| |

Bakmaskin Bäst i test 2023: Komplett guide

Bakmaskiner

Med så stora skillnader mellan olika bakmaskiner, är det viktigt att du har koll på deras fördelar och nackdelar. Vi har listat årets bästa bakmaskin inom varje kategori.


Utbudet av bakmaskiner är inte lika stort som andra köksmaskiner – men de som finns skiljer sig en hel del från varandra.

För att inte nämna att vissa av dem är nästintill värdelösa, med brända bröd, långa väntetider och dålig hållbarhet.

För att göra valet enklare för dig, så har vi listat de allra bästa brödmaskinerna på marknaden idag.

I vanlig ordning har vi noga kategoriserat dem, samt listat deras styrkor och svagheter – så att du snabbt och enkelt kan hitta den som passar dig och dina behov.

Bästa bakmaskinen

Den bästa bakmaskinen idag är OBH Nordica Inox. Brödet blir ”bageri-gott” med den här maskinen. Den är enkel att använda och du kan välja mellan 12 förinställda program. Man har även inkluderat ett recepthäfte. Definitivt en av de mest prisvärda maskinerna just nu.


Bästa bakmaskinen: OBH Nordica Inox Brödmaskin

Bästa-bakmaskinen-OBH-Nordica-Inox

Inox har länge setts som en av de bästa brödmaskinerna på marknaden – och så även i år.

Den är utrustad med 12 förinställda program för olika sorters bröd. Närmare bestämt:

1. Normalt bröd gjort på vete- och rågmjöl.
2. Franskt bröd med lite knaprigare yta.
3. Fullkornsbröd.
4. Snabbprogram.
5. Sött vetebröd.
6. Supersnabb 1 för 750 grams bröd. Det tar ungefär 58 minuter.
7. Supersnabb 2 för 900 grams bröd inom 58 minuter.
8. Förberedning av deg som du sedan kan grädda i ugnen.
9. Sylt och marmelad
10. Kakor
11. Mjukt sandwichbröd
12. Bakning med extra gräddning

Så den är definitivt gjord för de allra flesta behov med sin stora variation av program.

Inox har även en timer, så att du enkelt kan ställa in så att brödet är klart precis när du kommer hem från jobbet eller om du vill vakna på morgonen till färskt bröd.

Själva brödet blir exceptionellt bra. Mycket bättre än brödmaskiner som kostar ett par hundralappar mer.

Vi gillar också non-stick-beläggningen som finns i kärlet, då det gör rengöringen efteråt mycket smidig och tidseffektiv. Minimalt med smet, om ens något, fastnar där i.

Displayen på maskinen är enkel att förstå sig på, likaså användningen av bakmaskinen överlag.

Vi uppskattar också att OBH Nordica skickar med recept, både för vanligt bröd och glutenfritt bröd.

Du kan även justera rostningsgraden på brödet, så att du får brödet precis så ljust eller mörkt som du vill ha det.

Det finns två typer av storlekar på limporna: 750 gram och 900 gram. Vilket passar bra för både små och stora hushåll.

Det enda negativa med den här bakmaskinen är att pipljudet när brödet är klart är ganska högt. Det går heller inte att ändra volymen på ljudet, vilket är lite synd.

Men med tanke på hur bra brödet blir och det stora urvalet av program, så kan vi överleva den nackdelen.

Det här är, utan tvekan, den mest prisvärda bakmaskinen idag. Du får väldigt mycket för pengarna. Ytterst få maskiner kan konkurrera med brödets kvalité och valmöjligheterna som finns i Inox.


Redaktörens val: Princess Wake up bakmaskin

Princess-bakmaskin-wake-up

Vad vi gillar med den här bakmaskinen är att den är fullproppad med funktioner och tillbehör.

För att nämna några, så har den en digital timer på timer upp mot 13 timmar. En varmhållningsfunktion på 60 minuter, automatisk avstängning och skydd mot överhettning.

Det följer även med en extra degkrok, sked och vattenmått.

Men bäst av allt är det att det finns 15 stycken förinställda program att använda sig av. Du kan även ställa in gräddningen på maskinen.

Instruktionerna är tydliga och klara, så även de som aldrig tidigare använt en bakmaskin förstår sig på maskinen på nolltid.

Maskinen är ganska snabb, men, framförallt, blir brödet riktigt bra. Långt över våra förväntningar.

När brödet är klart luktar hela köket som nybakat bröd direkt från bageriet.

Vi har inte hittat någonting negativt med bakmaskinen överhuvudtaget. Den får full pott på alla kriterier som utgör en bra brödmaskin.

