|

Bästa gaming tangentbord 2023: Komplett guide

Bästa-gaming-tangentbordet

Om du är en gamer så behöver du ett gaming tangentbord. Det råder inga tvivel om den saken. Frågan är vilket man ska köpa. Vi har listat årets bästa gaming tangentbord inom varje prisklass och för varje storlek.


För att få ut det mesta ur din spelupplevelse så behöver du ett bra tangentbord och en bra gamingmus. Dels för spelkänslan, men också för att du ska kunna spela till din fulla potential.

Ett bra gaming tangentbord är designat för att hjälpa dig att prestera på högsta tänkbara nivå. Men då gäller det att du köper rätt typ av tangentbord.

För att hjälpa dig så har vi recenserat och listat årets bästa tangentbord för gamers.

Bästa gaming tangentbordet

Det bästa gaming tangentbordet för i år är Razer Huntsman Elite. Det är en mekanisk och optisk hybrid med en överraskande snabb svarstid. Feedbacken från tangenterna är lika skön som den är effektiv. Den kommer definitivt förbättra din reaktionsförmåga när du spelar! Kvalitén på det här tangentbordet är obestridlig! En självklar vinnare i år!


Bästa gaming trangentbordet: Razer Huntsman Elite

Bästa-gaming-tangentbordet-Razer-Huntsman-Elite

Många gaming tangentbord har vi plöjt igenom genom åren, men inget har kunnat jämföras med Razer Huntsman Elite.

Det här är ett exceptionellt bra tangentbord för gamers, men även för dig som knackar kod eller som skriver mycket.

Först och främst är det här en hybrid. Det är optiskt och mekaniskt. Razer har tagit det bästa från två världar, vilket resulterat i riktigt sköna tangenter.

Det har också gjort att svarstiden är upp mot 30% snabbare än på andra mekaniska tangentbord.

Feedbacken från tangenterna är klockren, samtidigt som de är väldigt känsliga. För intensiv gaming, eller om du behöver skriva snabbt – då är det här en klockren kombination!

Tangentbordet för att du får en optimal reaktionsförmåga när du spelar spel, men ger dig också möjlighet att skriva snabbare än på andra tangentbord.

Snygg och nertonad design

Vi gillar också att man tonat ner designen en aning. Tangentbord gjorda för gamers brukar vara ganska skrikiga, på gränsen till barnsliga. Huntsman Elite känns mycket vuxnare och modernare i jämförelse. Väldigt smakfullt!

Som vanligt finns det en snygg RGB-belysning under tangenterna, men också en ljusremsa runt hela tangentbordet. De lyser starkt, utan att vara störande eller irriterande för ögonen.

På baksidan hittar vi sex gummikuddar som förhindrar att tangentbordet glider runt på skrivbordet. Det finns även två fötter som gör att du kan justera höjden på tangentbordet.

Högst upp till höger på tangentbordet finns multimediaknappar, samt en ratt för att kunna kontrollera volymen.

Men det stannar inte där. Ratten går att modifiera genom Razers mjukvara. Du kan ändra rattens funktion till i princip vad som helst. Från att öppna appar, till att använda den som ett scrollhjul.

Fantastiska tangenter

Tangenterna är behagliga att både spela och skriva med. Feedbacken är bekväm och det känns nästan som att man dansar fram på tangenterna. Perfekt för gaming där du behöver snabb reaktionsförmåga, eller om du skriver mycket.

Men här är också nackdelen med Razer Huntsman Elite. Knapparna låter ganska mycket. Inte så att man blir irriterad eller att det stör, men de låter helt klart mer än många andra gaming tangentbord.

Kvalitén på materialet är överlägsen. Den känns väldigt robust och hållbar. Vilket ändå är ganska ovanligt nuförtiden, då många tillverkare fortfarande använder många plastdetaljer. Bonuspoäng för det!

Det här är utan tvekan det bästa gaming tangentbordet på marknaden idag. Men det kostar, tyvärr, därefter. Räkna med att betala mellan 2500 och 3000 kronor för Huntsman Elite.

