| |

Gjutjärnsgryta Bäst i test 2023: Komplett guide

Gjutjärnsgryta

En bra gjutjärnsgryta kan hålla i en hel livstid. Men då gäller det att välja rätt. Vi har listat årets bästa gjutjärnsgryta inom varje kategori – så att du snabbt och enkelt kan hitta din favorit.


Grytor och pannor gjorda av gjutjärn har en kvalité och hållbarhet som inget annat material kan jämföras med.

Men långt ifrån alla gjutjärnsgrytor är likadana och de kan skilja sig en hel del från varandra både vad gäller kvalité och pris.

För att du ska kunna hitta den gryta som passar dig, dina behov och din budget bäst, så har vi listat de mest prisvärda alternativen för i år.

Bästa gjutjärnsgrytan

Den bästa gjutjärnsgrytan i år är Le Creusets runda gryta. Kvalitén och hållbarheten är fenomenal! Designen är lika klassisk som snygg. Det är dessutom en uppdaterad och förbättrad version. Ingen mat fastnar i botten, den är enkel att rengöra och grytan värms upp snabbare än de flesta andra. En klar favorit!


Bästa gjutjärnsgrytan: Le Creuset Rund gryta

Bästa-gjutjärnsgrytan-Le-Creuset

Gjutjärnsgrytor har i princip blivit synonymt med Le Creuset och deras emaljerade grytor i orange.

En av deras klassiska och mest populära grytor har uppdaterats och förbättrats – vilket är den här grytan.

Grytan är fenomenalt bra. Ingenting bränner fast i botten och den går på nolltid att rengöra den för hand.

Maten blir riktigt god, oavsett om vi lagar kött, grönsaker, större grytor eller mat innehållande många örter.

Vi gillar framförallt den extra stora knoppen på locket, som gör det lätt för även oss med större händer att greppa tag i den.

Grytan värms upp snabbt och värmefördelningen är precis så bra som man kan förvänta sig av både gjutjärn och Le Creuset.

Den höga kvalitén är påtaglig och visar verkligen skillnaden mellan Le Creuset och billigare alternativ.

Om du aldrig tidigare använt en av deras grytor så kommer du få en ”aha”-upplevelse, då man direkt förstår hur den har kunnat vara så populär under så många år.

Utseendemässigt ger vi grytan full pott. Den orangea färgen lyser upp och ger en fin färg till köket. När den inte används fungerar den perfekt som dekoration.

Det enda negativa med den här pannan, och de flesta Le Creuset-grytor, är priset. Den här grytan kostar strax över 2000 kronor – vilket är lite väl högt om du sällan lagar mat.

Men för entusiaster, de som har en passion för att laga mat och vill ha högsta kvalité i köket – då är det här ett självklart val. Det är utan tvekan den bästa gjutjärnsgrytan på marknaden idag. Verkligen allt är bra med den!


Redaktörens val: Nordwik Emaljerad Gjutjärnsgryta

Nordwik-gjutjärnsgryta

Det här en stor och rymlig emaljerad gjutjärnsgryta. Med sin kapacitet på 5 liter fungerar den perfekt för mindre, såväl som större sällskap.

Priset på grytan är förvånansvärt lågt – framförallt efter att man har testat den.

Kvalitén är nämligen i höjd med grytor som kostar mer än det dubbla i pris.

Maten blir god i grytan och den känns effektiv att använda. Främst då den är utrustad med två rejäla handtag på sidorna och en knopp på locket som är lätt att greppa.

Själva stilen på grytan är något vi fastnat för också. Den är oerhört snygg. Nordwik beskriver den som ”nordisk”, och vi kan bara instämma. Väldigt stilig och minimalistisk, i traditionell skandinavisk anda.

Grytan finns i två olika färger: svart och vit. Vi föredrar definitivt den svarta färgen, men i mer moderna kök kan den vita varianten passa in bra.

I specifikationerna står det att du kan rengöra den i diskmaskin, men vi avråder starkt från det. Hur bra gjutjärnsgrytan än må vara, så kommer maskindisk att försämra kvalitén och livslängden efter ett tag.

Tack vare den emaljerade beläggningen går det dessutom snabbt att diska grytan för hand.

På grund av storleken och materialet så är grytan ganska tung. När den är tom väger den 5 kg, så räkna med ett eller två kilo mer när du fyllt den med mat.

