|

Bästa gaming laptop 2023: Komplett guide

Bästa-gaming-laptop

Den bästa gaming laptopen behöver ha hög prestanda, portabilitet och ha en rimlig prissättning. För att hjälpa dig att hitta rätt har vi listat årets bästa gaming laptop för varje budget.


Laptops för gamers kommer i alla möjliga storlekar, former, specifikationer och priser. Det kan vara svårt att veta vilken som ger dig mest valuta för pengarna.

Eftersom varenda gamer har en laptop för spel idag, så har även utbudet blivit mycket större än för ett par år sedan.

För att göra valet lättare för dig, så har vi recenserat och listat årets bästa laptops för gamers – inom varje priskategori.

Bästa gaming laptop

Årets bästa gaming laptop är Acer Nitro 5 AN515. Den har en kraftfull Ryzen 7-processor kombinerat med ett RTX 3070 för optimal grafik. Den har en supersnabb SSD och 16 GB RAM-minne. Oavsett vilket spel du spelar så kommer den här maskinen maximera din spelupplevelse. Helt klart den mest prisvärda laptopen på marknaden just nu!


Bästa gaming laptop: Acer Nitro 5 AN515

Acer-Nitro-5-gaming-laptop

Skärm: 15,6” / 144 Hz | CPU: Ryzen 7 5800H | GPU: Nvidia GeForce RTX 3070 | RAM: 16 GB 3200 MHz | Hårddisk: 1024 GB SSD NVMe | Vikt: 2,3 kg


Acer Nitro 5 har nästan helt och hållet tagit över gamingmarknaden. Det finns en version av Nitro 5 för i princip varje budget och syfte.

Den vi gillar mest och som givit oss mest valuta för pengarna är AN515.

Designen är inte så mycket att skriva hem om, men det är vad som finns under motorhuven som imponerar.

Inte bara för de kraftfulla komponenterna, men den lite bulkiga designen ger också bra med utrymme till laptopens kylsystem. Inte ens vid intensiv användning blir laptopen speciellt varm.

Laptopen är utrustad med en Ryzen 7-processor, 16 GB RAM-minne och ett RTX 3070-grafikkort.

Med andra ord en fantastisk kombination av hårdvara för att kunna spela de mest krävande spelen på högsta kvalité.

Hårddisken är riktigt snabb, då det är en SSD NVMe-disk på 1024 GB. Laddningstider och uppstarter går raketfort.

RAM-minnet är på 16 GB och har en hastighet på 3200 MHz. Du kan även uppgradera minnet till 32 GB om det skulle behövas i framtiden.

Nitro 5 har 3 stycken USB 3.0-portar, en HDMI-port och en USB-C-port. Ingen massiv kontrollpanel, med andra ord – men så brukar det vara med gaming laptops.

Det enda negativa med Nitro 5 är att den är ganska stor och otymplig. Men det hade vi förväntat oss, med tanke på specifikationerna. För att kunna använda så kraftfull hårdvara, så behöver man utöka storleken en del.

För gaming är den alldeles perfekt – framförallt till det här priset.

Definitivt en av årets bästa gaming laptops!


Redaktörens val: MSI Pulse GL66

MSI-Pulse-GL66-gaming-laptop

Skärm: 15,6” / 165 Hz | CPU: Intel Core i7-12700H | GPU: Nvidia GeForce RTX 3060 | RAM: 16 GB 3200 MHz | Hårddisk: 1 TB SSD M.2 | Vikt: 2,25 kg


MSI har alltid varit en av våra favorit-tillverkare av gaming laptops. Deras byggkvalité brukar vara mycket bättre än konkurrenterna.

GL66 lever verkligen upp till de förväntningarna!

Designen på laptopen är väldigt klassisk. Den är ganska tjock, bulkig och man har blandat svart med röda detaljer.

Vad vi gillar, och som gör GL66 unik, är att man har fördjupat tangentbordet en aning. Det är inte så upphöjt som tangentbord i gaming laptops brukar vara. Vi föredrar definitivt den här typen av tangentbord som GL66 har – superskönt att använda.

Men det är ändå datorns prestanda som får oss att gilla den här maskinen. Den har en rykande snabb Core i7-processor med 14 kärnor och en klockfrekvens på 2,3 GHz.

