| |

Betakaroten Bäst i test 2023: Komplett guide

Ligger-på-stranden-och-solar

Skillnaden mellan olika betakaroten-tillskott kan vara stor. Både vad gäller pris, dosering och innehåll. I vårt årliga test hjälper vi dig att hitta den bästa betakaroten för dig.


Betakaroten används flitigt inför sommarmånaderna eller solsemestrar. Eftersom det ger ett extra skydd mot solen, men också ger dig en jämnare och finare solbränna.

Vi har gått igenom de populäraste produkterna för att se vilka betakaroten-tillskott som presterar bäst.

Bästa betakaroten

Den bästa betakaroten idag är Healthwell Betakaroten plus. Med sina 50 mg betakaroten per kapsel, så ger det ett riktigt bra skydd mot solen – men också en brun och fin hy. Kapslarna innehåller också extra näringsämnen som främjar ett hälsosamt immunförsvar.


Bästa betakaroten: Healthwell Betakaroten plus

Bästa-betakaroten-Healthwell-Plus

Utan tvekan det populäraste tillskottet av betakaroten idag.

Det finns en hel uppsjö av positiva omdömen som bekräftar att man får en jämnare och finare färg i solen och att man minskar risken för att bli solbränd.

Vilket inte är så konstigt när vi granskar innehållet.

En kapsel innehåller hela 50 mg betakaroten och 5 mg piperin. Svartpepparextrakt (piperin) stärker nämligen upptaget av näringen och gör den mer tillgänglig för kroppen.

Utöver det hittar vi saker som C-vitamin, biotin, vitamin B5, zink, selen och koppar i varje kapsel.

Många av dess vitaminer, mineraler och antioxidanter hjälper till att skydda kroppen och främja ett hälsosamt immunförsvar. Vilket är extra viktigt när man ska ut på solsemester!

Det enda negativa vi har att säga om de här kapslarna är att de luktar och smakar ganska illa.

Som tur är ska man inte äta dem, utan drick lite vatten och svälj – sen är det över. Så det är långt ifrån ett problem.

Om ditt mål är att skydda dig från solen, få en brun och fin hud och samtidigt få i dig massvis av näringsämnen som gynnar ditt välmående – då är det här ett självklart köp.

Definitivt en av de bästa betakaroten på marknaden idag.


Bästa betakaroten mot soleksem: Maxosol

Bästa-betakaroten-mot-soleksem-Maxosol

När folk pratar om brun utan sol så brukar Maxosol vara en av de första produkterna som nämns.

Det vi gillar med Maxosol är att man har balanserat innehållet så bra. Vilket gör att du inte ser extremt orange eller gyllenbrun ut. Istället blir det en lätt solbränna – året om.

Kapslarna gör också att man undviker, eller i alla fall minskar risken markant, för att få soleksem.

Det är också det vi gillar mest med Maxosol – att det skyddar så bra mot solen. Det är helt klart en av de bästa produkterna inför resan till varmare klimat.

Vi upplever också att solbrännan sitter i längre och jämnade efter att ha använt maxosol.

Många produkter som innehåller betakaroten tenderar att lukta och smaka rätt illa. Men maxosol känns helt neutral. Tabletterna går att svälja utan att man tänker på det.

Maxosol lever definitivt upp till hypen som en av de bästa betakaroten-tillskotten. Framförallt om du vill undvika soleksem i sommar!

Helt klart en av våra favoriter!


Bästa betakaroten för att bli brun: Betakaroten 100

Healthwell-betakaroten-100

Det här är den burk som innehåller mest betakaroten – hela 100 mg per kapsel!

Den känns som att man blir brunare snabbare och att brännan blir jämnare.

Tack vare den höga andelen betakaroten så skyddar den också bra mot solens starka strålar. Du behöver givetvis solkräm också, men betakaroten 100 ger ett väldigt bra extraskydd.

