|

Flaskvärmare bäst i test 2023: Komplett guide

Barn-dricker-mjölk

Flaskvärmare är inget du måste ha, men det är samtidigt en av de mest hjälpsamma och tidssparande produkterna för oss föräldrar. Vi har listat årets bästa flaskvärmare, både med sterilisator och för bilutflykter.


För många människor är det lite klurigt att köpa en flaskvärmare. Man vet inte vad som är bra eller vad man ska leta efter.

För att göra köpet enklare och, framförallt, snabbare för dig. Så har vi recenserat och listat årets bästa flaskvärmare.

Vi har gått igenom portabla flaskvärmare, stationära för hemmet, flaskvärmare med sterilisator och, givetvis, flaskvärmare för bilen.

Det finns något för alla – och vi har listat de mest prisvärda alternativen.

Bästa flaskvärmaren

Den bästa flaskvärmaren i år är Philips Avent flaskvärmare. Den är otroligt snabb och kan värma mjölk så snabbt som på 3 minuter! Den kan även värma barnmat. Maskinen är superlätt att använda och har både temperaturkontroll och en defrost-funktion. Den moderna och snygga designen är en välkommen bonus. En stark vinnare i årets bäst i test!


Bästa flaskvärmaren: Philips Avent flaskvärmare

Bästa-flaskvärmaren-Philips-Avent

En supersmidig flaskvärmare som gör allt åt dig på rekordsnabb tid.

Det tog endast 3 minuter att värma upp mjölken!

Avents flaskvärmare är också utrustad med en temperaturkontroll som förhindrar mjölken från att bli för varm.

Ja, eller barnmaten – eftersom det går att värma upp barnmat i den här flaskvärmaren också.

Den har även en defrost-funktion, som gör att du kan värma upp både mjölk och barnmat som är fryst. Det är en funktion som vi gillar extra mycket, då det tar väldigt lång tid att göra det på egen hand.

Enkelheten är en annan sak vi uppskattar. Allt du behöver göra är att placera flaskan i maskinen, hälla i lite vatten i flaskvärmaren och sedan sätta på den. Resten sköter maskinen.

Helt klart den bästa flaskvärmaren på marknaden idag. Den snygga designen är en bonus!


Redaktörens val: NUK Thermo Express

NUK-Thermo-Express-flaskvärmare

NUK Thermo Express är helt klart en av de populäraste flaskvärmarna just nu. Vi blev glatt överraskade över hur enkel och effektiv den är att använda!

Med hjälp av varm ånga så värms flaskan upp till perfekt temperatur. När den har uppnått rätt temperatur så stänger den dessutom av sig själv automatiskt.

Vid tester med hjälp av en termometer så visar den 37,2 grader varenda gång. Vilket är precis den temperatur du ska ha när du matar ditt barn.

Du kan värma upp bröstmjölk, välling och även barnmat i den här flaskvärmaren.

Korgen på insidan är tillräckligt stor och bred för att få plats med olika typer av flaskor och barnmatsburkar.

NUKs flaskvärmare har även en signaleringslampa, vilket var en positiv överraskning då vi inte såg något om det i produktbeskrivningen.

Det är inte konstigt att den här lilla manicken blivit så populär. Det är helt klart en av de bästa flaskvärmarna – till ett bra pris, dessutom!

Varmt rekommenderad!


Bästa flaskvärmaren med sterilisator: Babyono flaskvärmare

Bästa-flaskvärmaren-med-sterilisator-Babyono

Först och främst är Babyonos flaskvärmare också en sterilisator. Du kan inte bara sterilisera nappflaskan, men även nappar i den.

För att sterilisera napparna eller flaskan, behöver du bara ställa in maskinen på högsta volym, det vill säga 100 grader.

Den är också utrustad med ett överhettningsskydd, för att förhindra att mjölken eller maten blir för varm.

När, eller om, vattnet i maskinen avdunstat så har maskinen en automatisk avstängning. Ett perfekt skydd för oss som är lite tankspridda och som riskerar att glömma bort att flaskvärmaren är påslagen.

Det följer med en liten korg som du kan fylla med barnmat. Allt du behöver göra är att lägga den i maskinen, sätta på locket och sätta på maskinen. Supersmidigt!

Den kostar i runda slängar 300 kronor, vilket får ses som ett riktigt kap! Du får väldigt mycket för pengarna.


Bästa flaskvärmaren för bilen: Thermobaby flaskvärmare

Bästa-flaskvärmaren-för-bilen-Thermobaby

Om du letar efter en flaskvärmare som också fungerar i bilen, så är det Thermobabys flaskvärmare du ska köpa.

Den fungerar både i hemmet och i bilen. Det följer nämligen med en liten adapter som gör att du även kan värma mjölk och mat i bilen.

