|

Bärsele Bäst i test 2023: Komplett guide

Bästa-bärselen

Det finns så många olika bärselar att välja på, vilket kan göra oss föräldrar lite förvirrade. Vi har listat årets bästa bärsele inom varje kategori, så att du kan hitta den som passar dig och din bebis bäst.


När du köper en bärsele gäller det att du är informerad, annars riskerar du att köpa en obekväm och dåligt sittande bärsele.

Det är pengar i sjön.

För att göra det enklare för dig har vi gått igenom de populäraste bärselarna, filtrerat ut de minst prisvärda och recenserat de allra bästa.

Bästa bärselen

Den bästa bärselen i år är Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh. Den är ergonomisk, väldigt flexibel och har en hög säkerhet. Du kan enkelt justera passformen för din kroppstyp. De vadderade axelremmarna och midjebältet gör det bekvämt att använda Omni 360 under långa perioder. Definitivt vår och barnens favorit i år!


Bästa bärselen: Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh

Bästa-bärselen-Ergobaby-Omni-360-Cool-Air-Mesh

Ergobaby Omni 360 är utan tvekan vår absoluta favorit just nu.

Det är en förbättrad version av den tidigare, väldigt populära, modellen som endast kallas 360.

Bärselen är otroligt bekväm, både för bebisen och mamma och pappa. Den har ett extra stöd för din korsrygg, samtidigt som den har korsbara axelremmar för extra säkerhet.

Omni 360 är designad så att din bebis sitter mjukt, ergonomiskt och korrekt. Det vill säga rumpan och benen får en M-formad position – vilket är precis vad bebisen ska ha.

Det står i produktbeskrivningen att du kan använda Omni 360 från nyfödd upp till 36 månader.

Men när vi testat bärselen tillsammans med ett 4-månader gammalt barn på 6 kilo, så är vi väldigt skeptiska till att den skulle vara bra för ett nyfött barn.

Bärselen är ganska stor och avlång, vilket känns för stort för ett barn på 1 månad. Men runt månad 2 och 3 sitter den som en smäck!

Det går att justera sitsen för väldigt små barn, så möjligheten finns.

Justerbarheten på Omni 360 är en av dess stora fördelar. Det finns massvis av remmar och öppningar du kan använda så att bärselen passar perfekt för både dig och ditt barn.

På så vis kan du använda den oavsett om mamman är lite kortare och pappan är lång. Den passar därför bra för alla typer av kroppsformer.

Materialet känns både robust och komfortabelt. Faktum är att det är den skönaste bärselen vi testat och som fått vårt barn att somna eller bli lugn på studs.

Det finns två versioner av den här modellen; vanliga Omni 360 som är gjord av bomull och Omni 360 Cool Air Mesh.

Vår favorit är den sistnämnda, Cool Air Mesh, som är tillverkad av ett tunnare tyg, vilket gör den mycket svalare och bekvämare på sommaren.

Vi gillar också att axelremmarna är så bra vadderade, så den sitter otroligt mjukt på kroppen även under längre perioder.

Bärselen kan användas i alla bärpositioner; framsidan med ansiktet inåt, framsidan med ansiktet utåt, höften och på ryggen.

Prislappen för Omni 360 Mesh är ungefär 1500 kronor och får anses vara godkänt. Framförallt med tanke på bekvämligheten, positionerna, säkerheten och justerbarheten – så är den helt klart värd sitt pris.

Det faktum att du kan använda den tills barnet väger 20 kg, gör den till en mycket bra investering i det långa loppet.

Omni 360 mesh är helt klart den bästa bärselen på marknaden idag. Den har allt du vill ha för optimal säkerhet och bekvämlighet.


Väldigt populär: BabyBjörn One Air bärsele

Babybjörn-One-Bärsele

När man pratar om de bästa bärselarna så handlar det alltid om BabyBjörn One och Ergobaby Omni 360.

Det första vi noterade med Babybjörn One är hur enkel den är att använda. Att sätta på och ta av bärselen är riktigt smidigt.

Vi gillar också höftbältet som avlastar ryggen effektivt.

Själva bärselen väger heller inte speciellt mycket och känns inte lika bulkig som Omni 360. Den är även väldigt mjuk och skön, både för barnet, mamma och pappa.

