| |

Bästa Gainer 2023: Komplett guide

Gainer-bäst-i-test

För att hjälpa dig att hitta rätt gainer för dig, så har vi experter testat och gått igenom årets bästa gainers.


Det kan kännas som att man hamnat på en öde ö när man ska köpa gainer. Med så många olika varianter och innehållsförteckningar är det svårt att veta exakt vad man behöver.

Vi har noga kategoriserat respektive gainer, så att du kan identifiera det kosttillskott som passar dig och dina behov.

Bästa gainer

Den bästa gainern idag är Core Gainer. Den har lagom stora portioner och innehåller mycket kalorier för optimal viktuppgång. Med 29 gram protein och 3 gram kreatin per portion – så kommer du definitivt ha lättare för att bygga muskler och mer massa. De goda smakerna och låga priset är en välkommen bonus!


Bästa gainer: Core Gainer

Bästa-gainer-core

Kalorier: 551 kcal – Protein: 29 g – Kolhydrater: 89,1 g Fett: 8.1 g – Kreatin: Ja

Den främsta saken som gör Core Gainer till en favorit är att allt är proportionerligt.

De flesta andra burkar har upp mot 900-1200 kalorier – men det innebär också att varje portion är massiv. En portion innehåller endast 135 gram pulver, vilket ger dig hela 537 kalorier och 29 gram protein.

Man har även lagt i en hel del kreatin som optimerar ditt muskelbyggande. Plus att det gör dina muskler fylligare.

Just nu finns det fem olika smaker att välja på, allt från choklad, till hallon och saltig karamell. Det här är definitivt den godaste gainer vi testat – till och med när man blandar med vatten.

Pulvret löser sig snabbt och enkelt.

Den är lätt att få ner och hjälper dig definitivt att gå upp i vikt. En bonus för att det är så billigt också.

Vi har verkligen granskat den här gainern efter nackdelar, men vi hittar ingenting som vi är missnöjda med.

Den hjälper dig att bygga muskler och gå upp i vikt, den är billig, otroligt god och den innehåller kreatinmonohydrat. Vi kan inte fråga om något mer! En självklar bäst i test-vinnare!


Bästa gainer för viktökning: Serious Mass

Bästa-gainer-för-viktökning

Kalorier: 1250 kcal – Protein: 50 g – Kolhydrater: 250 g Fett: 5 g – Kreatin: Ja

Det är få gånger kosttillskott lever upp till namnet så mycket som Serious mass gör. Det här är en riktig bomb av kalorier och näring.

En portion ger dig 1250 kalorier och 50 gram protein!

Jämför det med en pizza, som brukar innehålla mellan 600 och 900 kalorier.

Om du bulkar eller har problem att gå upp i vikt, då kommer det här vara en riktig game changer. Serious mass ger dig allt din kropp behöver för att gå upp i vikt, men också för att bygga muskler och massa.

Pulvret är också fyllt med rikliga mängder vitaminer och mineraler.

Det finns tre olika smaker att välja på; choklad, jordgubb och vanilj. Vi har inte testat jordgubb, men både vanilj och choklad var riktigt goda.

Det negativa med den här burken är att varje portion är väldigt stor. Du kommer att behöva en stor shake. En portion innehåller 334 gram pulver. Men du behöver givetvis inte dra i dig allt på en och samma gång.

Vi gillar också att man lagt i kreatin (monohydrat) i pulvret, då det hjälper både muskeltillväxten och har en prestationshöjande effekt på gymmet. Dessvärre ger den bara 1 gram kreatin per portion. Vi tycker att man borde ha mer. Åtminstone 3 gram kreatin per shake.

Om du är en hard gainer och behöver gå upp i vikt – då är det här svaret på dina frågor. Den kommer att få dig att växa!


Bästa gainer för muskelökning: Pro Nutrition Gigant Pro Mass

Bästa-gainer-för-muskelökning

Kalorier: 335 kcal – Protein: 30 g – Kolhydrater: 46 g Fett: 3 g – Kreatin: Ja

Det här är en mass-gainer som är designad för att du ska gå upp i vikt med muskelmassa. Det är lite som en blandning av en gainer och ett proteinpulver.

Vid första ögonkast ser innehållsförteckningen tämligen tam ut, men det är för att en portion är väldigt liten. Man räknar en portion som endast 90 gram.

Den portionen ger dig 335 kalorier och hela 30 gram protein. Ta en dubbel portion och det är fortfarande mindre pulver än andra gainers, men du får i dig hela 670 kalorier och 60 gram protein.

Med andra ord ett riktigt monster!

I dagsläget finns det två smaker att välja på, den traditionella chokladen och en jordgubb. Det kan potentiellt vara en av de bästa chokladsmakerna i ett kosttillskott.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Vi känner att Gigant pro mass är ganska tuff för magen. Om du har en känslig mage bör du ta köpa en annan gainer.

Shaken är mycket mättande och superlätt att blanda. Vi fick inga klumpar alls när vi blandade med vatten.

