| |

Brödrost Bäst i test 2023: Komplett guide

Med så många dåliga brödrostar på marknaden, även i den högre prisklassen, så är det svårt att bestämma sig för en. Vi har listat årets bästa brödrost inom varje kategori – så att du enkelt kan hitta den som passar dig och dina behov.


Det känns som att det borde vara en enkel sak att köpa en brödrost.

Men vi är förvånade över hur pass många underpresterande brödrostar det faktiskt finns idag.

Ett vanligt problem är att de inte rostar brödskivorna jämnt, eller att brödet fastnar i maskinen. För att inte nämna den undermåliga kvalitén som gör att brödrosten faller ihop efter två år.

Vi har filtrerat ut alla de dåliga brödrostarna och listat de allra bästa. Både billiga och dyra, enkla och mer avancerade.

Du hittar varje fördel och nackdel med respektive brödrost och, traditionen trogen, så har vi kategoriserat dem noga. Så att du snabbt och enkelt kan hitta den bästa brödrosten för dig.

Bästa brödrosten

Den bästa brödrosten idag är Severin 2509. Den rostar brödet på ett nästintill perfekt sätt. Den är utrustad med massvis av funktioner och har alla inställningar och rattar på framsidan. De extra långa facken, värmeisolerade utsidan och den stilrena designen gör den till en självklar bäst i test-vinnare. Trots att det är en av de billigaste brödrostarna.


Bästa brödrosten: Severin Brödrost 2509

Bästa-brödrosten-Severin-2509

En förvånansvärt bra brödrost som fungerar bättre än många brödrostar som kostar det dubbla i pris.

Den är utrustad med en rostningskontroll som är väldigt enkel att hantera och som ger dig en stor valfrihet. Du kan rosta brödet precis så ljust eller mörkt som du vill ha det.

Maskinen är utrustad med uppvärmningsfunktion, upptiningsfunktion, stoppknapp och ett löstagbart smulfack.

Vi gillar verkligen de extra långa facken, som gör det möjligt att rosta även längre brödtyper.

Man har även konstruerat brödrosten med dubbla värmeisolerade väggar så att utsidan på rosten inte blir värm. En bra och säker design som vi hoppas att andra tillverkare tar efter.

Vad gäller resultatet så blir brödet bra och jämnt rostat på båda sidorna. Både när vi testat med både lägre och högre rostningsgrad.

Vi gillar också designen på brödrosten. Den är stilren och elegant, med alla inställningar på framsidan. Med betoning på framsidan.

För många brödrostar har knappar och rattar på sidorna, vilket är otympligt och ineffektivt. Så vi gillar verkligen att Severin placerat allt på framsidan.

Det är även bra studs i fjädringen när mackorna är klara. Du behöver inte fiska upp brödet med hjälp av en brödkniv eller dylikt.

Det enda negativa vi hittat med den här brödrosten är sladden som är väldigt kort.

Man har producerat en så bra brödrost till ett så lågt pris – men så har man snålat in på sladdlängden! Det är en lite av en besvikelse.

Du kan givetvis undgå det genom att ställa brödrosten nära ett uttag, eller använda en förlängningssladd, men vi hade gärna sett att man bara gjorda sladden längre.

Men trots den korta sladden så är det en fenomenal brödrost till ett riktigt bra pris.

Definitivt den bästa brödrosten på marknaden idag och utan tvekan det mest prisvärda alternativet.


Redaktörens val: Champion Brödrost 4 skivor

Champion-brödrost

En trevlig och modern brödrost som kan rosta 4 skivor åt gången.

Du kan välja mellan 6 olika rostningsgrader, vilket är tillräckligt för de flesta användare.

Brödrosten är ganska stor och har dessutom gummifötter på undersidan, så den står stabilt på köksbänken.

Den är även utrustad med en stopp-, återuppvärmning- och upptiningsfunktion. På undersidan finns det även en smulbricka för enkel rengöring.

Vi gillar också att den har en automatisk avstängning, utifall att man glömmer bort att man rostar bröd.

Själva rostningen fungerar ypperligt och den gör sitt jobb mycket bra. Den är dessutom enkel att hantera, tack vare de tydliga rattarna och knapparna på framsidan.

