|

Bilbarnstol bäst i test 2023: Komplett guide

Bilbarnstol-bäst-i-test

Att köpa en bilbarnstol är ett stort och viktigt beslut. Vi har listat de mest prisvärda och bästa bilbarnstolarna för i år.


Du vill ha en så säker och bekväm stol som möjligt – utan att tömma hela plånboken.

Som du vet, så kan priserna på bilbarnstolar springa iväg väldigt fort. De allra senaste varianterna kan ibland kosta upp mot 5-6 tusen kronor.

Men du behöver inte använda hela din budget för att få en bra och säker bilbarnstol.

Vi har listat och recenserats årets bästa bilbarnstolar, för att hjälpa dig att hitta den modell som passar dig och ditt barn bäst.

Bästa bilbarnstolen

Den bästa bilbarnstolen i år är Britax Römer Two-Way. Den är väldigt trygg och säker. Den har testats och godkänts enligt både R44 och PLUS. Vadderingen är extremt mjuk och bekväm för barnet. Stolen är superlätt att montera, utan strul med bälten eller kopplingar. Den kompakta designen gör att den passar bra även för små bilar. Det låga priset gör den till ett självklart köp!


Bästa bilbarnstolen: Britax Römer Two-Way

Bästa-bilbarnstolen-Britax-Römer-Two-Way

Definitivt en av de mest bekväma och enkla bilbarnstolarna att installera. Även för oss som inte är speciellt händiga.

Det vi verkligen gillar med Two-way är att den kan användas både bakåtvänd och framåtvänd.

Barnet spänns fast med hjälp av ett fempunktsbälte. Själva stolen spänns fast med hjälp av bilens tvåpunktsbälte.

Du kan även justera bältet så att det passar barnet när han eller hon växer.

Vadderingen på sätet är väldigt mjukt, så även under längre resor sitter barnet bekvämt. Vilket leder till mer lugn och mindre skrik i bilen.

En annan fördel med Britax Two way är hur kompakt den är. Vi hade förväntat oss en lite maffigare stol, men den passar bra även för mindre bilar och trängre utrymmen.

Den avlånga designen gör det också till en av de bästa bilbarnstolarna för långa barn.

Maxvikten på stolen är 25 kg och den är godkänd enligt ECE R44/04.

Värt att notera är att den här stolen inte har Isofix. Även om vi föredrar Isofix-stolar, så kan vi inte komma undan bekvämligheten, hur lätt den är att montera och säkerheten den har.

För att inte nämna det låga priset.

Om du ska köpa en ny stol, så är det här utan tvekan den bästa bilbarnstolen utan Isofix. Vi är helnöjda, på alla sätt och vis!


Redaktörens val: Axkid One 2

Axkid-one-2

Axkids One 2 är utan tvekan en av de mest flexibla och lättanvända bilbarnstolar vi testat i år. Stolen är otroligt enkel att installera, såväl som att justera och anpassas för det individuella barnet.

Du kan justera allt från nackstödet till benutrymme och lutningen på stolen på bara ett par sekunder. Vadderingen inuti stolen känns kvalitativ och slitstark – för att inte nämna mjuk och bekväm.

Faktum är att det här är den stol som vår testperson (en pojke på 1 år) gillat mest. Han sitter inte bara bekvämt och mysigt, vilket är vitalt för längre resor, men också säkert.

Vi gillar märkningarna som Axkid gjort när du justerar stolen. Du kan se vilken längd barnet bör ha för respektive lutning och position, så att det är korrekt för ditt barn.

Nacken går att justera i 12 olika steg och har en ”kraftabsorberande teknologi”. Bältet är ett fempunktsbälte med bra vaddering vid axlarna. Man har också implementerat ett skydd för sidokollisioner, för maximal kraftabsorbering.

Vi gillar också anti-rotations-bågen som finns på stolens framsida. Du spänner ramen mot baksätet med hjälp av en liten ratt, så att stolen sitter bättre på plats i sätet. En mycket smidig och effektiv lösning för att stabilisera stolen.

Stolen är fenomenal på alla sätt och vis. Från den enkla installationen, till justeringsmöjligheterna, säkerheten och bekvämligheten.

Priset för stolen är ganska högt. Den kostar i skrivande stund ungefär 10 tusen kronor. Vilket är mer än övriga stolar i årets test.

Men då får du komma ihåg att den kan användas från 0 till 7 års ålder. Ditt barn kan med andra ord växa med stolen.

