|

Bästa gamingskärmen 2023: Komplett guide

Gamingskärm-bäst-i-test

Om du är en gamer så behöver du en bra gamingskärm. Problemet är att det finns så många att välja på – och det är lätt att köpa fel. Vi har därför listat årets bästa gamingskärmar, så att du kan välja rätt.


Det spelar ingen roll hur bra processor du har eller hur nytt grafikkortet är om skärmen är dålig. Det är trots allt där alla bilder och videos visas.

Om du spelar mycket konsol- eller datorspel så behöver du en gamingskärm som är snabb och som återger tydliga färger och kontraster.

För att du ska undvika ett misslyckat och dyrt köp, så har vi recenserat årets mest prisvärda gamingskärmar – inom varje kategori.

Bästa gamingskärmen

Den bästa gamingskärmen i år är ASUS TUF VG27AQ. Den är otroligt snabb med en responstid på 1 ms och uppdateringsfrekvens på 155 Hz. Färgåtergivningen är exceptionellt bra. Den är perfekt både för intensiva FPS-spel, såväl som spel med stora och färgrika miljöer. Helt klart den bästa skärmen för gamers idag!


Bästa gamingskärmen: Asus TUF VG27AQ

Bästa-gamingskärmen-ASUS-TUF-VG27AQ

ASUS har de senaste åren kommit att bli vår favorittillverkare av gamingskärmar. Kvalitén och priset är oftast steget före de flesta andra företag.

Den här skärmen, VG27AQ, är definitivt vår absoluta favorit.

Skärmen har en IPS-panel på 27”. Den har en uppdateringsfrekvens på 155Hz och 1ms responstid.

Med andra ord har den allt det vi vill ha i en bra gamingskärm. Den är perfekt för både intensiva FPS-spel och de vackra miljöerna i Red Dead Redemption 2.

Bilden är otroligt skarp och har väldigt rika färger med välbalanserade kontraster. Allt på skärmen känns levande, vilket gör att den också fungerar ypperligt även för filmtittande.

Vi gillar också att skärmen passar bra både för nybörjare och avancerade användare. Skärmen är plug-and-play – den fungerar alltså galant direkt ur lådan.

Men det finns också massvis av inställningar och profiler att experimentera med, vilket passar perfekt för mer avancerade användare som vill optimera bilden efter smak och behov.

Det här är helt klart den bästa gamingskärmen på marknaden idag. Kvalitén, mångsidigheten och priset gör den till en självklar vinnare i årets test.


Bästa curved gamingskärm: Samsung Odyssey G5

Samsung-Odyssey-G5-gamingskärm

Välvda gamingskärmar har blivit allt mer populärt. De höjer definitivt spelupplevelsen, samtidigt som de är snälla för ögonen.

Samsungs Odyssey G5 är inte den senaste curved gamingskärmen inom Odyssey-familjen – men är definitivt den mest prisvärda.

G5 har en VA-panel och är på 32 tum. Men den presterar ändå bra i intensiva FPS-spel, med sina 144Hz och responstid på 1 ms.

Eftersom både G7 och G9 redan finns på marknaden, så har det inneburit att G5 sänkts en hel del i pris. Du kan numera hitta den för strax under 4000 kronor – vilket är ett kap!

Bildens skärpa är riktigt bra, med superba kontraster och färgåtergivning.

Den höga uppdateringsfrekvensen och låga responstiden gör den presterar riktigt bra även i snabbare spel, så som CS:GO och Fortnite. Vi har inte märkt av några problem med vare sig ghosting eller flickering.

Det enda negativa med den här skärmen är fotstödet. Man kan inte ändra höjden eller rotera armen. Det känns väldigt begränsande. Räkna därför med att du behöver köpa ett separat stativ. Lite tråkigt!

Överlag är vi extremt nöjda med Odyssey G5. Det är en väldigt budgetvänlig välvd gamingskärmen med bra prestanda och vackra färger. Definitivt ett rekommenderat köp om du letar efter en bra curved gamingskärm.


Bästa stora gamingskärmen: Samsung LC49RG90SSUXEN

Samsung-LC49RG-gamingskärm

Det här är varje gamers våta dröm. En enorm gamingskärm på hela 49 tum, med VA-panel.

Du kommer behöva ett stort skrivbord för att få plats med den här bjässen, men när den väl kopplats in är det en fantastisk upplevelse.

När du spelar spel känns det bokstavligen som att du är i spelet, eftersom skärmen täcker hela synfältet.

