|

Kan man blanda kreatin och proteinpulver

Kreatinpulver-med-proteinpulver

Sitter du med en burk proteinpulver och en burk kreatin och funderar på om du kan blanda de två? Då behöver du inte längre fundera. Här är svaret.


Många av oss brukar dricka både proteinpulver och kreatin innan eller efter träningspasset. En del människor separerar de två, eftersom man är osäker på om de verkligen går att blanda.

Vilket inte är en helt orimlig tanke, då det faktiskt finns kosttillskott och näringsämnen som ”tar ut” varandra.

Det korta svaret på frågan om man kan blanda kreatinpulver med proteinpulver är: ja, det går alldeles utmärkt.

Här är det längre och mer informativa svaret.

Kan man blanda kreatin med proteinpulver

Proteinpulver-rolig-form

Du kan blanda kreatin och proteinpulver i samma shake efter träningen. Kosttillskotten kommer inte slår ut varandra eller försämra varandras effekt.

Faktum är att det finns flera kosttillskott som innehåller både protein och kreatin, exempelvis mass-gainers.

Men det finns ett par viktiga saker att tänka på.

Insulin hjälper kroppen att absorbera kreatin. För att optimera upptaget, så brukar man blanda kreatinet med fruktjuice eller äta kolhydrater för en bättre absorbering.

Du kan givetvis konsumera kreatin genom att bara blanda det med vatten också. Effekten kommer fortfarande vara bra och ge dig resultat – men det är inte optimalt.

Mängden pulver du bör eller kan konsumera skiljer sig mellan proteinpulver och kreatin. Studier har visat att det är bäst att få i sig mellan 3 och 5 gram kreatin per dag – medan protein är mycket mer än så.

Om du dricker proteinpulver flera gånger om dagen, så bör du planera i vilka shakes du vill ha kreatinet. Annars löper du risk att överdosera kreatinet, vilket inte är bra för varken kroppen eller plånboken.

Kreatin är mer långsiktigt

Varje dag behöver du få i dig en viss mängd protein för att underhålla musklerna och för att ge kroppen tillräckligt med byggstenar.

När du konsumerar proteinet har också betydelse. Det är bäst att ta protein i samband med träning, då musklerna behöver protein som mest.

Kreatin fungerar lite annorlunda. När du börjar ta kreatin så kommer du inte känna av någon effekt den första, och i vissa fall, den andra veckan.

Det är för att kreatin tar tid att byggas upp i kroppen och musklerna. I de flesta fall tar det ungefär en vecka innan du har fyllt på ATP-depåerna tillräckligt mycket för att få mer energi, uthållighet och styrka när du tränar.

För att sammanfatta det hela, så går det alldeles utmärkt att blanda proteinpulver med kreatin. Men det är viktigt att komma ihåg att det är två olika kosttillskott som fungerar på lite olika sätt.

Läs vår artikel vad är kreatin för att lära dig mer i detalj om hur kreatin fungerar.

Vad ska man blanda kreatin med

Du kan blanda kreatintillskott med både vatten eller juice.

För att få bäst effekt av kreatinet så bör det konsumeras tillsammans med kolhydrater. Vanligtvis brukar man blanda kreatinet med juice, eller dricka shaken i samband med en måltid rik på kolhydrater.

Det betyder däremot inte att effekten du får när du blandar med vatten är dålig. Det går fortfarande bra att blanda kreatin med vatten – men effekten och upptaget blir bättre tillsammans med kolhydrater.

Läs också