Definitivt en av våra favoriter för i år!


Väldigt populär: Princess Homemade Deluxe bakmaskin

Princess-deluxe-bakmaskin

Inledningsvis var vi lite skeptiska. För att, ärligt talat, utseendemässigt ser den allt annat än tilltalande nu.

Men man ska inte döma boken efter omslaget.

För att prestationsmässigt är det definitivt en av de bästa bakmaskinerna vi hittat. Brödet blir förvånansvärt bra.

Lägg därtill att den har 19 förinställda program att välja på, varav ett är för glutenfritt bröd.

Den är även utrustad med ett fönster på ovansidan, så att du hela tiden kan följa gräddningen av brödet. Deluxe har även en varmhållningsfunktion upp till 60 minuter.

Du kan göra bröd som är antingen 500 gram eller 750 gram.

Det finns även ett par delar som är avtagbara och som kan maskindiskas. Vi har däremot inte behövt göra det, då non-stick-beläggningen gör den väldigt enkel att rengöra.

Maskinen har också ett handtag på utsidan, vilket gör det enkelt att bära och lyfta maskinen. Något som de flesta bakmaskiner annars brukar sakna.

Vi gillar också den lättlästa displayen, där du kan justera baktiden och färgen/bränningsgraden på brödet.

Vi är däremot besvikna över att Princess inte skickar någon receptbok med den här brödmaskinen. Det brukar de annars göra med sina andra produkter. Det drar ner betyget en aning.

Om man bortser från det faktum att den är allt annat än snygg och att vi inte fick ett recepthäfte – så är det en fenomenal bakmaskin.

Den presterar långt över våra förväntningar. Resultatet på brödet och den stora mängden förinställda program överväger nackdelarna med hästlängder.

När vi gjorde research så hittade vi en hel uppsjö av positiva recensioner och omdömen, och vi kan bara instämma med kören – det är en riktigt bra brödmaskin!


Bästa premiumval: Steba BM2 Bakmaskin

Bästa-premium-bakmaskin-Steba-BM2

Den här maskinen skulle kunna beskrivas som bakmaskinernas Rolls-Royce. Det är en rejäl pjäs som har allt och lite till.

Du kan välja mellan tre olika storlekar på brödet: 500 gram, 750 gram och 1000 gram. Den passar med andra ord perfekt för både mindre hushåll och stora familjer.

Den är även utrustad med 17 förinställda program där du kan göra saker som glutenfritt bröd, kakor, pastadeg, sylt och småfranska. Du kan till och med göra yoghurt i den här maskinen!

Valmöjligheterna i de förinställda programmen är nästan oändliga.

Det följer även med en receptbok för all möjlig typ av bakning. Från bröd innehållande valnötter och zucchini, till bröd med russin och kakor.

Displayen är enkel att navigera, där du kan bestämma både hur länge brödet ska bakas och hur ljust eller mörkt det ska bli.

Kärlet, eller bakbyttan, går att ta ur för att snabbt rengöras. Kärlet har en keramisk non-stick-beläggning, vilket gör diskningen snabb och enkel.

Själva konstruktionen känns gedigen och stabil. Lite lättare och billigare bakmaskiner har en tendens att vibrera runt lite på köksbänken, men den här står tryggt och säkert på sin plats.

Stabiliteten och det faktum att du kan baka väldigt stora brödlimpor har konsekvensen att den är ganska stor. Den väger ungefär 5,7 kg. Så du gör bäst i att placera den på en permanent plats.

Resultatet blir precis lika bra som vi hade förväntat oss av Steba. Brödet blir på samma nivå som det lokala bageriet.

Den kan med andra ord användas även för kommersiellt bruk, exempelvis i en kafeteria eller ett litet fik.

Kvalitén både på konstruktionen och brödet är obestridlig. Utan tvekan en av de bästa bakmaskinerna.

Dessvärre kostar den en del. Om du sällan bakar bröd kan den vara lite över din budget.

Men om planen är att baka mycket bröd och ofta – för flera år framåt – då är det här ett fenomenalt alternativ. Vi älskar varje liten detalj med den Stebas maskin.


Bäst för stora brödlimpor: Wilfa BM-50

Wilfa-BM-50-stor-brödmaskin

En av de mest populära och väletablerade bakmaskinerna i svenska hushåll. Vilket andelen positiva recensioner vittnar om.

Först och främst, den här maskinen är gjord för dig som vill göra rejäla brödlimpor. Du kan göra bröd upp mot 1500 gram – vilket är nästan det dubbla av vad de flesta andra har utrymme för.

Den gör det dessutom väldigt bra.