LC49 har en uppdateringsfrekvens på 120Hz och en responstid på 4 ms. Det är inte en skärm vi skulle använda för intensiva shooters, då responstid är för hög. Det fungerar, men om du spelar tävlingsinriktat så är det inte optimalt.

Snarare är det en skärm för vackra och lite långsammare spel. Exempelvis World of warcraft, Red dead redemption 2, GTA eller ARK: Survival Evolved.

Eftersom skärmen är så stor, är det viktigt att du dubbelkollar så att dina favoritspel verkligen har stöd för upplösningen.

Skärmen är också utrustad med HDR1000, vilket ger en magnifik ljusstyrka och färgåtergivning i HDR. Den är även kompatibel med AMDs FreeSync 2.

Vi gillar också att det finns ett ”Eye Saver”-läge. När det är aktiverat så minskas mängden blått ljus och flimmer, för att du inte ska behöva anstränga ögonen lika mycket. Perfekt när du spelar eller tittar på film sent på kvällen eller natten.

En till fördel är stativet som följer med. Du kan enkelt vrida, luta, höja och justera skärmen utefter din smak. Fästet är också VESA-kompatibelt, så att du kan montera fast skärmen på väggen eller monitorarmar.

Om du vill ha en stor gamingskärm – då är det svårt att hitta en bättre. Det här är kvalité rakt igenom!


Redaktörens val: MSI Optix G241

MSI-Optix-G241-gamingskärm

MSIs Optix G241 har blivit lite av ett standardsvar på forum till folk som ”vill ha en bra gamingskärm på en budget”.

Den fungerar ypperligt till intensiva FPS-spel, med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz och responstid på 1 ms.

Eftersom det är en IPS-skärm, så återger den också väldigt bra och fina färger. Så den fungerar även till gaming där stora och vackra miljöer är en viktig del i spelandet.

Bilden är väldigt klar och tydlig. Ljusstyrkan är imponerande stark – nästan lite för stark. Även när vi drar ner ljusstyrkan till lägsta nivå, så är den fortfarande ganska intensiv.

Det går alldeles utmärkt att titta på film med den här skärmen, likaså syssla med kontorsarbete. Men du får mest ut av skärmen i spel. Då är den fantastiskt bra, med sin snabba och färgrika bild.

Det enda negativa med G241 är skärmstativet. Man kan varken höja eller sänka det, vilket vi tycker borde vara en standard idag.

Men för ett så lågt pris måste man kompromissa med kvalitén någonstans, och vi ser hellre att man gör det med stativet istället för bildskärmen. Så vi kan inte klaga för mycket.

Överlag är vi supernöjda med den här gamingskärmen. Om du spelar Counter-strike, Fortnite eller annat skjutspel med intensiva fighter – då är det här en exceptionellt bra skärm!


Väldigt populär: MSI Optix MAG342CQR

MSI-Optix-MAG342-gamingskärm

Få gamingskärmar har fått så många positiva recensioner och omdömen som MSI Optix MAG342. Med all rätt – det är en riktigt bra skärm med hög prestanda.

Skärmen är på 34 tum med en VA-panel. Den har en uppdateringsfrekvens på 144 Hz och en responstid på 1 ms.

Men det är inte bara hastigheten som imponerar, utan även färgåtergivningen. MAG342 har stöd för 1,07 miljarder färger!

Skärmen är välvd (curved), men har en slim design som gör att den inte tar upp onödigt mycket plats på skrivbordet.

För gaming är den riktigt bra. Den har både hastigheten och kvalitén på färgerna som krävs både för snabba FPS-spel och RPG-spel.

Faktum är att färgerna har nästintill perfekta direkt ur lådan, utan att du behöver mixa och trixa med inställningarna. Tummen upp för det!

Skärmen har support för både HDMI och Displayport.

Vi gillar också att fotstödet kan roteras, höjas och lutas. Så du kan ställa in den i precis rätt vinkel och position för hur du sitter vid skrivbordet.

Helt klart en av de bästa välvda gamingskärmarna för i år. Att den dessutom kostar runt 5000 kronor är ytterliga en bonus och anledning till att köpa den här skärmen.


Gamingskärm guide: Så köper du rätt

Man-använder-gamingskärm

Gamingskärmen är oftast det sista folk köper efter att de har köpt eller byggt ihop en dator. Men det är ändå en av de viktigaste besluten – i alla fall om du är en gamer.

Det spelar ingen roll om du har den snabbaste processorn och det bästa grafikkortet – om skärmen är dålig. När allt kommer till kritan så är det vad som visas på bilden som är av betydelse.

Därför är det viktigt att du har koll på vad du ska leta efter när du köper en datorskärm för gaming.

