| |

Bästa BCAA 2023: Komplett guide

Det är stor skillnad mellan olika kosttillskott av BCAA. Som dag och natt. Köp fel och du riskerar att inte få någon effekt alls. Vi har testat de mest effektiva kosttillskotten för att kröna årets bästa BCAA – inom varje kategori.


Det finns en hel del BCAA-burkar att välja på, vilket lätt kan leda till beslutsångest. Med hjälp av den senaste forskningen, empiriska studier, våra smaklökar och plånböcker – så har vi gjort allt grundarbete åt dig.

Här nedanför hittar du våra testresultat av årets bästa BCAA – både för pulver, kapslar och drycker.

Bästa BCAA

Det bästa BCAA-kosttillskottet idag är definitivt Core BCAA powder. Smakerna är otroligt goda, priset är lågt, antalet positiva recensioner är massivt och, framförallt, pulvret har den optimala 4:1:1-fördelningen av aminosyror.


Bästa BCAA: Core BCAA Powder

Bästa-BCAA-kosttillskottet

Pris per portion: 7,24 kr – Fördelning: 4:1:1

Studier pekar på att 4:1:1 är den bästa formeln för BCAA idag. Vilket är just den fördelningen som Core BCAA nuförtiden har.

Tidigare hade pulvret fördelningen 8:1:1, men man har uppdaterat formeln utefter den senaste forskningen.

Kombinera det med bra smaker, ett lågt pris och effekten du får – så är det definitivt det bästa BCAA idag.

Även om smakerna är goda, framförallt päron, så smakade pulvret mycket godare förr. Vi hoppas att Svenskt kosttillskott återgår till de föregående smakerna när produkten hade 8:1:1-fördelningen.

Just nu finns det 8 olika smaker att välja på, allt från vattenmelon, till äpple, päron, hallon och cola.

Ett självklart köp!


Bästa Kapslar: Core BCAA Caps

Bästa-BCAA-kapslarna

Pris per portion: 4,95 kr kr – Fördelning: 8:1:1

Om du föredrar kapslar före pulver, så har vi inte hittat någon burk som ens kommer i närheten av Core BCAA caps.

Burken har sina styrkor och svagheter, så det beror helt och hållet på vad du behöver.

Först och främst är det extremt smidigt att ta med sig burken till jobbet, skolan eller resan. Du behöver inte blanda pulver eller bråka med shakes. Ta kapslarna med vatten och sen är det klart, på ett par sekunder.

En annan fördel är att en portion endast kostar dig 3,3 kronor – vilket är oerhört billigt! Om du köper aminosyror i pulverform kommer det att kosta dig mellan 7 och 12 kronor per portion.

Fördelningen är 8:1:1. Det vill säga, kapslarna innehåller 8 gånger mer L-leucin än isoleucin och valin. Det är inte dåligt, men enligt forskning idag är det inte optimalt. Vi hade hellre sett att fördelningen var 4:1:1.

Som tur är har man lagt i Vitamin B6 i varje kapslar, vilket gör att upptaget av aminosyrorna blir mycket bättre. Så vi kan förlåta dem för 8:1:1-fördelningen.

Kapslarna är väldigt enkla att svälja och de smakar ingenting.

Helt klart en av våra favoriter!


Bästa Drycken: NOCCO BCAA

Bästa-BCAA-drycken

För ett par år sedan var NOCCO en riktig trend. Alla köpte och drack Noccos energidrycker innan träningen för att få extrakraft och fokus.

Vi var många som trodde att det bara var en fluga som snart skulle dö ut. Energidrycker brukar komma och gå ganska snabbt.

Men Nocco har faktiskt bestått – och tur är väl det!

Deras energidrycker finns i alla möjliga smaker, både med och utan kolsyra. En del brukar innehålla även koffein för att ge dig en extra push innan träningen.

Man har berikat sina energidrycker med BCAA, men också vitamin D, vitamin B6 och B12, samt biotin och folsyra.

En burk innehåller endast 12 kalorier. Så även de som vill gå ner i vikt kan dricka Nocco utan att skämmas eller få ångest.

Vi gillar Nocco starkt och de har ett enormt utbud av smaker och kombinationer.