Du kan själv justera temperaturen med hjälp av ett smidigt vred. Så att du får perfekt värme, oavsett om du värmer välling eller barnmat.

När maten eller mjölken är klar, så lyser en indikatorlampa upp och en liten ljudsignal hörs.

Thermobaby har även designat flaskvärmaren med en bred öppning, så att även större flaskor får plats. De flesta typer av nappflaskor och barnmatsburkar går att placera i flaskvärmaren.

En otroligt smidig flaskvärmare som gör livet mycket enklare. Framförallt om du är ute och reser mycket med bilen.

Helt klart den bästa flaskvärmaren för bilen!


Varför använda flaskvärmare

Matar-bebis-med-nappflaska

Flaskvärmarens huvudfunktion är att på ett snabbt och säkert sätt värma upp mjölk. Oavsett om du vill värma upp bröstmjölk eller välling.

Många barn föredrar varm mjölk. Framförallt barn som tidigare ammat och därför blivit vana vid att mjölken är varm.

Barn som tidigare ammat, men gått över till nappflaska, kan avvisa flaskan om mjölken är i rumstemperatur.

I sådana fall kan en flaskvärmare vara ett riktigt bra redskap för att få bebisen att äta.

Om ditt barn inte ammat speciellt mycket och därför inte är van vid varm mjölk, så är det sällan nödvändigt med en flaskvärmare.

Än dock, kan det fortfarande vara användbart. Framförallt om du ska gå upp mitt i natten för att mata bebisen.

Då är det otroligt skönt att värma flaskan i flaskvärmaren till perfekt temperatur, istället för att göra det manuellt och behöva vänta på rätt temperatur. Allra främst om din bebis ligger och skriker under tiden.

Är flaskvärmare bra eller dåligt

Det finns både fördelar och nackdelar med flaskvärmare.

För att du ska kunna avgöra om en flaskvärmare är rätt för dig eller ej, så har vi listat de främsta fördelarna och nackdelarna.

Fördelar med flaskvärmare

Flaskvärmare värmer snabbt upp mjölken och flaskan till rätt temperatur. När du gör det genom att koka upp vatten på egen hand, så tar det mycket längre tid.

Att göra det själv är stressigt och tidskrävande, framförallt om du ordnar mjölken mitt i natten med en hungrig och skrikande bebis i bakgrunden.

Säkerheten är en annan fördel. Många flaskvärmare idag har en säkerhetsfunktion som motverkar att flaskan och mjölken överhettas.

Då slipper du oroa dig för att bebisen dricker ur en flaska som är för varm och riskerar att bränna tungan.

Det är enkelt och användarvänligt. Allt du behöver göra är att hälla i mjölken eller mjölkersättningen i flaskan och sedan ställa flaskan i flaskvärmaren.

Maskinen tar hand om varje del av uppvärmningen. Från att reglera temperaturen till att stängas av när mjölken är redo att drickas. Det är supersmidigt och du får samma resultat varje gång.

Det innebär också att du kan ta hand om barnet under tiden som flaskvärmaren värmer upp mjölken.

Flaskvärmare och sterilisator. Inte alla, men många flaskvärmare kan också sterilisera flaskan åt dig.

Kan värma upp burkmat. En bra sak med flaskvärmare är att många av dem inte bara kan värma upp mjölk, men även burkmat.

Det förlänger livslängden på maskinen och du kan använda den långt efter att barnet slutat dricka bröstmjölk.

Nackdelar med flaskvärmare

Fördelarna överväger oftast nackdelarna när det kommer till flaskvärmare.

Men det kan vara bra att överväga om flaskvärmaren är nödvändigt för dig eller ej.

Flaskvärmaren tar upp plats. Med en liten bebis i hemmet så har du redan massvis av barnsaker i varje rum. Behöver du verkligen en till?

Om du redan har ett trångt kök utan ledigt utrymme, så rekommenderar vi att du tar måtten på flaskvärmaren du planerar att köpa – för att se att den verkligen får plats.

Ännu en utgift. Flaskvärmare är inte dyra, de kan kosta allt från 300 till 600 kronor. Den här typen av produkt är oerhört hjälpsam för oss föräldrar – men det är ingen nödvändighet.

Om du har en tajt budget, så kan en flaskvärmare vara en onödig utgift, eftersom du kan göra jobbet på egen hand – även om det tar mer tid.

Hur fungerar en flaskvärmare

De vanligaste flaskvärmarna fungerar på ungefär samma sätt.

Allt du behöver göra är att hälla i mjölken eller mjölkersättningen i flaskan och placera flaskan i maskinens ficka. Fyll maskinen med vatten och sätt sedan på flaskvärmaren.

