är lättförståeligt.

Sammanfattningsvis är det en superb airfryer. I vår research kunde vi se att en klar majoritet av alla recensioner och omdömen är positiva – och vi kan bara instämma med kören. Det är en av de bästa, om inte den bästa, varmluftsfritöserna.

Du kommer bli nöjd med den här maskinen, då den har allt – plus en riktigt stilren design!


Väldigt prisvärd: Champion Aerofryer XXL

Champion-airfryer-XXL

Champions airfryer är en riktig bjässe på hela 5,6 liter. Med andra ord en utmärkt kapacitet för exempelvis familjer.

Man har designat den så att maskinen ska vara lätt att förflytta, med hjälp av handtaget på ovansidan.

Aerofryer XXL är utrustad med en display med touchpanel, skydd mot överhettning, timer och automatisk avstängning.

På displayen kan du enkelt välja vad för typ av mat du vill fritera, så som kött, fisk och pommes.

Resultatet blir väldigt bra, till och med engelska fish and chips blir knapriga och goda.

Precis som övriga airfryers i vårt bäst i test så kan du även själv ställa in temperaturen, mellan 80 och 200 grader.

Prismässigt ligger Champion före de flesta andra maskinerna. Den kostar strax under tusenlappen, men har en större kapacitet.

Vi hade gärna sett att Champion skickade med en liten receptsamling med maskinen, men för det här priset är det inget vi kan klaga speciellt högljutt över.

Vi har inget negativt att säga om den här airfryern – det är helt klart en av de bästa airfryer-maskinerna på marknaden idag.


Bra alternativ: Caso Varmluftfritös AF200

Caso-Airfryer-AF200

AF200 är en av få airfryers som kommer väldigt, väldigt nära till att laga pommes frites som smakar som i en fritös. Det finns en viss skillnad, men resultaten är väldigt lika.

Maskinen är utrustad med 6 automatiska program, men du kan även justera den manuellt.

De förinställda programmen är för: frysta pommes frites, hemmagjorda pommes frites, kött, kycklingklubbor, fisk och muffins.

Du kan ställa in värmen mellan 60 och 200 grader. Timern fungerar upp mot 60 minuter. Den har även en automatisk avstängnings-funktion.

Vi skulle vilja beskriva AF200 som ”funktionell” och ”effektiv”. Det märks att man har använt kvalitativt material och designat varje inställning och funktion med användaren i åtanke.

Vi gillar också att airfryern är ganska tyst när den väl används, till skillnad från andra varmluftsfritöser som låter som en köksfläkt på högsta volym.

En viktig sak att påpeka är att på bilder ser AF200 lite gråsvart ut, men i verkligheten är den helt svart. Så förvänta dig inga ljusa eller lätta färger.

Det negativa med Casos airfryer är att den är dyr.

För all del, den är av hög kvalité och resultaten i maskinen kommer väldigt nära en riktig fritös. Men den kostar nästan 1500 kronor – trots att den bara har en kapacitet på 2,5 liter.

Det finns större maskiner som kostar mindre och som har en snarlik effekt och resultat.

Det gör givetvis inte AF200 till ett dåligt val, men vi tycker att den kostar 200-300 kronor för mycket.

Än dock, är den av typisk tysk kvalité. Robust, snabb, effektiv och pålitlig. Med andra ord en riktigt bra airfryer som definitivt hör hemma i ett bäst i test som denna.


Vad är en airfryer

Airfryer-Princess-med-mat

Airfryern är i grund och botten en portabel ugn som står på köksbänken. Till skillnad från vad många tror, så friterar egentligen inte en airfryer maten.

Istället värmer den råvarorna med hjälp av varmluft, utan att du behöver använda matolja.

En fläkt cirkulerar den varma luften i hög hastighet genom hela maskinen, vilket ger ingredienserna en krispig yta. Tekniken simulerar resultatet av en vanlig fritös.

Airfryern är ett hälsosammare alternativ till den traditionella fritösen. Främst då du inte behöver använda olja för att skapa den krispiga och bruna ytan på maten.

Man skulle kunna säga att en airfryer är en blandning mellan en fritös, ugn och mikrovågsugn.

Airfryern har blivit enormt populär i hela världen och man uppskattar att nästan 40% av alla hushåll i USA äger en airfryer.

Hur fungerar en airfryer

Friterad-mat-med-Severins-airfryer

På undersidan av airfryerns lock sitter en fläkt och värmemekanismen.

När du har fyllt skålen med mat, stängt locket och satt på maskinen, så börjar maskinen producera värme och fläkten börjar gå på högvarv.

Eftersom fläkten och värmen kommer uppifrån, ovanför maten, så strömmar varmluften direkt på och runt ingredienserna.

Den snabba cirkulationen av varmluft i maskinen gör att råvarorna får en krispig yta som påminner en hel del om friterad mat.

Hur friterar man i en airfryer

Att fritera mat i en airfryer är mycket enklare och säkrare än i en traditionell fritös.

