|

Amningskudde Bäst i test 2023: Komplett guide

Bästa-amningskudden

Amningskuddar är bra för att avlasta din kropp och för att göra det bekvämare för din bebis. Men det gäller att du köper rätt typ av kudde. Vi har listat årets bästa amningskuddar, så att du enkelt kan hitta den som passar dig bäst.


Att använda en amningskudde ska vara säkert, komfortabelt och avlastande.

Tyvärr lever inte alla amningskuddar upp till de kriterierna, vilket lämnar många mammor besvikna över sina köp.

Vilket är synd, för att en bra amningskudde kan göra en så stor positiv skillnad när du ammar.

För att du ska undvika de kuddar som inte håller måttet, så har vi listat de mest prisvärda alternativen, som faktiskt hjälper dig vid amning.

Bästa amningskudden

Den bästa amningskudden i år är Doomoos amningskudde. Den är väldigt stabil, bekväm och anpassar sig bra efter din unika kroppsform. Kulorna på insidan är prasselfria och antibakteriella. De håller också formen väldigt länge. Kudden är dessutom otroligt mjuk och bekväm för bebisen. Trots det låga priset, så är den mycket bättre än många amningskuddar som kostar det dubbla i pris.


Bästa amningskudden: Doomoo Amningskudde

Bästa-amningskudden-Doomoo-amningskudde

Doomoos amningskudde har länge varit en favorit. Vi utsåg den till bäst i test redan för fyra år sedan, och vi har fortfarande inte hittat en lika skön och prisvärd amningskudde.

Först och främst är kudden precis lagom mjuk. Balansen mellan mjuk bekvämlighet och hård stabilitet är fenomenal!

Bebisen ligger både tryggt och skönt i den här kudden.

Kudden är fylld med prasselfria antibakteriella EPS-kulor. De separeras bra när barnet ligger på kudden, så att passformen blir perfekt utefter bebisens rygg och rumpa.

Det går även att fylla på med nya kulor vid behov, vilket är en stor bonus som höjer hållbarheten på kudden avsevärt.

Formen på amningskudden är nästan som en cirkel, utan att gå hela vägen runt. Så du drar sidorna runt midjan, för att kudden ska sitta stabilt och säkert.

Tyget på kudden är gjord av ekologisk bomull, vilket är väldigt mjukt och lent mot bebisens hud. Det går att maskintvätta både överdraget och kudden i 30 grader.

Vi gillar att bebisen kommer så nära bröstet, så att du slipper böja dig ner i en obekväm position. Väldigt avlastande!

Doomoos amningskudde kostar mellan 300 och 500 kronor, vilket får ses som ett kap. Med tanke på kvalitén, hållbarheten och hur effektiv den är – så är det en självklar favorit hos oss!


Bäst gravid- och amningskudden: bbhugme Gravid- och Amningskudde

Bästa-gravid-och-amningskudde-bbhugme

Om du är gravid eller om du precis har fött din bebis, då är det här den bästa investeringen du kommer att göra på länge.

Bbhugmes kudde är otroligt skön och flexibel. Den är superb för amning, men den hjälper och avlastar i så många andra situationer också.

Tack vare designen, så kan du amma med den, men också ligga på eller med den när du ska sova. Både innan och efter förlossningen. Den avlastar mycket bättre än någon annan kudde.

Du kan själv ställa in hårdheten på kudden med hjälp av silikonringarna, så att den blir precis så hård eller mjuk som du vill ha den.

Den ger ett riktigt bra stöd under själva graviditeten, när mammor brukar få ont i bäckenet, magen, korsryggen, knän och vrister.

Kudden är 150 cm lång och 20 cm hög – den är med andra ord supermysig att hålla om eller ligga på när du ska sova.

Det gör det även till en bra amningskudde för tvillingar.

När du ska amma, så kan du enkelt knyta kudden runt midjan för ett bra stöd och support. Den formar sig dessutom utefter din och bebisens kropp, så att den blir komfortabel för er båda.

Innerkudden är gjord av nylon och spandex och fyllningen består av Biofoam.

Överdraget är gjort av 95% bomull och 5% spandex. Så den är riktigt len och mjuk.

Överdraget går att ta loss och maskintvätta i 40 grader. Innerkudden kan tyvärr inte maskintvättas, utan du gör rent den enkelt med en fuktig trasa.