Det här är en suverän gryta som både är effektiv och enkel att använda, för att inte nämna billig.

Helt klart en av våra favoriter i år!


Populärt val: Anders Petter Stenfors gjutjärnsgryta

Anders-Petter-gjutjärnsgryta-Stenfors

De senaste 2-3 åren har vi sett allt fler bra produkter från svenska Anders Petter. Deras gjutjärnsgryta, Stenfors, hör definitivt till en av våra favoriter i sortimentet.

Inledningsvis kan vi konstatera att grytan är ruskigt snygg! Den blanka och färgade utsidan kombineras perfekt med insidans vita färg. Den påminner en hel del om Le Creusets grytor.

Det finns sju olika färger att välja på; röd, svart, grå, vit, marinblå, grön och vinröd.

Ett par ovanliga färger och även om svart och röd fortfarande är våra favoriter, så får vi medge att den marinblå gjorde ett starkt intryck på oss. Den ser väldigt stilig och modern ut.

Grytan fungerar kanon att använda och värmefördelningen är precis så bra som man kan förvänta sig av gjutjärn.

Själva konstruktionen känns gedigen och pålitlig. Vi kan definitivt se att den håller i många år framöver.

Stenfors kostar mellan 700 och 999 kronor, beroende på om det är kampanj eller ej. Redan vid fullpris är det ett riktigt bra köp, men för runt 700-800 kronor är det utan tvekan ett kap.

Vi gillar den starkt, en bonus för de många färgerna som finns att välja på!


Snyggaste gjutjärnsgrytan: Satake Nabe

Satake-Nabe-snygg-gjutjärnsgryta

Det här är inte bara den snyggaste gjutjärnsgrytan – men även den billigaste i vårt bäst i test.

Andra grytor har snygga färger och en emaljerad yta, men Nabes trälock spelar på en helt annan nivå!

Den är perfekt för att ställa på middagsbordet när det är dags för myskväll eller om du har gäster på besök. Locket inte bara behåller värmen bra, men ger även ett väldigt smakfullt och naturligt intryck.

Själva grytan är av en traditionell stil med ett bra djup och användbara handtag.

Den känns mycket bekväm och enkel att laga mat i. För att inte nämna att resultatet på matlagningen blir mycket bättre än i vanliga kastruller.

Lika lätt som den är att använda, är den att rengöra efteråt också. Tiderna då du behövde skrapa och skura i 10 minuter för att få bort fastbränd mat är passé.

Av uppenbara skäl har vi inte kunnat testa gjutjärnsgrytan i flera år för att se hur hållbarheten är.

Men i vår research har vi hittat omdömen och recensioner där användare går i god för att den är precis lika bra efter ett par år som vid inköpet.

Vilket inte är så konstigt, då materialet och konstruktionen både känns och ser gedigen och rejäl ut.

Vi gillar också att det inkluderas två olika lock med Satake Nabe, ett trälock och ett glaslock som även går att använda i ugnen.

Grytan fungerar även på induktionshäll.

Nackdelen med den här grytan är att det är en lite mindre än övriga grytor i vårt test. Med sin kapacitet på 2,7 liter så kan du räkna med att göra mat till 1-4 personer åt gången.

Vi hade gärna sett att det fanns flera storlekar att välja på, i alla fall för oss som älskar att göra storkok åt stora sällskap.

Nabe kostar under 400 kronor – vilket gör den till en av de mest prisvärda gjutjärnsgrytorna på marknaden idag. Ett fantastiskt pris!

Den hade definitivt kunnat kosta 300-400 kronor mer och fortfarande varit en av våra favoriter för i år.

Vi älskar den här lilla grytan. Locket i trä ger en känsla som ingen annan!


Mest prisvärd: Fiskars Brasserie Gryta

Fiskars-gjutjärnsgryta

Fiskars gjutjärnsgryta är inte en klassiker i sig, men är en typiskt klassisk gryta av gjutjärn.

Det vill säga den är precis lagom stor, har en robust och gedigen konstruktion och har ett traditionellt utseende.

Utseendemässigt är den stilig, utan att vara vare sig skrikig eller ”för mycket”. Vilket vi gillar. Den har en relativt anonym och stabil tillvaro där på spisen eller på kökshyllan.

