|

Bästa gamingmusen 2023: Komplett guide

En bra gamingmus kan göra all skillnad när du spelar spel. Men det finns så många att välja på! För att du ska kunna hitta den mus som passar dig och dina behov, så har vi listat årets bästa gamingmöss – inom varje kategori.


Gamingmusen är något personligt. Den ska inte bara passa ditt grepp och dina preferenser, den ska också vara anpassad för spelen du spelar.

För att inte nämna att responstiden och kvalitén måste vara av hög kvalité.

Det finns många möss designade för gamers där ute – men långt ifrån alla är bra.

För att du ska undvika dåliga och onödigt dyra köp, så har vi recenserat och listat årets mest prisvärda gamingmöss. Vare sig du spelar Fortnite, CS:GO, World of Warcraft eller Leagues of Legends.

Om du hellre vill ha en vanlig mus, så har vi tidigare korat den bästa datormusen för kontorsarbete och vardaglig användning.

Bästa gamingmusen

Den bästa gamingmusen i år är Logitech G502 Hero. Den är extremt responsiv med en snabb svarstid. Musen har 11 programmerbara knappar och en ergonomisk design. Du kan till och med justera vikten på musen. Definitivt årets bästa gamingmus!

 • Bästa gamingmusen: Logitech G502 Hero
 • Redaktörens val: Razer DeathAdder V2
 • Bästa trådlösa gamingmusen: Logitech G305 Lightspeed
 • Väldigt populär: Razer Basilisk V3
 • Bästa premium gamingmus: Razer Naga Pro

 • Bästa gamingmusen: Logitech G502 Hero

  Logitech-G502-Hero-gamingmus

  Utan tvekan Logitechs bästa gamingmus genom tiderna. Den är otroligt ergonomisk, samtidigt som den erbjuder både hög precision, modifikationsmöjligheter och många knappar.

  Först och främst ligger den perfekt i handen. Den är otroligt skön att använda, även under långa gaming-sessions.

  Vi gillar också utrymmet för tummen som ger dig snabb och enkel tillgång till sidoknapparna med minimal ansträngning.

  G502 har 11 stycken knappar som du kan programmera hur du vill.

  Upplösningen är på imponerande 16000 dpi, även om ingen av oss använder så hög känslighet. Men det innebär att reaktionen och känsligheten är optimal för gaming.

  Vi älskar hur justerbar den är

  Musen är ganska tung, men fördelen är att den har fem stycken avtagbara vikter. Så du kan själv bestämma hur tung eller lätt musen ska vara. Det är bara att ta ut vikterna eller omfördela dem, så att du får en vikt och viktbalans som passar dig.

  Scrollen känns robust och pålitlig. Tidigare modeller har haft problem med att scrollen går sönder efter ett par år, men det har man förbättrat avsevärt. Den känns väldigt pålitlig och skön att använda.

  Sladden till musen är smal och mjuk, vilket innebär att den inte stör eller ligger i vägen när du spelar. Faktum är att sladden inte påverkar musen överhuvudtaget.

  Eftersom kabeln väger så lite och är så tunn, så känns det nästan som att använda en trådlös mus.

  G502 är ganska stor, så om du har väldigt små händer rekommenderar vi att du köper en annan modell.

  Men om du normalstora, eller stora, händer och spelar mycket RPG, MMO eller MOBOS – då är det här en av de bästa gamingmössen på marknaden idag.

  Den är en fröjd att använda och kommer definitivt förbättra din spelupplevelse.


  Redaktörens val: Razer DeathAdder V2

  Razer-DeathAdder-V2-gamingmus

  Om du spelar Fortnite, CS:GO eller andra skjutspel – köp den här musen! Den är fenomenal när det kommer till precision, reaktionsförmåga och rörlighet.

  DeathAdder V2 väger endast 82 gram och har en rörelseupplösning på 20000 DPI. Den är med andra ord designad för snabba FPS-spel där rörlighet och snabbhet är kritiskt.

  Det är en optisk mus med 8 knappar och en ergonomisk design som ligger skönt i handen.

  Den har också ett minne som gör att du kan spara upp till 5 profiler samtidigt. Det gör att du kan spara dina konfigurationer och inställningar för fem olika spel.

  Knapparna är lätta att klicka på och är väldigt responsiva. Musen rör sig enkelt och smidigt över musmattan utan vare sig fördröjning eller hack.

  Faktum är att musen opererar precis så som vi gamers vill – med exakt precision och hög hastighet. Det känns som att musen är en förlängning av armen.