Det här är en extremt väluttänkt kudde som fyller massvis av funktioner.

Om du är eller ska bli nybliven mamma – köp den! Om du är en pappa som letar efter en present till din partner – då är det här den bästa presenten du någonsin kan köpa.

Flexibiliteten, mångsidigheten och kvalitén är överlägsen allt annat!

Men med det goda kommer det onda; priset.

Den kostar i ungefär 1500 kronor, vilket är ett högt pris för en kudde. Så det är inget vi rekommenderar om du har en tajt budget.

Om du däremot vill ha den bästa amningskudden, som kan användas och avlasta mer än andra kuddar – och i fler situationer än under amningen – då är det här ett självklart köp!


Väldigt populär: Petite Chérie Amningskudde

Petite-cherie-amningskudde-grå

Det här är en av de stilrenaste och fina amningskuddarna vi någonsin sett.

Vanligtvis brukar amningskuddar ha gulliga mönster och figurer, men Petite Chéries amningskudde är något helt annat.

Den gråa, lena kudden i kombination med den gulliga rosetten i lila är exceptionellt fint! Kudden får gärna ligga i soffan eller sängen när den inte används.

Själva kudden är riktigt skön och bekväm att använda. Så till den grad att vi vill använda den till annat när vi inte ammar, exempelvis som stöd när vi tittar på TV eller syr kläder.

Eftersom kudden är fylld med små microkulor, så formas kudden väldigt bra utefter personen som använder den.

När du ammar så drar du helt enkelt kudden runt midjan och knyter fast banden på baksidan. Supersmidigt och bebisen kommer nära intill bröstet.

Vi gillar knytbandet och designen är riktigt snygg. Men banden känns lite obekväma om man använder kudden för länge.

Det kan däremot bero på vem som använder amningskudden, då vi läst recensioner där mammor inte haft några som helst problem med banden.

Kuddfodralet är enkelt att ta av och kan tvättas i 30 grader.

En sak som gör Petite Chéries amningskudde unik är att ungarna somnar nästan tvärt i den. Direkt efter amningen är sovandet ett faktum.

Så ur ett bebisperspektiv är det definitivt en av de skönaste och mysigaste amningskuddarna.

Även för oss föräldrar sitter kudden som en smäck och avlastar mycket bra vid amningen. Den fungerar bra som stöd och avlastning även när du inte ammar – vilket är toppen!

Priset på kudden är väldigt lågt, endast 350 kronor! En mycket tacksam prissättning för oss nyblivna föräldrar som köper barnprodukter efter en strikt budget.

Sett till kvalité, design och bekvämlighet, så hade man definitivt kunnat höja priset med ett par hundralappar. Bonuspoäng till Petite Chérie för det!

Helt klart en av de bästa amningskuddarna. Vi vill till och med sticka ut hakan och säga att den är bättre än många amningskuddar som kostar det dubbla i pris.


Bäst för att mata med nappflaska: Ergobaby Natural Curve

Ergobaby-natural-curve-grå

Ergobaby är mest kända för sina populära bärselar, men även deras amningskuddar har blivit storsäljare på senare tid.

Deras ”natural curve” ser ganska liten och otymplig ut på bilder – men i verkligheten är den stor och, framförallt flexibel.

Bebisen hamnar i perfekt position för amning och du kan lägga den lite på sidan, så att barnets fötter kan vara utmed sidan istället för att ligga i mitten.

Stödet som natural curve är riktigt bra, men det känns som att den inte är riktigt så hög som vi hade önskat. Du behöver fortfarande böja dig lite framåt för att amma.

När det var dags för nappflaska så är den däremot utomordentligt bra. Snudd på perfekt.

Bebisen ligger mycket bekvämt och ergonomiskt på kudden. Balansen mellan hård och mjuk är bra. Så när du lägger armbågen för att mata bebisen, så sjunker armen inte ner i kudden.

Insidan av kudden är helt gjort av PU-skum, vilket ger en riktigt bra stabilitet.

Den här typen av skum tenderar också att hålla bra i längden. Den kommer inte att sjunka in eller bli slapp efter ett tag, till skillnad från många andra amningskuddar.

