Färg i sovrummet: 7 bästa & värsta färgerna

Sovrum-med-ljusa-färger

Att välja färg i sovrummet är så mycket mer än bara estetik. Det är också viktigt hur färgen påverkar dig när du ska sova och när du vaknar på morgonen. Vi har listat de bästa färgerna för sovrummet.


Färger har en stark psykologisk påverkan på oss människor. De kan ge oss ro och lugn, men också få oss att känna energi och passion.

Därför är valet av färg viktigare i sovrummet än i något annat rum.

Du vill känna dig lugn och harmonisk på kvällen, men också inspirerad och pigg när du vaknar.

Bästa färgerna till sovrummet

När du ska måla sovrummet så behöver du ha koll på färger och kulörer. Medan vissa färger har visat sig vara riktigt bra för sovrummets ändamål – så finns det också färger du bör undvika.

Låt oss börja med de bästa färgerna för sovrummet.

Blått sovrum

Ljusblå-väggar-i-sovrum

Blå har visat sig vara en av de bästa färgerna för sovrummet. Det är en positiv färg, som vi associerar med himmel och vatten. Det är naturligt och mjukt.

Enligt färgpsykologi har ljusblåa färger en lugnande effekt på människor.

Flera studier har gjorts, både på studenter som ska studera och människor som ska sova. Man kom fram till att blå är den färg som har den mest rogivande effekten. Vilket gynnar både sömn och studier.

Man har kunnat se att ett blått sovrum är mindre benägen att försätta din hjärna i ett exalterat och energiskt tillstånd.

Du kan implementera blått i sovrummet på flera sätt. Det behöver inte nödvändigtvis inte vara färgen på väggarna. Du kan exempelvis ha vita väggar och dekorationer och sängkläder i ljusblå.

Grönt sovrum

Sovrum-med-gröna-väggar

Precis som blå, så har den gröna färgen en harmonisk och lugnande effekt. Det är en naturlig kulör som vi associerar med natur, gräs och växter.

Om du arbetar på ett hektiskt kontor hela dagarna, kan det vara skönt att komma hem och pusta ut i ett naturinspirerat sovrum.

Alla nyanser av grön är däremot inte bra för sovrummet. Exempelvis vill du undvika gulgrön och skrikiga nyanser av grön.

De bästa nyanserna är salviagrön och mintgrön – vilket blir superfint och bekvämt i sovrummet.

Vitt sovrum

Sovrum-med-vita-väggar

Vit är en klassisk och populär färg att ha i sovrummet. Med all rätt.

Vit är en neutral färg som både gör oss glada och lugna. Vi associerar kulören främst med mjuka och fluffiga moln – vilket är perfekt för sovrummet.

Det är också en av de minst distraherande färgerna som finns. Vilket är anledningen till varför kontor och institutioner väljer att måla väggarna vita.

En bonus är att vitt kan få rummet att kännas större än vad det egentligen är. Om du bor i en liten lägenhet med ett litet sovrum, då kan vita väggar vara perfekt inte bara för sömnen – men också för att göra sovrummet större. Ja, det känns i alla fall större.

Många inredare brukar välja vita väggar i sovrummet, kombinerat med blåa eller gröna dekorationer och detaljer. Dessa tre färger arbetar väldigt bra ihop och optimerar ditt känsloliv när du ska sova på kvällen och vakna på morgonen.

Nackdelen med vita sovrum är att de kan kännas kalla och sterila om du inte inreder dem på rätt sätt.

Se därför till att du kombinerar inredningen och detaljer med andra färger, för att ge mer liv till rummet.

Beige sovrum

Sovrum-med-beige-färg

Precis som vit, så är beige en neutral färg som ger ro och balans till sovrummet.

Eftersom beige är en lätt och välbalanserad färg, så kan du kombinera kulören med många andra färger och nyanser.

Det vi gillar med beige är att det smälter in så bra. Oavsett om du målat väggarna i beige eller om inredningen är i beige. Du tänker inte på färgen, utan den ”bara är” och ger dig en lugnande och skön känsla. Perfekt för sovrummet!

Vilka färger ska man inte ha i sovrummet

Sovrum-med-svart-och-lila-färger

Det finns ett par färger du vill undvika i sovrummet. Färgen i ditt sovrum bör vara lugn och harmonisk. Du vill därför inte ha livfulla och skrikiga färger, då det kan störa dig när du ska sova.

Här är färgerna du inte bör använda i sovrummet.

Röd

Röd är en stimulerande färg som gör dig alert. Vi associerar röd med passion och kärlek, men också aggression och energi.

Ett par studier har kommit fram till att färgen röd kan öka både hjärtfrekvensen och blodtrycket. Det gör röd till en av de värsta färgerna att ha i sovrummet.

På väggarna bör du undvika rött. Men du kan fortfarande ha detaljer och inredning i rött.

Se bara till att du begränsar andelen röda detaljer i sovrummet, och att du använder en nyans som inte är så skrikig. Mörkröd är bättre än ljusröd.

Lila

Lila är en färg som genom tiderna har kopplats med kungligheter och lyx.

Förr i tiden ansågs ett lyxigt sovrum innehålla en hel del lila. Inte nödvändigtvis väggfärgen, men inredningen i form av sänglakan, skynken och dylikt.

Men moderna studier har visat att lila är en av de sämsta färgerna att ha i sovrummet. En brittisk studie, med 2000 deltagare, kom fram till att de som sov sämst var de som hade lila sovrum.

Samma studie kom däremot fram till att violett är en bra färg för sovrum. Vilket är en färg som inte har de starka röda undertonerna som lila har.

I studien kunde man se att blå och grön var de bästa färgerna – med violett på en stabil tredjeplats.

Svart

Det kan låta logiskt att använda svarta väggar i sovrummet. Mörker är associerat med natten, och mörka färger är bättre än skrikiga färger när du ska sova.

Problemet är att svart ofta är sammankopplat med kyla, ilska och aggression. När allt kommer till kritan handlar det om vårt undermedvetna och hur färgerna påverkar våra känslor.

En annan nackdel med svart är att det är en sluten färg, som kan göra att rummet uppfattas som mindre än vad det är. Till skillnad från vit, som får rummet att se större ut.

Undvik därför svarta väggar i sovrummet.

Vilka färger blir man lugn av

Harmoniskt-sovrum

När du inreder och målar om väggarna i sovrummet så vill du ha lugna och rogivande färger.

Färger man blir lugn av:

  • Grön
  • Blå
  • Violett
  • Vit
  • Rosa

Dessa färger bör ha en lite mörkare nyans. Grön är en naturlig och harmonisk färg, men om den är skrikig så kan den också skapa mer livliga och energiska känslor.

Stimulerande färger:

  • Röd
  • Orange
  • Gul

När du väljer färger i sovrummet vill du därför undvika röd, orange, gul och lila. Dessa har visat sig försämra sömnkvalitén, då de ger dig mer energi och stimulation än någon annan kulör.

Läs också