Vad vi gillar mest med Fiskars gryta är att den är så rejäl. Det är helt klart den typ av kärl som kan hålla en hel livslängd.

Det går inte att ta miste på riktig kvalité när man väl håller i den.

Grytan fungerar även utmärkt att använda. Den bryner och gör långkok utan några problem.

Den kan användas på alla typer av värmekällor, från induktion till ugn.

Eftersom den är gjord av rent gjutjärn och inte har emalj, så kommer du behöva olja in den ibland. Den levereras instekt.

Grytan är på 4,5 liter och kostar ungefär 600 kronor. Vilket är ett förvånansvärt lågt pris för den här kvalitén.

Fiskars gryta hör definitivt till toppskiktet av gjutjärnsgrytor idag. Den levererar på alla sätt och vis och vi har inte hittat en enda negativ sak att säga om den.

En suverän gryta!


Innan du köper en gjutjärnsgryta

Mindre-gjutjärnsgryta

Det finns inget material som slår gjutjärn när det kommer till grytans hållbarhet, stryktålighet och kvalité.

Om du tar hand om pannan på rätt sätt kan den hålla en hel livslängd.

Det är inte ovanligt att gjutjärnspannor och grytor ärvs inom familjen.

Men det kräver inte bara att du tar hand om gjutjärnet, men även att du köper en gryta av god kvalité.

När du ska köpa en ny gjutjärnsgryta rekommenderar vi att du fokuserar på:

  • Grytans storlek
  • Kvalitén på materialet
  • Hur den ska tas om hand om
  • Emaljerad eller inte

Priset har givetvis också en viktig aspekt, framförallt då priset på olika grytor kan skilja sig kraftigt.

Utöver vårt bäst i test, har vi här nedanför skrivit en guide där du får svar på alla tänkbara frågor du kan ha innan du köpet din gryta.

Så att du är väl förberedd och vet vad du ska leta efter, för att undvika ett misslyckat köp.

Hur stor gjutjärnsgryta ska man ha

Det finns gjutjärnsgrytor i alla möjliga storlekar, från små grytor som rymmer 2 liter – till riktigt stora grytor på 10 liter.

Du behöver därför tänka på:

  • Hur mycket mat ska du laga
  • Vilken mat ska du laga
  • Hur ska grytan förvaras

Om du har ett hushåll på 1-4 personer, så brukar en gryta på 4 eller 5 liter räcka. Om du vill laga mat till fler personer så kan en gjutjärnsgryta på 6-7 liter vara att rekommendera.

Vid tillfällen då du har upp mot 9-12 personer på besök, då kan det behövas en gryta på 9-12 liter.

Vad du lagar i grytan är också en viktig aspekt. Om du brukar laga grytor med mycket sås, kan du behöva en lite större modell. Annars riskerar såsen att rinna över eller stänka över spisen.

Ett misstag många gör är att de köper en stor gjutjärnsgryta som fungerar perfekt till deras matlagning – men glömmer bort att den ska få plats i köket också.

Ta därför fram en måttstock och dubbelkolla så att grytan du planerar att köpa verkligen får plats i skåpet och på spisplattan.

Emaljerad gryta eller inte

Emaljerad-gjutjärnsgryta

Emaljerade gjutjärnsgrytor är fantastiska och enkla att hantera.

Du behöver inte ytbehandla dem, de är enkla att rengöra och de kommer ofta i riktigt fina färger.

Du har säkert sett Le Creusets klassiska och läckra gjutjärnsgrytor i orange och röd. De är emaljerade.

Kruxet är att emaljerade grytor är mer delikata och benägna att gå sönder.

Om det emaljerade lagret går sönder eller får sprickor, är det bäst att sluta använda dem. Man vet aldrig vilka ämnen som kan komma från det skadade materialet och hamna i maten.

Gjutjärnspannor utan en emaljerad yta är bara en enda enhet – ett material. Sprickor och skadat material är sällsynt och om det skulle ske, så kan du fixa det.

Man kan till och med reparera gjutjärnsgrytor som har börjat rosta. Med en emaljerad yta är det desto svårare.

Medan en emaljerad gjutjärnsgryta är enklare att hantera, så finns det en risk för att de inte håller lika länge som en gryta utan emalj.

Vad väger en gjutjärnsgryta

Gjutjärnsgrytor brukar väga mellan 3 och 7 kilo.

