|

Bästa externa hårddisken 2023: Komplett guide

Extern-hårddisk

En extern hårddisk är perfekt för att säkerhetskopiera filer och för att spara utrymme på datorn. Vi har recenserat och listat årets bästa externa hårddiskar för varje typ av användningsområde.


Att köpa en extern hårddisk innebär en fin balansgång mellan hastighet, kapacitet och pris.

Oavsett om du behöver säkerhetskopiera semesterbilder och videos eller spara viktiga program och filer – så hjälper vi dig att hitta den hårddisk som passar dina behov och din budget.

I årets test har vi fokuserat på hastighet, kapacitet, hållbarhet och pris.

Vi blev positivt överraskade över årets utbud, inte bara för de förbättrade hastigheterna – men också för hur mycket utrymme du kan få per krona.

Bästa externa hårddisken

Den bästa hårddisken i år är WD Elements Portable 2TB. Det är utan tvekan den mest pålitliga och hållbara hårddisken vi någonsin testat. Perfekt för säkerhetskopiering! Den har en kompakt och nätt design och finns i 8 olika storlekar. Den är för över filer snabbt – trots att det är en av de billigaste diskarna. En självklar bäst i test-vinnare i år!


Bästa externa hårddisken: WD Elements Portable 2TB

WD-Elements-Portable-extern-hårddisk

Det här är inte bara den bästa externa hårddisken för i år – det är den bästa hårddisken genom tiderna.

Vi har använt WD Elements portable i över 6 år, och de alla är precis lika bra och snabba som när vi först köpte dem.

Under årens lopp har vi testat stora mängder hårddiskar, men den här modellen hamnar alltid på topp. Vilket har resulterat i att det är vår huvuddisk när vi säkerhetskopierar viktiga filer.

Det är inte den snabbaste hårddisken. Men det är den mest pålitliga och hållbara, samtidigt som den ger mycket utrymme för lite pengar.

Hårddisken är liten till storleken och använder sig av USB 3.0, men är också kompatibel med 2.0. Den finns 8 olika storlekar, varav 500 GB är den minsta och 5TB är den största kapaciteten.

Disken är ”plug and play”. Vilket betyder att du bara behöver koppla in den i USB-uttaget och börja använda den direkt.

Det är en billig extern hårddisk – men utan att vara budget. 2TB kostar ungefär 900 kronor och 5TB landar på cirka 1500 kronor. Du får med andra ord väldigt mycket utrymme för pengarna.

Om du letar efter en billig, snabb och, framförallt, pålitlig och hållbar extern hårddisk – då är det här ett självklart val. Det är den externa hårddisk vi lägger alla våra backups på sedan 6 år tillbaka.


Redaktörens val: Toshiba Canvio 1TB

Toshiba-Canvio-extern-hårddisk

Toshiba Canvios hårddisk är definitivt en av de populäraste. Det finns en hel uppsjö av positiva recensioner och omdömen.

Det är en HDD-disk på 2,5 tum som använder USB 3.0. Den är även kompatibel med den tidigare USB 2.0.

Hårddisken fungerar för både Windows 10 och 11, samt tidigare versioner ner till Windows 7. Den är också kompatibel med Mac, men då behöver du formatera den först – vilket går snabbt och smärtfritt.

Canvio är tyst och relativt snabb. Eftersom det är en mekanisk hårddisk, så är det inte den snabbaste disken vi testat. Men den är helt klart godkänd.

Den är också liten, vilket gör att den är lätt att ta med på resan eller i kontorsväskan.

Precis som WD Elements Portable, så är Toshiba Canvios externa hårddisk för dig som vill ha hållbarhet och pålitlighet. För ungefär 600 kronor får du 1TB utrymme, vilket är ett riktigt bra pris.

Helt klart en av årets bästa externa hårddiskar, både för Windows och Mac.


Snabbaste externa hårddisken: Samsung T7

Samsung-T7-Extern-hårddisk

Det här är en uppgraderad version från den tidigare bästsäljaren T5. Den största förändringen är hastigheten, vilket också är anledningen till varför vi älskar T7.

Hastigheterna vi kan komma upp i är enastående. Maxhastigheten är strax över 1GB i sekunden. Du kan med andra ord föra över filer på 20GB inom loppet av ett par sekunder.