Hårddisken är en SSD M.2-disk på 1 TB som är minst lika snabb.

Just hastigheten är vad som utmärker GL66 från andra laptops. Den processar information otroligt snabbt och laddningstiderna är minimala. Perfekt för oss som spelar FPS-spel som Battlefield, Call of Duty, CS:GO eller Fortnite.

Displayen är dessutom på 165Hz, så även bildskärmens uppdateringshastighet briljerar.

RAM-minnet är på 16 GB – men kan uppgraderas till 64 GB. Så du är definitivt säkrad inför framtiden med den här laptopen.

Den enda besvikelsen med GL66 är grafikkortet: RTX 3060. Missförstå oss inte, det är ett otroligt kraftfullt och bra grafikkort. Men laptopen kostar runt 18.000 kronor och då förväntar vi oss ett RTX 3070.

Med det sagt så kan du fortfarande spela alla de senaste spelen på maxad grafik, och kommer säkerligen kunna göra det i flera år framöver.

MSI Pulse GL66 är en suverän laptop för gamers och kommer definitivt tjäna dig bra under flera år fram. Men med tanke på valet av grafikkort, så tycker vi att priset är lite för högt. 15.000 kronor hade varit en rimligare prissättning.

Om du vill en exceptionell byggkvalité och hastigheter som få kan mäta sig med, då är det här ett otroligt bra val av laptop!


Bästa premium gaming laptop: ASUS ROG Strix G533ZW

ASUS-ROG-Strix-G533-gaming

Skärm: 15.6” / 240Hz | CPU: Intel Core i9-12900H | GPU: Nvidia GeForce RTX 3070 Ti | RAM: 16 GB 4800 MHz | Hårddisk: 1 TB SSD M.2 | Vikt: 2.3 kg


ROG Strix är ASUS premium-linje, vilket blir uppenbart när du läser specifikationerna och testar datorn. Varenda komponent är det senaste och bästa på marknaden.

Vi kan inte hålla oss från att börja med komponenterna. Processorn är en Intel Core i9 generation 12 och kombineras med ett Nvidia GeForce RTX 3070 Ti-grafikkort.

Det här är varje gamers våta dröm.

För att göra spelupplevelsen ännu bättre så är skärmen en QHD på 240Hz! Grafiken och hastigheterna är med andra ord i absoluta världsklass!

Minnet är också ett stort steg från övriga laptops i vårt bäst i test. Den har 16 GB DDR5-minne med en hastighet på 4800 Mhz! Det går också att uppgradera upp till 64 GB.

Hårddisken är en SSD M.2 på 1 TB.

Byggkvaliteten är extremt bra, precis som tidigare versioner av Strix-sortimentet. Den är definitivt gjord för att hålla länge, även vid intensivt spelande.

Högtalare i gaming laptops brukar inte vara speciellt bra, då de flesta av oss spelar med hörlurar. Men högtalarna i G533 är förvånansvärt bra. Ljudet är klart, tydligt och starkt.

Det här är en dyr laptop och du får räkna med att betala runt 26-27 tusen kronor. Men då får du också en kvalité som du inte kan hitta någonstans. Det är definitivt ett bra köp inför framtiden.

Om du har råd, så är det den bästa gaming laptopen på marknaden idag.


Bästa budget gaming laptop: Acer Nitro 5 AN517

Acer-Nitro-G-AN517-laptop

Skärm: 17.3” / 144Hz | CPU: Intel Core i5-11300H | GPU: Nvidia GeForce RTX 3050 | RAM: 8 GB 3200 MHz | Hårddisk: 512 GB SSD | Vikt: 2.7 kg


Ärligt talat, vi föredrar laptops med 17.3” för gaming. Men de är svåra att hitta, framförallt till ett bra pris.

Acer Nitro 5 AN517 känns därför som en skänk från ovan. Den har bra specifikationer, presterar bra, har en stor skärm och kostar under 10.000 kronor.

Det är en budget laptop för gaming, så hårdvaran är inte den allra senaste – men den presterar ändå bra i alla nya spel.

Du kommer inte kunna spela med de allra högsta (ultra) inställningarna i de mest krävande spelen, snarare blir det runt medel eller hög.