Så här gör du:

1. Lägg maten i korgen

Börja med att lägga ner råvarorna i korgen på insidan av maskinen. Läs först i manualen hur mycket mat skålen rymmer, så att du inte lägger i för mycket.

Du kan antingen fritera maten utan olja, eller så kan du hälla ner 1 eller 2 teskedar olja för att göra maten extra krispig.

2. Tid och temperatur

Efter att du hällt ner maten i skålen, stänger du locket och väljer timer och temperatur på airfryerns display.

Hur länge och i hur hög värme du vill fritera maten beror på vad du vill laga och i vilken kvantitet.

3. Låt maten tillagas

I vissa fall och maskiner behöver du, efter halva tiden har gått, öppna airfryern och vända på maten. Så att råvarorna blir fint och jämnt krispiga.

När maskinen är klar, är det bara att ta ut maten och börja äta.

Kom bara ihåg att rengöra airfryern efter användning.

Hur stor airfryer ska man ha

Med tanke på hur tekniken fungerar i airfryers, så är korgarna där du lägger i maten ganska små.

En airfryer med en kapacitet på 1,5 liter räcker gott och väl för en person.

För två personer rekommenderar vi en airfryer mellan 2 och 3 liter.

Om ni är en familj på 4 personer rekommenderar vi en airfryer på ungefär 5,5 liter. Om barnen är i tonåren och äter mer, så kan ni behöva en något större variant.

Hur lång tid tar det att fritera i en airfryer

Färdiglagad-friterad-mat

Det kan ta mellan 5 minuter och 25 minuter att fritera mat i en airfryer, beroende på vilka råvaror du vill fritera.

Temperaturerna i airfryers kan variera en del, därför är det viktigt att testa sig fram försiktigt och att läsa instruktionerna för just din airfryer.

Så här brukar man fritera de vanligaste maträtterna:

 • Bacon – 200 °C – 5 till 10 minuter
 • Hamburgare – 170 °C – 8 till 10 minuter
 • Köttbullar – 200 °C – 7 till 10 minuter
 • Kycklingbröst – 190 °C – 22 till 23 minuter
 • Räkor – 190 °C – 8 minuter
 • Zucchini – 200 °C – 12 minuter
 • Potatischips – 180 °C – 15 till 17 minuter
 • Pasta – 170 °C – 8 minuter

Läs vår lista för hur du friterar olika livsmedel i en airfryer.

Hur många watt drar en airfryer

De flesta airfryers är mellan 800 watt och 2200 watt.

Det vanligaste wattalet är ungefär 1500 watt.

För en lite airfryer brukar det räcka med ungefär 1000 watt. En stor airfryer bör ha minst 1500-1700 watt, beroende på storlek.

De riktigt stora maskinerna som rymmer upp mot 5 liter, brukar ha ungefär 2000 watt.

Hur mycket ström drar en airfryer

Hur mycket ström en airfryer drar beror på hur många watt maskinen är på, hur hög temperatur du använder och märket på airfryern.

Airfryers anses vara en kostnadseffektiv köksmaskin. Förbrukningen är därför sällan något du behöver oroa dig för.

En vanlig ugn använder ungefär 2.3 kWh i timmen, medan en airfryer under samma tidsperiod förbrukar ungefär hälften så lite.

Det kostar med andra ord mindre pengar att använda en airfryer än en ugn.

Vilken är den största Airfryern

En av de största airfryer-modellerna är Hamilton Beach digitala Airfryer-ugn, som rymmer 11 liter.

Den maskinen är extra stor, främst då den också fungerar som en ugn.

De flesta stora airfryers brukar märkas som ”XXL” och har en kapacitet på 4 till 5 liter.

Är det värt att köpa en airfryer

Friterad-kyckling

Friterad mat är väldigt gott – men också ohälsosamt. Den stora mängden olja i en vanlig fritös innebär att maten innehåller väldigt mycket fett, som sedan kan påverka ditt kolesterol negativt.

Fördelen med en airfryer är att du inte behöver använda speciellt mycket olja för att fritera maten. På sin höjd 1-2 teskedar matolja. I vissa modeller behöver du inte använda något matfett alls.

Läs här om vilka oljor du kan fritera i.

Det gör airfryer till ett mycket hälsosamt alternativ, i jämförelse med den traditionella fritösen.

En annan fördel med airfryers är att de är enkla att rengöra.

Avsaknaden av olja i maskinen gör att du kan diska den lika snabbt som en kastrull eller stekpanna. En del modeller har även delar som kan maskindiskas.

Det negativa med airfryers är att resultatet inte blir riktigt lika bra som i en fritös.

Maten blir krispig och brun på utsidan, men eftersom man inte använder olja så blir maten lite torrare och inte lika knaprig.

Om du söker en maskin som kan laga mat som är snarlik friterad mat, samtidigt som det är hälsosamt och enkelt att göra – då är airfryern definitivt en av de bästa maskinerna du kan köpa.

Vad kostar en airfryer

En airfryer kostar mellan 800 och 2000 kronor.

Den främsta skillnaden mellan de olika prisklasserna är storleken och mängden mat som maskinerna kan fritera åt gången.