Pulvret innehåller mycket protein, men också BCAA och kreatin – vilket stärker intrycket av att den är designad just för muskeltillväxt.

Man har även fyllt pulvret med en hel del vitaminer och mineraler, som inte bara hjälper dig att bygga muskler, men också främjar god hälsa.

Om du har en tålig mage och letar efter en bra gainer som hjälper dig att gå upp i vikt och bygga muskler – då är det här ett riktigt bra val!


Väldigt Populär: Mutant Mass

Kaloririk-gainer-mutant-mass

Kalorier: 1060 kcal – Protein: 52 g – Kolhydrater: 176 g Fett: 18 g – Kreatin: Nej

När man pratar gainers så nämns Mutant mass ofta. Det är definitivt en av de populäraste mass gainers på marknaden sedan många år tillbaka.

Man har verkligen tryckt i så mycket energi och protein man bara kan i den här burken. En portion ger dig 1060 kalorier och hela 52 gram protein.

Mutant mass innehåller färre kolhydrater än konkurrenten Serious mass, där den Mutant har 176 gram per portion och Serious mass 250. Utan tvekan till Mutan mass fördel.

Det här pulvret innehåller inte kreatin, vilket är både bra och dåligt. Det är skönt för oss som redan tar kreatin och därför inte behöver mer. Men för de som vill ha ett pulver som ”har allt”, är det lite synd. Som tur är kostar inte kreatin speciellt mycket.

Vi uppskattar ändå att det inte finns kreatin i Mutant mass, då de flesta andra gainers har det. Det ger oss lite bredare alternativ.

Nackdelen med Mutant mass är att den är lite tyngre än både Core Gainer och Serious mass. Vissa beskriver den som en ”pruttmaskin” – vilket vi kan hålla med om. Men det är inte ovanligt, med tanke på mängden kalorier och protein.

Överlag är det en superb gainer för dig som ska bulka. Den ger dig allt det material kroppen och musklerna behöver för att bygga muskler och bli större.

Mutant mass har varit i toppen av kosttillskott-hierarkien i många år av en enda anledning – den är bra på att hjälpa folk att gå upp i vikt!


Gainer utan maltodextrin: Better You Vegetarisk Gainer

Gainer-utan-maltodextrin

Kalorier: 126 kcal – Protein: 12 g – Kolhydrater: 23 g Fett: 2,2 g – Kreatin: Nej

Svenska Better You’s vegetariska gainer är perfekt för dig som vill ha en gainer utan laktos och utan maltodextrin.

Det här pulvret skiljer sig en hel del från övriga gainers i vårt bäst i test. Den känns lite nyttigare och snällare mot magen än många andra.

Portionerna är däremot väldigt små och innehåller inte lika mycket kalorier som de andra burkarna. En portion innehåller endast 40 gram pulver och ger dig 126 kalorier och 12 gram protein. Inget att skriva hem om, direkt.

Men du kan givetvis göra portionerna större genom att hälla i tre skopor istället för en.

Det är inte en gainer som får dig att vinna Mr. Olympia, men det är ett bra tillskott för att höja ditt protein- och kaloriintag varje dag. Det fungerar perfekt som efterrätt eller mellanmål, istället för att äta onyttig glass eller småäta godis.

Det här pulvret är riktat till dig som vill ha naturliga och laktosfria råvaror. Proteinet kommer bland annat från hampa och pumpakärnor.

Lite trist bara att den endast finns i en storlek; 1 kg. Vi hade gärna sett att det fanns lite större brukar som räcker längre.


Vad är en mass gainer

Mass-gainers

En mass gainer, eller bara gainer, är ett kosttillskott som hjälper dig att gå upp i vikt och att bygga muskler.

En gainer innehåller många kalorier och, oftast, mycket protein.

De som använder gainers är främst människor som har svårt att gå upp i vikt eller som har ett stort kaloribehov varje dag.

Ett exempel på det är kroppsbyggare som behöver långt mer näring än en vanlig person för att behålla sin nuvarande muskelmassa.

Det är enklare att dricka kalorier än det är att äta dem. Det spar också en hel del tid. Att äta en måltid innehållande 1000 kalorier kan ta väldigt mycket tid. Med en gainer får du i dig energin mycket snabbare och smidigare.

En del människor tar även med sig sitt gainertillskott till jobbet, skolan, resan eller andra tillfällen där det inte finns utrymme för att laga och äta mat.

Du kan köpa gainers i butik – men det är också möjligt att göra din egen gainer.

Vad är bra med gainer

En gainer är perfekt för dig som har svårt att gå upp i vikt eller som behöver mycket energi varje dag. Faktum är att många bodybuilders och så kallade ”hard gainers” förlitar sig en hel del på gainers.

Att kunna konsumera 900-1200 kalorier snabbt och smidigt kan göra en stor skillnad för dig som vill öka i vikt.