Nackdelen är att det kostar en del. De flesta köper därför ett 24-pack, eftersom det blir billigare. Då kostar en burk ungefär 17 kronor styck – vilket är klart godkänt för vad man får.

I övrigt slår dessa smaker alla läskdrycker med råge. Fanta, cola, pepsi och sprite har ingenting mot Nocco. Våra favoriter är mango och sunny soda!


Bra Alternativ: Better You BCAA Pulver

Bra-BCAA-pulver-från-Better-You

Pris per portion: 11,56 kr – Fördelning: 6:1:1

Svenska Better you har producerat flera bra kosttillskott, vilket gjort dem till ett populärt val bland styrketränande.

Deras BCAA är bra och har förvånansvärt goda smaker. De kan definitivt vara en av de godaste BCAA kosttillskotten på marknaden idag. Två favoriter är äpple och blodapelsin, vilka vi varmt rekommenderar!

En annan sak vi gillar är att det inte finns något tillsatt socker eller artificiella tillsatser i pulvret.

Alla smakämnen är naturliga – vilket är en stor anledning till varför många vill köpa det här pulvret. Det får Better you plus i kanten för!

Men allt är inte guld och gröna skogar. Det finns två negativa aspekter med den här burken.

Först och främst är fördelningen av aminosyror 6:1:1. Forskning idag visar på att 4:1:1 och 2:1:1 är de bästa fördelningarna. Det gör inte 6:1:1 dåligt eller verkningslöst, men det är heller inte optimalt.

Det är däremot inte hela världen. Du kommer ändå få i dig massvis med nyttigheter som ger dig energi, fokus och bättre förmåga att bygga muskler.

Den andra saken vi inte gillar är att det endast finns en storlek på burken: 250 gram. Vilket är 25 portion per burk. För oss som tränar mycket och ofta, så innebär det att pulvret tar slut relativt fort.

Vi hade gärna sett att man kunde köpa 500- eller 800 grams-burkar också.

Om du kan ha överseende med att burken är ganska liten och att den har en 6:1:1-fördelning så är det ett fantastiskt pulver som kommer att hjälpa dig på gymmet.

Smakerna är goda, naturliga och pulvret är fritt från tillsatt socker och artificiella tillsatser. Det älskar vi!


Innan du köper BCAA

Forskning och studieresultat har skiftat en hel del under senare år – vilket har skapat en del förvirring hos många som köper BCAA.

Här nedanför har vi gått igenom alla grundläggande frågor du kan tänkas ha om BCAA och aminosyror.

Vi håller artikeln ständigt uppdaterad, så att du hela tiden har den senaste informationen och forskningen tillgänglig.

Vad är BCAA

BCAA-blå-påse-med-skopa

BCAA står för det engelska Branched-chain amino acid. På svenska heter det grenade aminosyror.

Protein är uppbyggt av 20 stycken aminosyror, där nio av dem är så kallade essentiella aminosyror. Det innebär att din kropp inte kan producera dem på egen hand – utan du måste få i dig dem genom kosten.

Av dessa nio essentiella aminosyrorna, så är tre stycken BCAA – eller grenade aminosyror. De heter leucin, isoleusin och valin.

Leucin är den aminosyra som har visat sig ha störst inverkan på dina musklers proteinsyntes. Av den anledningen innehåller BCAA mer L-leucin än de övriga två aminosyror.

Kort och gott är BCAA tre stycken essentiella aminosyror som du måste få i dig via kosten. Alla tre är viktiga för att du på ett effektivt sätt ska kunna bygga, underhålla och återhämta dina muskler efter träning.

Bästa aminosyraprofilen

Aminosyraprofilen i ett BCAA-tillskott åsyftar fördelningen av de tre aminosyrorna.

För ett par år sedan trodde man att 8:1:1 var bäst, där den första siffran alltid representerar mängden leucin. I det här fallet betyder det att pulvret innehåller 8 gånger mer L-leucin än de två andra aminosyrorna.

På senare år har forskningen skiftat och man menar idag på att de bästa BCAA fördelningarna är 4:1:1 och 2:1:1.

Man tror att en för stor mängd av Leucin, kan försämra effekten av de två andra aminosyrorna.