Bärselen har en bra och korrekt ergonomi, där barnet sitter i en M-form för att kunna utveckla hälsosamma höfter. Vilket är en av de viktigaste sakerna när du köper en bärsele.

Du kan använda bärselen i fyra olika bärpositioner; på bröstet med ansiktet mot föräldern med hjälp av spädbarnssätet, på bröstet med ansiktet mot föräldern, på bröstet med ansiktet utåt och slutligen på ryggen.

Vi gillar det luftiga och svala 3D-mesh-tyget man använt i bärselen. Det gör att både du och barnet kan andas bra och inte blir för varma under sommaren.

För att kunna använda den här bärselen behöver barnet väga minst 3,5 kg och max 15 kg.

Rengöringen är enkel, då du kan maskintvätta den på 40 grader.

Kvalitén på materialet och konstruktionen är enastående. Det här är anledningen till varför Babybjörn har blivit så populära att det nästan blivit synonymt med bärselar.

Nackstödet som sitter högre upp fungerar klockrent och ger bra support för barnets nacke.

En annan sak vi gillar är höjdjusteringen som gör det enkelt att anpassa sittpositionen utefter ditt barns storlek.

Nackdelen med den funktionen är att det inte finns en steglös justering, utan det finns bara två fasta höjdlägen. Vi hade gärna sett att man kunde anpassa höjden mer precist.

Vi älskar BabyBjörn One, den är fantastiskt skön, mjuk och anpassningsbar. För att inte nämna hur snabbt och enkelt det går att få in och ut barnet ur bärselen.

Men den kostar väldigt mycket. Beroende på var du köper den, så kostar den ungefär 2000 kronor – vilket känns lite väl högt.

Det är utan tvekan en av de bästa bärselarna på marknaden idag. Den har en superb kvalité och om du kan ha överseende med höga priset, så är det ett otroligt bra val.

Definitivt en av våra favoriter!


Bästa bärselen för nyfödda: Ergobaby Adapt

Bästa-bärselen-för-spädbarn-Ergobaby-Adapt

Många bärselar, inkluderat Ergobabys andra modeller, kan användas till nyfödda barn – men då krävs ett spädbarnsinlägg.

Det här är Ergobabys första bärsele där du inte behöver ett spädbarnsinlägg, utan den passar direkt.

Namnet ”Adapt”, som betyder anpassning på svenska, kunde inte ha varit mer träffande. Bärselen känns nämligen otroligt anpassningsbar och passar perfekt för växande bebisar.

Du kan gradvis justera sitsen när ditt barn växer och blir äldre, så att han eller hon hela tiden sitter ergonomiskt och skönt.

Precis som Ergobabys övriga sortiment, så är axelremmarna bra vadderade och fördelar vikten utmärkt. Det gör även att korsa remmarna, vilket är bra för de med lite mindre kroppshydda och behöver en tajtare passform.

Det följer även med en huva för amningsskydd och sovstöd för din lilla skatt.

Att få in och ut barnet ur bärselen är smidigt och enkelt.

Vi gillar också att den är så bekväm för oss föräldrar. Du kan helt klart använda den samtidigt som du diskar, dammsuger eller promenerar. Den varken sliter, skaver eller har ojämnt fördelat vikt.

Säkerhetsmässigt är den av hög standard, precis som Ergobabys andra bärselar. Du kan definitivt gå runt utomhus utan att behöva oroa dig för att bärselen ska ramla av eller tappa fästet.

Vi älskar också det faktum att man inte behöver använda något spädbarnsinlägg, som ibland kan vara knepiga att sätta på! Det är en stor bonus!

Du kan använda Adapt i tre olika positioner; på magen inåtvänd, på höften och i ryggposition.

Det är också här vi hittar den första saken vi ogillar med Adapt – att det inte finns en position för barnet att titta utåt. Vilket är väldigt synd, då det är en bra och populär funktion. Det sänker betyget en aning.

Sammanfattningsvis är det en riktigt bra och prisvärd bärsele för spädbarn. Att inte behöva använda ett spädbarnsinlägg är fantastiskt!

Den är mjuk och skön både för bebisen och dig som förälder.