Andra stolar vi testat är billigare, men kan användas endast ett par år – vilket kan bli dyrt i längden, då du hela tiden behöver köpa nytt för att matcha barnets längd och vikt.

Axkid One 2 definitivt en av de bästa bilbarnstolarna på marknaden idag. Kvalitén, flexibiliteten och säkerheten är exceptionellt bra.

Om du köper One 2 genom Axkids hemsida, så kan du fylla i rabattkoden ”dagensfokus” för att få 5% rabatt. Rabattkoden är ett samarbete mellan Axkid och Dagensfokus.se. Samarbetet har inte påverkat innehållet i den här recensionen.


Bästa bilbarnstolen för liten bil: Britax Römer Max-way

Bästa-bilbarnstolen-för-liten-bil-Britax-Römer-Max-Way

Det finns en del kompakta bilbarnstolar på marknaden idag, men för små bilar är det ingen som slår Max-way.

Designen på stolen är väldigt sparsam, vilket gör att du med enkelhet kan installera och använda den i mindre bilar.

Max-way är en bakåtvänd bilbarnstol där du kan justera både lutningen, nackstödet och selen.

Vi gillar också de djupa sidokuddarna som ger ett bra skydd mot kollisioner från sidan.

Barnen tycks vara helnöjda med stolen. Vadderingen och ergonomin är av precis lika hög kvalité som man kan förvänta sig av Britax. Ett plus för att den ger så mycket benutrymme till barnet.

Bilbarnstolen är även utrustad med ett fotstöd, för att höja bekvämligheten för barnet.

Själva installationen av stolen är smidig. Vi gillar även att bältet är så enkelt att spänna eller göra lösare. Inget mer strul med att försöka spänna bälten!

Stolen har en fempunktssele. Vid en eventuell krock, skulle kraften fördelas utmed alla fem punkter, vilket ökar barnets skydd från alla håll.

Konstruktionen känns trygg och stabil. Den är godkänd enligt R44 grupp 1/2, samt är PLUS-godkänd.

Max-way passar för barn mellan 9 och 25 kg. Stolens klädsel är avtagbar och går att maskintvätta i 30 grader.

Det här är helt klart den bästa bilbarnstolen för mindre bilar. Den är kompakt, säker, anpassningsbar och otroligt bekväm för barnet. En bra investering!


Bästa bilbarnstolen med isofix: BeSafe iZi Kid X3 i-size

Bästa-bilbarnstolen-med-isofix-BeSafe-iZi-Kid-X3

Det här är en uppdaterad och förbättrad version av den tidigare X2.

Det första som slår oss är hur mycket fokus man lagt på bekvämligheten för barnet. Vadderingen och positioneringen är riktigt bra i den här stolen.

Materialet i stolen anpassar och formar sig efter ditt barns kroppsform. Det gör att du med lätthet kan använda den till flera barn, oavsett kroppstyp.

Du kan också justera sitt- och vilopositionen med fyra olika inställningar. Att kunna justera huvud- och nackstödet är perfekt.

Om du har använt en bilbarnstol tidigare, så vet du garanterat hur struligt det kan vara att positionera barnets huvud korrekt. Det är superenkelt i den här stolen tack vare justeringsmöjligheterna.

Man har även utrustat stolen med ett extra sidokollisionsskydd med SIP+. Det är ett skydd som gjorts för att absorbera krafterna från sidokrockar, främst för att skydda nacken och huvudet.

Kvalitén på stolen är mycket bättre än majoriteten av alla bilbarnstolar på marknaden idag. Så fort man känner på materialet eller håller i den, så märker man vilken enorm skillnad det är på X3 och andra stolar.

Själva monteringen är smidig och lättförståeligt. Den är även utrustad med små indikatorer för att hjälpa dig att installera stolen på rätt sätt. Eftersom den sätts fast i Isofix, så är det väldigt svårt att installera den på fel sätt.

Stolen är godkänd enligt UN R129 (i-Size), samt plustestgodkänd till 105 cm. Maxvikten är 18 kg och passar barn mellan 6 månader och 4 år.

Nackdelen med BeSafes X3 är att den är ganska tung. Vi väger den till ungefär 14 kg, vilket är nästan dubbelt så tungt som de andra bilbarnstolarna i vårt bäst i test.

Den är stor och otymplig att bära runt på. Men det innebär också att den är väldigt rymlig och skön för barnet att sitta i.

