| |

Bästa E-vitamin 2023: Komplett guide

E-vitamin-tillskott

Vitamin-E är har flera viktiga funktioner i kroppen. För att du ska kunna hitta det bästa kosttillskottet för dig, så har vi listat årets mest prisvärda E-vitaminer.


Vi blev glatt överraskade under årets test. Till skillnad från andra tillskott, så finns det väldigt många bra alternativ av E-vitaminer.

Även för dig som har en lite tajtare budget, så finns det riktigt bra burkar att välja på. Vi hittade också ett par bra alternativ för dig som ogillar att svälja kapslar och tabletter.

Bästa E-vitamin

Den bästa E-vitaminen i år är Healthwell Vitamin E. Varje kapsel innehåller 268 mg av vitaminet, samtidigt som man berikat kapslarna med MCT-olja för optimal upptagningsförmåga. Ett väldigt nyttigt tillskott, som dessutom kostar väldigt lite. En av våra absoluta favoriter i år!

Bästa E-vitamin: Healthwell Vitamin E

Bästa-E-vitamin-Healthwell

Om du behöver en stor mängd E-vitamin så är Healthwells kapslar definitivt det bästa valet just nu.

Kapslarna är vegetabiliska och innehåller 268 mg E-vitamin.

Eftersom E-vitamin är en fettlöslig vitamin, så behöver du få i dig fett för optimal absorbering av vitaminen. Vi gillar därför att man även lagt i MCT-olja i varje kapsel, för att förbättra upptaget.

Burken är dessutom ”veganvänlig”, det vill säga både vegetarianer och veganer kan använda tillskottet.

Du får en väldigt stor mängd E-vitamin för ett lågt pris. En burk på 60 kapslar kostar endast 149 kronor. Det innebär att en kapsel endast kostar 2,4 kronor. Ett mycket bättre pris än de flesta andra konkurrenter.

Effekten är bra och snabb, tack vare den stora mängden vitamin och upptagningsförmågan.

Nackdelen är storleken på kapslarna. De är ganska stora och kan kännas obekväma om du har en fobi för att svälja stora tabletter eller kapslar.

För oss som inte har några problem med medelstora tabletter, så är det helt klart den bästa E-vitaminen.

Den stora mängden E-vitamin, den fenomenala upptagningsförmågan och det låga priset gör burken till ett kap!


Redaktörens val: Holistic E-vitaminkomplex

Holistic-E-vitamin

Vi vill inleda med att säga att Holistics E-vitaminkomplex innehåller alla tokoferoler. Det vill säga alla typer av E-vitamin. Om ett kosttillskott endast innehåller en av dessa, så kan det orsaka en obalans.

Det är därför en av de bästa blandningarna av E-vitaminer, då du får i dig hela spektrumet.

Varje kapsel ger dig 268 mg E-vitamin. Kapslarna är dessutom vegetabiliska.

Nackdelen med att ha så hög kvalité på ingredienserna är priset. En burk kostar 160 kronor för 30 portioner. Det innebär att en kapsel kostar ungefär 5,6 kronor.

Det är mycket dyrare än andra E-vitamin tillskott. Å andra sidan, om man ska investera i något så är det i hälsan.

Trots det höga priset, så älskar vi de här kapslarna. Innehållet är helt enkelt oslagbart.


Bästa flytande E-vitamin: Healthwell vitamin E flytande

Healthwell-flytande-E-vitamin

För dig som ogillar att svälja tabletter och kapslar, så är alternativen inte speciellt många. Det enda flytande E-vitamin vi hittat som vi gillar är den flaskan från Healthwell.

En portion ger dig 105 mg E-vitamin (160 IE). En portion består av ungefär 8 droppar.

Vi gillar att den enda ingredienser är Vitamin-E. Inget annat, inga tillsatser och fyllningsmedel. Tummen upp för det!

Det innebär att du behöver konsumera tillskottet tillsammans med måltid, eftersom Vitamin-E bör tas tillsammans med fett.

