Förstärka WiFi: 10 sätt för snabbare och starkare signal

Wi-fi-på-mobilen

Om din WiFi-signal är dålig eller om hastigheten är långsam, så finns det saker du kan göra. Vi har listat de 10 bästa metoderna för att förstärka ditt WiFi – både inomhus och utomhus.


Du har startat om modemet och ändrat riktning på routerns antenner – men signalen är fortfarande dålig.

Oroa dig inte.

Det finns fortfarande flera saker du kan göra för att förstärka WiFi-signalen där hemma.

Faktum är att om du inte har någon signal alls i garaget, gästhuset eller på övervåningen, så kan är det enkelt ordnat. I den här artikeln går vi steg för steg igenom de bästa metoderna.

Förstärka wifi-signalen hemma

Det finns små och stora förändringar du kan göra i ditt nätverk för att förbättra WiFi och signalstyrkan. Vi har listat de tio metoder som har störst påverkan.

Placera routern korrekt

Trådlös-router-står-på-bord

Det första du bör göra är att placera din router så centralt som möjligt i huset eller lägenheten. Det gör att räckvidden sprids ut till alla rummen.

Felet många gör är att de ställer routern i hallen, vilket gör att avståndet till vardagsrummet eller sovrummet blir för långt. Det kommer att försämra signalstyrkan. Ställ istället routern i mitten.

Det är också viktigt att undvika store föremål som kan påverka WiFi-signalen, exempelvis tjocka väggar och stora möbler.

För att optimera signalen bör du också placera routern högt upp och inte på golvet.

Här kan du läsa mer ingående om hur man ska placera routern på bästa sätt.

Uppdatera routern

Det finns två anledningar varför du bör uppdatera din router:

  • Säkerhetsskäl
  • Bättre optimering

Hackade och infekterade routrar blir allt vanligare – just därför att människor inte uppdaterar dem. Många tillverkare uppdaterar sina routrar regelbundet för att täppa till säkerhetshål.

När någon, eller något, har tagit sig in i ditt nätverk så kan de stjäla din bandbredd. Det blir även enklare för personen eller koden att ta sig vidare till enheterna som är kopplade till nätverket.

Men dessa uppdateringar är inte bara för att skydda ditt nätverk. Uppdateringarna är också där för att optimera nätverket och routern, så att den använder den senaste och bästa teknologin.

Kort och gott: håll alltid routern uppdaterad.

Starta om router och modem

Avstängd-router

En morgon hade vi stora problem med WiFi-signalen på kontoret. Hastigheterna var extremt låga. Det tog flera minuter att öppna vår egna startsida.

Vi började oroa sig för om routern hade gått sönder, om det var problem hos Internetleverantören eller om nätverket hade blivit övertaget.

Men innan varje felsökning så är det alltid bäst att starta om enheten först. Vi stängde därför av routern och modemet i tre minuter och satte sedan på dem igen.

Helt plötsligt fungerade Internet igen, precis som vanligt. De höga hastigheterna var tillbaka.

Modemet och routern hanterar stora mängder information, oftast dygnet runt, i flera år, utan att startas om. Ibland behöver de bara återställas eller startas om för att fungera optimalt.

Rikta antennerna

Många routrar har externa antenner. Rikta dem åt olika håll för att fördela signalen utöver hela huset.

Om alla antenner riktas rätt upp och pekar mot taket, kan du prova vrida några av dem så att de pekar åt sidan istället.

När du riktar antennen mot ett visst håll, så förbättrar du signalen i den riktningen. Om signalen är dålig i ett rum kan du prova rikta en antenn mot det rummet.

Den här lösningen kan antingen ha en stor effekt eller ingen alls. Men om du vill förstärka WiFi-signalen i hemmet så är det här en av de första sakerna du bör prova.

Byt WiFi-kanal

Det finns flera kanaler WiFi kan sända sina signaler genom.

Precis som på en motorväg kan trafiken ibland för tung och trång, vilket påverkar styrkan och hastigheten i nätverket. Det är för många bilar på vägen, helt enkelt.