Om du ofta blir röd och blek på somrarna är den här burken väl värd att testa!

Det enda negativa är att kapslarna är ganska stora. Det är inte överdrivet stora så att det känns som att man ska sätta i halsen, men de är medelstora. Om du är väldigt känslig bör du överväga Maxosol istället.

Skillnaden från när man inte tar betakaroten är väldigt stor. Det känns som att brännan börja komma fram så fort man stiger ut i solen.

Att även veganer kan använda de här kapslarna är en bonus!

Ett fantastiskt bra val om du vill ha en brun och fin hy i sommar!


Väldigt populär: Pharma Nord Bio-Caroten

Betakaroten-tillskott-Pharma-Nord

De här kapslarna skiljer sig från resten på flera positiva sätt.

Först och främst innehåller kapslarna mindre mängder betakaroten än övriga tillskott. En kapsel ger dig 9 mg betakaroten.

Om man inte vill överdriva konsumtionen av betakaroten så är det ett toppenval. Du får inte i dig massiva mängder, men ändå tillräckligt för att det ska ha en positiv effekt.

En annan sak vi gillar är att det är så billigt. En burk innehåller 150 kapslar/portioner för under 150 kronor.

En kapsel kostar endast 0,9 kronor – vilket är superbilligt i jämförelse med andra kosttillskott innehållande betakaroten.

Troligtvis är det för att den innehåller lite mindre doser.

Effekten är ändå bra med Bio-caroten. Huden blir mindre känslig för ljuset på sommaren och solbrännan blir tydlig och jämn. Solsvedan är som bortsprungen!

Vi gillar också att kapslarna är så lätta att svälja. Betakaroten-kapslar brukar annars vara medelstora, men de här slinker ner som ingenting. Bonuspoäng för det!

Överlag är vi positiv överraskade av det här tillskottet. Det är billigt, ger en bra effekt och kapslarna är superlätta att svälja.


Vad är betakaroten

Morötter-rika-på-betakaroten

Betakaroten är det pigment som finns i vissa grönsaker och frukter. Det är ämnet som ger exempelvis morötter dess distinkta färg.

Faktum är att ordet ”karoten” kommer från det latinska ordet för morot.

När våra kroppar konsumerar betakaroten så omvandlas ämnet till Vitamin A. Vilket är en vitamin som har en nyckelroll i produktionen av celler och för vår ögonhälsa.

Betakaroten är en kraftfull antioxidant som är oerhört bra både för våra ögon och vår hud. Mer om det lite längre ner i artikeln.

Vi får i oss betakaroten främst från frukter och grönsaker, så som morötter, broccoli, aprikos, ketchup, lök och grapefrukt.

Vad är betakaroten bra för

Betakaroten är en antioxidant som har flera viktiga funktioner i kroppen. Här är några av de bästa fördelarna med att använd betakaroten.

Bra för ögonhälsan

Betakaroten konverteras till A-vitamin i kroppen, vilket är en kraftfull vitamin som är bra för dina ögon.

Studier har gjorts där man kunnat se att människor med en diet rik på karotener, däribland betakaroten, främjar god ögonhälsa och motverkar vissa ögonsjukdomar.

Det traditionella mottot att ”morötter är bra för ögonen” har med andra ord stöd inom forskningen.

Kognitiv funktioner

I likhet med många andra antioxidanter, så finns det stöd för att betakaroten kan förbättra din kognitiva förmåga och ditt minne.

I långvariga studier har man kunnat se att deltagare som använt tillskott av betakaroten har förbättrat både minnet och den kognitiva förmågan.

Det kan potentiellt även minska symptomen för vissa åldersrelaterade sjukdomar.

Betakaroten skyddar huden

Sitter-vid-poolkanten

En av de främsta anledningarna till varför betakaroten blivit så populärt inom hälsokost är för att det skyddar huden mot solen.

Med tillräckliga mängder betakaroten i kroppen så gör antioxidanten att man inte bränner sig lika lätt av solens strålar.