Adapt kostar ungefär 1000 kronor, vilket är ett riktigt bra pris för vad du får. Det är en utomordentligt bra bärsele för bebisen att växa i!


Bästa bärselen på sommaren: Ergobaby Omni Breeze

Bästa-bärselen-på-sommaren-Ergobaby-Omni-Breeze

Den här bärselen är gjord för maximal andningsförmåga för dig och din bebis.

Omni Breeze är gjord av Lättvikt SoftFlex Mesh, vilket är ett material som tillåter kroppen att andas och hålla sig sval även i varma klimat.

Det ger bärselen ett bra luftflöde för att du och ditt barn inte ska överhettas.

Man har även konstruerat midjebältet med små vadderingshål – vilket fungerar fantastiskt bra! Om du använt en bärsele på sommaren tidigare, så vet du att just midjebältet är en av de varmaste och värsta punkterna för dig.

Så problemet med en svettig svank och midja är som bortblåst, tack vare den här designen.

Det finns också en huva för att skydda barnet mot solen och som amningsskydd. Bärselen är även utrustad med reflexer, så att ni blir mer synliga på natten.

Det finns även en napphållare på bärselen – en mycket fiffig funktion som vi hoppas fler tillverkare och modeller tar efter.

På sidorna finns det fickor och på midjan finns en liten väska, där du kan förvara nycklar, mobil, nappar, servetter och annat.

Just fickor är något som folk har tjatat och klagat om länge. Tidigare modeller har haft väldigt snålt med fickor, så det märks att man har lyssnat på användarna. Bonuspoäng för det!

Omni Breeze kan användas i fyra olika positioner; framtill med ansikte inåt, framtill med ansikte utåt, på höften och på ryggen.

Den passar från nyfödda barn till 4 års ålder. Så storleksmässigt, sett till antal positioner och kvalitén på bärselen – så kommer den att hållas och användas under en lång tid.

Det här är definitivt den bästa bärselen på sommaren! Ingen bärsele håller er så svala när det är varmt ute, som Omni Breeze.

Det finns andra varianter, så som Omni 360 Mesh, som är gjord för att vara sval och bekväm på sommaren. Den fungerar bra och drar definitivt ner på temperaturen, men Omni Breeze är helt klart vårt förstahandsval inför sommaren.


Bästa premiumval: Babybjörn Harmony

Babybjörn-blå-harmony

Det här är en premium-bärsele gjord av 3D Mesh, vilket är gjort för att vara så lätt som möjligt, samtidigt som det ger bra komfort och andningsförmåga.

Just att den är så lätt är något vi gillar mycket, samtidigt som den distribuerar vikten väldigt bra utöver axlar och midja. Den känns väldigt snäll mot ryggen.

Det gör att du kan använda och gå runt i den utan problem, även under längre perioder.

När man tittar på videos så ser det alltid så lätt ut när de sätter på sig bärselen och sätter i barnet. Men av erfarenhet brukar verkligheten vara en annan när man väl står där med selen i hand.

Det gör Harmony unik, då den är minst lika enkel att hantera som det ser ut på videos. Faktum är att det är en av de smidigaste bärselarna vi hittat.

Man har verkligen lagt stor fokus på användarvänlighet och enkel användning, det märks direkt.

Harmony känns också säker att använda. De alla remmarna gör det också enkelt att anpassa bärselen utefter både din kropp och bebisens.

Barnet håller sig förvånansvärt lugn i den här bärselen. Det mjuka och svala materialet, kombinerat med sittpositionen, tycks ha en lugnande och harmonisk effekt – som namnet indikerar.

Babybjörn får också en bonuspoäng för den snygga designen!

Bärselar tenderar att se likadana ut, men den här ser lite mer exklusiv ut. Vi gillar framförallt den blå färgen med gråa detaljer.

Harmony har dessutom klassats som ”höftvänlig” av International Hip Dysplasia Institute.

Minimumvikten är 3.2 kg och maxvikten är på 15 kg, vilket är ungefär vid 36 månaders ålder.

Babybjörn Harmony har fyra bärpositioner; en för nyfödda, ansiktet inåt vid bröstet, ansiktet utåt vid bröstet och en position för ryggen.