Nackdelen med Champions brödrost är att den är lite väl stor och tar upp en hel del plats.

Vi mäter upp till den nästan 30 cm på längden och 29 cm på bredden. Den väger ungefär 2,4 kg.

Så det är en ganska rejäl pjäs och vi rekommenderar att du mäter köksbänken för att se om den verkligen får plats.

Brödrosten kostar under 500-lappen, vilket får ses som ett kap. Den har alla tänkbara funktioner, är smidig att använda och brödet rostas jämnt och fint.

Om du har råd att uppoffra en del plats i köket, så är det helt klart en av de bästa brödrostarna där ute för en billig peng.


Bästa budgetval: OBH Nordica Brödrost Manhattan

Bästa-budget-brödrost-OBH-Nordica

OBH Nordica är synonymt med låga priset och snygga designer.

Den här brödrosten representerar precis det.

Brödrosten är väldigt liten till storleken och rymmer två brödskivor åt gången.

Det är också en av de saker vi gillar mest med Manhattan: den minimalistiska designen och den tar upp så lite utrymme.

Den är väldigt enkel och har därför inte de extrafunktioner som vissa andra brödrostar har.

Den har en rostningskontroll och en ”high-rise”-funktion, vilket innebär att brödet kan lyftas högt upp med en spak, så att du inte behöver gräva för att få upp brödet.

En väldigt smidig och uppskattad funktion, framförallt om du ofta rostar småbröd.

Det finns även en sladdvinda på undersidan av brödrosten.

Rostningen är bra och ger ett jämt resultat. Vi har också noterat att brödet blir lika rostat för varje gång vi använder den. Inga oregelbundna rostningar – även när vi rostar bröd direkt från frysen.

För under 400 kronor är det en riktigt bra brödrost som både spar utrymme och som rostar mackorna väl. Den snygga designen är en bonus.

Eftersom den är ganska liten, så rekommenderar vi dig inte att använda den till extra stora brödskivor. Vi har märkt att den övre kanten på brödet inte blir helt rostat, då hela brödet inte får plats.

Men så länge du rostar små eller medelstora brödskivor så är det inga problem.

Helt klart en bra toaster till ett väldigt lågt pris. Ett fantastiskt val om du har ont om utrymme i köket, men fortfarande vill ha en brödrost av hög kvalité.


Bästa premiumval: Dualit Classic brödrost

Bästa-premium-brödrost-Dualit-classic

En exklusiv brödrost som handtillverkats i England.

Den har en smuluppsamlare som går att sätta på och ta av.

Den främsta fördelen med Dualits klassiska brödrost är hållbarheten. Det är den typen av brödrost som kommer att hålla i 10-20 år och fortfarande fungera bra.

Äldre släktingar brukar ha gamla brödrostar som de köpte under 80- eller 90-talet och som fortfarande fungerar.

Den typen av kvalité är sällsynt och många brödrostar som produceras idag håller bara i ett par år – sen är det dags att byta.

Dualits classic brödrost har den där gamla kvalitén som är gjord för att hålla, vilket är ett starkt köpargument.

Själva rostningen är i toppklass och, beroende på vilken modell du använder, kan du rosta 2 eller 4 skivor åt gången.

Du kan även rosta bagels och frallor i maskinen med hjälp av toastgallret. Vissa butiker inkluderar gallret, medan andra har det som ett tilläggsval.

Brödrosten har en upptiningsfunktion och en ”high lift”-funktion som gör att du enkelt kan ta upp små brödskivor ur rosten.

Du kan också justera bakfoten på maskinen, för att anpassa den utefter ojämna underlag.
Brödrosten är främst gjord för kommersiell användning. Det vill säga restauranger och fik, där intensiv användning, hållbarhet och regelbundna resultat är viktigt.

Den här typen av kvalitén kommer, tyvärr, till ett högt pris. Att använda samma typ av brödrost som professionella kök kostar en del.

Versionen som kan rosta 4 skivor åt gången kostar strax över tre tusen kronor, och den mindre modellen landar på ungefär 2500 kronor.