  Vi gillade föregångaren till DeathAdder och det var helt klart en av de bästa gamingmössen vi testat. Men V2 är trots det en klar förbättring, både vad gäller bekvämlighet, lättillgänglighet och hastighet.

  Även vid lägre DPI så reagerar musen snabbt och precist.

  DeathAdder V2 är helt klart en av våra favoriter i år. Den är explosiv, lätt och exakt i varje rörelse. Det är helt klart den bästa gamingmusen för snabba och intensiva spel som kräver hastiga rörelser och minimal fördröjning. Vi älskar den!


  Bästa trådlösa gamingmusen: Logitech G305 Lightspeed

  Bästa-trådlösa-gamingmusen-Logitech-G305

  Det här är trådlös gamingmus med en förvånansvärt bra känslighet, 6 stycken programmerbara knappar och en optisk sensor optimerad för gamers.

  Musen är lätt och smidig att använda, både i spel och vid vanligt surfande eller kontorsarbete.

  Den har en hög känslighet med upp till 12000 DPI. Den reagerar väldigt snabbt och med minimal fördröjning, även i snabba FPS-spel som CS:GO.

  Batteritiden är exceptionellt bra. Du kan använda den 7 till 11 timmar per dag och fortfarande inte behöva byta batteri på flera månader. Det är ljusår bättre än de flesta andra trådlösa gamingmössen vi testat.

  Musen ligger skönt i handen. Vi gillar framförallt fästet. Även under de svettiga sommarmånaderna så är greppet bra. Den känns också skön att hålla i när den används i långa perioder.

  Det är en liten gamingmus

  G305 Lightspeed är en ganska liten mus. Om du har väldigt stora händer så kan den kännas lite för liten. Men för normalstora och små händer är den perfekt!

  Responstiden på musen är ypperlig. Vi har inte märkt av några fördröjningar som skulle påverka spelandet överhuvudtaget.

  Det enda negativa vi har att säta om G305 är ljudet på knapparna. De är tyvärr inte så ljudlösa som många andra gamingmöss. Både höger- och vänsterknappen ger ett ganska högljutt klickljud. Än dock känns de sköna och enkla att klicka på.

  Musen kostar under 500 kronor, vilket får ses som ett kap. Du får väldigt mycket för pengarna. Prestandamässigt är den i höjd med gamingmöss som kostar nästan det dubbla i pris – trots att den är trådlös!

  Med sin långa batteritid, snabba responstid, portabilitet och sköna design – så är det definitivt den bästa trådlösa gamingmusen just nu.


  Väldigt populär: Razer Basilisk V3

  Razer-Basilisk-V3-gamingmus

  Få gamingmöss har fått så många positiva recensioner och omdömen som Basilisk V3. Mycket tack vare designen och den höga kvalitén.

  Designen på musen känns väldigt välbyggd och genomtänkt. Formen gör att den passar alla typer av grepp, oavsett om du använder claw, tip eller palm. Den här flexibiliteten gör att den passar varje typ av gamer och spelsätt.

  Fördröjningen är exceptionellt låg, vilket gör att den passar bra för snabba FPS-spel där varje rörelse och sekund är kritisk.

  Musen känns skön att använda och glider lätt och smidigt över musmattan. Du kan dessutom använda en ovanligt hög känslighet på 26000 DPI.

  Nackdelen är att musen är ganska tung. Den väger ungefär 100 gram, vilket är lite för tungt för de som föredrar lätta möss. Om du är ute efter en lättviktare för snabba rörelser, då passar DeathAdder V2 bättre.

  Vi gillar däremot hur man har fördelat vikten på musen. All tyng är centrerad, vilket ger en skön balans och ett bra glid när du spelar med den.

  Knapparna på musen har ganska runda, vilket gör att de känns sköna att klicka på och ger en enkel tillgänglighet.

  Scrollhjulet är stort och rymligt. Scrollen är i princip helt tyst – vilket vi gillar starkt.

  Responstid på 1 ms

  Vi gillar också att Razer har gjort sladdarna på sina senaste möss så lätta. Det gör att de aldrig är ivägen och stör inte rörelserna med musen.

  Äldre möss brukar ha en tjockare sladd som hela tiden gör sig påmind när du rör vid musen. Det blir irriterande efter ett tag, plus att det påverkar din rörelseförmåga. Så Razer för bonuspoäng för den förbättrade sladden!

  Sensorn på musen är optisk och är oerhört responsiv. Den reagerar på allt med minimal fördröjning.

