|

Babysitter Bäst i test 2024: Komplett guide

Bästa-babysitters

Det finns många babysitters att välja på idag och de kan skilja sig väldigt mycket från varandra. Vi har listat årets bästa babysitter inom varje kategori, så att du enkelt kan hitta den som är mest prisvärd för dig.


Att köpa en babysitter kan vara svårt, då en modell sällan är den andra lik.

Det finns därför en risk för att du köper en babysitter vars funktioner du sällan använder, eller som är obekväm för ditt barn.

Vi har listat årets bästa babysitters, så att du kan hitta den modell som ger dig mest värde för pengarna.

Faktum är att babysitters inte behöver vara dyra – trots att många av dem är det.

I vårt bäst i test har vi bland annat hittat en babysitter för under 500 kronor, som presterar bättre än modeller som kostar det dubbla.

Bästa babysitter

Årets bästa babysitter är BabyBjörn Bliss. Den har en otroligt snygg och ergonomisk design. Kvalitén är enastående och den ger ett bra stöd till barnets nacke, rygg och huvud. Stolen är enkel att gunga, håller länge och kan göras om till en barnfåtölj när din bebis är tillräckligt gammal. En given favorit!


Bästa babysitter: BabyBjörn Bliss

Bästa-babysitter-Babybjörn-Bliss

Först och främst, det här är utan tvekan den snyggaste babysittern vi lagt ögonen på. Designen är otroligt stilren och fin. För att inte säga praktisk!

Sitsen är ergonomiskt konstruerad så att ditt barn sitter både bekvämt och ergonomiskt. Den ger ett bra stöd till både nacke, rygg och huvud.

Kvalitén på babysittern är fenomenal! Precis vad man kan och ska förvänta sig från Babybjörn. Kvalitetsmässigt står den över de flesta andra babysitters.

Det finns tre olika höjdlägen på Bliss, så att bebisen ligger på ett sätt som antingen uppmuntrar till lek, vila eller sömn. Kom bara ihåg att flytta barnet till sängen när väl hon eller han somnat.

Det går även att fälla ihop babysittern, vilket är perfekt när du vill spara utrymme där hemma. Det gör det också smidigt när du vill ta med stolen på resor.

Babybjörn Bliss är en klassisk standard-babysitter utan avancerade funktioner eller automatiska rörelser. Så den gungar när du rör på babysittern, eller när barnet själv börjar röra sig.

Själva gungandet fungerar perfekt. Vi har testat andra babysitters där vi föräldrar behövt gunga stolen, då de är för tunga för barnet.

Men i den här babysittern kan barnet utan problem sätta igång gungningen – vilket är både roligt och skönt. För att inte nämna effektivt för oss föräldrar som inte behöver stå och gunga hela tiden.

En annan sak vi gillar är att när barnet växt ur babysittern kan du vända på tyget, så att den istället fungerar som en barnfåtölj.

Det gör att du kan använda babysittern mycket längre än de flesta andra modeller.

Vi har inget dåligt alls att säga om själva babysittern, den är exceptionellt bra och bekväm.

Priset är däremot en något som sticker i ögonen lite. Den kostar nästan 2000 kronor, vilket känns lite mäktigt.

Kvalitén är enastående, den är enkel att gunga och den har en mycket längre livslängd än de flesta andra babysitters. Så priset är inte helt åt skogen – men vi hade ändå önskat att den kostade ett par hundralappar mindre.

I all sin enkelhet, stil och utmärkta funktion, så är det definitivt den bästa babysittern i år. Vi är tokförälskade i den!


Redaktörens val: Beemoo Rocker babysitter

Beemoo-rocker-grå-babysitter

Beemoo Rocker är modern på alla sätt och vis. Den har tagit den vanliga standard-babysittern och tagit det till nästa nivå.

Faktum är att den har allt du kan tänkas vilja ha i en babysitter.

Den har en gungfunktion som du kan styra med hjälp av en fjärrkontroll. Det finns fem olika hastigheter för gungningen, samt en timerfunktion.

Det vill säga du kan ställa in så att den ska sluta gunga om 15, 30 eller 60 minuter. Väldigt smidigt!

Ryggstödet kan du justera i två olika lägen och sitsen kan rotera 360 grader. Det gör att du hela tiden kan flytta barnet så att hon eller han tittar på olika saker – eller dig, när du lagar mat.