Det är dyrt – men du får också vad du betalar för. Om du är en seriös gamer som vill ha det allra bästa där hemma, då är det här ett självklart val!


Bästa trådlösa gaming tangentbordet: Logitech G915 Lightspeed

Logitech-G915-trådlöst-gaming-tangentbord

Logitech G915 Lightspeed har länge varit ett av de populäraste trådlösa tangentborden för gamers.

Med all rätt.

Det är ett riktigt bra och unikt tangentbord på fler än ett sätt.

Tangentbordet är ”tactile”, det vill säga gjort för att vara så tyst som möjligt. Vilket är det första vi lägger märke till: tangenterna låter väldigt lite.

Det är riktigt skönt att slippa lyssna på det höga klickandet när man spelar eller skriver. För att inte nämna att resten av hushållet slipper bli irriterade på att du sitter och spelar sent in på natten.

Även om tangenterna inte låter speciellt mycket, så ger de fortfarande en behaglig feedback. Motståndet är nästintill perfekt.

Själva tangentbordet är väldigt platt med lite upphöjda tangenter. Kvalitén på materialet känns rejält och stabilt. Det är långt ifrån de plastiga tangenterna eller chassi som vanliga användare är vana vid.

På baksidan finns två fötter så att du kan justera höjden på tangentbordet.

På tangentbordets högersida finns mediakontroller, samt en scroll för att ändra volym.

Justera RGB-belysningen med profiler

Du kan själv justera RGB-färgerna på tangentbordet genom Logitechs mjukvara. Du kan sedan spara dem i profiler som du kan pendla mellan genom att använda tre knappar som finns i toppen av tangentbordet. Mycket smidigt!

Något vi verkligen gillar med G915 är batteritiden. Även om du har full styrka på alla färger hela tiden, så kan batteriet hålla i upp mot en vecka.

När batteriet är slut är det bara att koppla in tangentbordet i USB-uttaget.

Tangentbordet använder en sändare som du kopplas in i din USB. Genom att ställa sändaren på skrivbordet, så har du hela tiden stark kontakt och bra responstid.

Det finns även en Bluetooth-funktion som gör det möjligt att koppla ihop tangentbordet med andra enheter, exempelvis din mobiltelefon eller TV. Perfekt om du sitter i vardagsrumssoffan och navigerar TVn med tangentbordet i knät.

Det enda negativa vi har att säga om G915 Lightspeed är priset. Det är en dyr pjäs, vilket trådlös utrustning brukar vara. Den kostar ungefär 2000 kronor – men vi skulle inte betala mer än så.

Vi är riktigt nöjda med G915. Det är helt klart det bästa trådlösa gaming tangentbordet vi hittat i år.


Bästa mini gaming tangentbord: Deltaco Gaming RGB 60%

Deltaco-mini-gaming-tangentbord

Det svenska företaget Deltaco Gaming grundades år 2017, men har snabbt slagit sig in på marknaden. Allra främst då de erbjuder hög kvalité för ett lågt pris.

Många väletablerade tillverkare har kunnat sälja gamingutrustning till hutlösa priser. Vilket har skapat en öppning för Deltaco, som kunnat matcha kvalitén – men till lägre priser.

Deras mini gaming tangentbord är ett perfekt exempel på just det.

Det är ett magnetiskt tangentbord med en 60%-design. Det vill säga den saknar numpad och har 62 tangenter.

Den minimalistiska designen gör att den tar upp väldigt lite plats på skrivbordet, och är enkel att resa med.

Tangentbordet är utrustat med N-Key Rollover och har röda RGB-brytare. Du kan själv justera färglägena med hjälp av FN +. Både ljusintensiteten och hastigheten på färgerna kan ändras.

Knapparna är väldigt känsliga, vilket kan vara en fördel och nackdel. För oss som spelar FPS-spel är det fantastiskt bra, då det förbättrar våra reaktionstider. Till en början kan det hända att du råkar trycka fel, men du vänjer dig snabbt.

Kvalitén på tangentbordet är väldigt hög. Trots det låga priset, så känns både materialet, belysningen och de magnetiska knapparna väldigt robusta och rejäla.