  RGB-ljusen i musen ger ett snyggt intryck och ser riktigt läckert ut när lamporna i rummet är släckta. Ljuset kommer både från undersidan, scrollhjulet och loggan vid handflatan.

  Basilisk V3 har en polling rate på 1,000 Hz, vilket innebär en responstid på 1 ms. Vilket är perfekt för oss gamers!

  Det är inte så konstigt att den här musen har blivit så populär bland gamers. För att det är en otroligt bra gamingmus som erbjuder en flexibilitet som få kan konkurrera med.

  Den passar alla typer av grepp och briljerar både i FPS-spel, såväl som i Dota och Leagues of legends.

  Om du inte störs av att den väger 100 gram, så är det definitivt en av de bästa gamingmössen på marknaden idag.


  Bästa premium gamingmus: Razer Naga Pro

  Razer-Naga-Pro-gamingmus

  Det finns ingen gamingmus som är bättre för MMO-spel än Razer Naga Pro. Ingen.

  Naga Pro har 20 knappar, är trådlös och har upp till 20000 DPI. Att bara läsa specifikationerna gav oss gåshud!

  När man väl testar den så ställer sig nackhåren upp. Utan att överdriva.

  Först och främst är kvalitén på musen fantastiskt hög. Varenda liten del, från knapparna, till materialet och designen är noga utstuderat och välgjort. Byggkvalitén är exemplarisk!

  Det finns tonvis av knappar att konfigurera och binda. Det är perfekt när du spelar Dota, Leagues of Legends eller andra krävande datorspel.

  Men det är också bra när du sysslar med videoredigering eller hanterar annan programvara där du vill använda genvägar på musen.

  Utöver alla sidoknappar, så kan du även klicka med scrollen genom att dra den åt höger och vänster sida.

  Naga Pro är trådlös, så du behöver heller inte störas av en sladdrig och tung kabel som påverkar rörligheten på musen.

  Du kan justera sidopanelen

  Vi gillar också att det följer med tre olika sidopaneler till musen. Dessa paneler har olika design och mängd knappar, så att du kan anpassa musen utefter hur många snabbknappar du vill ha. Otroligt smidigt!

  En sidoplatta har två knappar, den andra har sex knappar och den största plattan har hela 12 knappar.

  Musen är helt laggfri och har en bra responstid. Vilket gör att du kan spela även högintensiva spel, så som Fortnite och CS:GO, utan att behöva oroa dig för långsamma vändningar och reaktioner.

  Nackdelen med den här musen är priset. Den kostar ungefär 1800 kronor, vilket gör den till en av de dyraste gamingmössen på marknaden idag.

  Men å andra sidan har den en justerbarhet som ingen annan mus kan mäta sig med. Plus det stora antalet knappar, kvalitén på konstruktionen och det faktum att den är trådlös.

  Naga Pro är den där musen som alla gamers vill ha, men som endast de allra seriösaste spelarna har. Vi förstår varför. Det är en exceptionellt bra mus!


  Hitta den bästa gamingmusen för dig

  Gamer-med-trådlös-gamingmus

  Det är lätt att hitta en bra gamingmus. Det svåra är att hitta en bra gamingmus som passar dig och dina behov.

  Hur vi gamers använder våra möss skiljer sig ganska mycket från varandra. Framförallt när det kommer till greppet och hur vi håller i musen.

  För att hjälpa dig på traven att hitta den bästa gamingmusen, så har vi listat allt du behöver tänka på innan köpet.

  Kom ihåg att musmattan du använder kommer att påverka musens prestanda. Vi har därför listat den bästa musmattan för varje type av gamingmus.

  Greppet

  Greppet på musen är en av de viktigaste faktorerna när du köper en gamingmus. Den måste ligga bekvämt och bra i handen.

  Storleken, formen och viktbalansen i gamingmusen är vad som avgör om den passar dig eller ej. Vilken storlek, form och vikt du behöver beror på hur du håller i musen.

  Här är de vanligaste greppstilarna.

  Palm/handflatan

  Du håller i musen på ett klassiskt sätt. Det vill säga, handflatan ligger platt över hela musryggen. Fingrarna ligger hela tiden på båda musknapparna.

  Om det här är din greppstil, så brukar en bred gamingmus med en lite upphöjd rygg passa bra.

  Claw/klo

  Den här stilen innebär att endast botten av din handflata och fingrarna har kontakt med musen. Istället för att använda handleden och handen för att röra musen, så använder du mest fingrarna för att rörelser.

  De som använder en klo-stil brukar föredra en kort gamingmus, men fortfarande med en lite upphöjd musrygg. Se bara till att musryggen inte är för upphöjd, då det kan förminska din rörlighet.