Anledningen till de höga hastigheterna är att det här är en SSD NVMe-disk. Disken läser och skriver alltså allt digitalt, istället för att lagra allt mekaniskt som i en traditionell HDD.

En annan faktor till den höga överföringshastigheten är att den använder USB 3.1 generation 2. Men den är också bakåtkompatibel med USB 3.0 och 2.0.

Själva disken är liten, nätt och är helt tyst när den används. Även vid större filöverföringar.

Du kan även skydda hårddisken med lösenord, då den använder 256-bitars AES-kryptering.

Hårddisken är kompatibel för Windows 7 och upp till 11. Det går även att använda den med Mac OS.

Nackdelen med den här hårddisken är priset. Den allra minsta storleken, som är på 500 GB, kostar ungefär 1500 kronor. Vilket är lite i överkant – men det är vad snabba hårddiskar kostar.

Det finns billigare hårddiskar, men de är också avsevärt långsammare. Hög hastighet innebär en högre prislapp, så vi har inget att klaga på.

Om du letar efter en snabb extern hårddisk så är det här ett fenomenalt val. Den är verkligen supersnabb. Den har en kompakt och liten design, men känns ändå stabil och stryktålig.

Utan tvekan en av de bästa externa hårddiskarna på marknaden just nu.


Säkraste externa hårddisken: Lacie Rugged extern hårddisk

Lacie-Rugged-hårddisk

Om du reser mycket och ofta lägger hårddisken i väskan, så är det viktigt att disken är korrekt skyddad.

De flesta externa hårddiskar har ett hölje i hårdplast, men det är långt ifrån optimalt. Det kan räcka med en stöt eller smäll för att disken ska gå sönder och all data ska försvinna.

Om du planerar att ta med dig hårddisken ut ur hemmet, så är Lacie Rugged definitivt den bästa hårddisken.

Disken har en kabinett gjord i aluminium, men också ett gummihölje runt hela hårddisken. Vilket gör att den är skyddad från både regn, stötar och smällar.

Enligt tillverkaren Lacie, så klarar den av fall på upp mot 1,2 meter när den är avstängd. Perfekt för oss med två vänsterhänder.

Men hårddisken är inte bara säker, utan är också förvånansvärt snabb. Mycket tack vare att den använder USB-C 3.1 generation 1. Om du bara har USB 2.0 så är det inga problem, då den är bakåtkompatibel.

Disken fungerar med Windows 7, 8, 10 och Mac OS 10.12 och uppåt. Den har en rotationshastighet på 5400 RPM.

Vilket tar oss till det negativa med hårddisken. Den är HDD och inte SSD. Kom igen nu!

Hårddisken har ett superbt skydd mot fall, stötar och vatten – men man har valt att använda en mekanisk hårddisk. Ett väldigt konstigt val, med tanke på att HDD går lättare sönder än SSD. Vi hade gärna betalat mer för att få en SSD-disk – eftersom det hade gjort den ännu mer hållbar.

Prismässigt ligger disken väldigt bra till. Den kostar ungefär 1400 kronor för 2TB – vilket får ses som mer än godkänt.

Överlag är det en riktigt bra och säker extern hårddisk. Även om vi hade föredragit SSD före HDD, så är den fortfarande väldigt säkert i sitt aluminium- och gummihölje.

Ett självklart val för dig som planerar att resa med hårddisken.


Bästa billiga externa hårddisk: Seagate Expansion Portable 4TB

Seagate-Expansion-Portable-hårddisk

Seagate har sedan början av 2000-talet ansetts tillverka några av de bästa hårddiskarna på marknaden. Ett anseende de vårdat ömt, vilket märks på kvalitén i deras externa hårddiskar.

Seagate Expansion Portable är liten, billig och pålitlig. Det är en HDD-disk med en rotationshastighet på 5400 RPM.

Den kommer givetvis inte upp i en SSDs hastigheter, men är ändå ganska snabb med sin USB 3.0-överföring.

Läshastigheten är väldigt bra, det går att spela spel som ligger direkt på den externa hårddisken. Perfekt för oss gamers som inte har tillräckligt med utrymme på den interna hårddisken för alla spel.

När du överför filer så arbetar den också tyst, även när du gör backup på större filer i längre perioder.