En dyr maskin för de flesta privatpersoner.

Men om du vill ha absolut högsta kvalité där hemma, eller om du äger ett fik eller en restaurang, då råder det inga tvivel om att Dualit Classic är den bästa brödrosten idag.

Kvalitén är ojämförbar med de andra brödrostarna. Frågan är om du är villig att betala för det.


Väldigt populär: Smeg Brödrost

Smeg-elegant-brödrost

Definitivt en av de populäraste brödrostarna på svenska marknaden.

Med god anledning.

Först och främst är designen väldigt snygg och stilren. Den är inte på något sätt skrikig, men om man ögnar igenom köket så kommer gästerna garanterat fastna för den här brödrosten.

Vi älskar 50-tals-stilen!

Smegs brödrost är utrustad med en inställbar rostningsgrad som har 6 olika nivåer. Den har en återuppvärmnings- och upptiningsfunktion. Det går också att rosta bagels i brödrosten.

Det finns en stoppknapp för att avbryta rostningen och, givetvis, en löstagbar smulbricka.

På undersidan hittar vi både gummitassar och en sladdvinda.

En sak vi verkligen gillar är de extra breda facken, där du får plats med större brödskivor än vanligt.

Själva rostningen fungerar galant utan några som helst problem. Brödet blir jämt rostat utöver hela skivan. Det var även enkelt att ändra rostningsgrad för att testa vilken grad som fungerar bäst.

Överlag känns brödrosten lyxig. Den fräscha och slanka designen med inspiration från Italiens 50-tal är en riktig vinnare. Vi gillar formen och färgerna starkt!

Vi tycker dessvärre att brödrosten är lite för högt prissatt.

Med tanke på hur många positiva recensioner det finns för den här brödrosten, så är priset än dock inget som tycks stoppa folk från att köpa den.

Troligtvis för att den ser så himla bra ut och för att kvalitén är väldigt hög – vilket bådar gott för livslängden.

Vi älskar den brödrosten, både till utseendet och funktionsmässigt. Det är definitivt en av de bästa brödrostarna där ute – men vi hade gärna sett att den kostade ett par hundralappar mindre.


Innan du köper en brödrost

Stilren-brödrost

Bra brödrostar är en sällsynta idag.

Andelen dåliga brödrostar med undermålig prestanda är förvånansvärt stor. Även bland brödrostar i den högre prisklassen.

Ett vanligt problem med många av brödrostarna vi testat är att de inte rostar brödskivorna jämnt.

Vi lyckades, trots det, hitta ett par riktigt bra brödrostar – som du kan se i vårt bäst i test här ovanför.

Men för att hjälpa dig lite mer på traven, så har vi sammanställt en guide om vad du ska titta efter när du köper en brödrost.

Så att du slipper falla i samma fälla som så många andra och ångra ditt köp.

Funktioner

Numera är många brödrostar utrustade med olika typer av funktioner som gör dem både enklare att använda och kan förbättra rostningen.

Här är några vanliga funktioner:

Ratt med rostningsgrad

De allra flesta brödrostarna har en ratt som tillåter dig att välja hur rostat brödet ska bli.

Billigare brödrostar brukar bara ha ett par steg eller nivåer, medan dyrare modeller ger dig större möjligheter att specificera rostningsgraden.

Många tror att siffrorna på ratten indikerar hur länge mackorna rostas. Vilket inte är en helt ologisk teori.

Men i själva verket visar siffrorna rostningsgraden. Det innebär alltså att rostningsgraden kan skilja sig mellan olika modeller och tillverkare.

Upptiningsfunktion

Om du ofta lägger bröd i frysen, så kan en upptiningsfunktion vara mycket användbar.

Den gör så att du kan lägga helt frysta brödskivor i brödrosten och sedan låta maskinen tina upp dem.

Det går mycket snabbare än att låta dem tina upp på egen hand på köksbänken. De blir heller inte brända eller ojämnt rostade, som när du lägger frysta mackor i en brödrost utan upptiningsfunktion.

En väldigt bra funktion för dig som fryser bröd!

Extra högt brödlyft

Vi alla har någon gång använt en brödrost vars ”lyft” är för litet. Framförallt om du äter små brödskivor.