Utsidan på brödet blir frasigt och fint, emedan insidan är mjuk och god. Du kommer inte märka någon skillnad på det här brödet och de färska brödlimporna du köper i ett bageri.

Resultaten blir dessutom regelbundna. Om du använder samma inställningar och program varje gång, så kommer också brödet bli likadant varje gång.

Det må låta logiskt, men tyvärr kan en del bakmaskiner vara ganska oregelbundna och ge varierande resultat.

BM-50 erbjuder 13 program för olika typer av bröd. Den har även en varmhållningsfunktion för att hålla brödet varmt.

Det finns också tre inställningar för färgen på brödet: ljust, medium och mörkt.

Bakmaskinen är också utrustad med en så kallad automatisk dispenser, där du kan hälla ner extraingredienser vid knådningen. Exempelvis frukter och nötter.

Vi gillar också receptbroschyren som finns på Wilfas hemsida. Där hittar du recept på allt från dinkelbröd och rågbröd, till LCHF-bröd, lunchbröd, glutenfritt och morotsbröd.

Maskinen har även två degkrokar för att kunna hantera de stora mängder deg och bröd.

Den enda nackdelen med den här maskinen är att pipljuden är ganska höga. Inte så att det väcker hela huset, men om du tittar på TV i rummet bredvid så kan det till en början vara lite irriterande.

Men man vänjer sig snabbt vid pipet.

Det här är överlägset den bästa bakmaskinen om du vill göra stora brödlimpor. Den är snabb, enkel att använda och rengöra och, framförallt, resultaten blir riktigt, riktigt bra.

Den är lite dyrare än övriga maskiner, men det är rimligt med tanke på kapaciteten och kvalitén.


Innan du köper en bakmaskin

Skurna-brödskivor

När du köper en bakmaskin finns det en del saker att tänka på.

Det är lätt hänt att man stirrar sig blind på enstaka saker, vilket gör att du missar andra viktiga funktioner.

För att du inte ska glömma någon viktig aspekt när du väljer bakmaskin, så har vi listat de viktigaste sakerna att tänka på.

Hur stor bakmaskin

När det kommer till storleken på bakmaskinen så finns det två saker att tänka på:

  • Utrymmet den tar upp på köksbänken
  • Hur stora bröd du vill kunna baka

Det finns små bakmaskiner som kan baka brödlimpor som är 250g, 500g eller 750g stora.

Men det finns också större modeller som kan göra upp mot 1 kg stora bröd. Vilket kan vara rekommenderat för dig som konsumerar mycket bröd, eller för familjer med barn.

Innan du köper en brödmaskin bör du också ta mått på köksbänken eller förvaringsutrymmet där du planerar att ställa maskinen.

Du vill gärna inte köpa en stor bakmaskin, bara för att inse att den inte riktigt får plats i köket.

Recept och program

Eftersom inte alla bakmaskiner är tillverkade på samma sätt och av samma material, så kan recepten skilja sig.

Ett recept som fungerar bra i en brödmaskin, behöver nödvändigtvis inte ge lika bra resultat i en annan maskin.

Många tillverkare skickar med en receptbok med bakmaskinen. Tyvärr gör inte alla det, vilket sänker betyget och användarvänligheten.

Bakmaskiner kommer också med olika förinställda program, som tillåter dig att baka allt från glutenfritt bröd, saftiga bröd och surdegsbröd, till småfranska och pizzadeg.

Om du föredrar någon brödtyp, kan det vara bra att läsa i specifikationerna om det finns ett program för just det brödet du vill ha.

Du kan givetvis göra dina egna recept – och det finns massvis att hämta på Internet – men det är givetvis enklare om det finns ett förinställt program.

Funktioner

En av de mest användbara funktionerna i en bakmaskin är timern.

Den gör så att du kan hälla i ingredienserna på kvällen och sedan sätta på timern, så att brödet är klart och färskt precis när du vaknar på morgonen.

En del brödmaskiner har även en snabbfunktion som bakar brödet på rekordtid. Vanligtvis brukar snabbfunktionen innebära att brödet är klart inom 60-120 minuter.

Dyr eller billig bakmaskin

Genom våra tester och erfarenheter, har vi kommit fram till att pris inte korrelerar med kvalité i samma utsträckning som med annan köksutrustning.

Faktum är att det finns billiga bakmaskiner som är minst lika bra som brödmaskiner det dubbla i pris.

Den största skillnaden är oftast antalet funktioner och program, men de dyrare maskinerna behöver nödvändigtvis inte grädda bättre bröd.

Som du kan se i vårt bäst i test, så finns det riktigt bra bakmaskiner för mellan 800 och 1000 kronor.