När du ska köpa BCAA rekommenderar vi att du håller dig till fördelningen 4:1:1 eller 2:1:1.

Vad är BCAA bra för

Protein och aminosyror är något som alla människor måste få i sig. Grenade aminosyror (BCAA) måste vi få i oss genom kosten, eftersom kroppen själv inte kan producera dessa ämnen.

Anledningen till varför just BCAA är så bra, är för att de aminosyrorna påverkar musklernas proteinsyntes direkt. Vilket leder till flera fördelar.

BCAA ger dig:

 • Bättre muskeltillväxt
 • Mer energi när du tränar
 • Mindre träningsvärk efter ett hårt träningspass

Man har genom forskning kunnat se att BCAA inte bara främjar din muskeltillväxt, men också ger dig mer energi, fokus och koncentration när du tränar.

När du tränar så förbrukar dina muskler aminosyror, vilket leder till att mängden grenade aminosyror i blodet blir mindre. När kroppen märker att det börjar ske, så ökar mängden tryptofan i hjärnan.

Tryptofan görs sedan om till serotonin, vilket är en signalsubstans som är en av orsakerna till varför du blir trött vid fysisk aktivitet.

Det betyder alltså att när kroppen inte längre har tillräckligt med grenade aminosyror i blodet, så utsöndras serotonin i hjärnan – vilket gör dig trött och mindre fokuserad.

Genom att förse kroppen med BCAA innan, under och efter träning, minskar du utsöndringen av serotonin. Resultatet blir bättre uthållighet och mental skärpa.

När är det bäst att ta BCAA

Det är bäst att ta BCAA innan, under eller efter träningstillfället. Behovet är som störst under och efter träningspasset.

Av den anledningen brukar många människor konsumera sitt BCAA kosttillskott både innan, under och efter gymmet.

BCAA tas upp väldigt snabbt av kroppen, då de grenade aminosyrorna knappt behöver brytas ner. Det tar uppskattningsvis 30-60 minuter för BCAA att nå dina muskler.

Det har gjorts studier där man försökt se när det är bäst att dricka BCAA. Man har kunnat se att de som konsumerar BCAA innan träningen får bättre resultat än de som dricker kosttillskottet efter träningspasset.

Hur mycket BCAA ska man ta per dag

BCAA-kosttillskott-påse

Forskning idag menar på att en vuxen man behöver få i sig minst 12 gram BCAA varje dag. Kvinnor beräknas behöva minst 9 gram BCAA per dag.

Hur mycket du behöver beror på kön, ålder, livsstil och din kropp.

Fysiskt aktiva människor har ofta ett större dagsbehov av BCAA. Man har i studier kunnat se att 10 till 20 gram BCAA per dag har varit fördelaktigt för testpersonerna.

Om du inte tränar och äter en regelbunden och varierad husmanskost, så finns det med största sannolikhet ingen anledning för dig att konsumera BCAA som kosttillskott.

För dig som är fysiskt aktiv har man däremot kunnat se att det kan förbättra både muskeltillväxten, energin och återhämtningsförmågan efter intensiv träning.

Är BCAA nödvändigt

Aminosyror (BCAA) är per se nödvändigt för att vi ska kunna bygga, underhålla och återhämta våra muskler.

BCAA som kosttillskott är däremot ingen nödvändighet. Du kan klara dig bra utan BCAA som kosttillskott – så länge du får i dig tillräckligt av alla aminosyror genom kosten.

Därmed inte sagt att BCAA är onödigt, framförallt inte om du är väldigt fysiskt aktiv.

Många professionella atleter och idrottare använder BCAA som kosttillskott, just därför att det hjälper dem att få i sig tillräckligt av respektive aminosyra varje dag.

Att konsumera de tre aminosyror som finns i BCAA precis innan träningen, har visat sig stimulera musklernas proteinsyntes. Vilket leder till bättre muskeluthållighet och energi, samt mindre muskelvärk efter träningen.

Du behöver med andra ord inte dricka BCAA som kosttillskott, men om du tränar – så är det definitivt möjligt att det förbättrar dina prestationer och resultat inom idrotten du utövar.

Vad är bäst EAA eller BCAA

Vem du än frågar – så kommer du att få ett annorlunda svar.

