AMD eller Intel: Alla skillnader och likheter

Ryzen-processor

AMD och Intel är de två största tillverkarna av processorer. Frågan är vilken av dem du ska välja inför nästa datorköp eller datorbygge. Här är allt du behöver tänka på för att välja rätt.


Förr i tiden var Intel det självklara valet. De producerade de snabbaste och mest kraftfulla processorerna. AMD var endast ett budgetalternativ för oss som ville spara pengar.

Men så ser det inte ut längre.

Idag är kampen mellan Intel och AMD otroligt jämn. Vilket har öppnat upp många möjligheter för oss konsumenter. Framförallt när det kommer till gamingdatorer och videproduktion.

AMD eller Intel

Man brukar dela in processorer i tre olika kategorier; low, mid och high-end.

Low innefattar alla budget-processorer, mid är mellansegmentet och high-end är de allra bästa och dyraste processorerna.

Tidigare var AMD ett budgetalternativ till Intel. De var billigare, men också sämre.

Idag är de inte längre sämre, men de tenderar att fortfarande vara billigare. Intel har funnits på marknaden längre, och idén om att de är bättre än AMD lever fortfarande kvar från forna tider.

Intel kan därför ha en högre prissättning än AMD, tack vare sitt starka varumärke.

När allt kommer till kritan handlar det om två saker när du ska köpa en ny processor:

  • Vad du ska göra på datorn
  • Vilken budget du har

Eftersom de två tillverkarna är så pass jämlika idag, så behöver du jämföra de bådas individuella processorer för att se vad som passar dina behov.

Du kan se årets bästa CPU här.

AMD eller Intel för gaming

Gaming-på-PC

När du spelar spel vill du ha en snabb och kraftfull processor.

Det är också här AMD och Intel skiljer sig en hel del.

AMDs processorer har ofta många trådar, vilket är bra för multitasking. De extra trådarna gör det möjligt för datorn att hantera flera processer samtidigt – exempelvis vid streaming eller videoredigering.

Men få datorspel är optimerade för flera trådar. Spelen tar alltså inte tillvara på alla extratrådar som AMD brukar ha.

Generellt sett brukar Intels CPUs vara enkelkärniga, och kan därför ha en högre klockhastighet. Det är mycket bättre för gaming.

För en strikt gamingdator brukar Intel vara det bästa valet av CPU. Just därför att de har färre trådar, men högre klockhastighet.

Värt att notera är att den komponent som har störst inverkan på din spelupplevelse är grafikkortet. Läs vårt årliga test där vi recenserat de bästa grafikkorten för gaming – för varje budget.

AMD eller Intel för produktion

Redigerar-videos-på-PC

När du arbetar i program där du redigerar videos, bilder och ljud, så vill du ha många kärnor i CPUn.

När en CPU har flera trådar och kärnor så kan den arbeta med flera processer samtidigt. Du kan se det som att processorn har flera hjärnor till sitt förfogande.

Mjukvara som redigerar bild, ljud och video är utvecklade för att utnyttja dessa extratrådar för att maximera prestandan.

Eftersom AMD ofta har extra processorkärnor, så brukar de också prestera bättre vid produktion och redigering.

Vilken CPU för vardaglig användning

De flesta av oss använder inte datorn till bara en sak. Vi spelar spel, redigerar familjevideos, tittar på film och surfar på nätet.

Intel är bäst för gaming och AMD är bäst för produktion. Men det betyder inte att AMD är dåligt för gaming eller att Intel har dålig prestanda i Photoshop.

Om du köper en mid-tier CPU från vardera tillverkare så kommer du med största sannolikhet få bra prestanda både i spel och redigering.

Men för en allt-i-allo, så är AMD oftast det bästa alternativet. Just därför att de är så pass kostnadseffektiva. Intel tenderar att vara dyrare när man jämför med en AMD-processor med likvärdig kapacitet.

AMD och Intels processorer

Både AMD och Intel har olika chips-linjer. För den oinitierade kan det vara svårt att tyda alla siffror, namn och beteckningar på respektive CPU.

Här nedanför visar vi vilka processorer som finns och hur du kan tyda deras namn, generationer och kapacitet.

AMDs processorer

Ryzen-CPU

AMDs processorer kallas för Ryzen. De alla representeras av en siffra, där en högre siffra innebär mer prestanda.

AMD CPUs:

  • Ryzen 3
  • Ryzen 5
  • Ryzen 7
  • Ryzen 9

Ryzen 3 är de allra billigaste varianterna och fungerar bra när du inte behöver mycket prestanda. Om du sysslar med kontorsarbete, surfande och tittar på film så räcker dessa processorer bra.

Ryzen 5 tillhör mittenskiktet. Medan Ryzen 7 och 9 är de mest högpresterande processorerna som AMD har att erbjuda.

Dessa generationer av CPUs kategoriseras även inbördes, med hjälp av fyra siffror. Ju högre siffror – desto bättre än dem.

Exempelvis är Ryzen 5 1200 inte lika kraftfull som Ryzen 5 3200.

Dessa fyra siffror kan och bör endast jämföras inom den specifika linjen. Ryzen 9 2000 har mer prestanda och kraft än Ryzen 3 3200.

Intels processorer

Inte-icore-9-processor

I likhet med AMD, så rangordnar Intel sina processorer baserat på siffror.

Intel CPUs:

  • Core i3
  • Core i5
  • Core i7
  • Core i9

Dessa processorer har sedan flera siffror och bokstäver för att beskriva deras kapacitet och när de producerades.

Här är ett exempel på en Intel processor: Intel Core i5 10400F.

Ovanstående exempel berättar för oss att processorn är från i5-generationen av CPUs. De två nästkommande siffrorna visar vilken generation processorn är. I det här fallet generation 10.

De tre sista siffrorna förklarar hur kraftfull CPUn är. Ju högre nummer, desto mer kraft har processorn.

Slutligen finns bokstaven ”F”, som betyder att processorn inte har ett integrerat grafikkort. Datorn behöver alltså ett dedikerat (ett separat) grafikkort.

Intels processorer har fler bokstäver som ger oss viktig information. Exempelvis betyder ”K” att processorn är olåst och därför kan överklockas. ”HQ” betyder att det är en högpresterande CPU och ”U” betyder att processorn är sparsam för laptopens batteri.

Läs också