Priset är högt för X3. Räkna med ungefär 5000 kronor. Det är mycket pengar, men du får ändå valuta för pengarna.

Bekvämligheten, rymligheten, Isofix, den enkla monteringen och höga säkerheten är väl värt de pengarna. Framförallt med det nyligen uppdaterade sidokrockskyddet.

X3 är inte inom allas budget. Men om du ska lägga mycket pengar på någonting, så är det barnets säkerhet. Då är BeSafe iZi Kid X3 definitivt en av de bästa bilbarnstolarna på marknaden idag.

Starkt rekommenderad för dig som vill ha det absolut bästa med optimal säkerheten!


Väldigt populär: Axkid Wolmax bakåtvänd bilbarnstol

Axkid-Wolmax-bilbarnstol

Axkid Wolmax är en bakåtvänd bilbarnstol som passar för barn mellan 9 månader och 6 år. Den är testad och godkänd enligt ECE R44/04.

Vad vi verkligen gillar är att den är så kompakt och slank, utan att begränsa barnets bekvämlighet. Den fungerar bra även i små bilar.

Den är även utrustad med höga sidoskydd för att skydda barnet vid kollisioner från sidan.

Stolen har två olika lutningslägen, samt ett nackstöd som går att justera.

Wolmax är väldigt lätt att hantera, från installation till att sätta i och ta ut barnet. Allt går som på räls. Helt klart en av de mest användarvänliga bilbarnstolarna i årets test.

Även om stolen är relativt liten och passar bra för mindre bilar, så har den ändå en robust design. Den känns väldigt stabil och säker. Den väger ungefär 9,5 kg, vilket man inte kan tro vid blotta ögat.

Maxvikten i stolen är 25 kg.

Om du hittar den här stolen för under 2000 kronor så är det ett självklart köp. Du får väldigt mycket säkerhet och bekvämlighet för pengarna.

Det vi gillar mest med Wolmax är att den är så enkel att hantera och använda. Strul med installation, bälten och justeringen är ett minne blott.

Den här stolen har väldigt många positiva recensioner och omdömen, och vi kan bara hålla med – den är superb!


Vilken bilbarnstol ska man välja

Bra-bilbarnstol-från-Britax

Det finns så många olika bilbarnstolar och babyskydd att välja på.

För att inte nämna all information som finns gällande att köpa bilbarnstolar. Det kan lätt kännas överväldigande.

För att göra det enkelt och mindre stressigt för dig, så har vi skrivit den här guiden inför när du ska köpa en bilbarnstol.

Med all information på en och samma plats – så slipper du hoppa mellan olika sidor, videos och omdömen.

Vilket typ av godkännande måste bilbarnskydd ha

För att ett bilbarnskydd ska få användas i Sverige, så måste stolen ha blivit godkänd enligt UN R.44 eller UN R.129.

UN R.129

Ett godkännande av R.129 baseras på barnets längd, till skillnad från det tidigare R.44-godkännandet som baserat på vikt.

På bilbarnstolar som monteras med bälte, så behöver tillverkaren endast ange max-längd. Men många tillverkare lägger även till max-vikt på sina stolar också.

När man testar bilbarnstolar enligt R.129, så gör man även prover för sidokollisioner.

På ISOFIX-stolar måste det finnas en maxvikt, då stolen och barnet som max får väga 33 kg tillsammans.

Märkningen i-size utgör en del av R.129-certifieringen. I-size gör det lättare att välja bilbarnstol, då certifieringen görs för både stolar och bilar.

En bil som har märkts som ”i-size-ready” har blivit godkänd för att använda i-size-bilbarnstolar.

UN R.44

Det här är ett europeiskt godkännande som kallas för e-godkännande. Godkännandet är skapat av ECE, vilket står för Economic Commision for Europé.

Godkännandet har kategoriserats enligt fem grupper baserat på vikt.

  • Grupp 0 – 0-10 kg
  • Grupp 0+ – 0-13 kg
  • Grupp 1 – 9-18 kg
  • Grupp 2 – 15-25 kg
  • Grupp 3 – 22-36 kg

Det görs inte längre några godkännande för UN R.44, förutom grupp 3. De flesta tillverkare har därför börjat fasa ut sina bilbarnstolar som godkänts enligt UN R.44. Detta då man börjat använda godkännandet enligt R.129 istället.