Processorn är en Core i5 GPU från 11:e generationen. Grafikkortet är ett RTX 3050 som definitivt fortfarande håller en hög standard i de senaste spelen.

Vi är däremot lite besvikna över att laptopen bara har 8 GB minne. Vi tycker att 12- eller 16 GB borde vara en standard idag – även i budget laptops.

Som tur är kan du uppgradera minnet till max 32 GB. Vid leverans finns det dessutom en ledig kortplats, så du kan billigt och enkelt trycka i ett till minneskort.

AN517 har en LED-skärm på 144Hz och en 1920 x 1080 upplösning. Mer än godkänt för oss gamers!

Hårddisken är ganska liten på 512 GB, men räcker gott och väl för alla dina favoritspel. Det är dessutom en SSD, så hastighetsmässigt gör den sitt jobb galant!

En positiv överraskning är vikten på laptopen. Den väger endast 2.7 kg. Vanligtvis brukar 17.3 tums-laptops väga runt 3-3,5 kg. Det får Acer bonuspoäng för!

Överlag är vi riktigt nöjda med Acer Nitro 5. Om du är ute efter en budget gaming laptop, så är det här helt klart ett av de bästa alternativen!


Vilken gaming laptop är bäst för dig

Tjej-använder-laptop-för-gamers

Det finns en hel uppsjö av gaming laptops att välja på. Om man har inte koll på vad som behövs i en laptop för gamers – så är det lätt att det blir fel.

Precis som med all annan datorutrustning finns det stora skillnader mellan olika laptops. Det finns bra och det finns dåliga.

Här är allt du behöver tänka på innan du köper en gaming laptop.

Välj rätt skärm

Det är viktigt att skärmen har rätt storlek, uppdateringsfrekvens och upplösning när du spelar.

Faktum är att många människor glömmer att titta på skärmens specifikationer, vilket kan leda till en besvikelse när du väl börjar använda laptopen.

Skärmstorlek. Laptops är i regel 13”, 15” och 17”. För gaming så är 15- eller 17 tum att föredra. 13” är för litet. 17 tum ger dig en större bild, vilket gör att du ser mer när du spelar. Nackdelen är att 17 tum är större och mindre portabel än en 15-tummare.

För gaming rekommenderar vi antingen 15- eller 17 tum.

Upplösningen. Högre upplösning innebär fler pixlar och en klarare bild. 1440p- och 4K-skärmar är bäst, men är dyrt och kräver en mer kraftfull laptop.

1080p är en standard som fortfarande fungerar bra. Det ger även lite svagare grafikkort möjligheten att ge dig hög FPS när du spelar spel.

När det kommer till gaming finns det i regel tre storlekar att välja på: 13 tum, 15 tum och 17 tum.

Uppdateringsfrekvens. En högre uppdateringsfrekvens innebär att skärmen processar fler bilder i sekunden. För gaming fungerar 120Hz ypperligt. Premium laptops kan ha upp mot 144Hz och 240Hz – men då kostar de också därefter.

Du kan givetvis också köpa en extern skärm till din laptop. I vårt årliga gamingskärm bäst i test kan du se vilka skärmar som ger mest för pengarna.

CPU

Spelar-på-laptop

Processorn, eller CPU:n, är laptopens hjärna. Det är den som processar all information i datorn.

När du spelar spel, streamar eller sysslar med videoredigering så vill du ha en effektiv processor med hög prestanda.

Nuförtiden har de flesta gaming laptops en tillräckligt stark processor för de flesta spelen. Oftast är det grafikkortet som är flaskhalsen och inte processorn.

Om du spelar spel och samtidigt spelar in ditt gameplay, rekommenderar vi att du köper en laptop med en Intel Core i7-processor eller senare. För ett mer budgetvänligt alternativ funger också Intel Core i5 bra.

Om du planerar att köpa en AMD-dator bör processorn tillhöra Ryzen 5-serien eller senare.

Kom ihåg att en laptops CPU inte kan bytas ut och uppgraderas. Den du väljer kommer alltså finnas i maskinen för all framtid. Därför är det viktigt att du väljer den bästa processorn för din budget.