Mängden positiva recensioner och omdömen det här tangentbordet fått talar sitt tydliga språk. Det är ett exceptionellt bra minitangentbord för gaming.

För det här priset är det ett kap!


Väldigt populär: SteelSeries Apex 3

SteelSeries-Apex-3-gaming-tangentbord

SteelSeries Apex 3 är utan tvekan en av de mest populära tangentborden inom gamingvärlden.

Det är ett kabelanslutet tangentbord som använder en brytning man kallar för ”Whisper-Quiet Switches”. Och den lever upp till namnet, tangenterna är riktigt tysta och behagliga att använda.

Tangenterna känns mekaniska, men låter lika lite som membran.

Apex 3 skulle kunna beskrivas enkelt: tyst, responsivt och med otroligt snygga ljuseffekter.

Vi gillar också att det är vattenresistent enligt IP32. Så om du råkar spilla vätska över tangentbordet behöver du inte oroa dig för att det ska gå sönder. Det är bara att torka av och fortsätta som om inget har hänt.

Det följer också med ett handledsstöd till tangentbordet. Det känns bekväm och skönt, utan att förhindra din rörlighet när du spelar.

Tangentbordet har 10 RGB-zoner som du kan schemalägga på egen hand. Du kan till och med justera så att färgerna reagerar när du attackeras i spel. Hur coolt som helst!

I högerkanten finns en liten metallratt där du kan justera volymen och inställningar. Den kan även pausa, spola tillbaka och hoppa över ljudspår du inte vill höra.

Vi gillar verkligen att programmera, skriva och spela med Apex 3. Det är helt klart ett av de bekvämaste tangentborden i år. Att det dessutom är så tyst förstärker den känslan!

För under tusenlappen är det här ett riktigt bra köp. Helt klart ett av de mest prisvärda gaming tangentborden på marknaden just nu. Du får väldigt mycket för pengarna!


Vilket gaming tangentbord är bäst för dig

Tangentbord-för-gamers

Det finns många bra gaming tangentbord att välja på. De har flashiga RGB-färger, användbara macroknappar och olika typer av brytare.

Med så många olika alternativ, jargong och inställningar – så kan det vara svårt att veta vilket tangentbord du ska köpa.

Utöver vårt bäst i test, har vi därför skrivit den här guiden för att hjälpa dig att välja rätt.

Här är allt du behöver tänka på innan du köper ett gaming tangentbord.

Mekanisk eller membran för gaming

Det finns två olika brytare för tangentbord: mekanisk och membran. På engelska kallas dessa för switches.

Det är teknologin som används för knapparna på tangentbordet. Det olika brytarna har en stor inverkan på hur knapptrycken känns och reagerar när du spelar spel.

Mekaniska gaming tangentbord

Fördelen med mekaniska gaming tangentbord är att knapparna är mer responsiva, precisa och håller längre.

Nackdelen är att de är dyrare än membran och att knapparna låter mer när du trycker på dem.

Mekaniska tangentbord är bäst för gamers. De har dessutom 100% anti-ghosting. Det betyder att du kan hålla nere flera knappar samtidigt och datorn registrerar varje klick.

Membran tangentbord

Knapparna på membrantangentbord är både mjukare och tystare än mekaniska brytare. Den här typen brukar också vara billigare.

Membran lämpar sig bäst för kontorsarbete och vardagligt användande. De är inte speciellt bra för gaming.

Knapparna på membran är ganska sega, ungefär som att en stötdämpare ligger under knappen. Det gör att tangenterna inte är lika responsiva och kan orsaka en fördröjning när du spelar spel.

Ett vanligt problem med membran är så kallad ”ghosting”. Vilket innebär att när du trycker på flera knappar samtidigt så registreras inte alla knapptrycken. Vilket kan få katastrofala konsekvenser när du spelar datorspel.

För ett gaming tangentbord är en mekanisk brytare ett måste.

Responstid

Ett bra gaming tangentbord bör ha en responstid mellan 1 ms och 8 ms. Du vill inte ha en högre svarstid än så.

Det är flera saker som har inverkan på tangentbordets responstid. Från aktiveringspunkten, vilken brytare som används och designen på tangentbordet.