Överdraget är gjort av bomull och polyester. Du kan ta bort överdraget för separat maskintvätt.

Designen på kudden är också något vi gillar, då den ser modern och stilren ut. Framförallt den gråa modellen passar in bra i vardagsrummet.

Vi skulle inte rekommendera den här kudden för dig som ammar. Den borde vara lite högre för det. Men om du matar bebisen med nappflaska – då är det få som kan konkurrera med Natural curve.


Bra budgetval: Classic Textiles of Sweden Eco Amningskudde

CT-eco-amningskudde-rosa

Vi blev faktiskt positivt överraskade av den här kudden.

Med tanke på det låga priset och bilderna vi hade sett på kudden, så förväntade vi oss en liten kudde av låg kvalité.

Men det visade sig vara en ganska rejäl och skön kudde.

Den är 15 cm på höjden, 70 cm lång och 77 cm bred. Kudden väger ungefär 1,2 kilo.

Det är med andra ord inte den lilla amningskudden vi trodde att den skulle vara – vilket är bra!

Tyget på kudden är helt och hållet gjort av ekologisk bomull, så den känns len och mjuk. Det finns en dragkedja för att ta bort överdraget och tvätta det.

Insidan är vadderad med polyester, vilket är väldigt mjukt och skönt. Men på bekostnad av hållbarhet och livslängd.

Vi föredrar amningskuddar fyllda med kulor, då de brukar hålla längre och anpassar sig bättre efter din och barnets kroppsform.

Det här ett bra val för dig som vill ha en bra och stor amningskudde med mycket vaddering.

För endast 200 kronor gör den sitt jobb på ett skönt och bekvämt sätt – men förvänta dig inte att den ska hålla sin stabilitet lika länge som andra kuddar i vårt bäst i test.


Innan du köper en amningskudde

Grå-amningskudde

Vilken amningskudde som är bäst är väldigt individuellt.

Eftersom både vi och våra barn har olika kroppstyper, så behöver vi också olika typer av amningskuddar.

Den amningskudde som passar bäst för din väninna, är nödvändigtvis inte den bästa amningskudden för dig. Framförallt inte om ni har helt olika kroppskompositioner.

Här är allt du behöver tänka på innan du köper en amningskudde.

Stor eller liten amningskudde

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du köper en amningskudde är storleken.

Att amma innebär ofta att du hamnar i obekväma positioner. Syftet med amningskudden är att den ska underlätta och avlasta din kropp när du ammar.

Därför är det vitalt att du köper en amningskudde vars storlek passar just dig och din kroppsform.

En stor amningskudde kan vara bra för vissa kroppstyper, men om du är liten och petit – så kan din bebis komma för högt upp. Det kan också göra att kudden känns instabil och inte sitter bra runt din midja.

Om du är en lång mamma, så är en större amningskudde att föredra.

Små amningskuddar är portabla och smidiga, men är de för små så kommer det på bekostnad av avlastningsförmågan.

Om bebisen inte kommer tillräckligt högt upp mot ditt bröst, så måste du ändå böja dig framåt och vrida nacken.

Vi rekommenderar att du tar fram en måttstock och en kudde som du har hemma. Mät hur hög och bred kudden är.

Det är alltid bra att ha en referenspunkt. Då är det lättare att uppskatta vilka mått du behöver på amningskudden.

Hur tvättar man amningskudden

Nysningar, kräks, dregel och spilld mjölk kommer att hamna på din amningskudde. Det är oundvikligt.

Hur man tvättar amningskudden är därför väldigt viktigt. Vissa är lite jobbigare att rengöra än andra.

Bäst och enklast är de amningskuddar vars överdrag går att ta av och tvätta i tvättmaskinen. Oftast i 30 grader. Innerkudden brukar tvättas separat.

Du kommer med största sannolikhet behöva tvätta överdraget varje eller varannan vecka. Du gör därför bäst i att undvika de kuddar som behöver tvättas för hand – det tar helt enkelt för mycket tid.

Form och design

Formen på amningskudden är superviktig. En amningskudde är designad för just amning – annars skulle du kunnat använda en vanlig kudde.

Men det är fortfarande viktigt att ha koll på hur formen ska vara. För att det finns amningskuddar vars form och design är allt annat än optimal.