Med tanke på hur stressiga våra liv är och hur lite tid vi spenderar i hemmet, så är den här typen av kosttillskott en skänk från ovan.

Hjälper dig att gå upp i vikt

Först och främst är mass gainers designade för att du ska kunna gå upp i vikt och bygga massa.

Varje shake är fullproppad med kalorier. För att kunna öka i vikt behöver du ligga på ett kaloriöverskott. Vilket kan vara svårt för vissa människor med enbart vanlig husmanskost.

Öka i muskelmassa

Gainers innehåller inte bara kalorier för att du ska kunna gå upp i vikt. Om så vore fallet, hade det räckt med pizza och en påse chips.

De flesta mass-gainers innehåller även en hel del protein och aminosyror. På så sätt laddar du även upp kroppen med alla de byggstenar som behövs för att bygga muskler.

Det är heller inte ovanligt att gainers innehåller kreatin, som ger musklerna mer energi att orka lyfta tunga vikter. Kreatin gör även så att mer vatten binder sig till musklerna – vilket ger dig större och fylligare muskler.

Förbättrad återhämtningsförmåga

Som vi beskrev här ovanför så innehåller gainers väldigt många nyttigheter. Allt från kolhydrater och fetter, till proteiner, aminosyror, vitaminer och mineraler.

Alla dessa näringsämnen hjälper kroppen att återhämta sig efter ett tungt träningspass.

Efter att du tränat behöver kroppen massvis av näring, även vitaminer och mineraler, för att kunna återhämta sig och bli starkare. Just därför består gainers av så mycket mer än bara kolhydrater och proteiner.

En gainer ger din kropp tillräckligt med material för att orka träna och lyfta tunga vikter, men också för att kunna reparera sig själv efter träningen.

Vad kan man blanda gainer med

Gainer-shake

De flesta blandar sin gainer med mjölk eller vatten.

Mjölk ger gainern en lite tjockare och fylligare konsistens. Plus att mjölk innehåller mycket protein och kalorier, så din shake bli ännu mer näringsrik.

Även om vatten inte ger dig mer energi, så har det sina fördelar också. Shaken blir lite lättare att få ner. Många av de näringsämnen som du får i dig behöver även vatten för att kunna absorberas och hanteras optimalt av din kropp.

Hur många kalorier innehåller en gainer

En gainer brukar ligga mellan 500 och 1200 kalorier per portion och shake.

Alla kosttillskott är däremot olika och har varierade innehållsförteckningar. Vissa ger dig mer energi än andra.

Som du ser i vårt bäst i test, så finns det ett brett utbud av gainertillskott. Några är mer fokuserade på viktökning än andra och vissa innehåller extra mycket protein och kreatin för maximal muskeltillväxt.

Vad ska man äta för att gå upp i vikt

För att gå upp i vikt behöver du ligga på ett kaloriöverskott. Du behöver alltså konsumera fler kalorier än du gör av med.

Det är alltid viktigt att äta en balanserad och varierad kost – även när du vill öka i vikt. Allt handlar inte om kolhydrater och proteiner, men även vitaminer, mineraler och fetter är viktiga.

För att öka i vikt vill du främst äta nyttig mat som är rik på energi. Här är ett par tips på sådana livsmedel:

  • Avokado
  • Mjölk
  • Nötter
  • Lax
  • Jordnötssmör
  • Ris
  • Rött kött
  • Ägg
  • Olivolja

Det är inte alltid lätt att få i sig tillräckligt med energi varje dag för att gå upp i vikt. Då kan ett kosttillskott som en mass gainer vara otroligt hjälpsam.

Kom ihåg att en gainer aldrig ska ersätta vanlig mat. Det är endast ett tillskott till vanlig husmanskost. Exempelvis som mellanmål, kvällsmål eller efterrätt för att du ska få i dig extrakalorier.

Gainer före eller efter träning

Det primära syftet med en gainer är att du ska få i dig många kalorier för optimal viktuppgång. Med så mycket energi och näring i magen är det lätt hänt att du blir lite trött efter att ha druckit din shake.

Många undviker att träna med full mage.

Det är givetvis fullt möjligt att ta din gainer innan träningen, men det fungerar inte för alla. Det är trots allt inte en PWO vars syfte är att ge dig mer energi när du tränar.

Många använder därför sin gainer efter träningen, när kroppen har som störst behov av kalorier och proteiner.

Huvudsaken är att du varje dag får i dig fler kalorier än du gör av med. Huruvida du får i dig dem på morgonen, innan träningen, efter träningen eller vid middagstid spelar mindre roll.

Vart kan man köpa gainer

Gainer är ett väldigt populärt kosttillskott idag, så de går att hitta i många butiker.

Vi föredrar att beställa våra kosttillskott från antingen Svenskt kosttillskott eller Gymgrossisten. De har ett stort sortiment och bra priser.

När du köper kosttillskott rekommenderar vi att du gör det från pålitliga och väletablerade butiker och tillverkare.

Läs också