En router är oftast per automatik inställd på ”Channel 1” och ”Channel 6”. Genom att byta kanal kan du skicka signalerna genom en väg som inte är lika trafikerad.

Allt du behöver göra är att logga in på routern och gå till trådlösa inställningar. Där finns ett alternativ för att byta kanal. Vanligtvis är den satt på ”auto”.

Du kan prova byta kanal, starta om routern och sedan testa om det blivit någon förbättring.

Använd den senaste WiFi-teknologin

Router-med-senaste-teknologin

Den senaste WiFi-teknologin är IEEE 802.11ac. Den erbjuder bättre nerladdnings- och uppladdningshastigheter och bättre räckvidd än tidigare versioner.

Den bästa 4g routern idag är alltså den router som har stöd för 802.11ac och inte bara den tidigare versionen 802.11b.

Kom ihåg att även din dator, laptop och smartphone behöver ha stöd för den här teknologin också, och inte bara routern.

Byt till 5 GHz

Hemnätverk använder oftast 2.4 GHz-frekvensen. Den har lång räckvidd, men är inte lika stark och snabb som 5 GHz.

2.4 GHz är mycket vanligare än 5 GHz-bandet, så innebär det att du har flera signaler på en och samma frekvens.

5 GHz innebär, oftast, en mindre upptagen frekvens. Signalen är också mycket starkare än 2.4 GHz, vilket betyder att du kan få mycket högre hastigheter.

Nackdelen är att 5 GHz inte har lika lång räckvidd och inte kan penetrera blockeringar lika bra, exempelvis tjocka betongväggar.

Om du har problem med låga hastigheter är det rekommenderat att testa ändra till 5 GHz.

Installera ett mesh-nätverk

Ett mesh-nätverk är utan tvekan det bästa sättet för att förstärka WiFi-signalen till övervåningen, garaget, gästhuset och utomhus.

Mesh innebär att du har en router, som ersätter din vanliga router, samt ett par noder – även kallade satelliter.

Du placerar sedan noderna runtom i huset. Vad som händer är att signalen skickas från routern till varje nod, vilket skapar en förlängning av den trådlösa signalen.

Det gör så att du kan få en bra signalstyrka och hastighet var än i huset du befinner dig. Du kan till och med förstärka WiFi till gården, gästhuset och källaren.

En annan fördel är att du, till skillnad från en repeater, inte skapar flera nätverk. Allt görs under ett och samma nätverk som du hela tiden är uppkopplad till.

Här kan du hitta det bästa mesh wifi för din situation.

Repeater, booster eller extender

Förlängning-av-Wi-fi-med-extender

WiFi boosters, repeaters och extenders är i princip samma sak, med ett par skillnader.

Vad en repeater gör är att den förlänger signalen, likt mesh-nätverkets satelliter. Nackdelen är att repeatern skapar ännu ett nätverk.

När du går utomhus eller ställer dig på övervåningen där du har repeatern kan du därför behöva byta nätverk för att få Internet igen.

En booster och extender fungerar på samma sätt, med skillnaden att de också amplifierar den trådlösa signalen innan den skickas vidare till enheterna i närheten.

En booster och extender har i regel en starkare signal och är därför ett bra val när original-signalen från routern redan är svag.

Än dock, ett mesh-nätverk är definitivt vårt föredragna alternativ.

Med mesh slipper du ha flera nätverk inblandade och du får flera noder som du kan placera ut i hushållet. Du kan dessutom köpa fler noder till mesh-nätverket om du skulle behöva förlänga räckvidden ännu mer.

Se över din Internetleverantör

Det är inte alltid felet ligger hos oss och vårt nätverk. Ibland är det Internetleverantören som strular.

Det kan också vara så att du använder ett Internet som inte har så mycket bandbredd och du kan därför behöva uppdatera till ett bättre paket.

Du kan testa ditt Internet för att se vad din uppladdningshastighet och nerladdningshastighet ligger på. Om det inte är överens med vad du betalar för, och om du har gått igenom våra steg här ovanför, så kan du kontakta din Internetleverantör för att se vad som kan vara fel.

Läs också