Vad är säkrast ISOFIX eller bälte

Först och främst så är både ISOFIX och säkerhetsbälte säkert för ditt barn. Med förutsättningen att de båda har installerats korrekt.

När barnet framåtvänd så anses ISOFIX vara det säkraste alternativet. Anledningen är att vid en kollision så sitter sätet fast i själva bilen. Vid en frontalkrock så trycks heller inte bilbarnstolen framåt.

Enligt data, så ger Isofix samma säkerhet som ett säkerhetsbälte när barnet sitter bakåtvänt, när de båda har installerats på rätt sätt.

Notera att vi skriver ”installerats på rätt sätt”. Många föräldrar tror att de har installerat bilbarnstolen korrekt, när den i själva verket inte sitter rätt. Det kan innebära en säkerhetsfara vid en eventuell olycka.

Det är också anledningen till varför Isofix uppfanns, för att göra det enklare att installera bilbarnstolen korrekt.

Medan vissa tester visar på att Isofix och säkerhetsbältet ger ungefär samma säkerhet. Så är Isofix enklare att installera och minskar risken för att bilbarnstolen är inkorrekt ditsatt.

Vad är säkrast babyskydd eller bilbarnstol

Babskydd-för-bilen

Det har gjorts en studie där man jämförde olycksdata där kollisionerna varit frontalkrockar. Man kunde se att barn som suttit i babyskydd hade fler huvudskador än barn som suttit i bilbarnstolar.

Det är däremot svårt att dra några slutgiltiga slutsatser baserat på dylik statistik, då det finns flera andra variabler som spelar in. Exempelvis hur allvarliga kollisionerna varit och, framförallt, om stolarna har använts på ett korrekt sätt.

Än dock, finns det god anledning att tro att bilbarnstolen är något säkrare än babyskyddet.

Forskning pekar på att bilbarnstolar är bättre, eftersom de har en mer upprätt position, medan babyskyddet är mer liggande eller bakåtlutande.

Var kan man köpa bilbarnstolar

En del bilaffärer säljer bilbarnstolar, exempelvis Biltema. Men även barnbutiker brukar sälja bilbarnstolar och babyskydd.

Vi rekommenderar butiker som:

Det viktiga när du köper en bilbarnstol är att den är certifierad, ny och att den passar ditt barn. Innan du köper en bilbarnstol bör du mäta ditt barns längd och väga barnet, så att du kan välja en stol som passar.

Hur vet man om en bilbarnstol är godkänd

Markering-för-godkänd-bilbarnstol

För att en barnbilstol ska få användas i Sverige så behöver den vara E-godkänd. Det är Sveriges transportstyrelse som certifierar E-godkännande.

Dessa tester görs hos VTI i deras krocksäkerhetslaboratorium.

Vanligtvis finns certifieringen på en klisterlapp på barnbilstolen, men även i stolens manual.

Om du är osäker på om modellen du är, eller funderar på att köpa, är godkänd, kan du läsa på tillverkarens hemsida eller kontakta säljare i butik. Där kommer du få svart på vitt vilken certifiering stolen har.

Vart är det säkrast att ha bilbarnstolen

Den säkraste och bästa placeringen av bilbarnstolar är i baksätet.

Det är viktigt att aldrig installera stolen i ett säte som har airbags. Om en airbag utlöses på bilbarnstolen kan det få allvarliga konsekvenser, även med dödlig utgång.

Om du använder en bil med endast ett framsäte, är det viktigt att inaktivera och koppla ur airbagen innan användning. Oavsett om bilbarnsätet är framåtvänt eller bakåtvänt.

Hur länge ska barnet sitta bakåtvänd

Transportstyrelsen rekommenderar att barnet ska sitta bakåtvänd i bilbarnstolen så länge som möjligt. Oftast fram till fyra års ålder.

Vid en eventuell kollision, så kommer den bakåtvända bilstolen ge bättre skydd till barnets känsliga huvud.

Man har sett att barn som använder en framåtvänd barnstol löper en mycket större risk för att skadas allvarligt eller dö, i jämförelse med en bakåtvänd bilbarnstol.

Vad är ISOFIX

Bilbarnstol-med-ISOFIX

ISOFIX är ett säkerhetssystem som används för att sätta fast bilbarnstolar i bilar.

Traditionellt sett sätter man fast bilbarnstolar med hjälp av bilens säkerhetsbälte. Men den metoden kommer med ett par nackdelar, däribland att det är svårt att göra det rätt. Vilket resulterar i att många barn färdas i trafiken med en bilbarnstol som inte är korrekt installerad.