  Tip/fingertopp

  En väldigt populär grepptyp där endast fingertopparna och tummen vidrör musen. Stilen ger en bra rörlighet och precision. De gamers som använder fingertopp-stilen brukar ha en väldigt bra reaktionsförmåga.

  För den här stilen brukar många föredra en lite mindre gamingmus med en nästintill platt musrygg. Eftersom du bara använder fingrarna, så kommer en hög musrygg träffa handflatan och därmed försämra din rörlighet.

  Vikten på musen

  Vikten på gamingmusen är en personlig preferens. Men oftast handlar det om vilket typ av spel du spelar.

  De som spelar snabba shooters brukar föredra lätta och rörliga möss. Spel som CS:GO och Fortnite kräver att du är snabb i vändningarna och att du har en hög reaktionsförmåga. En tung mus kan därför vara klumpig och ineffektiv.

  Tyngre möss brukar innebära fler knappar och fler modifikationsmöjligheter, vilket passar bättre för MMO och MOBA-spel.

  Det gäller att hitta en bra balans i vikten. En tung gamingmus är långsammare och kan påverka din reaktionsförmåga negativt. Däremot ger de bättre precision.

  En lätt gamingmus är snabb, rörlig och tillåter dig att reagera fort – vilket kan göra skillnad mellan liv och död. Framförallt om du spelar FPS-spel. Nackdelen är att din precision och förmåga att sikta på små mål kan försämras.

  Hur många DPI

  DPI mäter känsligheten på musen. Högre DPI innebär att du inte behöver röra musen lika mycket för att den ska röra sig på skärmen.

  En låg DPI gör så att du behöver röra musen längre avstånd för att markören eller siktet ska förflyttas på skärmen.

  Många tillverkare marknadsför sina möss med extremt hög DPI. De högre siffrorna låter bra, men knappt någon använder dessa höga inställningar.

  Mellan 600-1200 DPI brukar räcka gott och väl för de flesta gamers.

  Antal knappar på musen

  Hur många knappar du behöver på gamingmusen beror på vilka spel du spelar. Om du spelar World of Warcraft eller Dota 2, så behöver du fler knappar än om du bara spelar CS:GO.

  Fördelen med många knappar är att du kan binda knapparna till macros, eller handlingar, i spelet. I FPS-spel kan det vara effektivt att byta vapen eller öppna upp köpmenyer med hjälp av en musknapp. Men man behöver sällan mer än så.

  I MOBO- och MMO-spel använder du fler knappar på tangentbordet för att utföra vissa handlingar. Då kan ett par extraknappar på musen göra en enorm skillnad.

  Hur mycket kostar en gamingmus

  Gamingmus-med-RGB-färger

  En gamingmus brukar kosta mellan 300-2000 kronor. Priset kan variera kraftigt beroende på en rad olika faktorer.

  Främst handlar det om:

  • Märket på musen
  • Kvalitén på materialet
  • Antal knappar
  • Om den är trådlös eller ej
  • DPI

  Kvalitén på tekniken och materialet är väldigt viktigt när du köper en gamingmus. När vi spelar behöver vi en extrem precision och rörlighet.

  De allra billigaste mössen tenderar att vara plastiga och saknar den precision som många av premium-mössen har. Det fungerar för en ”casual gamer” vars krav inte är speciellt höga.

  Men om du är en seriös gamer som vill ha resultat – då är musen en av de bästa komponenterna för att förbättra ditt gameplay. Du vill därför investera i en mus som har kvalité, precision och rätt form för ditt spelande.

  Är en trådlös gamingmus bra

  Gamingmus-på-musmatta

  Trådlösa möss brukade vara något som gamers hatade. De hade ofta någon millisekunds fördröjning, kunde lagga och var allmänt opålitliga. Den trådlösa teknologin var därför mest för vanliga datormöss.

  Nuförtiden är det helt annorlunda. Nu använder många professionella gamers trådlösa möss i tävlingar och turneringar.

  I takt med att teknologin utvecklats, så har även trådlösa möss blivit bättre. Mycket bättre.

  Så länge du köper en trådlös gamingmus av bra kvalité, så kommer du inte märka någon skillnad från när du spelar med sladd.

  Vilken DPI ska man ha för gaming

  Snabb-mus-för-datorspel

  DPI mäter hur många pixlar musmarkören rör sig på skärmen när du rör på musen. Det gör att DPI korrelerar med hur stor datorskärm du har.

