Dator låter mycket: Felsökning och orsaker

Laptop-som-är-högljudd

Datorn låter, brummar och gnisslar – vad ska man göra? Först behöver vi identifiera problemet. I den här artikeln går vi igenom felsökning och åtgärder för att fixa en dator som låter mycket.


Få saker är så irriterande – och oroväckande – som en dator eller laptop som låter mycket.

Men du behöver inte oroa dig, höga ljud behöver inte betyda att du måste köpa en ny gaming laptop. I många fall kan du åtgärda felet på egen hand.

Steg för steg visar vi hur du kan identifiera och lösa problemet.

Varför låter min dator så mycket

Undersöker-varför-dator-låter-så-mycket

Det kan finnas flera orsaker till varför din dator låter mycket. Oftast är det datorns fläkt som går på högvarv – men det kan också finnas andra anledningar.

Så här gör du får att åtgärda en dator som låter mycket.

Diagnostisera det höga ljudet

Först och främst behöver vi identifiera vad det är som låter i din PC eller laptop. Mest troligt är det fläktarna eller hårddisken.

Försök lyssna var i datorn ljudet kommer från och hur det låter.

En högljudd hårddisk brukar ha ett regelbundet klickande eller spinnande ljud. En hårddisk som inte mår bra kan också ha oregelbundna vibrationer och ger därför ifrån sig ett periodiskt brummande ljud.

När det är datorfläkten som inte fungerar korrekt, så kan det också resultera i ett klickande, surrande eller malande ljud. Men det brukar inte låta lika metalliskt som hårddisken.

Genom att lyssna var ljudet kommer ifrån, så kan du lättare ta identifiera den högljudda komponenten baserat på var den sitter i datorn.

Om det är svårt att avgöra var ljudet kommer ifrån, kan du öppna chassit för att se och höra bättre.

Fläkten låter högt

Fläkt-i-stationär-PC

Datorns fläktar är den främsta orsaken till varför datorer låter mycket. Men det behöver inte betyda att fläkten är trasig och behöver bytas ut.

Det betyder nödvändigtvis inte att det är chassifläkten som orsakar ljudet heller – det kan också vara fläkten som sitter på din processor eller ditt grafikkort.

Så här fixar du en fläkt som går på högvarv.

1. Städa fläkten från damm

Om fläkten eller ventilationssystemet är igentäppt med damm och smuts så kommer luft varken in eller ut från datorn.

Det innebär att datorn och dess komponenter kan bli otroligt varma, vilket resulterar i att fläkten går på högvarv. Den arbetar hårdare för att kyla ner datorn – men utan framgång.

Resultatet blir en fläkt som ofta låter högt och att datorn är överhettad. Det blir framförallt tydligt när du spelar spel.

Lösningen är att rengöra datorn. Få bort allt damm och smuts som blockerar fläktar och ventilationer.

2. Fläkten sitter löst

Det kan hända att en eller flera fläktar sitter löst och därför orsakar höga ljud.

När en fläkt sitter löst kan den avge ett irriterande och högljutt klickande. Se därför till att skruvarna är på plats och att fläktarna sitter korrekt.

Om du har en ny dator som låter mycket, så kan problemet vara så enkelt att fläktarna helt enkelt inte sitter fast tillräckligt bra.

Innan du börjar mecka på insidan av datorn är det viktigt att du är jordad. Använd ett ESD-armband eller ta på chassit innan du börjar ta på några komponenter.

Det kan vara riskfyllt att justera och röra vid datorns komponenter. Om du är osäker på hur man gör, rekommenderar vi att du kontaktar en kunnig som gör det åt dig.

Men innan du gör det kan du fortsätta till nästkommande steg.

3. Kolla vilka program som körs

När datorn har många och tunga program igång så kräver det mer kraft från datorns komponenter. Allra främst din processor och ditt grafikkort.

Kolla vilka program som körs på datorn genom att klicka Ctrl + Shift + Esc för att få upp aktivitetshanteraren. Här kan du se vilka program som körs och hur stor belastningen är för CPU, GPU och minne.

Om du har få program igång så bör processorn ligga på 20% eller mindre. Men om den ligger över 50-60%, trots att få program körs, så är något fel.

Oftast är det på grund av:

  • Damm i datorn
  • Malware eller virus
  • Processorn eller fläktarna är trasiga

Eftersom du redan städat datorn och fläktarna, så kan vi utesluta det.

När datorn är infekterad av skadlig kod så kan datorn och fläktarna gå på högvarv. Virus är ofta en stor belastning för systemet.

Nästa steg är därför att använda ett antivirusprogram för att söka efter, och ta bort, skadlig kod från datorn.

4. Låt datorn vila och ha fritt luftflöde

Precis som all annan elektronik behöver datorer och laptops också vila ibland. Stäng av datorn och låt den svalna ett par timmar.

Det är också viktigt att datorn är placerad på rätt sätt.

Om du har en laptop bör du använda den på ett platt och hårt underlag med fritt luftflöde. Att använda laptopen i sängen eller på en kudde kan blockera ventilationen, vilket gör att varmluft inte kommer ut och att kalluft inte kommer in.

Om du har en stationär PC bör den placeras så att baksidan inte blockeras av något. På bakre sidan sitter nätaggregatet med tillhörande fläkt och det är viktigt att den har ett fritt luftflöde.

5. Fläktarnas inställningar

Många moderkort låter dig kontrollera och justera fläktarna genom BIOS. En del tillverkare har även program som låter dig ändra fläktsystemets inställningar.

En del fläktar är förinställda på ”hög”, vilket innebär att de hela tiden går på högvarv för att kyla ner datorn. Vilket förvisso gör så att datorn inte överhettas, men det kan göra att datorn hela tiden låter mycket.

Genom BIOS och tillverkarens program kan du oftast ställa in vid vilken temperatur fläktarna ska ställas om till ”hög” eller ”låg”.

6. Byt ut fläkten

Om inget av ovanstående hjälper finns risken för att fläkten är trasig eller att processorns kylfläns blivit gammal. Då kan det vara lämpligt att köpa en ny fläkt för att undvika höga ljud och överhettning.

Värt att komma ihåg är att bara för att fläkten låter högt så behöver det inte betyda att något är fel. Vissa fläktar låter mer än andra. Små fläktar tenderar att låta mer än större varianter.

Hårddisken låter högt

Seagate-HDD

En SSD är digital och fungerar som ett minneskort, vilket gör att de knappt låter alls.

En HDD, däremot, är en mekanisk hårddisk som kräver fysiska rörelser för att läsa och skriva. Dessa hårddiskar låter alltid, vissa mer än andra.

När det är fel på en HDD, eller om den börjar bli gammal, så kan ett klickljud börja uppstå. Ljudet har oftast en metallisk ton.

Orsakerna kan vara flera:

  • Skruvar sitter löst
  • Skruvarna är för hårt fastskruvade
  • Skrivarmen är defekt/gammal
  • Hårddisken kan ligga på en yta som förstärker ljudet

Om din hårddisk låter högt, kan du prova sätta den i ett annat fack eller testa den i en annan dator. På så sätt vet du om det är fel på själva hårddisken eller något annat.

Läs också