|

Gåstol Bäst i test 2023: Komplett guide

Gåstol-bäst-i-test

Gåstolar är bra för att både underhålla och träna ditt barn. Men det gäller att du köper rätt gåstol – annars kan det få en motsatt effekt. Vi har listat årets bästa gåstolar, så att du enkelt kan hitta den som passar dig bäst.


Det finns en hel del gåstolar att välja på idag och, precis som med allt annat, finns det bra gåstolar och gåstolar som du bör undvika.

För att hjälpa dig att hitta den bästa gåstolen för dig, så har vi recenserat och listat årets mest prisvärda alternativ.

Bästa gåstolen

Den bästa gåstolen i år är Safety 1st Bolid. Den har massvis av roliga ljus, ljud och musik. Den lämnar inga spår i golvet och är enkel för barnet att rulla i. Gåstolen är hopfällbar, enkel att montera ihop och tar upp minimalt med utrymme. Den känns väldigt säker och robust, för att inte nämna skyddet vid bottens axlar. En klar favorit i år!


Bästa gåstolen: Safety 1st Bolid lekstol

Bästa-gåstolen-Safety-1st-Bolid

Det här är en av de mest sålda gåstolarna, både i Sverige och utomlands. Andelen positiva recensioner är enorm – med all rätt.

Den är smidig för oss föräldrar, samtidigt som den är rolig och säker för ditt barn.

Gåstolen går att höja och sänka i tre olika positioner, så att den passar ditt barns längd och storlek. Men det är lite svårt att ändra positionerna, troligtvis för att stolen inte ska åka upp eller ner av sig själv.

Brickan innehåller både ljud och ljus för att stimulera barnet. Du kan även ta av brickan, vilket är användbart när barnet blivit lite äldre.

Vad vi verkligen gillar är att gåstolen går att fälla ihop! Perfekt för dig som vill spara lite utrymme där hemma.

När den är hopfälld så är den bara 68 cm på längden, 59 cm på bredden och 26 cm hög. Så den tar upp minimalt med plats när den inte används.

Bolid är också mycket enkel att montera ihop – även för oss med tummen mitt i handen. Bonuspoäng för det!

Barnen älskar att rulla runt i den här gåstolen, för att inte nämna alla roliga knappar och spel på brickan. Just musiken som spelas har blivit en stor favorit!

Vi gillar också att den har stoppning vid axlarna, så det finns ingen risk för att barnets fötter slår i kanterna, till skillnad från många andra gåstolar.

En annan fördel är att hjulen är väldigt snälla mot golvet. Vi har inte sett en enda repa eller ens ett spår på parkettgolvet.

Gåstolen rullar riktigt bra framåt och baklänges, men sidledes är den desto sämre. Hjulen roterar ganska trögt till vänster och höger.

Överlag känns stolen känns väldigt robust och säker.

Helt klart en av de bästa gåstolarna på marknaden idag. Fördelarna överväger nackdelarna med måtta!


Redaktörens val: Beemoo Simple Lära-gå-stol

Beemoo-Simple-gåstol

En väldigt stilren gåstol som finns i svart, rosa och blå. Billig är den dessutom!

Stolen har ett mjukt säte som gör det bekvämt och skönt för bebisen. Du kan även justera höjden på sätet, så att den passar ditt barns längd.

Det står i instruktionerna att den rekommenderas från 6 månaders ålder. Men den är ganska stor, så vi skulle säga att den passar bättre för barn från 7 månader och uppåt.

Utöver att ditt barn kan rulla runt med gåstolen, så har den också en rolig aktivitetsbricka med både ljud och ljus.

Vi gillar också att gåstolen har skydd runtom botten, dels för att skydda barnets fötter – men också som trappskydd.

Gåstolen har även testats enligt EN-standard och uppfyller alla krav för EN 1273, vilket är väldigt viktigt för barnets säkerhet.

Till alla föräldrars glädje, så går gåstolen att fälla ihop. Så du kan med enkelhet ta med den på resor, eller ställa undan den när stolen inte används.

Barnen älskar allt trycka på alla roliga knappar som avger ljus och ljud. Det enda negativa är att ljuden kan vara lite väl höga, men man vänjer sig efter ett tag. Vi önskar att det fanns en volymkontroll.

Vi gillar också att den är så billig – trots att den presterar minst lika bra, om inte bättre, än många gåstolar som kostar ett par hundralappar mer. För 300 kronor är den ett riktigt kap!

Det enda negativa är att hjulen kan kännas lite tröga på heltäckningsmatta. Vi rekommenderar att den används på vanlig plast- eller trägolv för bäst rullning.

Kort och gott en riktigt prisvärd gåstol som ger väldigt mycket för pengarna.


Bästa premium-gåstol: Moweo Walker 5 in 1

Moweo-Walker-5-in-1-gåstol

Äntligen en gåstol vars ljud och musik inte väcker hela hushållet! Redan när vi insåg det så fattade vi tycke för Moweo Walker.

Den här gåstolen är av väldigt hög kvalité och har en multifunktionalitet som knappt några andra gåstolar har.