Värt att komma ihåg är att Vitamin-E, som enda ingrediens, är väldigt tjock och kladdig. Det är fullt normalt. Så förvänta dig inte droppar i samma form som vatten.

En fördel med droppar är att du också kan använda dem i krämer, för att förbättra din hudvård – då Vitamin E har bra egenskaper för både håret och huden.

En flaska kostar 179 kronor och innehåller 125 portioner. Det gör att varje portion kostar ungefär 1,4 kronor – vilket är klart godkänt.

Överlag är vi helnöjda med den här flaskan. Den är enkel att använda och förser dig med väldigt mycket E-vitamin. Framförallt gillar vi att vätskan enbart innehåller vitamin-E och inget annat.


Bästa billiga E-vitamin: Core Vitamin E

Core-E-vitamin

Det vi gillar med Cores kosttillskott är att de alltid är av hög kvalité till ett lågt pris. Det gäller även den här burken.

Varje burk innehåller 90 kapslar, där varje kapsel ger dig 133 mg E-vitamin. 200 IE är en ganska stor mängd E-vitamin, så kapslarna är riktigt bra för dig som behöver mycket.

En burk kostar i skrivande stund endast 129 kronor. Det innebär att varje kapsel endast kostar 1,4 kronor. Med andra ord superbilligt om man jämför med de andra burkarna i vårt bäst i test.

Helt klart den bästa E-vitaminen för dig som är på en budget, men samtidigt vill ha kvalité och en stor mängd vitamin E.


Exceptionell kvalité: Solgar vitamin E

Solgar-E-vitamin

I Sverige är det främst Healthwell och Holistic som dominerar hälsokostmarknaden. Men internationellt är Solgar herren på täppan.

Först och främst vill vi påpeka att kapslarna är medelstora, men de är gjorda av gel. Så de slinker ner väldigt enkelt – även för de som ogillar stora kapslar och tabletter.

Faktum är att de är överraskande enkla att svälja!

En kapsel innehåller 268 mg E-vitamin och består av en blandning av d-alfakoferol och naturligt blandade tokotrienoler. Det vill säga alfa-, beta-, gamma- och deltatokotrienol.

I klartext betyder det att Solgar har använt alla de naturliga E-vitaminer som du behöver. Det är en komplett kur för att förse din kropp med vad den behöver, i alla fall när det kommer till vitamin E.

Eftersom E-vitamin behöver konsumeras med fett, så är kapslarna gjorda av oljebaserade gelkapslar, vilket hjälper med upptaget.

Kapslarna är helt gluten- och laktosfria.

Kvalitén på de här kapslarna är obestridlig. Innehållsförteckningen är superb.

Den stora mängden positiva recensioner från folk som lyckats behandla allt från akne till dålig motorik, vittnar om hur bra de här kapslarna är.

Nackdelen är priset. Sån här kvalité kommer inte gratis. Varje burk innehåller 50 kapslar och kostar ungefär 252 kronor. Varje portion kostar alltså runt 5 kronor.

Om du vill ha högsta möjliga kvalité och innehåll, då är Solgars Vitamin-E en av de bästa. Starkt rekommenderad!


Vad är E-vitamin

Vitamin

E-vitamin är en av åtta fettlösliga vitaminer. Vitaminen fungerar som en antioxidant som skyddar kroppen från fria radikaler.

Fria radikaler bildas främst i kroppen när vi stressar och sover dåligt. De har en skadlig effektiv på kroppen och skadar inte bara kroppens celler, men försämrar även immunförsvaret.

Man har sett att fria radikaler kan göra så att kroppen åldras snabbare.

Vitamin-E är därför en väldigt viktig komponent för att du ska kunna leva ett hälsosamt liv.

Varför E-vitamin är viktigt

Eftersom E-vitamin motverkar fria radikaler i kroppen, så bär vitaminet med sig många fördelar. Bland annat förhindrar det att kroppen åldras på förtid och stärker ditt immunförsvar.

Man har också kunnat se att vitamin E, i likhet med C-vitamin, är bra för både huden och håret. Vitaminet ger ett skydd mot solens strålar, vilket är anledningen till varför många solkrämer innehåller just E-vitamin.