Elementet i flaskvärmaren värms sedan upp så att nappflaskan blir varm. När flaskan nått rätt temperatur, så har de flesta flaskvärmarna en indikatorlampa som visar grönt.

När maskinen visar grönt, så är vällingen eller bröstmjölken redo att drickas.

Snabbt, smidigt och, framförallt, enkelt!

Typer av flaskvärmare

Flaskvärmare-på-bordet

Variationen av flaskvärmare är inte speciellt stor. De flesta av oss använder en vanlig standard flaskvärmare.

Men det finns ett par varianter att hålla koll på.

Vanlig flaskvärmare

Den vanligaste och populäraste typen av flaskvärmare.

De får plats med en flaska och är oftast utrustade med en ljusindikator som visar grönt när mjölken nått rätt temperatur.

En del kommer med extrafunktioner, så som ”defrost”, så att du kan värma upp även fryst mjölk.

Vissa modeller har även timer, så att du kan se hur länge mjölken värmts upp. Inte alla flaskvärmare har en timer, men det är helt klart en användbar funktion.

Många vanliga flaskvärmare kan också värma upp barnmatsburkar. De har oftast en adapter som du kopplar in för att värma matburkar. Andra modeller tillåter dig att värma maten i en skål.

Portabel flaskvärmare

Helt klart den bästa flaskvärmaren när du är ute och reser eller är på besök hos släktingar. De är små och smidiga att förflytta.

Nackdelen med portabla flaskvärmare är att de tar längre tid att värma upp mjölken. De brukar också sakna en del av de extrafunktioner som en vanlig flaskvärmare har.

Flaskvärmare till bilen

Få saker är så stressande och frustrerande som ett hungrigt och skrikigt barn i bilen. Framförallt när det är lång tid tills man är framme vid slutdestinationen.

Då kommer en flaskvärmare till bilen väl till hands.

De kopplas enkelt in i bilens strömuttag, eller annan energikälla, för att värmas upp. Det är otroligt smidigt, men tar längre tid än en vanlig flaskvärmare.

Hur lång tid tar en flaskvärmare

En elektronisk flaskvärmare brukar ta mellan 4 till 6 minuter för att värma upp mjölken till rätt temperatur.

En del flaskvärmare kan även behålla värmen i upp till 60 minuter.

Vissa, lite dyrare flaskvärmare, har även en ”defrost”-funktion, som gör att du även kan värma upp fryst mjölk.

Det tar såklart längre tid att värma upp fryst och kall mjölk, men är mycket smidigare än om du skulle göra det manuellt.

Flaskvärmare med sterilisator

Många moderna flaskvärmare har också en inbyggd sterilisator. Precis som namnet avslöjar så steriliserar dessa maskiner nappflaskan.

De flesta flaskvärmarna med den här funktionen steriliserar flaskan med hjälp av antingen ånga eller UV-ljus. De med UV-ljus hjälper till att sterilisera flaskan in på molekylnivå.

Det här ett väldigt behändigt sätt för att sterilisera nappflaskan, istället för att köpa en separat sterilisator.

Kan man använda flaskvärmare till bröstmjölk

Mor-matar-bebis

Det går alldeles utmärkt att värma bröstmjölk i en flaskvärmare.

Faktum är att det kan vara ett av de bästa alternativen.

Flaskvärmaren gör så att bröstmjölken värms upp till exakt rätt temperatur. En bra flaskvärmare ser även till att mjölken inte överhettas, så att mjölken behåller all sin näring.

Att använda en mikrovågsugn eller koka mjölken i kastrull är mycket svårare. Du riskerar att överhetta mjölken, dels så att näring försvinner, men också så att den blir för varm för bebisen att dricka.

När man värmer mjölk på andra sätt, så riskerar mjölken också att få vissa varm- eller kallpunkter. Det vill säga värmefördelningen är ojämn.

Med en flaskvärmare så fördelas värmen jämnt. Vi rekommenderar att du väljer en flaskvärmare med automatisk avstängning eller värmereglering, för att motverka att bröstmjölken blir för varm.

Passar flaskvärmare alla flaskor

De flesta flaskvärmare är universella, det vill säga de passar till majoriteten av alla flaskor.

Vi rekommenderar att du köper en flaskvärmare och nappflaska från kända märken. De har oftast samma standard på formen, så att de passar till varandra.

Det är främst när man använder okända märken med komplicerade design som flaskan inte får plats i flaskvärmaren. Det är däremot ovanligt och inget som vi har erfarit.

Om möjligt, bör du testa flaskvärmaren innan du köper den.

Om inte annat så kan du alltid skicka tillbaka flaskvärmaren inom 14 dagar, om det skulle vara så att flaskvärmaren inte passar ihop med din nappflaska.

Läs också