Babysittern kommer också med en avtagbar lekbåge där det hänger två leksaker. En gullig elefant och en stjärna.

Rocker kan också spela musik för din bebis. Inte en låt, två låtar eller tre låtar – utan det finns 16 melodier att spela!

Det finns också fem ”naturlåtar”, som Beemoo beskriver dem. Vi har märkt att dessa verkligen lugnar bebisen och ger en harmonisk atmosfär. Även för oss föräldrar.

Den är även utrustad med en detekteringsfunktion som gör att babysittern börjar gunga när ditt barn vaknar och börjar sprattla.

Det är ingen funktion vi fått användning för, då barn inte ska sova i babysitters. Så det känns lite överflödigt – än dock användbart om barnet, av någon anledning, blir stressad i vaket tillstånd. Då kan gungfunktionen lugna bebisen automatiskt.

Överlag är vi jättenöjda med Beemoo Rocker, det är helt klart en av de bästa babysitters på marknaden idag.

Att den endast kostar 1200 kronor med alla dessa funktioner får ses som ett kap. Framförallt när man testar lite populärare märken, med färre funktioner, som kostar mer.

Helt klart en av årets favoriter!


Mest för pengarna: Fisher-Price Baby’s bouncer

Fisher-price-babysitter

Fisher-Prices baby bouncer är ett bra exempel på att man inte ska döma en produkt utefter pris.

Den kostar under 500 kronor, men är minst lika bra som de babysitters som kostar det dubbla i pris.

Det första vi noterade är att den väger väldigt lite, utan att vara instabil eller otrygg. Den väger endast 1,5 kg

Den låga vikten gör att stolen gungar väldigt enkelt. För att inte nämna portabiliteten, om du vill ta ut babysittern på balkongen eller lekplatsen.

En annan fördel är att barnet hela tiden har en bra utsikt över allt som händer i rummet. Vissa andra babysitter har ramar eller en sits som gör att barnet inte har fri utsikt.

Det innebär att barnet hela tiden är tillfreds, både genom gungandet och det faktum att han kan se ut över rummet under tiden.

En till positiv överraskning är kvalitén på babysittern. För det här priset trodde vi att den skulle hålla ett par månader. Men när man känner på materialet så känns den otroligt stabil och pålitlig.

När vi gjorde research har vi hittat flera personer som använt babysitter upp mot 12 månader utan några som helst tecken på slitage.

Men bäst av allt med den här babysittern: vibrationerna!

Den har en inbyggd funktion för att sätet ska vibrera – vilket barnen fullkomligt älskar! Att kombinera vibrationer med gungning visade sig vara ett vinnande koncept.

En otroligt smart funktion som vi hoppas att fler tillverkare tar efter.

Det här är den bästa babysittern i för under 1000 kronor. Det råder inga tvivel om det!

Faktum är att den är bättre än många babysitters som kostar 1000-1500 kronor.

Om du är på en tajt budget, eller bara vill ha en lätt och smidig babysitter som vibrerar och gungar lätt, då är det här ett självklart val.


Bra alternativ: Kinderkraft Babysitter

Kinderkraft-grå-babysitter

Kinderkrafts babysitter ser ut som en blandning mellan en vanlig babysitter och en gunga.

Den har en automatisk gungfunktion som du sätter på genom att klicka på en knapp. Du kan sedan välja att använda en timerfunktion, om du vill.

Du kan ställa in timern på antingen 8, 15 eller 30 minuter.

Babysittern är utrustad med ett fempunktsbälte, för att försäkra om att ditt barn sitter tryggt och säkert i stolen.

Stolen har även en mjuk kudde som går att ta av, om det skulle behövas.

I likhet med Beemoos babysitter, så har den Kinderkrafts babysitter en lekbåge med två leksaker. Det går enkelt att ta av bågen när ni inte längre vill använda den.

Babysittern är utrustad med en speldosa som kan spela 8 melodier, för att underhålla barnet lite extra.

Vad vi också gillar är att man utrustat babysittern med ett myggnät! Perfekt för dig som bor på landet eller annan plats där det blir mycket mygg på sommaren.

Det går att fälla ihop babysittern, så den är praktisk att ta med på resor och semestrar.

En annan positiv aspekt är att babysitterns alla funktioner kan drivas med USB-sladden som följer med. Men det går också att använda den med batterier – dessa följer dessvärre inte med i paketet.