Här är allt du behöver tänka på innan köper.

Skärmstorlek

Storleken på gamingskärmen är en personlig preferens och något som du säkert redan tänkt på.

De flesta gamers brukar använda en skärm mellan 24- och 27 tum. Det är tillräckligt stort för att se små detaljer när du spelar, samtidigt som skärmen inte tar upp massivt med yta på skrivbordet.

Kom ihåg priset oftast stiger ju större skärmen är. Se därför till att storleken korrelerar med din budget.

Aspect ratio (bildförhållande)

Aspect ratio, eller bildförhållande, är skärmens formfaktor. Förr i tiden var skärmar små och fyrkantiga. Idag är widescreen med 16:9 aspect ratio det vanligaste.

Aspect ratio beskriver skärmens bredd och höjd. Den första siffran representerar bredden och andra siffran höjden.

Ett bildförhållande på 1:1 innebär att alla sidor är exakt lika långa. Men dessa förhållanden är väldigt ovanliga idag. De populäraste alternativen är widescreen och ultrawide.

Widescreen är 16:9, vilket betyder att skärmen är 1,7 gånger bredare än vad den är hög.

Skärmupplösning

Skärmupplösningen bestämmer hur skarp bilden kommer att vara på din gamingskärm.

Vanligaste skärmupplösningarna idag:

  • Full HD (1,920 x 1,080)
  • Quad HD (2,560 x 1,440)
  • Ultra HD/4K (3,840 x 2,160)

Högre siffror är bättre för din gamingupplevelse. Men det kommer att vara dyrare. Om du vill spela krävande spel i 4K, så kommer du också behöva ett kraftfullt grafikkort.

Paneltyp

Det finns tre olika paneltyper du bör ha koll på: IPS, VA och TN. Det är teknologin som används för att framställa bilden på skärmen.

De alla paneltyperna har sina fördelar och nackdelar, vilket gör att de lämpar sig bäst för olika typer av ändamål.

IPS-panel

IPS-paneler återspeglar fantastiska färger med stort djup. Perfekt för fina landskap, kontraster och naturliga färger. Vilket gör IPS bra till både spel och film.

Nackdelen är att IPS-paneler är dyrare än TN-paneler. De har inte heller den snabba responstiden som TN-paneler har – vilket är viktigt för gaming. Framförallt om du spelar spel som Fortnite eller CS:GO.

Det finns IPS-paneler med låg responstid just för att de ska kunna användas till seriös gaming. Men prislappen brukar då vara ganska hög.

TN-panel

De här panelerna erbjuder en hög uppdateringsfrekvens och väldigt låg responstid, oftast runt 1 ms. Det är fantastiskt för gaming!

En annan fördel är att de brukar vara billigare än både IPS- och VA-paneler.

Dessvärre är färgerna på TN-paneler matta och obalanserade. Man behöver också stå eller sitta i rätt vinkel för att se vad som händer på skärmen. Om du står lite bredvid en TN-skärm så kommer bilden att uppfattas som suddig.

VA-panel

VA-skärmar är ett mellanting mellan IPS och TN. Den är bra på det mesta, men briljerar inte i något.

VA-paneler ger bättre och starkare färger än TN-paneler, men är inte lika bra som IPS.

Däremot brukar VA-paneler vara ganska långsamma med hög responstid och låg uppdateringsfrekvens. Det gör att de, generellt sett, inte lämpar sig för intensiva FPS-spel.

Responstid

Du vill ha så låg responstid som möjligt när du köper en gamingskärm. 1ms är vad du vill sikta in dig på.

Om du spelar snabba tävlingsinriktade MOBA- eller FPS-spel så är 1ms nästan ett måste. Men om du spelar lite långsammare strategispel kan du komma undan med 3-5ms.

Generellt sett rekommenderar vi 1-2ms för en bra gamingskärm.

Uppdateringshastighet

Datorskärmens uppdateringshastighet refererar till hur ofta bilden uppdateras varje sekund. En högre uppdateringshastighet är med andra ord bättre.

Det ger inte bara en bättre bild, men tillåter dig också att hänga med i mer intensiva datorspel.

Om du spelar spel där varje rörelse och sekund är på liv och död, så vill du ha en hög uppdateringshastighet.

Uppdateringshastigheten mäts i Hertz (Hz).

Standarden är 60Hz, men nuförtiden finns det mycket högre hastigheter. Gamingskärmar brukar ha 120Hz, 144Hz eller 240Hz.

Vi rekommenderar minst 120Hz för en bra spelupplevelse.