Rengöring av bakmaskinen

En stor fördel med att göra bröd i en bakmaskin är att det blir så mycket mindre disk, än om du lagar brödet på traditionellt vis.

Än dock, kan olika modeller skilja sig vad gäller hur enkla de är att rengöra.

Det handlar främst om kvalitén på non-stick-beläggningen. Om den är av sämre kvalité så kan deg och bröd fastna i kärlet, vilket gör maskinen lite svårare att diska.

När du läser recensioner och tester av bakmaskiner bör du därför se vad användaren säger om kärlets non-stick.

Vad är en bakmaskin

Hemmagjort-bröd

En bakmaskin, eller brödmaskin som den också kallas, är en köksmaskin som bakar bröd åt dig.

Allt du behöver göra är att hälla i dina önskade ingredienser i maskinen, för att sedan låta den göra resten av jobbet.

Brödmaskiner både knådar degen, jäser den och slutligen gräddar brödet.

Det är ett snabbt, enkelt och, framförallt, tidseffektivt sätt för att göra hemmagjort bröd.

Många som använder en brödmaskin brukar sätta på maskinen på kvällen, fylla den med ingredienser och sedan låta den baka brödet över natten.

För att sedan vakna upp till nybakat och färskt bröd. Rosta brödet i brödrosten, lägg på lite sylt och du har en perfekt frukost och morgon!

De flesta bakmaskinerna har timer-funktion och automatisk avstängning, vilket gör att du kan ställa in så att brödet är klart precis när du vaknar på morgonen – eller när du kommer hem från jobbet.

En del brödmaskiner kan även laga annat än traditionella brödlimpor. Exempelvis finns det modeller som kan göra pizzadeg, småfranska, croissanter, kakor, helgrynsbröd och glutenfritt bröd.

Hur fungerar en bakmaskin

Det fantastiska med bakmaskiner är att de gör hela jobbet åt dig. Allt du behöver göra är att fylla på med ingredienser i kärlet.

I grund och botten är bakmaskinen en kompakt, elektrisk ugn med visp.

När du öppnar brödmaskinen så ser du ett kärl med ett handtag. Kärlet har en axel i botten, som är kopplad till den elektriska motorn på undersidan.

På axeln kan du sätta fast vispen som knådar degen i maskinen.

När du tagit ut kärlet så kan du hälla ner alla de ingredienser som behövs för att baka bröd. Ställ sedan tillbaka kärlet i maskinen, så att den sitter fast i botten och stäng sedan luckan.

Nu väljer du på bakmaskinens display vilket program du vill använda.

Alla tillverkare och modeller har olika program och recept. I regel finns det mellan 7 och 12 olika program att välja på. Allt från vanliga limpor, till glutenfritt bröd och pizzadeg.

När du valt program, så får du i många maskiner också alternativet att välja hur mörkt eller ljust brödet ska vara och när du vill att maskinen ska starta.

När du klickat på ”start”, så kommer du höra bakmaskinens motor börja dra igång och vispen blir aktiv. Kort efter det kommer maskinen bli helt tyst, när den går in i nästa fas – jäsningen.

Många bakmaskiner har ett litet fönster på ovansidan av maskinen, så att du hela tiden kan följa processen och bakningen av brödet.

Notera att brödmaskinen kommer hela tiden skifta mellan att göra ljud och att vara helt tyst. Det är fullt normalt, då den genomgår olika faser för att baka brödet.

När brödlimpan är klar, så kommer en lampa lysa och/eller en liten ljudsignal indikera att brödet är färdigt.

Du kan nu ta ut kärlet ur bakmaskinen och njuta av väldoftande nybakat bröd.

Vi rekommenderar att du väntar lite med att ta ut kärlet, då det fortfarande kan vara varmt. Så använd en ugnvante när du tar ut brödet.

Varför ska man ha en bakmaskin

Mörkt-bröd

Om du har bakat hemmagjort bröd tar väldigt lång tid, och du behöver hela tiden ha koll på vad som händer i ugnen.

Det är inte ovanligt att det tar upp mot 12 timmar att baka bröd på traditionellt vis.

Med en brödmaskin behöver du inte ha ständig koll på degen och heller inte förbereda allt för hand.

Bakmaskinen sköter allt – förutom att hälla i ingredienserna.

Det spar med andra ord otroligt mycket tid.

Under tiden som bakmaskinen bakar brödet så kan du sova för natten, gå ut på en promenad eller åka till jobbet. Det är väldigt smidigt och bekvämt!

Mindre disk

Hemmagjort bröd innebär disk och skrubbning av utrustning och köksbänken.