Brödlyften är själva funktionen som gör att brödet poppar upp när det är färdigt. Om du har för små brödskivor så kan det vara lite trixigt att fiska upp brödet.

Man vill gärna inte stoppa ner fingrarna och vidröra de varma elementen eller metallen.

Brödrostar utrustade med en extra hög brödlyft gör så att brödet åker lite högre upp än på andra modellen.

Så att du slipper mecka med smörknivar och andra verktyg för att försöka ta upp brödet ur springan.

Extra breda brödfack

När det kommer till hemmagjorda limpor eller bröd köpt hos bageriet, så finns det inget bättre än att skära riktigt tjocka skivor med brödkniven.

Problemet är att de inte går ner i brödrosten.

Numera finns det brödrostar som har extra breda fack, så att du kan rosta även tjockare brödskivor.

Varmhållningsfunktion

Definitivt den mest använda funktioner i vår brödrost.

Du rostar två bröd och börjar äta dem, samtidigt som två andra bröd rostas i maskinen.

Innan du hinner äta upp de två första – så hinner nästkommande mackor bli färdiga. Även om du nästan sväljer de två första mackorna hela, så hinner dina två andra brödskivor bli svala och lite hårda.

Precis som namnet avslöjar, så håller varmhållningsfunktionen brödet varmt tills du tar ut det från brödrosten.

Du behöver med andra ord inte stressa ner de två första skivorna och du behöver inte oroa dig för att nästkommande mackor ska ha förlorat sin krispighet.

Definitivt en rekommenderad funktion!

Rosta andra brödtyper

En del brödrostar erbjuder olika ställningar och funktioner som gör att du kan rosta exempelvis croissanter, småfranska och bagels.

Ett uppskattat tillägg som gör att brödrosten känns mindre begränsad.

Att äta varma croissanter på morgonen är få förunnat, såvida man inte bor på hotell – eller hemma hos dig, om du har en brödrost med den här funktionen.

Återuppvärm svalt bröd

Vi har inte riktigt haft användning av den här funktionen, eftersom varmhållningsfunktionen gör ett ypperligt jobb.

Men om du har glömt bort dina stackars brödskivor i brödrosten, då kan återuppvärmningsfunktionen vara riktigt bra.

Brödrost med 2- eller 4 skivor

Snygg-brödrost

För familjer så brukar en brödrost med 4 skivor vara det bästa alternativet.

Men om ni är 1-2 personer i hushållet som äter rostat bröd, så brukar en liten brödrost räcka gott och väl.

Kom ihåg att en större brödrostar är dyrare och tar upp mer plats.

Det är lätt hänt att man ser den största modellen som kan göra 4 skivor samtidigt, men det innebär också mer utrymme på köksbänken.

Dyr eller billig brödrost

Efter årets brödrost bäst i test, men även tidigare års erfarenheter, så kan vi konstatera en sak: priset reflekterar inte kvalitén.

I våra tester har vi hittat flera dyra brödrostar som ser bra ut, men vars funktionalitet och prestanda är under all kritik.

Likaledes finns det billiga brödrostar som nödvändigtvis inte ser speciellt bra ut, men som är riktigt bra brödrostar. De är snabba, har en bra värmefördelning och är enkla att använda.

Stirra dig därför inte blind på priset. Du kan göra riktiga fynd även i de lägre prisklasserna.

Hur fungerar en brödrost

Närbild-brödrost

Brödrostar använder infraröd värme, som kommer från två element på vardera sida av brödrosten. Dessa element har formen av trådar.

När trådarna blir glödheta, så blir brödet varmt och torkas ut. Vilket rostar brödet.

Brödrosten använder en timer som automatiskt stänger av elementen när maskinen är klar.

På de flesta brödrostarna kan du själv bestämma hur länge timern ska ticka, genom att använda ratten som bestämmer rostningsgraden.

När brödet är rostat och klart, så finns det fjädrar på brödrostens undersida som skjuts upp. Så att du enkelt kan plocka upp mackorna.