E-vitamin förbättrar även musklernas upptagningsförmåga av syre.

Vitaminet är en väldigt stark antioxidant. Det innebär att den har en positiv inverkan på kroppens röda blodkroppar och tarmfunktionen.

E-vitamin motverkar även infektioner och inflammationer i kroppen.

Hur mycket E-vitamin per dag

Vitamin-E-gula-kapslar

Det rekommenderade intaget för män är 10 milligram E-vitamin per dag. Kvinnor behöver få i sig 8 milligram E-vitamin per dag.

Livsmedelsverket rekommenderar att gravida kvinnor konsumerar 10 mg per dag och ammande mammor 11 mg per dag.

Barn behöver mindre mängd E-vitamin beroende på ålder.

Eftersom E-vitamin är en fettlöslig vitamin så behöver den konsumeras tillsammans med fett. Det är därför bäst att ta tillskott av E-vitamin tillsammans med måltid, för optimal absorbering och upptag.

Kan man få i sig för mycket E-vitamin

Att få i sig farliga mängder E-vitamin genom vanlig kost är mycket ovanligt. E-vitamin anses dessutom ha en låg giftighet, då kroppen har ett effektivt system för att hantera och lagra vitaminet. Till skillnad från exempelvis D-vitamin, som kan vara giftigt i för höga doser.

Överdosering av vitamin E sker oftast när människor tar kosttillskott. Man har sett att det kan öka risken för hjärtfel och andra allvarliga åkommor som kan leda till en förtidig död.

Studier har även visat att män som konsumerar för höga mängder E-vitamin från kosttillskott, har en högre risk för prostatacancer.

Överdosering av E-vitamin leder oftast till irriterad hud, illamående, huvudvärk och trötthet.

Du bör därför vara väldigt försiktig när du använder E-vitamin i kosttillskottsform. Konsultera alltid med läkare innan du börjar använda dylika tillskott – framförallt om du använder medicin eller lider av sjukdom.

Vad innebär brist på E-vitamin

Brist på E-vitamin är ovanligt hos friska människor, då våra kroppar kan förvara stora mängder E-vitamin i fettvävnader.

Man har däremot sett att personer som lider av sjukdomar som påverkar näringsupptaget har en förhöjd risk för vitaminbrist.

Det gäller framförallt människor vars kroppar inte absorberar fett tillräckligt bra.

Brist på E-vitamin kan leda till nerv- och muskelskador. Andra symptom och tecken är att du förlorar känslan i armar och ben. Synproblem och muskelsvaghet kan vara andra tecken på E-vitaminbrist.

Eftersom E-vitamin är en kraftfull antioxidant som är viktig för immunsystemet, så kan brist resultera i ett försämrat immunförsvar.

Mat som innehåller mycket E-vitamin

Spenat

De flesta människor får i sig tillräckligt med E-vitamin genom vanlig kost och behöver därför inte använda kosttillskott.

Bra källor till E-vitamin:

  • Gröna baljväxter, som spenat
  • Vegetabiliska oljor
  • Ägg
  • Nötter
  • Berikade frukostflingor
  • Avokado
  • Fullkornsprodukter
  • Solrosfrön

Livsmedel från växtriket innehåller en hel del E-vitamin, men även fet fisk är en bra källa till vitaminet.

Eftersom E-vitamin är en fettlöslig vitamin, så absorberas den som bäst tillsammans med fett. Fet fisk, så som lax, är därför en mycket bra källa till vitamin E.

Fisk ger dig även andra nyttiga vitaminer och mineraler, så som Omega-3. Därför är det rekommenderat att äta fisk 2-3 gånger i veckan.

Jordnötssmör är också en bra källa till E-vitamin. Du kan få i dig upp mot 18% av det dagliga behovet från bara två matskedar jordnötssmör. Kom bara ihåg att köpa ett jordnötssmör som är så naturligt som möjligt och utan tillsatser.

Läs också