| |

Espressomaskin bäst i test 2023: Komplett guide

Bästa-espressomaskinen

Det finns många espressomaskiner att välja på. Vi har recenserat och listat årets bästa espressomaskiner, så att du kan hitta den som passar dina behov bäst.


Att köpa en espressomaskin är inte lätt. Det finns så många alternativ och funktioner att välja på. För att inte nämna att priserna varierar kraftigt.

För att du ska undvika att spendera mer pengar än du behöver, och undvika dåliga kaffemaskiner – så har vi tittat på årets mest prisvärda alternativ.

Bästa espressomaskinen

Den bästa espressomaskinen i år är Sage The Barista Express. Den brygger exceptionellt gott kaffe. Du har 18 olika inställningar och flera funktioner för att finjustera kaffet, så att det blir precis så som du vill ha det. Maskinen har både en kaffekvarn och mjölkskummare. Den passar perfekt både för nybörjare och riktiga kaffe-entusiaster.


Bästa espressomaskinen: Sage The Barista Express

Bästa-espressomaskinen-Sage-The-Barista-Express

Espresso house, Starbucks och Costa Coffee har ingenting att sätta emot The Barista Express. Ingenting. Utan överdrift.

Espresson och cappuccinon som den här maskinen kan göra är minst sagt fantastisk! Populära fik och kaféer framstår som blask i jämförelse med den vad den här maskinen kan producera.

Maskinen kan brygga två koppar kaffe åt gången, den har koppvärmare, du kan justera kaffestyrkan och har en inbyggd kaffekvarn.

Du kan också själv programmera hårdheten på vattnet och den har, givetvis, en automatisk avstängning.

Själva malningen är supersmidig och du kan välja mellan 18 olika inställningar så att kaffet blir precis så som du vill ha det.

The Barista express både ser och är väldigt professionell. Den kan användas på så väl fik som för hemmabruk.

Den är enkel att använda även för nybörjare, samtidigt som den har alla de funktioner och valmöjligheter för oss entusiaster.

Det gör att du kan göra gott kaffe med bara ett par knapptryck, men du kan också leka runt med inställningar för att få till espresson precis så som du vill ha den.

Inbyggd mjölkskummare

Den inbyggda mjölkskummaren fungerar riktigt bra och är lätt att använda. Du kan med andra ord göra allt från espresso, till cappuccino och latte – och allt där-i-mellan.

Innan vi inledde testet gjorde vi också research, och fann att den här maskinen är den som har flest positiva omdömen i svenska butiker. Vilket starkt reflekterar våra positiva erfarenheter med maskinen.

Sage har ett par butiker som är både nyare och dyrare, men i de flesta fall finns det ingen anledning att köpa någon av dem. The barista express har allt du kan tänkas vilja ha och mer därtill.

Det är svårt att recensera den här maskinen utan att låta för säljig, eftersom den är så pass bra. Vi har inte hittat en enda svaghet eller nackdel med maskinen – utan vi är totalt förälskade i maskinen.

Utan tvekan den bästa espressomaskinen på marknaden just nu. Ett självklart köp för dig som vill ha högsta kvalité, utan att behöva tömma hela plånboken.


Bästa billiga espressomaskin: DeLonghi EC685

Bästa-billiga-espressomaskinen-DeLonghi-EC685

Espressomaskiner brukar vara dyra och tar upp mycket plats. DeLonghis EC685 är motsatsen till de båda.

Den är billig, tar upp minimalt med plats – men ger dig fortfarande alla fördelar med att äga en espressomaskin.

Först och främst blir kaffet supergott! Vi hade inte förväntat oss den här kvalitén från en så liten maskin.

En stor fördel med DeLonghis espressomaskin är storleken. Den slanka och kompakta designen gör att den inte tar upp hela köksbänken.

Den finns också i flera olika färger; metall, röd, svart och vit. Du har därmed flera alternativ för att matcha övrig inredning och köksapparater i köket.

Espressomaskinen använder 15 bars tryck och använder sig av tre olika filter: singel, dubbel espresso och Easy Serve Espresso pods (ESE). Men podsen, eller kapslarna, är inte riktigt de pods vi är vana vid. Istället ser de ut som tepåsar fyllda med kaffe.

ESE-pods går snabbare att brygga med och det blir mindre smuts än när du använder vanliga bönor. Men kaffet blir inte riktigt lika gott. Så vi föredrar att inte använda pods i den här maskinen.