Vilka material består en brödrost av

Värmetrådarna i brödrostar är gjorda av nikrom, som består av järn och krom. I vissa fall innehåller de också järn.

Övriga delar av brödrosten är gjort av främst rostfritt stål, plast, bultar, skruvar och andra metaller.

När du köper en brödrost är materialet sällan något du behöver bekymra dig för. De flesta brödrostarna är gjorda av snarlika material.

Hur många grader är det i en brödrost

Temperaturen i brödrostens värmeslingor kan bli väldigt varma.

För att brödet ska kunna bli rostat och få en mörkare nyans, krävs ungefär 145 °C.

Om brödrosten går under den temperaturen så kommer brödet inte bli rostat, utan blir endast varmt.

Brödrostars element blir oftast mellan 400- och 600 grader varma.

Med andra ord bör du vara extremt försiktig när du hanterar en brödrost och aldrig stoppa ner fingrarna i facken för att ta upp eventuella brödskivor som fastnat.

Elementen i brödrosten är gjorda av nikrom, som har en smältningspunkt på 1400 °C.

Nikrom används även för annan köksutrustning, exempelvis elektriska värmesystem.

Kan man rosta fryst bröd

Du kan rosta fryst bröd utan problem. Det kommer varken förstöra toastern eller ha en negativ påverkan på brödet.

Den enda nackdelen är att det tar lite längre att rosta brödet, än om det inte hade varit nerfryst.

En del brödrostar kommer numera ned en upptiningsfunktion, vilket snabbar upp processen en del.

Är det minuter på brödrosten

Vit-brödrost

Till skillnad från vad många tror, så visar siffrorna på din brödrost inte antalet minuter som brödet kommer att rostas.

Istället representerar siffrorna vilken rostningsgrad du vill ha.

Rostningsgraden skiljer sig mellan olika tillverkare och brödrostar.

Rostningsgrad 4 på en brödrost från Smeg är alltså inte densamma som rostningsgrad 4 på Hamiltons brödrostar.

Kom också ihåg att storleken på brödskivan också påverkar resultatet. Tunnare skivor behöver inte en lika hög rostningsgrad som tjockare skivor.

Om brödrosten redan är varm innan användning, så kommer det också påverka resultatet.

Den första skivan kommer inte rostas lika mycket som nästkommande skivor – även om de är på samma rostningsgrad.

Efter första rostningen kan du därför dra ner värmekontrollen ett snäpp för att få samma effekt.

Hur rengör man en brödrost

Förr i tiden var det största problemet med brödrostar den stora mängden brödsmulor. Det gjorde det lite svårare att rengöra brödrosten.

Nuförtiden har de flesta brödrostarna en smulbricka på undersidan, som gör det enkelt att tömma maskinen på smulor.

Tidigare behövde du vända upp och ner på brödrosten för att få ut alla smulor.

Det enda du behöver göra är att regelbundet tömma smulbrickan, se till så att inga smulor fastnat på värmeslingorna och rengör utsidan av brödrosten med en fuktig trasa.

Se till att brödrosten är helt kallt och inte har använts på ett tag när du rengör den.

Eftersom brödrostar blir extremt varma, så vill du försäkra dig om att den är helt sval innan du börjar rengöra den. Vänta därför en timme extra innan du börjar ta bort smulor och skura utsidan.

När uppfanns brödrosten

Den första brödrosten uppfanns 1893 och kallades för ”Eclipse”.

Den varken ser ut eller användes på samma sätt som moderna brödrostar – än dock hade den ett snarlikt resultat.

I början på 1900-talet släpptes den första brödrosten som, i likhet med dagens brödrostar, använde värmetrådar för att rosta brödet.

Kruxet var att man behövde vända på brödskivorna på egen hand.

Kort senare uppfann Charles Strite från USA, en brödrost som hade inbyggd timer och som sköt upp brödet från korgen när rostningen var klar.

Man har sedan dess fortsatt utveckla Charles brödrost och lagt till flera funktionaliteter som både förbättrar rostningen och gör den säkrare.

Här kan du läsa mer om när brödrosten uppfanns och av vem. Där hittar du hela tidslinjen, tidigare modeller och hur de fungerade.

Läs också