  Om du har en 4K-skärm och musen är inställd på 4000 DPI, så kommer markören röra sig över 4000 pixlar när du förflyttar musen en centimeter.

  Hög DPI innebär med andra ord en högre känslighet.

  DPI har blivit till simpel marknadsföring. Majoriteten av alla datormöss, och då framförallt gamingmöss, har tillräckligt med DPI. Mer än vad de flesta behöver och använder.

  Men tillverkare marknadsför sina gamingmöss med extremt hög CPI. För att höga siffror låter bra i konsumentens öron. Men ytterst få utnyttjar dessa höga siffror.

  Hur många DPI eller CPI behöver du

  När allt kommer till kritan handlar det om dina personliga preferenser. Vissa gamers föredrar snabba rörelser, andra vill ha lägre hastigheter.

  En del spel kräver högre känslighet än andra. Exempelvis brukar gamers som spelar CS:GO föredra något mitt-i-mellan. Du ska kunna reagera snabbt i striderna, men också kunna sikta med precision.

  Om du spelar managementspel och strategi, så är en snabb mus inte alltid bäst. Om du exempelvis spelar Leagues of legends eller Dota 2, så brukar antalet knappar och deras lättillgänglighet spela en större roll.

  Vi rekommenderar följande:

  • RPG och MMOs – 1000 till 1600 DPI
  • FPS – 400 till 1000 DPI
  • MOBA – 400 till 800 DPI
  • RTS-spel – 1000 till 1200 DPI

  Gamingmus eller vanlig mus

  Datormus

  Om du är en gamer, så är en gamingmus ett måste. Det är varken en gimmick eller marknadsföringsknep. Gamingmössen är helt enkelt bättre för datorspel.

  En gamingmus är mer responsiv, känslig och har, generellt sett, fler knappar.

  Låt oss gå igenom fördelarna med att köpa en gamingmus framför en vanlig datormus.

  DPI och känslighet

  Ju högre DPI en mus har, desto känsligare är den. Gamingmöss brukar vara mycket känsligare än vanliga möss.

  Det gör dem mycket bättre för gaming, eftersom du kan reagera bättre och fördröjningen mellan din musrörelse och vad som händer på skärmen är minimal.

  Det här är en stor anledning till att köpa en bra gamingmus istället för en vanlig mus. Skillnaden i känslighet och flexibilitet kan vara massiv.

  Gamingmusen är mer responsiv

  Det finns något som kallas för ”polling rate”. Det är antalet gånger som musen rapporterar till datorn var dess position är.

  Polling rate mäts i Hertz (Hz). Om din mus har 400 Hz polling rate, så innebär det att musen skickar 400 rapporter i sekunden till datorn.

  Varje sekund får datorn alltså reda på musens exakta positioner 400 gånger. Vilket är extremt viktigt när du spelar datorspel. Varje millisekund är viktig, framförallt om du spelar FPS-spel som CS:GO.

  En vanlig datormus brukar ha 125 Hz polling rate, vilket innebär en fördröjning på 8 millisekunder (ms).

  Gamingmöss brukar ha en polling rate mellan 1,000-8,000 Hz.

  1,000 Hz ger en fördröjning på 1 ms. 4,000 Hz ger en fördröjning på 0.25 ms.

  När du köper en gamingmus vill du ha så låg fördröjning som möjligt.

  Fler knappar

  Det finns gamingmöss med många knappar och det finns gamingmöss med få knappar.

  Om du spelar komplicerade datorspel där du behöver binda olika färdigheter och macros, så är fler knappar bättre. Exempelvis om du spelar Dota 2, World of warcraft eller Leagues of Legends.

  När du spelar FPS-spel behöver du inte lika många knappar. Det brukar räcka med 2-3 knappar på sidan för att kunna byta vapen, smyga eller öppna köpmenyer.

  Vanliga datormöss brukar bara ha en högerknapp, vänsterknapp och en scroll. Vilket inte brukar vara tillräckligt för gamers, oavsett vilket spel du spelar.

  Mer ergonomisk

  Gamingmöss är designade för att ge dig maximal komfort och precision när du spelar spel. De ligger bra i handen och ger stöd för att kunna utföra precisa och stabila rörelser när spelar.

  Vanliga möss är antingen billiga standardmöss med dålig ergonomi, eller ergonomiska – men klumpiga i spel.

  Om du vill ha en bekväm, ergonomisk och rörlig mus – då är en gamingmus det bästa valet. Faktum är att många människor som inte spelar datorspel också köper gamingmöss, just därför att de är så ergonomiska.

  Läs också