Allt är riktigt bra med den här bärselen, från säkerheten och bekvämligheten, till smidigheten och hur lätt och luftig den känns.

Men vi kan inte riktigt svälja det faktum att den kostar ungefär 2200 kronor. Det är ett väldigt högt pris för de flesta av oss.

Visst, det är en premiumprodukt med en fenomenal design, funktionalitet och kvalité – men det finns bärselar som presterar ungefär lika bra till ett lägre pris.

Missförstå oss inte, det är en suverän bärsele på alla sätt och vis, men frågan är om du är beredd att betala det här premium-priset.


Vilken bärsele ska man välja

Pappa-bär-sitt-barn

Alla föräldrar vet hur det är att köpa bärsele – frustrerande!

Det finns så många saker att titta på, från material till passform och pris. Man hittar en bra bärsele, bara för att läsa en recension som säger att passformen är dålig.

Så får man börja om på ruta ett igen.

För att spara dig tid, energi och öka chanserna för att du hittar den bästa bärselen för dig, så har våra experter skrivit den här fusklappen.

Här är de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa en bärsele.

Material

Materialet i din bärsele ska vara mjukt nog att vara bekvämt för både bebisen och dig, men också tillräckligt hårt för att ge stabilitet och trygghet.

En annan viktig aspekt är tjockleken på materialet, så att den är tillräckligt varm på vintern och sval på sommaren.

Ergobabys Omni 360 finns exempelvis i två varianter; bomull och mesh-tyg.

Bomull är mjukt, skönt och behåller värmen bra när det är lite kallare ute eller hemma. Perfekt för oss som bor i Sverige.

Deras andra variant ”Cool air mesh”, är ett tyg som är tunnare och som har bättre ventilation. Ett bra val av material om du planerar att använda bärselen under högsommaren eller på semestern.

Passform och storlek på bärselen

Passformen är en av de svåraste sakerna att avgöra utan att själv testa bärselen. En modell som sitter perfekt på dig, behöver inte nödvändigtvis sitta lika bra på din väninna.

Det absolut viktigaste är att bärselen passar ditt barns vikt och längd.

Alla bärselar kommer med mått och instruktioner för hur lång bebisen kan vara och får väga i selen.

Följ alltid dessa instruktioner till punkt och pricka, köp inte en för stor eller liten bärsele – då det kan innebära en säkerhetsrisk.

Om du har en liten kroppsbyggnad eller stor byst, bör du generellt sett undvika bulkiga bärselar med mycket vaddering på insidan.

Säkerhet

Köp endast bärselar som inkluderat certifikat för säkerhetstester, eller som kan bevisa tester på annat sätt.

Säkerhetsstandarder förändras hela tiden och bärselar utvecklas och förbättras ständigt. Var därför försiktig om du köper en bärsele på second-hand.

Vi rekommenderar att du alltid köper de senaste modellerna från pålitliga tillverkare, så att du använder det säkraste alternativet.

Var också noga med att undersöka bärselen innan användning, så att du ser hur den fungerar och att allt är på rätt plats.

Innan du köper en bärsele kan du också läsa modellens manual för att se hur säker den är.

Bärpositioner i bärselen

Mamma-bär-barn-på-ryggen

En del bärselar tillåter dig bara att bära barnet på ett sätt, medan andra modeller erbjuder flera olika bärpositioner.

Om anpassningsförmåga är viktigt för dig, rekommenderar vi att du köper en bärsele där du kan bära bebisen på olika sätt.

Det finns bärselar där du kan bära barnet på bröstet, både med ansiktet utåt och in mot din bröstkorg. Vissa går även att använda på ryggen, höften och sidan.

Vad kostar en bärsele

En bärsele brukar i regel kosta mellan 400 och 2000 kronor.

Alla pratar om BabyBjörn och Ergobaby, de två är utan tvekan de mest populära tillverkarna av bärselar.

Du har säkert redan tittat i olika butiker och sett att priserna kan springa iväg en hel del hos dessa märken.

Men du behöver inte tömma hela plånboken, det finns fortfarande bra bärselar till ett rimligt pris.