Enheten är väldigt liten och kompakt, så den lämpar sig bra för dig som vill spara på utrymme på skrivbordet eller för resor till kontor.

Vi gillar verkligen priset på Seagates externa hårddiskar, och framförallt den här. 4TB för 1200 kronor är ett kap! Du får väldigt mycket utrymme för pengarna.

Om du letar efter en billig och smidig extern hårddisk med mycket utrymme – då är Seagate vägen att gå. Varmt rekommenderad!


Att tänka på när du köper en extern hårddisk

Extern-hårddisk-med-hölje

Externa hårddiskar är perfekta för att säkerhetskopiera viktiga filer, eller för att utöka utrymmet i datorn – utan att behöva installera hårddisken fysiskt.

Idag finns det en hel uppsjö av externa hårddiskar att välja på, i alla möjliga storlekar och hastigheter.

Men det finns ett par saker folk inte tänker på när de köper en hårddisk. Aspekter som kan påverka både hastigheten, säkerheten och livslängden på hårddisken.

Här är allt du behöver tänka på innan du köper en extern hårddisk.

Kapacitet

Kapaciteten på hårddisken är utan tvekan viktigast när du köper en extern hårddisk. Det spelar ingen roll om det är den snabbaste och säkraste hårddisken – om du har för lite utrymme.

Externa hårddiskar är nuförtiden väldigt billiga. Det går att hitta bra 1 TB externa hårddiskar för runt 500-600 kronor.

Vårt tips är att du köper en hårddisk med dubbelt så mycket utrymme än vad du behöver. På så sätt täcker du dina framtida behov, som utan tvekan kommer att öka.

Det dyker hela tiden upp nya saker vi vill göra backup på; familjebilder, videos, filmer, musik, spel och viktiga program. Därför framtidssäkrar vi alltid hårddisken genom att köpa mer utrymme än vad vi behöver just nu.

En hårddisk med 1 TB utrymme rymmer ungefär 250,000 bilder, eller 500 timmar av HD-video.

Vanliga storlekar:

  • 250 GB
  • 500 GB
  • 1 TB
  • 2 TB
  • 3 TB
  • 4 TB
  • 5 TB

Överföringshastighet

Snabb-hårddisk-Samsung

Om du ofta över stora eller många filer, så vill du ha en snabb hårddisk. Skillnaden mellan en långsam och snabb hårddisk är som natt och dag.

Det är två avgörande faktorer som påverkar överföringshastigheten: lagringsteknologin och kontakten som används.

Du vill en hårddisk som:

  • Är SSD och inte HDD
  • Använder USB 3.0, USB 3.1 eller USB 3.2

En SSD-hårddisk är överlägset snabbare än HDD. I de flesta fall är SSD 20-30% snabbare än den traditionella HDD-disken.

USB 2.0 är en gammal standard som har en maximal överföringshastighet på 470 Mbps.

USB 3.0, USB 3.1 gen 1 och USB 3.2 gen 2 har en maxhastighet på 5 Gbps.

USB 3.1 Gen 2, USB 3.2 gen 2 är ännu snabbare och erbjuder en maxhastighet på 10 Gbps.

Skillnaden mellan USB 2.0 och USB 3.2 generation 2 är med andra ord massiv.

En filöverföring som skulle ta en extern HDD med USB 2.0 flera timmar, kan avklaras inom loppet av minuter med en extern SSD med USB 3.2 generation 2.

Om du enbart vill lagra ett par små filer åt gången är överföringshastigheten inte speciellt viktig. Men om du ska lagra flera stora filer åt gången – då vill du ha en så snabb hårddisk som möjligt.

Portabilitet och storlek

En stor anledning till varför vi köper externa hårddiskar är för att de är portabla.

Allt du behöver göra är att koppla in hårddisken, spara alla filer, koppla ur och lägga tillbaka disken på sin plats.

En liten hårddisk är därför att föredra. Framförallt om du ska ta med dig hårddisken på resor eller till kontoret.

I regel finns det tre formfaktorer:

  • 2,5”
  • 3,5”
  • USB-minne

2,5 tum är SSD-hårddiskar och 3,5” är HDD-hårddiskar. Varav den senare är större och långsammare, men kostar också mindre. De är inte lika smidiga att förvara eller ta med sig på resor.