Många valmöjligheter

Det finns tre knappar på maskinen; en kopp, två koppar och ånga. Men du kan också själv modifiera vattenhårdheten, volymen på kaffet och dess temperatur.

Du kan med andra ord justera kaffet så att det blir precis så som du vill ha det. Det finns även en inbyggd mjölkskummare, som fungerar riktigt bra.

Ett problem vi haft är att utrymmet under drippen är ganska litet. Om du vill kunna göra två koppar kaffe samtidigt, så behöver du ganska små och slanka koppar – annars blir det ont om utrymme.

Överlag är vi jättenöjda med den här espressomaskinen. Den är kompakt, tar upp minimalt med utrymme och gör otroligt gott kaffe.

Trots det låga priset och konservativa designen så finns det ändå en handfull inställningar som tillåter dig att anpassa espresson eller cappuccinon utefter din smak. Du är inte låst till bara en typ av kaffe, utan kan experimentera lite.

Om du är på en tajt budget eller vill spara utrymme i köket, då är det här den bästa espressomaskinen för pengarna. Du får mycket för pengarna!


Bästa premium espressomaskin: Sage The barista pro

Sage-The-Barista-pro-espressomaskin

The barista pro är storebror till the barista express. Den är lite dyrare och lite mer avancerad, utan att vara svår. En fröjd för oss kaffe-entusiaster att leka med, för att få till det perfekta kaffet.

Faktum är att det här en perfekt maskin för hemma-baristan som har ett genuint intresse och som vill ha det absolut bästa där hemma.

Vi hade förväntat oss en komplex maskin som kräver åtskilliga timmar framför instruktionsboken. Men den är faktiskt väldigt enkel att använda, även för nybörjare. Allt är lätt att förstå och inställningarna på den stora displayen är logiska.

Vi gillar att det står på displayen hur lång det tar att brygga kaffet.

The barista pro har en inbyggd kvarn och en mjölkskummare. Du har full kontroll över hur kaffet bryggs och du kan brygga två koppar kaffe åt gången.

Väldigt snabb teknologi

Maskinen använder en teknologi som heter ”thermojet heating system”. Teknologin gör så att maskinen värms upp på endast 3 sekunder och att du kan byta från bryggning till ångning inom loppet av sekunder.

Den är även utrustad med en PID temperaturkontroll. Det ser till att vattnet hela tiden är optimalt för espresson. Eftersom en bra espresso kräver en väldig precision av temperaturen, så är det här något som gör stor skillnad i slutresultatet.

Den integrerade malningen är snabb och effektiv, samtidigt som du har 30 finmalnings-inställningar.

Barista pro är helt klart en uppgradering av the barista express, både vad gäller kvalitén på kaffet och dina valmöjligheter. Den snabba uppvärmningen är en stor fördel, som gör att du kan brygga kaffet rekordsnabbt.

Men konsekvensen är att barista pro är ett par tusenlappar dyrare än barista express.

Om din budget sträcker sig till den övre prisklassen, då är det få som kan konkurrera med den här maskinen. När du väl fått till de rätta inställningarna för den typen av kaffe du föredrar, då är det utan tvekan den bästa espressomaskinen.


Redaktörens val: Sjöstrand Espresso kapselmaskin

Bästa-kapselmaskinen-Sjöstrand-Espresso

Vi utnämnde Sjöstrands Espresso till årets bästa kapselmaskin. Det goda kaffet, kvalitén på maskinen och snabbheten gör den till en kraft att räkna med.

Fördelen med en espresso kapselmaskin framför en kaffemaskin som maler bönor, är snabbheten. Det går rekordsnabbt att göra kaffet.

Den rymmer dessutom 15 kapslar åt gången och har en vattentank på 1,2 liter – så den står hela tiden redo att användas. Inget bråk med filter, malning eller annat. Allt görs inom loppet av ett knapptryck.

Konstruktionen på Sjöstrands kapselmaskin är rejäl och lyxig. Den känns och är precis lika kvalitativ och premium som den ser ut att vara. Det är som att ha ett eget kafé här hemma.

För att använda maskinen behöver du bara lägga i kapseln och klicka på en knapp. Sen börjar maskinen optimera bryggningen för bästa möjliga kaffe.

Du kan välja mellan att göra en espresso eller lungo, stor eller liten.

Maskinen kommer även ihåg dina tidigare val. Så om du gjorde en stor kopp förra gången, så kommer den att göra en stor kopp nästa gång också – såvida du inte ändrar till en liten kopp.