Vi föredrar att köpa och använda bärselar från både BabyBjörn och Ergobaby – även om priset är högre än andra. De erbjuder oftast en bekvämlighet, säkerhet och anpassningsmöjligheter som är bättre än billigare varianter.

Rengöring av bärselen

Ditt barn kommer att kräkas, dregla och nysa på bärselen – det är oundvikligt.

Därför är det bra att titta på hur bärselen kan tvättas. Vi rekommenderar att du köper en bärsele som går att tvätta i tvättmaskinen.

Att rengöra en bärsele för hand, med alla dessa små och stora selar, kan vara tidskrävande och otympligt.

Vilken bärsele när det är varmt

Om du vill använda bärselen när det är varmt, behöver du en bärsele vars material har bra ventilation och luftflöde.

Mesh är ett bra material i varmare klimat, då det är tunnare än bomull och har större öppningar för ett bättre luftflöde.

Det finns också bärselar med blixtlås, så att du kan öppna vissa delar av bärselen, för att öka luftflödet.

Många öppningar och mesh-tyg är i regel det bästa valet om du planerar att använda bärselen under sommaren. Undvik tjock vaddering och bärselar med få öppningar.

ErgoBaby Omni 360 Cool Air Mesh är en populär bärsele som är designad för att vara så sval som möjligt.

Vad är en ergonomisk bärsele

En ergonomisk bärsele är en bärsele som designats för att gå bebisen stöd i en naturlig position.

De uppmuntrar till en hälsosam och korrekt utveckling av barnets höfter, samtidigt som de ger bebisen fri rörlighet.

En ergonomisk bärsele ska ge support till barnets ben upp till knävecken. Benen ska inte falla och dingla rakt ner, utan de ska vara i en lite upphöjd position.

Bärselen ska ge stöd vid rumpan istället för skrevet, samtidigt som benen hålls upp. Rumpan och benen ska forma en M-form.

I korrekt position ska rumpan vara lite lägre än benen och höfter och ben ska vara i jämnhöjd med varandra.

Du bör alltid använda en bärsele som är ergonomiskt utformad, då det främjar barnets utveckling av höfterna. Det gör också så att vikten fördelas jämnt för både dig och din bebis.

När kan man börja med bärsele

Mamma-och-pappa-ute-med-bärsele

Barn kan sitta i en bärsele från dag ett. Men det kräver att bärselen är utformad för rätt ålder, samt att barnet har rätt vikt och längd.

I regel brukar de minsta bärselarna för nyfödda barn kräva att barnet väger minst 3,2 kilo.

Det finns bärselar som är specifikt designade för spädbarn.

Även om bärselen är gjord för nyfödda bebisar, är det fortfarande viktigt att du kollar på vikt, längd, säkerheten och sittpositionen.

När kan bebis sitta utåt i bärsele

När din bebis kan vändas och ha ansiktet utåt i bärselen, beror på ditt barn och bärselens konstruktion.

Vissa tillverkare menar på att du inte bör placera din bebis med ansiktet utåt i deras bärsele förrän efter 12 månader.

Andra tillverkare, exempelvis Ergobaby, har bärselar där du kan sätta barnet med ansiktet utåt efter 4 till 6 månader.

För att din bebis ska kunna ha ansiktet utåt, ska ditt barn ha bra huvudkontroll. Om du är osäker på om ditt barn är redo, kan du konsultera din barnmorska.

Skillnaden mellan Ergobaby 360 och Omni 360

Omni 360 är en vidareutveckling av Ergobaby 360.

De främsta skillnaderna är att Omni 360 kan justeras så att den passar även nyfödda barn, medan vanliga 360 behöver en så kallad spädbarnsinsats.

Ergobaby 360 har en justerbar rem i H-position med stöd för svanken. Omni 360 har också en rem för H-position, men även vadderade korsade remmar för en tajtare passform och enklare fastspänning på framsidan.

Omni 360 har även ett midjebälte för bättre svankstöd när du använder bärselen under längre perioder. Den har även en liten avtagbar väska, där du kan förvara små förnödenheter.

Med andra ord är Omni 360 den senaste och förbättrade varianten av originalet; Ergobaby 360.

