Espresso: Allt du behöver veta

Espresso är grunden till de flesta kaffedrycker, så som cappuccino, latte och macchiato. Men vad är en espresso och hur bryggs en espresso? Här är svaret.


Om du älskar espresso, så är det tid nog att du också har koll på vad det är för något. Hur man brygger espresso, vad espressobönor är för nåt och vad som skiljer espresso för vanligt svart kaffe.

Inom ett par minuter kommer du att vara en espressoexpert.

Här är allt du behöver veta.

Vad är espresso

Nybryggd-espresso

Espresso är en typ av kaffe som härstammar från Italien. Drycken består av en koncentrerad och liten mängd kaffe. Man brukar beskriva espresso som en shot av kaffe.

En espresso innehåller både mer koffein, är starkare och tjockare än vanligt svart kaffe. Men eftersom mängden kaffe är så lite, så innehåller en espresso ungefär lika mycket koffein som vanligt kaffe.

Espresso används ofta som en bas till andra kaffedrycker, exempelvis cappuccino, macchiato och latte. Man brukar då börja med espresso för att sedan tillsätta mjölk eller mjölkskum.

Hur man gör espressokaffe

Finmalet-espresso-kaffe

Det finns flera sätt att göra en espresso på. Det bästa sättet är att använda en espressomaskin. Då får du en espresso precis som på kaféet, med ett rikt lager av crema på toppen.

Så här gör du en espresso med en espressomaskin:

1. Mal kaffet. Om du ska göra en kopp espresso behöver du 9 gram bönor. Om du ska göra en dubbel espresso behöver du 18 gram bönor.

Mal bönorna tills det är finkornigt.

2. Distribuera kaffet. Transportera portafiltret till köksbänken eller en annan platt yta. Distribuera sedan kaffet så att det blir jämnt och fint med ditt finger.

Använd sedan en tamper, eller liknande, för att trycka ner kaffet så att det blir kompakt i portafiltret.

3. Värm espressomaskinen. Ställ en kopp under brygghuvudet och slå på och av vattnet. Detta görs för att vattnets temperatur ska stabiliseras.

4. Sätt på portafiltret. Vanligtvis placerar du portafiltret på huvudet av espressomaskinen. Rotera sedan handtaget till filtret mot dig. Så att det är helt låst.

5. Börja brygga kaffet. Så fort den första droppen kaffe träffat koppen, bör du sätta på din timer.

6. Stäng av efter 25-35 sekunder. Bryggtiden för espresso är väldigt delikat. Du vill hålla det mellan 25 och 35 sekunder. Varken längre eller kortare.

7. Rengör portafiltret. Kaffet är nu klart och du kan tömma portafiltret. Skölj det noga och ställ sedan i diskstället för att torka.

8. Njut av kaffet! Nu är det klart och du kan dricka din färdiggjorda espresso, alternativt göra en latte eller cappuccino av den.

Vad är espressobönor

De flesta kaffebönor är antingen Arabica eller Robusta. Det spelar ingen roll om du gör espresso eller någon annan dryck – majoriteten av dem är antingen Arabica eller Robusta.

Espressobönor är egentligen bara bönor som har rostats mer. De brukar vara mörka (dark) eller medium rostade.

Du kan göra en god espresso även utan espressobönor. Faktum är att espressobönor inte ens är en nödvändighet.

Espresso kommer från Italien, men man använder olika kaffebönor beroende på om drycken bryggs i södra eller norra Italien.

I södra Italien använder man oftast mörkare bönor och i norra Italien föredrar man ljusare kaffebönor. Även om mörka bönor har blivit synonymt med espresso, så är det inte ett måste.

Espressobönor är egentligen en etikett som tillverkare använder i sin marknadsföring.

Vad är det för skillnad på kaffe och espresso

Kopp-med-kaffe-och-kaffebönor

Espresso och svart kaffe är i grund och botten samma sak. De båda är en typ av kaffe.

Espresso är en bryggmetod som innebär att man använder högt vattentryck och finmalda bönor för att göra en liten, koncentrerad shot av kaffe.

Smaken på en espresso är väldigt unik och har en mer sirapsliknande textur och konsistens. På toppen av espresson bildas ett litet skum, vilket kallas för crema. Det är ett resultat av det höga vattentrycket som bildar crema.

Både svart kaffe och espresso kan göras av samma bönor. Men bryggningen är annorlunda och likaså smaken. Vanligt svart kaffe är oftast mildare, saknar crema på toppen och du får mer kaffe i koppen.

Det är alltså ingen skillnad på bönorna eller kaffet i sig, utan det är metoden man använder för att tillverka kaffet som skiljer de två åt.

Läs vår artikel om de 19 populäraste kaffesorterna för att lära dig mer om olika kaffetyper och hur de bryggs.

Läs också