Lösningen på det problemet blev ISOFIX.

Du hakar helt enkelt i bilbarnstolen i två fästen som är monterade i bilens säte. Det är mycket enklare att installera och stolen sitter därmed fast i bilen, istället för bara säkerhetsbältet.

Här är allt du behöver veta om ISOFIX.

Kan man ha ISOFIX i alla bilar

De flesta moderna bilar har idag ISOFIX installerade. Vilket betyder att låsmekanismen fungerar för alla Isofix-bilbarnstolar – oavsett tillverkare.

Äldre bilar har inte alltid Isofix. För att se om din bil har Isofix, kan du antingen läsa i bilens handbok eller leta efter fästena under baksätet.

Det är dessvärre inte möjligt att installera Isofix i en bil som inte har dessa fästen.

Får man ha framåtvänd bilbarnstol i framsätet

Det finns ingen lag som säger att ett barn får sitta framåtvänd i framsätet vid en viss ålder.

Lagen säger däremot att alla i bilen måste använda säkerhetsbälte och att barn kortare än 135 cm måste använda en säkerhetsanordning som bilbarnstol, babyskydd eller bälteskudde.

Det är viktigt att komma ihåg att en bakåtvänd bilbarnstol är säkrare än en framåtvänd.

Man har konstaterat att det är fem gånger högre risk att dö eller allvarligt skadas i en framåtvänd bilbarnstol än i en bakåtvänd bilbarnstol.

Du ska heller aldrig placera ett barn under 140 centimeter i ett säte där det finns en krockkudde. Du får heller aldrig ha en aktiv krockkudde vid ett säte där bilbarnstolen är placerad.

Vilken bilbarnstol ska en 4-åring ha

Långt-barn

Om barnet är 4 år, och har vuxit ur sin bilbarnstol, så ska stolen ersättas med en bältesstol eller bälteskudde fram tills 10 eller 12 års ålder.

Åldern är en bra riktlinje, men det primära är barnets längd och vikt. Se därför till att du inte enbart utgår från barnets ålder, utan främst längden och vikten.

Bilbarnstolen ska passa det individuella barnet, inte bara åldern.

När växer barnet ur bilbarnstolen

Alla barn utvecklas och växer olika, det finns därför inte en definitiv ålder då alla barn ska byta från bilbarnstol till bältesstol eller kudde.

Eftersom den bakåtvända bilbarnstolen är det säkraste skyddet för barn, så vill du använda den så länge som möjligt.

Du bör följa instruktionerna för din specifika modell. Överstig inte längden eller vikten för bilbarnstolen ni använder.

Oftast brukar bilbarnstolar ha en gräns på 25-33 kg eller 150 centimeter. Men det är extremt viktigt att du inte följer generella rekommendationer, utan följer tillverkarens instruktioner för den specifika modellen.

Här kan du läsa mer om hur länge barn ska sitta i en bilbarnstol.

När ska man byta till bälteskudde

På grund av den bakåtvända bilbarnstolens massiva skadereducering, så rekommenderar man att den används så länge det går. Helst upp till 5- eller 6 års ålder.

Vanligtvis brukar barn växa ur bilbarnstolen som tidigast vid 4 års ålder.

Eftersom alla barn utvecklas i olika takt, och bilbarnstolar har olika storlekar, så finns det ingen specifik ålder som avgör när det är dags att byta till bälteskudde.

Så här brukar utvecklingen se ut på ett ungefär:

  • 0 till 9 månader – Babyskydd
  • 7 månader till 5 år – Bakåtvänd bilbarnstol
  • 4 år till 12 år – Bältesstol eller bälteskudde

Som du ser kan det variera när ett barn kan och behöver byta till bälteskudde.

Hur bra är Biltemas barnstolar

Vi har själva inte testat Biltemas bilbarnstolar, men har gjort research för att se vad konsumenter och experttester tycker.

Biltemas barnstolar tenderar att vara billigare än genomsnittet, men får också en hel del kritik. Främst då de tycks ha sämre skydd från sidokollisioner i jämförelse med större namn, som Britax, Axkid och BeSafe.

När vi tittar på Biltemas bilbarnstolar och babyskydd, kan vi se att de alla är godkända enligt ECE R44.

Men med tanke på de negativa recensioner som deras stolar fått, så använder vi hellre Britax eller BeSafe.

Läs också