Vi är väldigt nöjda med den här babysittern. Det är inte den mest öppna och exklusiva babysittern, men helt klart funktionell, rolig och säker.

Den kostar dessutom endast 750 kronor – vilket gör den till en av de mest prisvärda babysitters vi hittat. Du får väldigt mycket för pengarna.

Faktum är att den är bättre än en del babysitters som kostar 500-600 kronor mer.

Ett riktigt bra köp för dig som vill ha en bra babysitter utan att behöva tömma hela plånboken.


Vad ska man köpa för babysitter

Bebis-i-babysitter

Babysitters kan skilja sig en hel del från varandra. Om du redan tittat i butiker så kan de kosta allt från 300-400 kronor till 2000-3000 kronor.

Förr i tiden var babysitters enbart en stol som du själv behövde vagga.

Men i och med våra teknologiska framsteg, så finns det numera väldigt avancerade funktioner som både underhåller bebisen och som hjälper barnet att somna.

Säkerhetsanordningar

Säkerheten i babysittern är A och O. Den ska ha justerbara remmar över axlarna och en rem mellan benen.

Barnet ska sitta bekvämt i stolen, samtidigt som han eller hon sitter tryggt och säkert – utan risk för fall.

Om barnet inte är tillräckligt fastspänt, så kan bebisen vrida sig loss ur remmarna. Därför är det viktigt att remmarna är starka och justerbara, så att de kan anpassas utefter din bebis kropp.

Ålder- och vikt-restriktioner

Innan du köper en babysitter bör du ta en titt på vilken vikt och ålder bebisen bör ha i den specifika modellen.

Alla babysitters har olika rekommendationer och riktlinjer. Se därför till att babysittern passar ditt barn, vad gäller ålder, vikt och längd.

Om ditt barn väger 2 kg, ska du inte använda en babysitter som är gjord för barn som väger minst 3 kg. När barnet är för litet för babysittern så kommer inte remmarna sitta tillräckligt bra, vilket är en säkerhetsrisk.

Funktioner

En del babysitters är stationära och lite svårare att förflytta. Andra babysitters går att fälla ihop och är enklare att transportera.

Om du planerar att resa mycket, eller vill ta med babysittern till mormor och morfar, rekommenderar vi en hopfällbar babysitter.

De babysitters som går att fälla ihop gör också att du spar en hel del utrymme där hemma. När den inte används, kan du enkelt kollapsa konstruktionen och ställa babysittern i garderoben eller under sängen.

Det finns också babysitter med gungfunktion, timer och säten som går att rotera 360 grader.

Vad kostar en babysitter

Babysitters kostar allt från 400 kronor upp mot 2000 kronor.

Babysitters i den lägre priskategorin är oftast väldigt standard. De går sällan att fälla ihop och saknar extrafunktioner.

De dyrare varianterna brukar ha roterbara säten, inbyggd musik och justerbara sitsar.

Det finns också babysitters med gungfunktion, där stolen på egen hand vaggar barnet. Sådana funktioner brukar höja priset en hel del.

Du kan hitta bra babysitters till ett lågt pris, men då får du räkna med att stolen enbart är en stol – utan extrafunktioner.

Hur länge kan barnet sitta i en babysitter

Barn-och-babysitter

Det är rekommenderat att ditt barn inte sitter i babysittern mer än 20 minuter åt gången.

Babysitters är ergonomiska, bekväma och designade för att ditt barn ska ligga eller sitta i rätt position.

Men för långa perioder i en babysitter kan hämma barnets utveckling och försena barnets förmåga att sitta på egen hand. Begränsa därför babysittern till 20 minuter åt gången.

Här kan du läsa mer om hur länge barn bör sitta i en babysitter.

Vad är bra med babysitters

En stor fördel med babysitters är att de ger oss föräldrar en liten paus att andas ut. Samtidigt som barnet är underhållet och sitter bekvämt.

För barnfamiljer med flera barn, så är babysittern ett perfekt sätt för att kunna ta hand om alla barn samtidigt.

Medan ena barnet ligger och vilar eller leker i babysittern, så får du tid att bada eller mata den andra bebisen.

Många babysitters har idag roliga ljud och en automatisk gungfunktion för att barnet inte ska tappa intresse.

Babysitters underhåller inte bara barnet och ger bebisen mer frihet, men hjälper även barnet att bli lugn och somna.

Kom ihåg att alltid ha tillsyn över ditt barn när han eller hon sitter i en babysitter.

