Drömmer bebisar och vad drömmar de om

Nyfödd-sover-djupt

Många bebisar sprattlar med benen och armarna när de sover. Vilket får oss föräldrar att undra om de drömmer och vad de drömmer om. I den här artikeln får du svaret.


Det finns många myter och osanningar som florerar gällande bebisars sömn och drömmar.

Vi har gått igenom den senaste forskningen för att se vad som faktiskt händer när ditt barn somnar.

Drömmer bebisar

Bebis-sover-hemma

Det korta och tråkiga svaret på frågan är; man vet inte vad bebisar drömmer. Faktum är att det inte är klarlagt om de ens drömmer när de sover.

I likhet med vuxna, så hamnar även spädbarn i REM-sömn. Det är den fas då vi vuxna drömmer som mest under natten.

REM-sömnen utgör ungefär 20% av en vuxen människas sömn, medan småbarn befinner sig i REM-fasen upp mot 50% av sömnen.

Eftersom bebisar är levande varelser som uppfattar verkligheten, är det lätt att tro att de också drömmer om verkligheten när de sover. Allra främst eftersom de befinner sig så ofta och länge i REM-sömn.

Men många forskare tror att eftersom barnets erfarenheter är så begränsade och hjärnan är så outvecklad, så drömmer de inte de första åren i livet.

Hjärnan bygger vägar istället för att drömma

REM-sömn hjälper oss att bearbeta och hantera våra erfarenheter i livet. Forskare tror att det fungerar annorlunda hos spädbarn.

Man tror att bebisens hjärna under REM-sömnen istället bygger vägar, blir mer integrerad och hjälper bebisen att utveckla språket.

Under tiden som det sker så finns det inte utrymme för bebisen att drömma om utflykter, äventyr och roliga händelser. Hjärnan är helt ockuperad med att byggas upp och utvecklas.

Även i djurriket ser man samma sak, där vissa småfåglar lär sig sånger och läten under tiden de är i REM-fasen av sömnen.

När börjar bebisar ha drömmar

Bebis-sover-säng

Neuroforskare tror att drömma är en kognitiv process som uppstår först när barn har kapaciteten att föreställa sig saker visuellt.

Man har sett att barn i 4-5 års ålder ofta beskriver sina drömmar som statiska och enkla, utan vare sig rörliga karaktärer, minnen eller känslor.

Den nuvarande uppfattningen är att det är när barnet är 6-7 år som hon börjar få mer verkliga och strukturerade drömmar.

Anledningen tros vara att det är då barn har utvecklat en självmedvetenhet som tillåter dem att placera sig själva i olika scenarier och händelser i drömmar.

Kan en bebis drömma mardrömmar

Forskare uppskattar att upp mot 50% av alla barn mellan 3 och 6 år upplever mardrömmar. Efter 10 års ålder så brukar frekvensen av mardrömmar att minska.

Eftersom man inte tror att spädbarn drömmer, så tror man heller inte att de har mardrömmar. En mardröm är en dröm som vi uppfattar som negativ och känslosam.

Den exakta anledningen till mardrömmar är än så länge okänd. Men man tror att det grundar sig i antingen traumatiska upplevelser, en överaktiv fantasi eller stress.

Ett barn som är övertrött, eller som upplever mycket stress, tenderar att vara mer benägen att drömma mardrömmar. Det finns även medicin som kan orsaka mardrömmar.

När börjar bebisar drömma mardrömmar

De flesta barn upplever åtminstone en mardröm. Barn börjar oftast få mardrömmar när de är mellan 4-6 år gamla. Återkommande mardrömmar är inte speciellt vanliga hos barn i de här åldrarna.

För att motverka mardrömmar rekommenderar vi att du använder en nattlampa. Lite ljus i mörkret kan ha en lugnande effekt på barnet, framförallt om han eller hon är mörkrädd. Varje år listar vi de bästa nattlamporna för barn som är mörkrädda.

Efter 10 års ålder brukar antalet mardrömmar avta.

Man har även sett att flickor efter 12 års ålder oftare har mardrömmar än pojkar.

Vilka mardrömmar ett barn har brukar skilja sig, beroende på livserfarenheter och hjärnans utveckling. Småbarn brukar ha mardrömmar om att de separeras från sina föräldrar eller att de ser ett monster.

Äldre barn brukar ha mardrömmar om stressframkallande händelser, så som att börja på en ny skola eller en läskig film de har sett.

Kan bebisar vara mörkrädda

Bebis-sover-i-mörkt-rum

Till skillnad från vad många tror, så är bebisar inte mörkrädda. Det är först när barnet har utvecklat sin förmåga att fantisera och föreställa sig saker som de kan bli rädda för mörkret.

Detta sker ungefär vid 2-3 års ålder.

Faktum är att många bebisar gillar mörkret, då det påminner om när de var i mammas mage – där det var mörkt.

Mörker hjälper även bebisen att utsöndring av hormonet melatonin, vilket är vitalt för att barnet ska kunna sova och ha en hälsosam sömnrytm.

Läs också