Hur ska man ta betakaroten

Det bästa sättet att få i sig betakaroten är genom att konsumera frukter och grönsaker som är gula, orangea och gröna.

Man brukar säga att ju intensivare färgen på frukten eller grönsaken är, desto mer betakaroten innehåller den.

Morötter, spenat, tomater och sötpotatis är bra källor till betakaroten.

Det går även konsumera betakaroten i form av kapslar eller tabletter.

Betakaroten är fettlösligt, vilket innebär att du bör ta tillskottet tillsammans med mat – helst mat som innehåller minst 3 gram fett. Det gör att kosttillskottet absorberas bättre.

Hur mycket betakaroten om dagen

Hur mycket betakaroten du bör dag är individuellt, då det beror på ålder, livsstil och vad du förväntas få ut av tillskottet.

Man brukar rekommendera mellan 6 och 15 milligram (mg) betakaroten till vuxna och tonåringar.

Om ditt mål är att få lite mer solbränna, samtidigt som du vill skydda dig mot solen, så har man sett att 30 mg betakaroten har haft en bra effekt.

Kom ihåg att betakaroten kan påverka effekten av vissa mediciner. Om du lider av sjukdom eller regelbundet tar medicin, bör du kontakta din läkare för rådgivning innan du börjar använda kosttillskott.

Kan man äta betakaroten året om

Betakaroten anses inte vara farligt, även efter användning under längre perioder. Den enda sidoeffekten som har noterats är att huden kan få en gul och orange färg.

Vitamin A kan vara giftigt i för höga doser. Men om du har höga nivåer av vitamin A i blodet, så kommer kroppen att konvertera betakaroten till A-vitamin i mindre mängder.

Även om betakaroten inte anses vara farligt, ens i högre doser, så bör du undvika att använda kosttillskott i för långa perioder eller i för höga doser.

Det är fullt möjligt att använda betakaroten året om, även under vintern – men vi rekommenderar att du tar regelbundna pauser och inte överkonsumerar konsumtionen.

Hur lång tid tar det att bli brun av betakaroten

Sitter-i-solstol-på-strand

Du behöver konsumera mellan 20 och 50 mg betakaroten varje dag i ett par veckor innan du kommer att se en effekt på huden.

Den mängden kan du konsumera med hjälp av antingen kosttillskott eller grönsaker och frukt. En morot innehåller ungefär 4 milligram betakaroten.

Kom ihåg att betakaroten inte gör att din hud blir brun som när du har solat. Istället kommer du få en mer gyllenbrun hudton.

Skillnaden kommer först att märkas på platser där huden är som tjockast, exempelvis handflatorna, fotsulorna, armbågarna, knäna och runt näsan.

Resultatet kan även bli mer tydligt på människor med ljusare hy, än de som har lite mörkare ton.

Mat rik på betakaroten

Betakaroten förekommer naturligt i vegetabiliska livsmedel. Främst i frukter och grönsaker som är gula, orangea eller gröna.

Livsmedel rika på betakaroten:

  • Morötter
  • Spenat
  • Tomater
  • Sötpotatis
  • Broccoli
  • Röd paprika
  • Aprikos

Vad händer om man äter för mycket betakaroten

Betakaroten anses inte vara giftigt i stora doser. Men höga doser under en längre tidsperiod kan leda till något som heter karotenemi.

Karotenemi innebär att handflatorna, fotsulorna och andra tjock hudområden får ett gult pigment.

Tillståndet kräver oftast ingen behandling och symptomen brukar försvinna när man har förändrat sin diet.

Karotenemi är många gånger ett resultat av att man har konsumerat för mycket morötter eller tillskott av betakaroten.

När man har begränsat intaget av betakaroten så brukar de gula pigmenten återgå till sin normala färg inom loppet av ungefär två veckor. Men det kan ta upp mot tre månader innan huden är helt återställd.

Läs också