GPU

Laptopens GPU, eller grafikkort, är en av de viktigaste komponenterna för gamers. Grafikkortet avgör hur bra bilden är och om spelupplevelsen kommer att vara laggfri.

Ignorera alla laptops som har ett integrerat grafikkort. De är inte laptops för gaming. Du vill ha ett dedikerat grafikkort.

Nvidias och AMDs (Radeon) grafikkort kategorieras i olika generationer. Äldre gaming laptops använder RTX 20-serien, medan nyare laptops har den kraftfulla RTX 30-serien.

Eftersom grafikkortet i en laptop inte kan uppgraderas, så är det här du vill investera mest pengar. Grafikkortet är oftast flaskhalsen i nya spel, så du vill inte spara pengar genom att köpa en laptop med ett budgetkort.

Vi rekommenderar att du köper en laptop som tillhör GeForce RTX 30-familjen. De har några av de bästa grafikkorten just nu. Ju högre siffror, desto bättre. Exempelvis är RTX 3050 sämre än RTX 3070.

RAM

RAM kan uppgraderas i en gaming laptop, så länge det finns utrymme på moderkortet.

4 GB RAM – För lite för en gaming laptop. Det fungerar till att surfa på Internet och använda Office-paketet, men inte mer än så.

8 GB RAM – Det här är oftast minimum systemkravet för de flesta nya spel. Det är godkänt för gaming laptops i mellanprisklassen. Men räkna inte med att du kommer att kunna streama samtidigt. 8 GB är inte speciellt framtidssäkert, då kommande spel kommer att kräva mer.

16 GB RAM – Rekommenderad mängd RAM i en gaming laptop. Du kommer att kunna spela de senaste spelen och samtidigt ha program och applikationer körandes i bakgrunden. Du kan även streama dina spel med 16 GB RAM-minne.

32 GB RAM – Idealet för varje gamer, men långt ifrån nödvändigt idag. Du kommer att kunna ha massvis med program igång samtidigt som du spelar – utan lagg. 32 GB gör dig framtidssäkrad inför kommande spel.

Ju mer RAM du har, desto bättre. Vi rekommenderar att du har minst 8- eller 12 GB. Men 16 GB är helt klart det bästa valet, både för nutida spel och framtiden.

Hårddisk

Det finns två typer av hårddiskar: SSD och HDD.

SSD är mycket snabbare än HDD, vilket är att föredra när du spelar spel. Framförallt då det snabbar upp laddningstiderna.

Nackdelen är att SSD kostar mer per megabyte. Om du föredrar stor lagringskapacitet före hastighet är HDD det bättre valet. Men om du vill ha den snabbaste möjliga hårddisken – då är SSD bäst.

Portar och uttag

Pojke-använder-gaming-laptop

Gaming laptops har väldigt kraftfulla komponenter. Det gör att de behöver större kylsystem och större grafikkort. Vilket till viss del motverkar syftet med att ha en laptop.

För att en laptop för gamers fortfarande ska vara så liten och portabel som möjligt, så brukar man spara in på portar och uttag. Till skillnad från speldatorer som brukar ha en hel uppsjö av uttag och portar.

Vanligtvis har gaming laptops:

  • DisplayPort
  • 2-3 stycken USB-uttag
  • Hörlursuttag (3.5mm)
  • Ethernet
  • Utrymme för SD-kort

Om du ska koppla din laptop till en extern skräm eller Thunderbolt, är det viktigt att du dubbelkollar så att alla portar finns tillgängliga.

Kylningssystemet

Laptops är små och har trånga utrymmen, vilket innebär att de genererar en hel del värme. Framförallt om du spelar krävande spel där hårdvaran går på högvarv.

Därför är det viktigt att laptopen har ett bra kylsystem. Det brukar bestå av ventilationssystem, fläktar, kylrör och kylpasta.

Många väljer också att använda en kylplatta till sin laptop för att göra den ännu svalare.

De flesta tillverkare har blivit bättre med åren på att konstruera gaming laptops. Men många modeller har fortfarande problem med kylningen och överhettning.

Det bästa du kan göra är att läsa recensioner och omdömen för att se hur respektive laptop presterar vid intensiv användning. Om den blir för varm kan det göra datorn långsam och korta ner livslängden.