Först och främst kan sitsen snurra i 360 grader, vilket ger ditt barn helt andra möjligheter och frihet.

Stolen kan också användas som en lära-gå-vagn och en gungstol.

På baksidan av gåstolen finns ett handtag så att barnet kan använda den som en vagn. För att göra om den till en gunga, så fäller du bara ner stöden på sidorna.

Supersmidigt!

Det går också att fälla ihop gåstolen, för att spara utrymme eller om du vill resa med gåstolen på semestern.

En annan fördel för oss föräldrar är att den är jättelätt att montera ihop. Det gick på nolltid. Det enda som tog lite tid var att sätta dit bromsklossarna, då man behöver ta i lite för att få dem på plats.

Vi gillar att stolen har ett fotstöd, så att barnet bekvämt kan vila de små fötterna.

På lekbordet finns det massvis av saker att utforska för barnet. Det finns långa melodier, saker som snurrar och rör på sig.

Det enda vi inte gillar så mycket med den här gåstolen är att den är relativt tung. Så för de allra minsta barnen krävs det en del styrka för att orka rulla runt gåstolen.

Men det kanske är till barnets fördel för att utveckla starka ben, men också eftersom barnet ändå bör vara i gåstolen i endast 15-20 minuter.

Det här är en riktig premium-gåstol av superb kvalité. Alla fiffiga funktioner och säkerhetsinslag gör den till en av de bästa gåstolarna på marknaden idag.

Men den här kvalitén kommer till ett pris, i runda slängar kostar den 700 kronor. Det är mer än vad de flesta andra gåstolarna kostar – men det är definitivt ett pris värt att betala i det här fallet.

En av våra absoluta favoriter!


Bra alternativ: Moweo Playful Lära-gå-stol

Moweo-Playful-grå-gåstol

Den här gåstolen är utrustad med roliga leksaker som både spelar musik och lyser.

Men vad vi gillar mest är att den också kan göras om till en barnmatstol, genom att enkelt ta bort lekbordet. En smart funktion som vi hoppas att fler tillverkare tar efter.

För att återgå till musiken, så älskar barnen de roliga melodierna – men vi föräldrar är desto mindre nöjda. Musiken är lite för hög och känns stressig.

Men huvudsaken är såklart att barnen gillar det – och det gör dem.

Själva konstruktionen känns väldigt robust och säker att använda. Skyddet runt botten gör det säkert för barnets fötter.

Du kan också fälla ihop gåstolen inför resan, eller om du bara vill frigöra lite utrymme där hemma.

Stolen har en maxbelastning på 12 kg och kan användas från och med 6 månaders ålder.

Överlag är det en gedigen och bra gåstol med ett standardutseende. Det faktum att den kan användas som barnmatstol är en stor bonus.

Om Moweo bara fixar ljudet på den här gåstolen, så har den potential att bli en av de bästa gåstolarna i den här prisklassen.


Innan du köper en gåstol

Pojke-skrattar-i-gåstol

Det finns flera saker att titta på när du köper en gåstol. Framförallt storleken och aktiviteter, men också materialet på golvet du har i lägenheten eller huset.

Om ni har en heltäckningsmatta i vardagsrummet, rekommenderar vi att du köper en lätt gåstol som är enkel att rulla. Tyngre och större gåstolar kan vara svårare att använda på mattor.

Det finns också gåstolar som går att fälla ihop. Om det är ont om utrymme i huset, kan det vara bra att köpa en sådan gåstol för att smidigt kunna ställa undan gåstolen när den inte används.

En annan viktig aspekt är åldern på ditt barn. Inte bara vad gäller storleken på gåstolen, men också aktiviteterna på den. Du vill att designen och leksakerna i gåstolen ska intressera ditt barn.

Vi rekommenderar också att du köper en ny gåstol och inte en begagnad från second-hand. Äldre modeller kan ha skadade delar eller inte ha den säkerhet som nyare gåstolar har.

Vilken ålder kan man använda gåstol

Vanligtvis brukar barn kunna använda gåstolar från och med 1 års ålder, fram tills de är ungefär 3 år.

Det är också viktigt att läsa och följa tillverkarens instruktioner. De flesta gåstolar instruerar att barnet ska vara minst 9 eller 12 månader innan de använder produkten.

I slutet av dagen är det väldigt individuellt när ett barn kan börja sitta i en gåstol. Alla barn utvecklas inte i samma takt.

För att ett barn ska kunna använda en gåstol är det viktigt att han eller hon kan sitta upp på egen hand och har kontroll över huvudet.

Om du är osäker på om ditt barn kan använda en gåstol, bör du fråga er barnmorska.

Är gåstolar bra för barn

Barn-sitter-i-gåstol

Det finns flera fördelar med att använda en gåstol. De hjälper barnet att utveckla sin motorik och benstyrka för att kunna gå.

Men de är också roliga och stimulerar ditt barns alla sinnen. Att på egen hand kunna förflytta sig och utforska världen är både lärorikt och underhållande.

