Vid vilken ålder kan bebisen använda ett babygym

Litet-spädbarn

Babygym är roliga och utvecklande för bebisar. De hjälper bebisen att utveckla både synen och motoriken – samtidigt som det är underhållande. Frågan är vid vilken ålder bebisen kan börja använda babygym? Vi har svarat på det.


Nyfödda bebisar gör inte så mycket mer än att äta, bajsa och sova.

Men det betyder inte att ett babygym är uteslutet. Det kan fortfarande komma till användning.

Här är allt du behöver veta.

Vilken ålder kan man börja med babygym

Din bebis kan börja använda babygym redan under första veckan.

Med största sannolikhet kommer bebisen inte leka med leksakerna i babygymmet i början. Istället kommer han eller hon ligga och titta på dem.

Det är när barnet är runt 2-4 månader gammal som hon kommer att börja vara mer aktiv i babygymmet. Det är då hennes hand-öga-koordination och sinnen är tillräckligt utvecklade för att se texturer och röra vid föremål.

Du behöver med andra ord inte köpa ett babygym det första du gör.

Fördelarna är många med babygym. De är roliga och har aktiviteter som utvecklar barnets sinnen. Men utöver det, så är det även ett bra sätt för att byta miljö och ge bebisen fler ställen att ligga på.

Under de första månaderna är barnet mest i föräldrarnas famn, sängen och i sin babysitter. Det kan därför vara bra att utöka antalet platser barnet kan ligga bekvämt på, så att det blir lite variation på liggunderlaget och miljön.

Du kan med andra ord använda ett babygym även för nyfödda bebisar. Men kom ihåg att de inte är lika aktiva och att mänsklig värme är viktigt. Se därför till att du inte lämnar spädbarnet själv i babygymmet, utan var hela tiden delaktig.

Det är när barnet är 2-4 månader gammal som ni får mest användning av ett babygym.

Vad ska man tänka på när man köper babygym

Lekbåge-med-leksaker

Det finns flera saker att tänka på när du köper ett babygym.

Babygymmet ska:

  • Vara säkert
  • Ha mjuk vaddering
  • Vara stimulerande
  • Ha flera leksaker tillgängliga

Alla babygym har en båge där det hänger leksaker. Det är viktigt att dessa leksaker är säkra och inte har några smådelar som kan lossna.

Vi rekommenderar att du köper ett babygym som har en variation av färger, ljud och texturer. Oftast har lekbågarna leksaker som prasslar, skallrar eller gör andra typer av ljud.

Olika nyanser och kontraster på färgerna är också roligt för barnet – framförallt när bebisen utvecklat synen och kan se skillnaden på färger.

En annan viktig aspekt är vadderingen på babygymmet. En del gym har en ganska tunn matta, vilket gör att barnet inte ligger speciellt bekvämt. Välj istället ett babygym med lite tjockare vaddering, så att bebisen ligger bekvämt både på rygg och, när det är dags för magträning, på magen.

Vi gillar babygym som har vadderade kanter runt mattan. Det minskar risken för att barnet rullar ut från mattan och hamnar på golvet.

Läs också