Vad kostar en bra gaming laptop

Man-spelar-datorspel-på-laptop

En bra gaming laptop kan kosta allt från 10.000 kronor upp mot 25.000 kronor. Laptops som är designade för gaming brukar i regel inte vara speciellt bra, eller framtidssäkra, när de kostar under 10.000 kronor.

Gaming laptops under 10000 kronor

Den stora skillnaden mellan de här datorerna och vanliga laptops, är att gaming laptopen har ett dedikerat grafikkort.

I den här priskategorin kan du spela många spel, men sällan på högsta kvalité. De kommer inom loppet av ett eller ett par år inte kunna spela nyare spel.

Gaming laptops mellan 5.000-10.000 kronor fungerar bra för vanliga användare som spelar datorspel lite då och då.

Gaming laptops under 15000 kronor

I priskategorin 10.000-15.000 så får du en mycket bättre gamingdator än i den lägre prisklassen. De kan hantera moderna spel med medel eller hög kvalité, beroende på spel.

Det här är medelprisklassen och är ett rekommenderat prissegment för de flesta gamers. Du får mycket för pengarna, samtidigt som du kan spela även framtida spel.

Gaming laptops mellan 15.000-20.000 kronor

Med de här maskinerna kan du spela de flesta spelen på hög- eller ultrakvalité.

Den främsta skillnaden mellan de här bärbara datorerna och föregående prisklass är främst grafikkortet. Man brukar trycka i väldigt kraftfulla grafikkort i dessa laptops, men även andelen RAM-minne brukar vara högre.

Det här är den bästa prisklassen – även om du har råd med en dyrare laptop.

Gaming laptops mellan 20.000-35.000 kronor

Dessa laptops har de senaste grafikkorten, processorerna, snabba hårddiskar och mycket RAM-minne. De är i toppklass.

Men vi rekommenderar dem sällan.

Livslängden på en laptop är mycket kortare än en stationär PC. Värmen i det lilla utrymmet kommer med tiden att påverka komponenterna i datorn negativt – hur bra de än är.

Det kommer nya laptops för gamers hela tiden, med nya användbara uppgraderingar. Datorerna i den här prisklassen är fenomenala nu, men inom ett par år kommer de vara långt ifrån bäst.

Tiden går snabbt när det kommer till laptops.

Därför brukar den här prisklassen sällan vara den bästa investeringen. Men om det är inom din budget och du vill ha det absolut bästa här och nu – då är det givetvis de bästa laptopsen du kan få.

Hur länge håller en gaming laptop

ASUS-laptop

Generellt sett brukar gaming laptops från medelprisklassen hålla runt 3-4 år. Premium-laptops tenderar att ha en längre livslängd runt 5-6 år.

De fysiska komponenterna kan hålla längre än så, men det är inte säkert att de har vad som krävs för att spela de senaste spelen vid den tidpunkten.

Laptops är väldigt ömtåliga. Så när allt kommer till kritan handlar det om hur du tagit hand om datorn, dess temperatur och hur ofta den använts.

Fördelen med laptops för gamers framför vanliga laptops är att de brukar hålla längre. Gaming laptops har byggts med hård påfrestning och intensiv användning i åtanke.

Därför brukar de tolerera värme bättre och, generellt sett, vara mer hållbara.

Tillverkare av bra laptops för gamers

Det finns många bra tillverkare av gaming laptops. Faktum är att de flesta märken har minst en bra modell i sitt sortiment.

Kruxet att lyckas hitta just den datorn som presterar bra, när de finns en hel del andra modeller som underpresterar. Vilket är en av anledningarna till varför vi varje år testar olika gaming laptops.

Tillverkare av gaming laptops:

  • ASUS
  • Acer
  • Lenovo
  • MSI
  • HP

Vår absoluta favorit är ASUS. Av erfarenhet är det den tillverkare som regelbundet producerar bra gaming laptops till ett bra pris.

Även MSI har ett gott rykte om sig, även om deras priser tenderar att vara lite högre.

När vi köper in nya bärbara datorer, vare sig det är för kontorsarbete eller gaming, så är ASUS det märke vi tittar på först.

Läs också