Många gåstolar innehåller också intressanta aktiviteter, så som ljud, melodier, färger och roliga leksaker.

Det är däremot viktigt att ditt barn inte spenderar för mycket tid i gåstolen. Framförallt inte i gåstolar som uppmuntrar barnet att stå eller gå på tårna.

Det är rekommenderat att inte använda gåstolar längre än 15-20 minuter åt gången.

Hjälper gåstolar barn att gå

Det främsta syftet med gåstolar är att barnet ska bygga upp styrka i benen och sitt balanssinne.

Även om gåstolen hjälper barnet att hålla balansen, så är stödet inte det primära syftet.

När barn lär sig gå faller de ofta på stjärten och de riskerar att ramla in i möbler.

Att använda en gåstol begränsar den här risken, vilket ger barnet utrymme för att bygga upp benstyrka och balansen – utan att behöva ramla in i saker.

Men barnet behöver också kunna gå på egen hand, samt lära sig att ramla på rätt sätt. Det är också viktigt att barnet förstår att det inte går att plöja in i möbler och saker utan att det gör ont.

Du vill därför inte skydda barnet för mycket. Därför bör ditt barn bara använda gåstolen i korta perioder.

Kom ihåg att alltid ha barnet under uppsikt, både när han är i gåstolen och när han går på egen hand.

Vad säger forskningen om gåstolar

Det är väldigt debatterat huruvida gåstolar är bra eller dålig för att lära barn att gå.

Nyligen genomförde ett universitet i Cleveland, USA, en studie med 109 barn mellan 6 och 15 månaders ålder. Syftet var att se om gåstolar hjälper eller stjälper ett barns utveckling.

I en intervju med Dr. Siegel, som deltog i testet, säger hon att de barn som använda en gåstol var relativt försenade i sin motoriska och mentala utveckling.

Studien gjordes dessvärre inte tillräckligt länge för att se om barnen som använde gåstolar kom ikapp gruppen som inte använde gåstolar.

En annan flaskhals i studien är att vissa barn använde gåstolen i 30 minuter, medan andra barn använde sina gåstolar i upp mot 6 timmar. Vilket går helt emot alla rekommendationer.

Studiens resultat

I genomsnitt kunde man se att barnen som inte använde gåstolar kunde sitta vid 5 månader, kröp vid 8 månader och kunde gå vid 10 månader.

De barn som använde gåstolar där de inte kunde se sina fötter, började i genomsnitt sitta vid 6 månader, kröp vid 9 månader och kunde gå vid 12 månader.

Den här studien visar alltså på att gåstolar inte hjälper barn att gå, snarare tvärtom.

Men man får ha i åtanke att många av barnen använde gåstolarna mycket längre än vad som är rekommenderat.

I vissa fall så mycket som 6 och en halv timme om dagen, vilket är 6 timmar och 15 minuter längre än rekommenderat.

Det påverkar definitivt slutresultaten och genomsnitten, vilket gör att studien inte är avgörande för om gåstolar fungerar eller ej.

Är gåstolar säkra

Barn-rullar-i-gåstol

Det har uppmärksammats att gåstolar har orsakar många olyckor, framförallt för barn under 15 månader.

Man uppskattar att amerikanska sjukhus får 25,000 besök varje år på grund av gåstolar.

Dessa olyckor har främst involverat trappor, ugnar och pooler. Det har också hänt att vissa gåstolar har tippat över.

Barn i de här åldrarna är inte tillräckligt gamla för att förstå sig på alla faror. Vilket kan få katastrofala konsekvenser om ingen vuxen övervakar barnet i gåstolen.

Ett barn som lämnas oövervakad i en gåstol är aldrig säker. Det finns alltid en risk för att något händer, vare sig det är att gåstolen tippar över eller att barnet rullar mot trapporna.

Du ska därför alltid ha 100% uppmärksamhet på ditt barn när hon sitter i en gåstol. Precis som när barnet badar, ligger i soffan eller sitter i en stol.

Barnet är säker i gåstolen så länge du är där. Men om du behöver lämna barnet för en kort stund, måste du ta ut barnet och lägga honom eller henne på en säker plats.

Säkerhetstips för gåstolar

Att använda en gåstol för att utveckla ditt barns motorik, balans och styrka i benen är utmärkt.

Men det är viktigt att du tar säkerheten på allvar för att undvika olyckor.

Viktiga saker att tänka på:

  • Ett barn i en gåstol får aldrig lämnas utan en vuxens tillsyn
  • Kolla vad som finns inom ditt barns räckhåll. Plocka undan kaffekoppar, stäng ugnen och plocka undan saker som kan falla ner från bord och bänkar
  • Använd aldrig en gåstol i närheten av trappor eller trösklar. Stäng dörrarna till rummet, eller hjälp barnet över tröskeln om han eller hon vill förflytta sig till ett annat rum
  • Se till att det inte finns några kablar eller strömuttag som barnet kan peta eller dra i
  • Använd inte gåstolen längre än 15-20 minuter om dagen
  • Följ alltid instruktionerna för din specifika gåstol

Läs också