Ju större en airfryer är, desto mer kommer den att kosta.

Det finns bra och billiga airfryers, men vi rekommenderar dig att hålla dig som minst runt 900-1000 kronor. Om maskinen kostar mindre än så, ökar det risken för att kvalitén och effektiviteten är sämre.

Vad kan man fritera i en airfryer

Bröd-som-friterats

Du kan praktiskt taget fritera all typ av mat i en airfryer. Allt som kan friteras i en fritös, kan också friteras i en airfryer.

Vanligtvis brukar folk fritera saker som:

 • Bacon
 • Burgare
 • Köttbullar
 • Kött
 • Kyckling
 • Räkor
 • Fisk
 • Vissa grönsaker
 • Potatis
 • Pommes frites
 • Pasta

Endast din kreativitet sätter begränsningen för vilket recept du kan laga i en air fryer.

Du bör däremot undvika vissa maträtter i en airfryer. Vår erfarenhet är att brysselkål och broccoli blir torrt och dammigt i en airfryer, istället för krispiga.

Stora, eller hela, bitar kyckling tenderar också att vara ett problem. På grund av den stora kvantiteten så friteras eller lagas inte kycklingen jämnt.

Du gör därför bäst i att skiva upp kycklingen i mindre delar för en jämnare fritering.

Du bör också undvika att fritera mat som har en våt smet. Det går utmärkt i en vanlig fritös, men i en airfryer kommer smeten att droppa och fastna i maskinen.

Hur gör man rent en airfryer

En av fördelarna med en airfryer, eller varmluftsfritös, är att de är så enkla att rengöra. Framförallt om man jämför med en vanlig fritös.

Om du inte använder någon olja alls i din airfryer, så blir det inte bara hälsosammare – men även enklare att rengöra maskinen.

Gör så här:

1. Dra ut sladden. Koppla ur sladden från strömuttaget och vänta tills airfryern har svalnat.

2. Ta ut korgen från maskinen. Eftersom du hanterar en liten ugn, så blir skålen eller korgen väldigt varm. Var därför noga med att maskinen har svalnat innan du börjar rengöra den.

Ta även ut andra delar som går att ta ur maskinen.

3. Vänd på airfryern. Vissa modeller tillåter dig att vända upp och ned på airfryern, så att du lättare kan komma åt fläkten och värmesystemet.

4. Rengör med en mjuk svamp. Rengöra hela insidan, utsidan och alla borttagna delar med hjälp av en fuktig och mjuk trasa eller svamp. Använd aldrig stål eller metall, då det kommer att förstöra beläggningen.

5. Ta bort matrester som fastnat. Om något har fastnat i maskinen och inte kan tas bort med trasan, så kan du använda en mjuk borste för att försöka skrubba bort maten.

6. Torka maskinen. Använd en ren och torr kökshandduk eller papper för att torka maskinen.

Svårare än så är det inte – nu är din airfryer rengjord och som ny igen!

Airfryer eller fritös

Den stora skillnaden mellan en airfryer och fritös är att fritösen friterar maten i kokande olja.

Airfryern, eller luftfritösen, värmer maten med hjälp av varmluft som snabbt cirkulerar genom maten.

Resultatet i en airfryer blir krispigt och gott, även om det inte får samma konsistens och textur som i en vanlig fritös.

Fördelar med en airfryer

 • Behöver mindre olja
 • Nyttigare
 • Enklare att rengöra

Nackdelar med en airfryer

 • Friterar inte på riktigt
 • Maten blir torrare
 • Inte lika krispig mat som i en fritös

Fördelar med en fritös

 • Maten friteras på riktigt
 • Krispigare mat

Nackdelar med en fritös

 • Mycket olja behövs
 • Inte lika nyttigt som en airfryer
 • Svårare att rengöra

När du ska välja mellan en luftfritös och en traditionell fritös, står valet främst mellan smaken, enkelheten och ett hälsoperspektiv.

Medan fritösen är godare med sin unika smak, så är det ohälsosammare, flottigare och svårare att använda.

En airfryer är lite torrare och inte lika krispig – men är mycket hälsosammare och enklare att använda.

Skillnaden mellan en airfryer och en varmluftsugn

Airfryern och varmluftsugnen är lika i en mån att de båda är snabba, effektiva och värmer maten.

Men likheterna stannar ungefär där.

De båda använder olika typer av teknologier, vilket gör att maträtternas resultat skiljer sig.

Varmluften i en airfryer cirkulerar mycket snabbare än i en varmluftsugn, vilket gör att tillagningstiden är betydligt kortare i en luftfritös.

Exempelvis tar det ungefär 60 till 80 minuter att tillaga en kyckling i en varmluftsugn, medans det endast tar 30 till 40 minuter i en airfryer.

Den snabba cirkulationen gör också att maten blir krispigare på utsidan och saftigare på insidan, än i en varmluftsugn.

Fördelen med en varmluftsung är att de oftast har en mycket större kapacitet, vilket tillåter dig att värma större mängder mat åt gången.

Läs också