Är en curved skärm bra för gaming

Välvd-datorskärm-för-gaming

Det går alldeles utmärkt att använda en kurvad skärm för gaming. Men då gäller det att du köper rätt typ av gamingskärm.

Vi rekommenderar att du köper en gamingskärm som är minst 32 tum. Annars kommer den kännas för liten. Ultawide är vad du vill ha i en curved skärm.

Du får heller inte glömma allt annat vi gick igenom här ovanför. Det vill säga responstid och uppdateringshastighet. En del billigare kurvade skärmar tenderar att ha en hög responstid, vilket inte är bra för gaming.

Att köpa en kurvad gamingskärm kan höja spelkänslan väldigt mycket. Bildkvalitén, de förbättrade färgerna och den minskade belastningen på ögonen är också ett par fördelar.

Men kom ihåg att en böjd skärm kommer att kosta mer än en traditionell platt skärm.

Är 144Hz eller 240Hz bäst för gaming

Både 144Hz och 240Hz är tillräckligt för att dagens spel ska flyta på som vatten ur kranen.

Om du hoppat från 60Hz till 144Hz så vet du att skillnaden är väldigt stor. Men en sådan skillnad kommer du inte se när du går från 144Hz till 240Hz.

En viktig faktor som många missar är att uppdateringsfrekvensen också kräver en hel del från din dator.

Om du bara kommer upp i 100 FPS när du spelar, så utnyttjar du inte 240Hz på din dator. Du behöver komma upp i 240 FPS för att det ska vara värt köpet. Vilket innebär att du behöver en bra processor och ett kraftfullt grafikkort.

Idag kan du gott och väl köpa en 144Hz-monitor istället för 240Hz. Men att köpa den senare kan vara en investering inför framtiden.

Datorer och datorspel utvecklas hela tiden. Vilket innebär att 240Hz kan vara en säker investering inför framtiden, så att du slipper köpa en ny gamingskärm om ett par år.

Vilken gamingskärm är bäst för FPS-spel

Spelar-FPS-spel-på-datorn

För FPS-spel och andra shooters, så behöver du en snabb och responsiv gamingskärm. Bilden på skärmen ska uppdateras fort och samtidigt ge en mjuk och klar bild.

Du vill därför ha en snabb uppdateringsfrekvens (Hz) och låg responstid (ms).

Om du primärt spelar snabba skjutspel, så som CS:GO, Fortnite, Battlefield och Call of Duty, rekommenderar vi att skärm med minst 120Hz och 1ms responstid.

Kom ihåg att det inte bara är skärmen som avgör hur bra spelen flyter på, utan även processorn, grafikkortet och mängden RAM-minne. Här hjälper vi dig att hitta den bästa gamingdatorn för dig och din skärm.

Vad ska man ha för skärm till PS5

PS5-gaming

När du köper en gamingskärm för PS5 så vill du inte bara ha en skärm som är kompatibel med konsolen, men som också utnyttjar alla dess styrkor.

PS5 har support för 4k i upp till 120 fps.

Vi rekommenderar därför att du köper en skärm med 4k och HDMI 2.1, för att få ut det mesta ur ditt Playstation. Undvik äldre HDMI-generationer.

Köp en gamingskärm med:

  • 4k upplösning
  • 120+ Hz uppdateringsfrekvens (refresh rate)
  • HDMI 2.1

Vad ska man ha för skärm till Xbox

Xbox-gaming-på-gamingskärm

I skrivande stund är Xbox One, och varianter inom samma generation, Xbox S- och X-serien de enda konsolerna som har stöd för de tre största upplösningarna.

De tre populäraste upplösningarna:

  • 1,920 x 1,080 (Full HD/1080p)
  • 2,560 x 1,440 (1440p)
  • 3,840 x 2,160 (4k eller UDH)

Du behöver först avgöra vilket stöd din Xbox har för ovanstående upplösningar.

Uppdateringsfrekvensen skiljer sig också mellan olika Xbox-konsoler. Exempelvis är den maximala uppdateringsfrekvensen för Xbox One 120Hz – men inte i 4k.

Xbox Series X har däremot support för 120Hz även i 4k-upplösning.

Vad gäller uttag, så har alla konsoler inom Xbox One-familjen endast stöd för HDMI 2.0. Det är Xbox Series X som har stöd för HDMI 2.1.

För att få tips på bra gamingskärmen kan du scrolla upp till vårt bäst i test, för att se vilka skärmar som presterar bäst. Kom bara ihåg att titta så att skärmen är kompatibel med din Xbox.

Läs också