Det gör att du bara behöver klicka på ”espresso” och ställa kaffekoppen under drippen. Kort därefter har du ett aromrikt och gott kaffe.

Sjöstrands kapslar är miljövänliga och kan komposteras. Nackdelen är att de är ganska dyra. Även om espressomaskinen är relativt billig, så får du också räkna in utgifterna för kapslarna.

Det går däremot att använda Nespressos kapslar i den här maskinen, och de brukar vara billigare.

Maskinen är otroligt enkel att använda och innebär maximal bekvämlighet. För att inte nämna hastigheten den gör kaffet på.

Definitivt ett bra köp!


Väldigt populär: Sage The Bambino plus espressomaskin

Sage-The-Bambino-pro-espressomaskin

Sage har, som du ser i vårt bäst i test, många bra espressomaskiner. De flesta är stora och tar upp mycket utrymme.

The bambino plus är unik sammanhanget då den är mycket slankare än övriga. På höjden och djupet är den lika lång, mellan 31 och 32 cm vardera. Men på bredden är den endast 19,5 cm, medan Sages andra espressomaskiner är upp mot 32 cm.

Den tar med andra ord upp mycket mindre plats än sina lille- och storebröder.

Men utöver det så är det många liknelser med Sages dyrare modeller. Kaffet blir exceptionellt bra, valmöjligheterna är många och maskinen värms upp väldigt snabbt.

Du kan välja mellan en singel eller dubbelshot espresso med bara ett knapptryck. Du kan också välja mellan tre olika temperaturer på mjölken och tre olika inställningar för konsistensen på mjölken.

Vad som utmärker Bambino plus är hur snabb den är. Det tog endast 21 sekunder att brygga en espresso!

Resultatet blev en len och ljuvlig espressoshot med god crema på toppen.

Maskinen är riktigt bra på alla sätt och vis. Det enda negativa vi stött på är att den är väldigt lätt, så när vi låser fast eller låser upp portafiltret så rör sig maskinen lite. Det är inte hela världen och man lär sig snabbt att göra det med en hand.

Du bör också komma ihåg att eftersom maskinen är så smal och kompakt, så är även droppskålen ganska liten.

Allt-som-allt är vi helnöjda med The bambino plus. Det är en riktigt bra espressomaskin som lever upp till alla våra förväntningar.


Vilken espressomaskin är bäst för dig

Dyr-espressomaskin

Det är lätt hänt att man känner sig lite överväldigad när man ska köpa espressomaskin. Det finns så många att välja på. För att inte nämna att priserna kan skilja sig så mycket.

För att kunna hitta den bästa espressomaskinen för dig gäller det att du har koll på grunderna.

Genom att veta vad du behöver och inte behöver, så kan du spara många hundralappar. Du vill gärna inte köpa

Vilken typ av espressomaskin

Det första du behöver avgöra är om du vill ha en espressomaskin som är manuell, automatisk eller som använder kapslar.

Manuell espressomaskin

Manuella espressomaskiner ger dig full kontroll när du brygger din espresso.

De är otroligt snygga och har en spak som du själv drar i för att göra kaffet. Eftersom du har full kontroll över kaffebryggandet, så kan du göra espresson precis så som du vill ha den.

Det krävs precision och fokus för att använda en manuell espressomaskin. De är svårare och det är lättare att misslyckas än i andra maskiner.

Å andra sidan kan det också bli mycket bättre än i automatiska maskiner, eftersom du själv gör allt.

En manuell espressomaskin lämpar sig bäst för professionella baristas och riktiga entusiaster.

Automatisk espressomaskin

En automatisk espressomaskin är helt klart det bekvämaste alternativet. Maskinen sköter allt. Du behöver endast fylla på med vatten, bönor och trycka på startknappen.

Många maskiner ger dig däremot stora valmöjligheter i menyn. De tillåter dig att välja hur kaffet ska malas och temperaturen och styrkan på kaffet. De flesta låter dig också bestämma hur mycket espresso som ska göras.

Eftersom automatiska espressomaskiner har så många funktioner, så brukar de ha en högre prislapp och ta upp mer plats i köket.

Men om du älskar espresso, vill ha perfekt kaffe varje gång och föredrar bekvämligheten – då är det helt klart värt priset!

Halvautomatisk espressomaskin

Halvautomatiska espressomaskiner, även kallade semiautomatiska, är några av de populäraste.

Maskinen har en elektrisk pump som ger ett konstant och precist tryck i maskinen. Men du kan göra malningen och tampningen själv.