Med en bakmaskin behöver du bara göra rent själva kärlet – och det går på nolltid. Ja, och en eventuell brödkniv, då.

Tack vare materialet de använder i kärlen, så fastnar minimalt med deg och bröd. Vilket gör rengöringen av brödmaskinen enkel.

Det mest ekonomiska alternativet

Att köpa bröd i butik kostar inte speciellt mycket, men om du köper en eller två limpor i veckan så blir det en del pengar per år.

Om du köper färskt bröd på konditori så blir det ännu dyrare.

Att baka eget bröd är mycket billigare, för att inte nämna att bakmaskiner oftast kostar väldigt lite. Du kan hitta en bra bakmaskin för under tusenlappen.

Om du jämför att köpa bröd en gång i veckan, och att baka eget bröd varannan vecka, så är bakmaskinen helt klart det mest ekonomiska alternativet.

På bara något år har maskinen betalat för sig själv.

Mer hälsosamt

När du bakar eget bröd så har du full kontroll över vilka ingredienser som används. Du kan göra limpan hur hälsosam, eller ohälsosam, du vill.

Bröd som du köper i butik innehåller oftast ämnen som du vill undvika. Stora mängder socker, färgämnen och ämnen som gör att brödet ska hålla längre.

Genom att baka eget bröd i hemmets trygga vrå, så kan du göra mycket nyttigare bröd än de du köper i butik.

Många brödmaskiner kommer också med recept på olika typer av bröd. Däribland glutenfria bröd och ”hälsosamma bröd”.

Det spar tid

Som vi skrev tidigare så är en av de främsta köpargumenten för en bakmaskin att de spar tid. Otroligt mycket tid.

Allt du behöver göra är att hälla ner brödets ingredienser, klicka på två knappar och sedan låta maskinen göra jobbet. Inget mer behövs från dig.

Jämför det med att baka eget bröd i ugnen, där du behöver ha ständig koll på ugnen i 10-12 timmar.

Hur mycket kostar en bakmaskin

Bra bakmaskiner brukar kosta mellan 800 och 1500 kronor.

Eftersom de alla kommer med olika funktioner och program, så kan priserna variera en del.

Storleken har också betydelse, då det finns brödmaskiner som kan baka limpor upp mot 1 kg tunga. De lite mindre varianterna brukar kunna baka bröd som är 500 g och 750 g.

I våra tester har vi kunnat konstatera att det går att hitta en bra brödmaskin för 800-900 kronor. Vilket får anses vara en väldigt bra investering – även om du inte bakar bröd speciellt ofta.

Vilken bakmaskin för glutenfritt bröd

Bästa tillverkarna av bakmaskiner

Utbudet av bakmaskiner är inte speciellt stort, men det kommer hela tiden in nya tillverkare på marknaden.

Vissa bättre än andra.

Några tillverkare som utmärkt sig genom sina lättanvända och effektiva bakmaskiner är:

  • Wilfa
  • Steba
  • OBH Nordica
  • Princess
  • Kenwood
  • Ariete
  • Morphy Richards

Det utesluter givetvis inte andra tillverkare. Tvärtom, det finns flera företag som tillverkar bra brödmaskiner.

Men, av erfarenhet, har dessa producerat och sålt riktigt bra maskiner de senaste åren.

Bakmaskin eller köksassistent

Skivat-bröd-i-korg

En köksassistent är bra på att blanda och vispa. De kan även modifieras med hjälp av olika tillbehör, så att de kan fungera som en citruspress, köttkvarn, mixer eller glassmaskin.

Köksassistenten är med andra ord ett riktigt bra multiverktyg – även för att göra bröd.

Kruxet är att den inte är lika självgående som en bakmaskin.

Om du vill baka bröd i en köksassistent så kan maskinen blanda och jäsa degen. Men du kommer själv behöva forma den och sedan ställa den i ugnen.

En bakmaskin både blandar, jäser, formar och gräddar degen. Du behöver inte forma den eller ta ut degen och lägga den på en plåt i ugnen.

När det kommer till hemmagjort bröd, så kräver köksassistenten mer arbete och tid av dig – medan en brödmaskin gör allt jobb.

Du behöver heller inte passa degen i en bakmaskin. Det spar också mer disk och du behöver inte oroa dig för att rätt temperatur används – eftersom brödmaskinen fixar allt det åt dig.

Bakmaskiner tenderar också att vara mycket mindre och därmed tar upp mindre plats än en köksassistent.

Om ditt primära syfte är att baka bröd, då rekommenderar vi att du köper en bakmaskin istället för en köksassistent.

Läs också