Är Babybjörn One ergonomisk för bebisen

Mamma-med-bärsele

BabyBjörn One är en ergonomisk bärsele, då den är både bekväm och håller bebisen i rätt position.

Det är viktigt att du spänner bärselen och placerar barnet i rätt position. Så att rumpan och benen bildar en M-form, där rumpan är lite lägre än benen.

Benen ska inte falla rätt ner, utan de ska höjas upp en aning så att knäna och rumpan bildar ett M.

Hur länge kan man bära ett barn i en bärsele

Det finns ingen officiell begränsning för hur länge ditt barn kan vara i sin bärsele.

Du bör däremot begränsa användningen till ungefär 2 timmar, max.

Kom ihåg att det kan bli varmt i en bärsele och barnet behöver regelbundet ändra sin position och använda olika rörelser och muskelgrupper.

Du bör därför inte använda bärselen längre än 2 timmar åt gången. Dels så att bebisen inte blir för varm, men också så att han eller hon kan röra sig på andra sätt.

Kan barn sova i bärsele

Det går bra för barn att somna i en bärsele. Faktum är att en del barn har lättare för att somna i en bärsele, när de är nära mamma eller pappa, än i sängen.

Men när barnet har somnat, bör du ta ut bebisen och lägga honom eller henne i sängen.

Ett barn kan sova i en bärsele. Med förutsättningen att den är korrekt fastsatt, att barnet sitter i en ergonomisk position och att du hela tiden har bebisen under uppsyn.

Vi rekommenderar däremot att du, kort efter att bebisen somnat, tar ut bebisen och lägger i sängen, för att minska risken för kvävning.

Kan man ha en BabyBjörn på ryggen

Hikar-i-skogen-med-bärsele

Det är rekommenderat att endast börja bära barnet i bärselen på ryggen först när han eller hon är 1 år gammal.

Eftersom du inte har samma uppsikt över barnet när hon sover på ryggen, så gör du bäst i att vänta tills hon är lite äldre.

För att vara på ryggen är det också viktigt att ditt barn har tillräckligt med huvudkontroll och styrka i nacken.

Alla bärselar från BabyBjörn går att positionera på ryggen. Exempelvis deras ”Bärsele mini”, går endast att positionera på framsidan.

Det är för att den är designad för spädbarn, och du bör inte positionera så unga barn på ryggen.

BabyBjörn bärsele one går bland annat positionera på ryggen – med förutsättningen att barnet har rätt ålder och styrka i nacken.

Är bärselar farliga

Bärselar anses vara säkra om de används på rätt sätt, men den här typen av produkter är inte utan incidenter. Om de används på fel sätt eller utan en förälders uppsikt, så kan de vara farliga.

Det är viktigt att bärselen inte blockerar barnets andningsvägar, det vill säga mun eller näsa och orsakar kvävning.

Om barnet inte sitter på rätt sätt, det vill säga i en M-form, så kan det orsaka en ohälsosam och felaktig utveckling av höfterna.

Om barnet inte är fastspänt i rätt position, så kan det också vara farligt om barnet inte har tillräckligt med huvudkontroll och styrka i nacken.

När du använder en bärsele är det därför extremt viktigt att du följer instruktionerna till modellen du köpt, samt att du vet hur ett barn ska sitta i en bärsele.

Det är också viktigt att du hela tiden har barnet under uppsikt och kollar så att allt sitter bra och att barnet andas korrekt.

Innan varje användning bör du dubbelkolla så att varje rem sitter i ordentligt och är korrekt positionerad.

Du ska också undvika att spänna fast ditt barn för hårt i bärselen, då det kan orsaka kvävning eller att barnet hamnar i en position som liknar en C-form.

Eftersom bärselar kan bli väldigt varma, framförallt om du de är gjorda av bomull med mycket vaddering, är det viktigt att du har koll på temperaturen. Det kan vara farligt om bebisen överhettas.

Var alltid försiktig när du använder en bärsele eller bärsjal. Ha barnet under ständig uppsikt och följ alltid instruktionerna för bärselen du använder.

Även om bärselar är ett väldigt bra redskap för att avlasta dig som förälder, men även göra det bekvämt och mysigt för ditt barn, så är det inte utan fara – om du använder den på fel sätt.

Läs också