Köp ett tangentbord med en så responstid som möjligt, framförallt om du spelar spel som CS:GO, Fortnite och andra krävande shooters.

Storlekar på gaming tangentbord

Gaming tangentbord kommer i alla möjliga storlekar och former.

Det finns i regel tre olika storlekar på gaming tangentbord: Full size, TKL och mini.

 • Full size (100%) – Det här är ett fullskaligt tangentbord som har alla traditionella tangenter, inklusive numpad. De kan också ha extraknappar för exempelvis media och makro.
 • TKL (80%) – TKL står för TenKeyLess. Dessa tangentbord är som vanliga tangentbord – men utan numpad. Det gör att de tar upp mycket mindre plats på skrivbordet.
 • Mini (60-65%) – Mini gaming tangentbord saknar numpad, piltangenterna och home-, end- och insert-knapparna. Mini-tangentbord är oerhört kompakta och tar upp minimalt med utrymme. Perfekt för gamers och de som reser mycket, exempelvis på LAN.

Makros och extraknappar

Vi gamers älskar makros och knappar som går att programmera.

Många gaming tangentbord kommer med programmerbara knappar som tillåter dig att göra ditt spelande mer effektivt. Istället för att klicka på flera knappar samtidigt för att utföra en handling i spelet, så kan du göra allt på en och samma knapp.

Genom att binda en makro till en specifik makroknapp spar du dyrbar tid och förbättrar din reaktionstid avsevärt.

Det är framförallt effektivt för avancerade spel som World of warcraft, Leagues of Legends och Dota 2.

Bakgrundsbelysning

En sak som skiljer många gaming tangentbord från vanliga tangentbord är RGB-belysningen.

Det är snyggt, men kan också vara bekvämt under långa spelstunder.

Få saker är så tillfredsställande som att sitta i ett mörkt rum på natten och spela spel med kompisar. Att ha bakgrundsbelysning är inte bara snällt för ögonen, men det stärker också gamingkänslan.

De flesta tangentbord för gamers har någon form av bakgrundsbelysning. Vi föredrar de varianter som tillåter dig att själv välja färger och mönster.

Varför köpa ett gaming tangentbord

Gaming-tangentbord-mus-och-skärm

Det finns många anledningar till varför en gamer behöver ett tangentbord för gamers.

Anledningar att köpa ett gaming tangentbord:

 • 1. Ergonomiska för långa gaming-sessions
 • 2. Snabbare svarstid ger dig bättre reaktionsförmåga
 • 3. Makroknappar gör dig mer flexibel och snabbare
 • 4. De är designade för att förbättra din spelupplevelse

Ett gaming tangentbord är så mycket mer än bara snygga RGB-färger.

De bästa gaming tangentborden är designade för att vara ergonomiska, så att du kan sitta och spela under långa perioder utan att vara obekväm eller få ont i armar och handleder.

Man har även utvecklat dem för att ge dig bästa och snabbaste möjliga svarstid. Vanliga tangentbord är långsamma och har en längre svarstid. Gaming tangentbord är gjorda för att du ska kunna hänga med i intensiva strider med en optimal reaktionsförmåga.

En annan fördel är alla makroknappar du kan använda. Om du spelar komplexa spel som kräver många knapptryck, då vill du ha många knappar till ditt förfogande. Därför brukar tangentbord för datorspel ha fler programmerbara knappar än traditionella tangentbord.

Är trådlösa gaming tangentbord bra

Tangentbord-utan-sladd

Förr i tiden var trådlös datorutrustning något som aldrig användes i gaming. Svarstiderna var helt enkelt för långsamma.

För att inte nämna alla gånger musen eller tangentbordet tappade kontakten med datorn.

Nuförtiden är det däremot annorlunda. Många gamers, även professionella, använder idag trådlösa gaming tangentbord och möss.

Fördelarna överväger nackdelarna

Fördelen med ett trådlöst tangentbord är att du slipper den störiga sladden på datorbordet. Du får ett fint och organiserat skrivbord, fritt från kabeltrassel.