Kan ett barn sova i en babysitter

Litet-barn-sover

Barn ska aldrig sova i en babysitter.

Bebisar behöva sova själva på ett stadigt och platt underlag, fritt från lösa delar och objekt.

En babysitter möter inte dessa kriterier, vilket kan öka risken för SIDS (plötslig spädbarnsdöd). Ditt barn ska aldrig sova i en upprätt position eller på en annan plats än den vi beskrev här ovanför.

Om ditt barn somnar i babysittern bör du förflytta bebisen till hans eller hennes sängplats.

När ska man börja med babysitter

En del babysitters går att använda även för spädbarn. De är vanligtvis designade med en stationär ram som gör att bebisen sitter säkert fastspänt i stolen.

Kom ihåg att babysittern ska täcka hela barnets huvud, för att ge stöd åt nacken. Det finns babysitters som inte ger lika bra nackstöd – dessa passar inte bra för spädbarn.

Det är viktigt att läsa i produktbeskrivningen om den specifika modellen går att använda för nyfödda bebisar eller ej.

En babysitter är inte gjord för att barnet ska sova i den eller för matning. När det är dags att sova eller äta, bör du ta ut barnet från babysittern.

Det finns babysitters som kallas för ”jumpers” på engelska. Dessa är gjorda för äldre barn. De har en stadig ram och säkerhetsanordning, men saknar nackstöd och ger mer frihet för ditt barn att röra sig i.

För att kunna använda den typen av babysitter behöver barnet ha starka nackmuskler och kunna kontrollera huvudet på egen hand. Det sker ungefär vid 6 månaders ålder.

När ska man sluta med babysitter

Litet-barn-ler

Generellt sett brukar man sluta med babysitters när barnet kan sitta på egen hand eller när bebisen överstiger den rekommenderade vikten.

När barnet blir mer rörligt och kan sitta på egen hand, samt väger mer än vad babysittern klarar av, så finns en risk för att babysittern faller omkull när barnet hoppar omkring.

Därför är det viktigt att alltid följa instruktionerna för den specifika modellen.

Vanligtvis brukar bebisar kunna sitta på egen hand runt månad 6 och 7. Men det finns barn som kan sitta även vid 5 månaders ålder. Då kan det vara dags att sluta använda babysittern.

Är babysitters säkra för bebisar

När babysitters används korrekt och under en vuxens tillsyn, så är babysitters generellt sett säkra.

Olyckor sker främst när barnet placerats felaktigt i babysitter, eller när säkerhetsremmarna sitter för hårt och därmed kväver barnet.

Det är viktigt att läsa och följa alla instruktioner för din specifika babysitter. Du bör också regelbundet kontrollera så att alla delar på babysittern är på rätt plats och inte är skadade.

Det är också viktigt att du använder rätt babysitter för ditt barn. Det vill säga, om ditt barn inte har tillräckligt bra huvudkontroll så behöver babysittern ge stöd för nacken.

En annan säkerhetsrisk är om barnet somnar i babysitter. När bebisen sover så kan han eller hon luta huvudet framåt, vilket kan blockera luftvägarna. Det är mycket farligt.

Du bör därför alltid flytta bebisen till sängen så fort hon somnar i babysittern.

Säkerhetstips för babysitters

Generellt sett är babysitters bäst för nyfödda bebisar och barn upp till 6 månaders ålder, eller när de kan sitta själva.

Våra rekommendationer:

  • Barnet ska aldrig sova i babysittern. Barn ska sova på en platt madrass, fri från lösa delar eller andra saker. När ditt barn somnar i babysittern bör du ta ut henne och placera henne i sängen.
  • Läs och följ alltid instruktionerna för din specifika babysitter.
  • Lämna aldrig barnet utan tillsyn i babysittern.
  • Använd babysittern max 20 minuter åt gången.
  • Använd enbart babysittern på golvet, aldrig på bord, sängar eller något annat underlag.
  • Använd alltid remmarna, så att ditt barn sitter säkert. De ska inte sitta för löst och inte för hårt.
  • Sluta använda babysittern när ditt barn försöker sitta upp på egen hand.
  • Bär aldrig babysittern när ditt barn sitter i den.
  • Överstig aldrig rekommendationerna för barnets vikt i babysittern. Placera aldrig ett barn som väger mindre än minimum vikten i babysittern.

Läs också