Hur man får bort smält socker från stekpannan

Socker-i-stekpanna

Du har bakat eller lagat mat med socker – och nu har det smält fast i stekpannan. Det kan tycks vara omöjligt att få bort, men det går att göra. Vi visar hur.


Smält socker som fastnat i stekpannan hör inte till det vanliga. Men du är varken den första eller sista som råkar ut för det.

Faktum är att det har hänt många av oss som gillar att baka och experimentera i köket. Det räcker med att man tittar bort för en sekund och, vips, så har sockret etsat sig fast i pannan.

Som tur är betyder det inte att du måste köpa ny stekpanna. Eftersom tusentals av människor råkat ut för samma sak före dig, så finns det också bra och välanvända metoder för att få bort sockret.

Hur får man bort smält socker från stekpannan

Rengör-smutsig-stekpanna

Det första du ska göra är att hälla vatten och ett par droppar diskmedel i pannan och låta den stå över natten.

Chanserna för att det får bort sockret är inte speciellt stora. Men du bör prova innan du går på mer slitsamma metoder.

Så, vi förutsätter att du har testat ställa den i vatten över natten utan framgång. Låt oss gå på lite starkare metoder. Ett par av dem känner du säkert igen från vår artikel om hur man rengör olika stekpannor.

Vatten och värme

Den här tekniken är generellt sett inte rekommenderad för stekpannor av non-stick, eftersom deras yta är mer delikat. Därför bör du vara försiktig och inte värma pannan för länge.

  • Spola varmvatten på pannan och försök skrapa bort socker och matrester som sitter löst. Använd en mjuk svamp eller trasa.
  • Torka av pannan med kökspapper eller en ren trasa.
  • Placera stekpannan på spisplattan och sätt på medelhög värme.
  • När pannan är varm häller du i vatten så att vattnet täcker hela ytan. Vanligtvis tar det ungefär 1-2 minuter för plattan att bli varm.
  • Vattnet kommer att fräsa och socker kommer att krypa ihop och forma små bollar.

Den abrupta temperaturförändringen kommer att separera sockret från pannan. Det gör det enklare att sedan spola pannan och börja skrubba bort beläggningen av socker.

Vinäger och låg värme

En annan metod är att använda vinäger istället för vatten. Du kommer att behöva vinäger och kökssvampar.

  • Häll vinäger över pannan. Se till att vinägern täcker varenda liten del av sockret. Var generös när du häller.
  • Ställ stekpannan på spisplattan och sätt på låg värme i ungefär 15-20 minuter.
  • Ta sedan bort pannan och låt den svalna. Börja sedan skrubba den med en ren svamp.

Nackdelen med den här metoden är att det kommer att lukta en hel del vinäger i köket.

Om du vill minska på lukten, så kan du hälla vinäger i pannan och låta den stå över natten. Nästa morgon börjar du skölja och skrubba pannan med en svamp.

Rengör pannan med bikarbonat

Om din stekpanna är gjord av aluminium eller rostfritt stål, så är bikarbonat riktigt bra för att få bort socker.

Bikarbonat är ett kraftfullt medel och du bör därför inte använda den här metoden på en stekpanna med non-stick-beläggning.

  • Skvätt bikarbonat över stekpannans. Var generös och se till att sockret täcks helt och hållet.
  • Häll i vatten så att det täcker hela ytan av stekpannan.
  • Placera stekpannan på spisplattan och sätt på låg värme. Låt pannan stå i ungefär 20 minuter.
  • Börja sedan spola och skrubba stekpannan som vanligt.

Om du har väldigt mycket socker som fastnat kan pannan behöva stå längre än 20 minuter. I vissa fall kan du behöva dubblera tiden.

Undvik diskmaskinen för stekpannor

Stekpannor av gjutjärn ska aldrig läggas i diskmaskinen. Den långvariga fukten och värmen kommer att orsaka rost och förstöra beläggningen på stekpannan.

Gjutjärn ska alltid diskas för hand.

Vissa stekpannor med non-stick går att lägga i diskmaskinen. Men inte alla. Innan du lägger pannan i diskmaskinen bör du kolla med tillverkaren om det verkligen går för din specifika modell.

Även om en del stekpannor får maskindiskas, så är det något vi avråder dig från att göra.

Maskintvätt innebär att pannan får utstå fukt, varmvatten och diskmedel under en väldigt lång period. Det kommer att påverka kvalitén och livslängden på din stekpanna. Även de modeller som sägs kunna läggas i diskmaskinen.

Av den anledningen bör du alltid diska dina pannor för hand.

Om du har en stekpanna med non-stick som går att maskindiska, så rekommenderar vi att du endast gör det vid extremfall. Som i det här fallet, när socker har bränt fast i stekytan.

Läs också