Men vad många glömmer är att nuförtiden finns det väldigt stora USB-minnen. Det finns minnen som rymmer upp mot 256 GB och 500 GB.

Vad gäller portabilitet och storlek, så är ett USB-minne definitivt det smidigaste alternativet. Även om storleken och hastigheten inte är att lika bra som en extern SSD hårddisk.

SSD eller HDD

Snabb-SSD-hårddisk

Vi skrev nyligen en artikel där vi jämför SSD och HDD med varandra. Läs den artikeln för en mer detaljerad jämförelse.

Men sammanfattningsvis är SSD mindre och mycket snabbare. Nackdelen är att de också är dyrare.

En extern HDD ger dig mer utrymme för mindre pengar. Men då får du räkna med längre väntetider när du för över filer.

I ett test så kopierades en 20 GB stor film till båda typerna av hårddiskar. SSD genomförde jobbet på ungefär 15 sekunder, medan den traditionella hårddisken (HDD) gjorde det på 3 minuter.

Dyr eller billig extern hårddisk

Din budget är viktig. Men det kan också filerna du sparar på hårddisken vara.

Det är naturligt för många av oss att försöka köpa det billigaste alternativet.

Men det innebär oftast att du kompenserar med kvalitén på hårddisken. Frågan är om du vill ta den risken med familjebilder, videos på dina barn och viktiga dokument till arbetet.

Du bör givetvis hålla dig inom din budget och inte köpa något som är dyrare än vad din plånbok klarar av.

Men i majoriteten av fallen köper folk en extern hårddisk för att säkerhetskopiera viktiga filer. Då vill du spara dem på en hårddisk av god kvalité, som inte riskerar att gå sönder eller få korrupta filer.

Vi rekommenderar därför att du inte köper den absolut billigaste hårddisken för att komma billigare undan. Även om dyra hårddiskar inte per automatik innebär högre säkerhet, så minimerar det ändå risken för att något går fel.

Hur länge håller en extern hårddisk

Modern-extern-hdd

Man brukar säga att externa hårddiskar håller mellan 3 och 5 år.

Men det är flera faktorer som spelar in i din externa hårddisks livslängd.

  • Kvalitén på hårddisken
  • Hur disken hanteras
  • Om det är SSD eller HDD

Nackdelen med externa hårddiskar är att de inte ligger skyddade inuti datorns chassi. Vi lägger dem på skrivbordet, i lådor och i väskan när vi reser.

Det innebär att hårddisken riskerar att få stötar, smällar och tappas. Även om hårddisken fortfarande fungerar efter att du tappat den i golvet så kan den ha tagit skada.

HDD är mer känslig än SSD. Eftersom en HDD använder mekaniska delar som rör på sig fysiskt. Om hårddisken skakas om eller får en smäll så kan det skada delarna i hårddisken – vilket kan förkorta livslängden.

En SSD däremot, är digital och har inga fysiska delar som rör på sig. Det gör den mindre ömtålig än en HDD.

Även om man brukar säga att externa hårddiskar håller i 3-5 år, så finns det gott om exempel på hårddiskar som hållit mycket längre.

På vårt kontor har vi en handfull externa hårddiskar som närmar sig 10 år – och de fortfarande fungerar perfekt.

Trådlös hårddisk eller med sladd

Extern-hårddisk-utan-kabel

En trådlös extern hårddisk har sina fördelar – men också en handfull nackdelar.

Trådlösa externa hårddiskar använder oftast Wifi för att kunna koppla upp mot datorn. Du kan oftast koppla in den direkt i routern.

Fördelen är att flera datorer och enheter i nätverket får direkt anslutning till hårddisken. Vilket gör fildelning och filöverföring väldigt smidigt.

Du slipper ta ut och koppla in hårddisken mellan olika datorer, eftersom disken hela tiden är kopplad till flera maskiner samtidigt – utan sladdar.

Nackdelen är säkerheten. Om ditt nätverk blir övertaget av en okänd person, så kan denne ta del av all information som finns på hårddisken. All information på hårddisken äventyras, med andra ord.

En annan nackdel är att trådlösa externa hårddiskar tenderar att vara större och tyngre, eftersom de behöver batterier och extra elektronik.

Läs också