Du vill ha en amningskudde som ger bra stöd för dig, men också som är formad på ett sätt som gör att bebisen ligger bekvämt och säkert.

Många amningskuddar är formade som en måne, så att du kan dra den längst sidan. Det gör att kudden sitter stabilt och bra, samtidigt som du kommer närmare ditt barn.

Det finns även gravidkuddar som går att använda som amningskudde. Eftersom gravidkuddar tenderar att vara väldigt långa, så brukar man kunna knyta dem runt midjan för amning.

Läs vårt gravidkudde bäst i test för att hitta de bästa gravidkuddarna för i år. Där har vi listat flera kuddar som kan användas även till amning.

Varför använder man amningskudde

Mamma-håller-i-barn

Det finns flera anledningar till varför många mammor väljer att använda en amningskudde.

Amningskudden har främst tre syften:

  • Att avlasta din nacke, axlar och rygg
  • Göra det bekvämare för ditt barn
  • Göra så att du kommer närmare ditt barn

Att amma innebär ofta att du sitter i konstiga positioner som påverkar din kropp negativt. Främst genom att luta rygg och nacke framåt.

En amningskudde gör så att bebisen hamnar högre upp och närmare ditt bröst, så att du slipper böja dig fram lika mycket.

Eftersom kudden sitter tajt intill din kropp, innebär det också att ditt barn ligger närmare dig. Precis som när du håller barnet i famnen.

Amningskudden gör det också mjukt, bekvämt och säkert för ditt barn. Istället för att använda en insjunken gammal kudde eller dina armar, så är liggytan mjuk och stabil.

För att göra det ännu enklare för dig, kan du kombinera amnningskudden med en amningsbh. De är designade så att du slipper ta av, eller dra ner, BHn för varje gång du ska amma.

Med en amningsbh behöver du bara fälla ner kupan.

Vad är bra med amningskuddar

Att vara mamma innebär en stor påfrestning på din kropp. Att amma, lyfta barnen, plocka leksaker och städa kan ha en väldigt negativ påverkan på dina axlar, rygg och nacke.

Det kan ta lång tid för kroppen att återställa sig efter alla dessa obekväma och onaturliga rörelser.

Tidigare brukade man stapla kuddar i knäet för att bebisen skulle komma närmare bröstet. Men det är instabilt och farligt.

En amningskudde gör livet mycket, mycket enklare – både för mamma och bebis.

  • Bebisen kommer närmare bröstet
  • Det avlastar mammans kropp
  • Det är bekvämare för bebisen
  • Kudden stabil och pålitlig
  • Många amningskuddar anpassas efter din kroppsform
  • De är enkla att tvätta

Amningskudden är med andra ord mer än bara en kudde. Den kan rädda dig från mycket smärta, rehabilitering och onda leder.

Hur använder man en amningskudde

Barn-dricker-från-nappflaska

Eftersom amningskuddar kommer i olika former och storlekar, så används de inte på exakt samma sätt.

Den variant vi gillar mest, är den kudde vars form är som en halvmåne.

Med en sån amningskudde drar du helt enkelt sidorna runt din midja. Så att kudden kramar om din mage och höfter.

Det gör att kudden sitter tajt och säkert runt din kropp. Helt anpassad utefter din kroppsform.

Ditt barn ligger därför precis intill mage eller dina revben, i lagom höjd för att amma.

En del amningskuddar kan kännas vingliga eller instabila. Men det brukar gå att fixa genom att lägga upp benen på soffan eller en pall under tiden som du ammar.

Hur länge kan man ha en amningskudde

Det finns ingen generell åldersbegränsning för hur länge du kan använda en amningskudde.

Amningskuddar har olika instruktioner och rekommendationer.

En del tillverkare rekommenderar att du inte använder deras amningskudde efter att barnet fyllt 18 månader eller väger 9 kg.

Var noga med att läsa instruktionerna innan du använder kudden, då riktlinjerna kan skilja sig mellan olika kuddar.

Efter ett tag kommer du att märka att amningskudden inte längre är lika hjälpsam. Oftast då bebisen blivit tillräckligt stor.

När ditt barn kan hålla upp huvudet utan hjälp och har bra kontroll över sina rörelser, så brukar amningskuddar inte längre vara nödvändiga att använda.

Läs också