Det ger dig också möjligheten att förflytta tangentbordet hur du vill på bordet, utan att behöva oroa dig för om sladden räcker eller ska vara ivägen.

Vad gäller svarstiden så är kabel fortfarande bättre – och så kommer det troligtvis alltid vara. Men skillnaderna är minimala.

Tester har gjorts för att se hur svarstiderna skiljer sig mellan trådlösa och sladdbundna tangentbord. Skillnaden brukar vara mellan 40 och 80 millisekunder, till sladdens fördel. Men det är en marginell skillnad som de flesta gamers inte kommer att känna av.

Gaming tangentbord eller vanligt tangentbord

Traditionell-tangentbord

De flesta gaming tangentbord använder en mekanisk brytare. Vanliga tangentbord använder en membranbrytare.

Mekaniska brytare är överlägset bättre och snabbare än membranbrytare. Vilket tillåter dig att reagera snabbare när du spelar spel.

En annan fördel är vad man kallar för ”N-key Rollover”, eller NKRO. Det refererar till när du trycker på flera tangenter samtidigt och de alla registreras av datorn – och i rätt ordning.

Mekaniska tangentbord använder sig av NKRO. Det säkerställer att alla knapptryck registreras och i den ordning de trycktes på.

De flesta membrantangentborden kan endast registrera upp till 6 knapptryck samtidigt. Fler behövs inte eftersom de här tangentborden främst används till att skriva på.

Men i spel använder och klickar du på många fler knappar samtidigt för att utföra vissa handlingar i spelet. Därför är mekaniska gaming tangentbord alltid det bästa alternativet.

Makroknappar

Många gaming tangentbord har också en utökad layout med fler tangenter. Det ger dig möjlighet att skapa makros i spelen du spelar.

Du kan då binda en knapp till att utföra en handling som annars skulle kräva 2, 3 eller 4 olika knapptryck. Det är mycket användbart i datorspel som kräver många knapptryck, så som WoW, LoL och Dota 2.

Längre livslängd och högre kvalité

Om du köper ett bra gaming tangentbord av hög kvalité, kan du räkna med att det kommer hålla mycket längre än ett vanligt tangentbord.

Vi gamers brukar inte spela spel 1-2 timmar i veckan. Många gånger handlar det om 4-5 timmar om dagen. Det innebär ett extremt slitage på tangentbordet.

Därför brukar tangentbord för datorspel vara tillverkade av material som kan hantera intensiv användning.

Knappar med bakgrundsbelysning

Att sitta i ett mörkt rum och spela spel är synonymt med att vara en gamer.

Vanliga tangentbord saknar oftast bakgrundsbelysning, vilket innebär att du inte ser knapparna när du sitter i mörkret.

De flesta gamingtangentbord har RGB-belysning under knapparna, vilket ger dig möjlighet att se varje tangent utan att det bländar dig eller stör din koncentration.

Tangentbord för gamers har en bättre form

Traditionella tangentbord är raka och enkla. De alla har samma form.

Tangentbord designade för datorspel brukar ha en ergonomisk form som inte bara är bekväm att använda, men som också underlättar när du spelar.

En liten böjning i formen kan innebär att du slipper onödiga rörelser för att aktivera en specifik knapp. Det må låta banalt, men under långa perioder av datorspelande så är det otroligt användbart.

De bästa tillverkarna av gaming tangentbord

Bra-gaming-tangentbord

Det finns ett överflöd av gaming tangentbord och tillverkare. Vissa bättre än andra.

Ett par tillverkare och märken har utmärkt sig genom åren genom att ständigt släppa nya och förbättrade tangentbord för gamers.

Våra favoriter:

 • Razer
 • Corsair
 • Logitech
 • SteelSeries
 • HyperX
 • ASUS

Det finns givetvis många fler tillverkare som sålt riktigt bra tangentbord. Men dessa hör till våra absoluta favoriter. De alla har i många år producerat tangentbord som gamers över hela världen använder.

Men det viktiga är att inte gå efter enbart tillverkare, utan istället titta på den specifika modellen. Även bra tillverkare misslyckas ibland.

Läs också