Den ena sidan menar på att EAA är bättre, eftersom det består av 9 aminosyror. Till skillnad från BCAA som ”endast” består av 3 aminosyror.

Deras motdebattörer säger att leucin är den primära aminosyran i båda kosttillskotten. De andra aminosyrorna är inte lika viktiga, menar de.

Vidare så menar en del människor på att de extra aminosyrorna i EAA, gör så att det tar längre tid för leucin att komma till musklerna. Eftersom det tar längre tid för kroppen att processa alla aminosyror. Man tror då att BCAA är ett bättre val, eftersom kroppen endast behöver hantera tre aminosyror och skicka ut dem i blodet och musklerna.

Det finns studier som pekar på att EAA kan ge en bättre effekt. Men det är fortfarande inte klarlagt och varken forskare eller träningsentusiaster är överens om vilket som egentligen är bäst.

Är det farligt att ta BCAA

BCAA anses vara säkert att tas som kosttillskott. Man har inte kunnat se några skadliga effekter genom att konsumera BCAA.

Det är däremot fullt möjligt att du, precis som med allt annat, kan uppleva negativa bieffekter av kosttillskottet. Dessa yttrar sig främst genom illamående, magont och huvudvärk.

Du behöver inte använda BCAA-tillskott om du ammar eller är gravid. Om du tar mediciner eller lider av sjukdom bör du rådfråga läkare innan du använder ett dylikt kosttillskott.

Följ alltid instruktionerna på kosttillskottet och överskrid inte rekommendationerna. Det är främst när folk överkonsumerar kosttillskott som de upplever biverkningar.

Var hittar du BCAA naturligt

Grenade aminosyror finns naturligt i flera livsmedel. Allt från kött och mejeriprodukter, till växtbaserade råvaror.

Det negativa med växtbaserade livsmedel som innehåller BCAA, är att de ofta saknar en eller flera essentiella aminosyror. Till skillnad från många animaliska råvaror.

Därför är det viktigt att veganer och vegetarianer får i sig protein och aminosyror från flera olika källor och inte bara en.

Tips på livsmedel innehållande BCAA:

 • Kött
 • Kalkon
 • Kyckling
 • Lax
 • Tonfisk
 • Ägg
 • Mjölk
 • Ost
 • Grekisk yoghurt
 • Bönor
 • Linser
 • Cashewnötter
 • Jordnötter
 • Mandlar
 • Pistaschnötter
 • Brunt ris
 • Fullkornsbröd

Kan man blanda BCAA med proteinpulver

Det är fullt möjligt att ta både BCAA och proteintillskott tillsammans. De slår inte ut varandra.

Men det är inte alltid nödvändigt att blanda de två.

Vassleprotein innehåller oftast redan stora mängder aminosyror. Att blanda ner ditt BCAA-tillskott där i kan därför innebära att du kastar ner pengar i sjön.

Det finns en begränsning för hur många aminosyror din kropp kan hantera vid varje enskilt tillfälle. Om du konsumerar mer än så, kommer det bara innebära att du sätter onödig stress på njurarna och att du kissar ut överskottet.

Många proteinpulver är nuförtiden berikade med extra BCAA, så med största sannolikhet behöver du inte blanda de två.

Istället rekommenderar vi att du dricka ditt BCAA precis innan, under och efter träningen. Efter träningen kan du även konsumera din proteinshake.

Kan man blanda BCAA med kreatin

Det går bra att blanda BCAA med kreatintillskott. Det är inte farligt. De båda kosttillskotten påverkar inte varandras effekt.

Många PWO innehåller just BCAA och kreatin. Det är med andra ord en väldigt vanlig kombination.

Kreatin ger dig mer styrka, uthållighet och energi när du tränar. Medan BCAA ger dig bättre mental fokus och dina muskler mer energi. Det både kompletterar varandra mycket bra.

Kom ihåg att kreatin bör tas ungefär 30 minuter innan träningstillfället, emedan BCAA kan tas precis innan, under eller efter träningen.

Du kan ta kreatin och aminosyrorna en halvtimme innan träningen, för att sedan dricka enbart BCAA under och efter träningen.

Läs också