|

Fettlösliga vitaminer: Allt du behöver veta

Mat-rik-på-vitaminer

Fettlösliga vitaminer är viktiga för en stor mängd funktioner i kroppen. Vi har gått igenom vilka vitaminer som är fettlösliga, var de lagras i kroppen och vad som händer om du får i dig för mycket.


Det är viktigt att få i sig rätt mängd vitaminer regelbundet, oavsett om de är fettlösliga eller vattenlösliga.

Men för att kunna få i sig tillräckligt, och heller inte för mycket, är det viktigt att veta vad fettlösliga vitaminer är för något och vilka livsmedel de finns i.

Det här är allt du behöver veta om fettlösliga vitaminer.

Vilka vitaminer är fettlösliga

Det finns 13 livsviktiga vitaminer som människor behöver. Fyra av dessa är fettlösliga vitaminer.

De flesta vitaminer är vattenlösliga, vilket betyder att de löses upp i vatten. Fettlösliga vitaminer behöver fett för att lösas upp.

Du bör därför konsumera fettlösliga vitaminer tillsammans med fett, då det förbättrar upptaget av vitaminerna.

Mat som innehåller mycket fett brukar, som tur är, också innehålla flera fettlösliga vitaminer.

Var lagras fettlösliga vitaminer

Fettlösliga vitaminer lagras i kroppens fettvävnad och i levern.

Vitaminerna tas upp av tarmen genom blodet och förvaras sedan i små depåer i kroppen.

Det innebär att din kropp kan lagra fettlösliga vitaminer och använda dem när de behövs. Därför är det inte lika viktigt att få i sig dessa vitaminer varje dag, till skillnad från vattenlösliga vitaminer.

När du konsumerar fler vattenlösliga vitaminer än din kropp behöver så kissar du ut överskottet. Eftersom de inte lagras i kroppen mer än i väldigt små mängder.

Fettlösliga vitaminer lagras däremot i kroppen och det gör det lättare att överdosera dessa. Vilket kan vara skadligt. Mer om det längre ner i artikeln.

Bieffekter av för mycket fettlösliga vitaminer

Det är ovanligt att människor överdoserar fettlösliga vitaminer genom vanlig kost. Oftast sker det när folk använder kosttillskott i för höga doser.

Överkonsumtion av fettlösliga vitaminer kan leda till:

  • Oregelbundna hjärtslag
  • Förlorad aptit
  • Blödningar
  • Illamående
  • Förhöjda kalciumnivåer

Eftersom fettlösliga vitaminer lagras i kroppens fettvävnader, så kan ett överskott vara väldigt skadligt. Framförallt om det sker under en längre period.

Vissa vitaminer är mer giftiga än andra i för höga doser. Vitamin K har en låg giftighet, medan vitamin A och D är giftiga i för höga doser.

Men det betyder inte att vitamin K är ofarligt i för höga doser. Även om det är ovanligt, så har man sett en koppling mellan stroke och blodproppar hos människor som överdoserat K-vitamin i kosttillskottsform.

Du bör därför alltid rådfråga din läkare innan du gör drastiska förändringar i din kost, eller om du ska börja använda tillskott av vitaminer.

Fettlösliga vitaminer i livsmedel

Vitaminrik-måltid

Fettlösliga vitaminer består av fyra olika vitaminer. Det betyder att de alla inte finns i en och samma råvaror.

Vitamin A

Vitamin A är viktig för synen och ditt immunförsvar. Vitaminet ser också till att hjärtat, njurarna och lungorna fungerar som de ska.

A-vitamin är också bra för tänderna, ben, mjuk vävnad och huden.

Livsmedel som innehåller vitamin A:

  • Lever
  • Kött
  • Fisk
  • Sötpotatis
  • Äggula
  • Aprikos
  • Tomater
  • Morötter
  • Mango
  • Spenat
  • Grönkål

Vissa av dessa innehåller också vitamin K, exempelvis mango, äggula, grönkål och spenat.


Vitamin D

Även känd som ”solens vitamin”. Eftersom kroppen tillverkar D-vitamin med hjälp av solens strålar.

Vitamin D kan vara svårt att få i sig om man inte är ute mycket i solen eller om man inte konsumerar fisk. Många människor tar därför D-vitamin som kosttillskott.

D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium, som är viktigt för skelettet. Vitamin D är också bra för immunförsvaret och muskelfunktionen.

Livsmedel som innehåller vitamin D:

  • Fet fisk (lax, sill, makrill)
  • Berikade mejeriprodukter (viss ost och yoghurt)

Vitamin K

Vitamin K hjälper kroppen att hantera blodet för att motverka blödning. Det är också bra för skelettet.

Det finns två typer av K-vitamin; K-1 och K-2.

K-1 finns främst i grönsaker och andra växter. K-2 hittar du i animalier och fermenterad mat.

Livsmedel som innehåller vitamin K:

  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Blomkål
  • Avokado
  • Frukostflingor
  • Fisk och lever
  • Ägg och kött

Vitamin E

Vitamin E är en antioxidant som har en roll i produktionen av röda blodceller. Vitaminet hjälper även kroppen att ta till vara på vitamin K.

Livsmedel som innehåller vitamin E:

  • Avokado
  • Nötter
  • Oljor
  • Papaya
  • Mörkgröna grönsaker

Kosttillskott med fettlösliga vitaminer

Människors behov av kosttillskott varierar kraftigt.

Vissa människor kan vara i ett stort behov av tillskott. Det både kan förbättra deras hälsa och förhindra vitaminbrister.

Andra människor äter en bra och balanserad kost och har tillräckligt av alla vitaminer. Om de skulle börja konsumera tillskott så finns en risk för överdosering, vilket kan få en motsatt effekt än vad man hade tänkt.

Att överskrida den rekommenderade mängden av vissa vitaminer kan vara giftigt och skadligt för kroppen.

Ett par vitaminer, och kosttillskott innehållande andra ämnen, kan även påverka vissa läkemedel. Det kan även påverka vissa sjukdomstillstånd, samt människor som ammar eller är gravida.

Därför bör du alltid konsultera med läkare innan du börjar använda kosttillskott.

Det är också viktigt att vara försiktig vid användning och alltid följa instruktioner och rekommendationer. Många tillskott, exempelvis multivitaminer, kan innehålla stora mängder av enstaka vitaminer eller mineraler.

Läs också