Cappuccino: Recept, tips och historia

Kopp-med-cappuccino

Cappuccino är en av de populäraste kaffedryckerna i världen. Här är allt du behöver veta om cappuccino; vad det är, dess historia och hur man gör cappuccino.


Få drycker är så goda som en riktig cappuccino. Den unika och rika smaken. Kombinationen mellan espresso och ångad mjölk. Mums!

Men du behöver inte vara på restaurang eller jobba som barista för att göra en god cappuccino. Det går alldeles utmärkt att brygga en nästintill perfekt cappuccino hemma också.

Längre ner i artikeln visar vi vårt bästa cappuccino recept, samt vilken typ av mjölk du bör använda för bäst resultat.

Vad är cappuccino

Serverar-cappuccino

Cappuccino är en kaffedryck som består av espresso och ångad mjölk. Den är väldigt lik en latte, men mängden mjölk och skum skiljer sig.

En cappuccino har lika stor mängd espresso som mjölk och skum. Det vill säga en tredjedel av varje.

En latte har en tredjedel espresso och två tredjedelar ångad mjölk, med ett tunt lager skum på toppen.

Av de två, så är espresson definitivt den enklaste drycken att göra. Vilket också har lett till att det är en av de populäraste kaffedryckerna att göra hemma.

Cappuccinons historia

Cappuccino kommer från, som så många andra kaffedrycker, Italien.

Men det börjar sällan med Italien. Man har förtärt kaffe i Europa i flera hundra år, i alla möjliga kombinationer.

Det var under 1700-talet som en kaffedryck vid namn kapuziner blev populär i Österrike, Wien. Ordet kapuziner började kort därefter dyka upp i ordböcker och beskrevs som ”kaffe med mjölk och socker”.

Kapuziner påminner en hel del om latte och cappuccino. Att blanda kaffe med mjölk, och gärna en krämig sådan, var inget nytt i Europa när italienarna introducerade cappuccinon.

Det var först under 1930-talet som cappuccino började bryggas i Italien. En dryck som påminde en hel del om österrikarnas Kapuziner.

Cappuccinon utvecklas sedan under flera årtionden, och det är först på senare år som man börjat brygga kaffet på det sätt vi gör idag.

Det var när espressomaskinen blev populär som man började göra cappuccinos med espresso som bas och ångad mjölk.

Denna fantastiska dryck kom sedan att bli en av de populäraste kaffedryckerna i världen. Cappuccino har blivit en standard i de flesta fik, kaféer och restauranger i västvärlden.

Hur man gör cappuccino

Gör-en-cappuccino

Har du mjölk och espresso? Perfekt, då kan du snabbt och enkelt göra en god cappuccino där hemma.

1. Brygg en espresso. Antingen en shot av espresso eller en dubbel, beroende på hur starkt kaffe du vill ha.

2. Ånga mjölken. Antingen använder du din espressomaskin eller en separat mjölkskummare. Se till att mjölken blir fin och skummig.

2.1 Värm mjölken själv och vispa. Om du inte har en mjölkskummare hemma, så kan du värma mjölken i en kastrull på spisplattan. När mjölken är tillräckligt varm kan du använda en visp för att skumma den.

3. Blanda kaffet och mjölken. Häll den varma mjölken i kaffet och se till att du får lite skum på toppen.

Sen är din nybryggda cappucino redo att serveras!

Vilken mjölk är bäst för cappuccino

Bäst resultat får du av mjölk med hög fetthalt. Om du bor i Sverige vill du använda mjölken från den röda förpackningen.

Det är också viktigt att du mjölken är så färsk som möjligt. Mjölk som stått framme länge, eller som närmar sig utgångsdatumet, skummar inte lika bra.

Om du är vegan så fungerar havremjölk som ett bra substitut till fet komjölk.

Läs mer om hur man skummar mjölk till kaffe. Där har vi gått igenom olika typer av mjölk och hur du skummar dem på bäst sätt.

Vilket typ av kaffe för att göra cappuccino

Kaffebönor

Det är viktigt att komma ihåg att en cappuccino innehåller mycket mjölk. Många föredrar därför mörkrostade bönor, då deras distinkta smak kan penetrera den söta mjölken.

Det går givetvis att använda lättrostade bönor också, men då kommer du att få en lite sötare cappuccino.

För att göra en cappuccino behöver du inte använda en specifik typ av bönor. Mörka eller ljusa bönor – det är fortfarande en cappuccino. Allt handlar om dina preferenser.

När du är på kafé så använder man oftast mörkare och lite starkare bönor, men det betyder inte att du kan använda något annat hemma. Testa dig fram för att hitta din favorit!

Läs också