Du kan själv bestämma mängden espresso i koppen genom att stoppa extraktionen.

Halvautomatiska espressomaskiner kan skilja sig en del. Vissa har både en malare och mjölkskummare. Andra har varken eller, vilket gör dem både mindre till storleken och de har en lägre prislapp.

Semiautomatiska espressomaskiner är oftast några av de mest prisvärda varianterna.

Kapsel espressomaskin

Allt du behöver göra är att fylla på vattentanken, lägga i kapseln och trycka på startknappen.

Espressomaskiner som använder kapslar är väldigt smidiga och ger dig ofta flera valmöjligheter för att anpassa espresson efter din smak. Vissa av dem har även inbyggda mjölkskummare.

Nackdelen är att de här maskinerna kan vara rätt dyra i längden. Kapslar är mycket dyrare än vanliga bönor. Du måste därför avväga hur mycket du vill betala för bekvämligheten av att ha en kapselmaskin.

Du kan läsa vår årliga kapselmaskin bäst i test för att se vilka modeller som är mest prisvärda.

Stor eller liten espressomaskin

Storleken på espressomaskiner kan skilja sig ganska mycket. Om maskinen är stor eller liten, beror främst på om den är automatisk eller manuell och vilka funktioner den har.

Exempelvis kommer en inbyggd mjölkskummare att innebära att maskinen är större.

I regel har de stora espressomaskinerna fler funktioner och valmöjligheter, samtidigt som de kostar mycket mer.

Innan du köper en espressomaskin rekommenderar vi att du tar måtten på maskinen och mäter köksbänken, för att säkerställa att den faktiskt får plats.

Espressomaskin med mjölkskummare

Om du älskar cappuccino så är en mjölkskummare ett måste. Vare sig den är inbyggd i espressomaskinen eller om du måste köpa den separat.

Om maskinen har en mjölkskummare får du räkna med att den är dyrare och tar upp mer plats.

Men om du föredrar kaffesorter som behöver mjölk och skum, så kan det vara bra att köpa en maskin med inbyggd mjölkskummare.

Det är mycket bekvämare att ha allt i en maskin, istället för att behöva köpa separata maskiner – även om det blir lite dyrare.

Vad kostar en bra espressomaskin

Bra espressomaskiner är ofta dyra. De kan kosta allt från 2000 kronor upp mot 20000 kronor. Allt beror på vilken typ av teknologi maskinen använder, vilka funktioner den har och dess kvalité.

Generellt sett är det svårt att hitta bra espressomaskiner i det lägre prissegmentet. Många gånger är kvalitén på espresson sällan bra.

I vårt bäst i test har vi hittat ett par espressomaskiner som presterar bra, även i den lägre prisklassen.

Om du är på en stram budget, så kan en kaffebryggare vara ett bättre och billigare alternativ. Läs vårt årliga kaffebryggare bäst i test för att hitta de mest prisvärda alternativen.

Vilket märke på espressomaskin

Det finns ett stort utbud av espressomaskiner för hemmabruk, fik och restauranger. De två märken vi har bäst erfarenhet av är DeLonghi och Sage.

Här är några av de populäraste tillverkarna:

 • Sage
 • DeLonghi
 • Melitta
 • Smeg
 • Gaggia
 • Ariete
 • Severin
 • La Marzocco
 • Sjöstrand
 • WMF
 • Rocket

Även om vi föredrar vissa tillverkare över andra, så bör du bedöma den specifika modellen, snarare än tillverkaren.

Sage, DeLonghi, Ariete, Smeg, Sjöstrand och Melitta har väldigt många bra kaffemaskiner på sitt CV – men det betyder inte att varje produkt är värd att köpa.

Vi rekommenderar att du slänger ett extra öga på ovanstående märken, men det är också viktigt att läsa recensioner och omdömen för respektive espressomaskin.

Vilka kaffebönor till espressomaskin

Kaffe-och-kaffemaskin

Espressobönor är helt vanliga kaffebönor, med skillnaden att de har rostats mer. Vanligtvis brukar man använda mörka eller medium-mörka bönor för att göra espressokaffe.

Du behöver inte använda espressobönor för att göra en god espresso. Faktum är att du kan använda vilka bönor som helst.

Espresso kommer från Italien, men hur man brygger kaffet skiljer sig beroende på var i Italien du befinner dig. I södra Italien föredrar man mörka bönor. I norra Italien brukar man göra espresso av ljusare bönor.

Det viktiga är hur espresson är gjord, och inte vilken böna som använts.

Läs också