Gjutjärn är ett tungt material och köksutrustning tillverkad av gjutjärn väger därför en hel del.

Hur mycket grytan väger beror på hur den tillverkats och hur stor grytan är.

Du kan räkna med att en gryta som är mellan 4 och 5 liter stor, väger ungefär 5 kg.

Ronneby bruk har specialiserat sig på en tillverkningsprocess som skapar lätt gjutjärn. De kan därför väga ett par kilo mindre än konkurrenterna.

Exempelvis har Ronneby bruk en gjutjärnsgryta på 7 liter i lätt gjutjärn – och den väger endast 3 kilo.

Hur mycket kostar en gjutjärnsgryta

En gjutjärnsgryta brukar kosta mellan 600 och 2500 kronor.

Det är flera saker som spelar in när det kommer till priset på grytan. Bland annat:

  • Kvalitén
  • Storleken
  • Om den är emaljerad
  • Tillverkaren

De lite större tillverkarna, som varit med ett tag, tenderar att ha högre priser. Det är oundvikligt att du betalar ett lite högre pris bara för att ha tillverkarens namn på grytan.

Men å andra sidan tenderar dessa tillverkare också ha en riktigt bra kvalité på sina produkter. Ett exempel är Le Creuset, som säljer premium-grytor till ett ganska högt pris. Men deras kvalité är i många fall i en helt egen klass.

Varför är gjutjärnsgrytor bra

Gryta-av-gjutjärn-på-spisen

Gjutjärn har använts i köksutrustning sedan urminnes tider och det är fortfarande ett av de populäraste materialen i både pannor och grytor.

Fördelarna överväger nackdelarna med hästlängder.

Här är de främsta anledningarna till att använda en gryta i gjutjärn.

Mat bränner inte fast lika lätt

Vanliga kastruller, i exempelvis rostfritt stål, har en tunnare botten – vilket gör att de har enklare för att bränna maten.

I rostfritt stål och keramik måste du hela tiden röra om i grytan för att maten inte ska fastna i botten.

Gjutjärnsgrytor har en tjockare botten och tål mycket högre temperaturer, vilket minskar risken för att mat bränner fast.

Överlägsen hållbarhet

Det som lockar många till att använda gjutjärnsgrytor är att de är extremt hållbara.

Det är inte ovanligt att köksutrustning tillverkat i gjutjärn håller i en hel livstid – till och med längre.

Om du tar hand om grytan på rätt sätt, så kan den ärvas från generation till generation inom familjen.

De är dessutom stryktåliga och har en naturlig non-stick-beläggning.

Om den keramiska beläggningen i rostfritt stål går sönder så blir kastrullen obrukbar. Med gjutjärn kan du återskapa och reparera beläggningen så att den blir som ny igen.

Långa garantier och låga priser

Eftersom gjutjärn är så hållbart och starkt, så kan tillverkarna erbjuda väldigt långa garantier. Skeppshult är kända för att ha garantier upp mot 25 år på sina produkter.

Det går även att hitta bra gjutjärnsgrytor för under 1000 kronor.

Låt säga att du köper en gjutjärnsgryta för 800 kronor och du använder den i 25 år – det innebär att den kostar ungefär 32 kronor per år.

Jämför det med en kastrull av rostfritt stål för 800 kronor som håller i 5 år – då betalar du 160 kronor per år, för att sedan tvingas köpa en ny gryta.

Pannor och grytor i gjutjärn är därför ett av de mest prisvärda alternativen och en bra investering för framtiden.

Gjutjärn ger maten järn

När du lagar mat i gjutjärn släpper grytan ifrån sig små mängder järn i maten, vilket är en hälsosam bonus.

Ett problem med andra material är att de riskerar att göra det motsatta – utsöndra farliga ämnen i maten.

Man har börjat få bukt på problemet med teflonpannor som potentiellt kan utsöndra giftiga ämnen i maten du lagar, än dock finns det fortfarande en risk med vissa produkter och material.

Fungerar på alla värmekällor

Gjutjärn kan användas på allt från induktion, till öppen eld och i ugnen. Vilket gör dem väldigt flexibla att använda.

Eftersom de klarar så pass höga temperaturer så öppnar det också upp för möjligheten att använda nya tekniker i din matlagning.

Andra material klarar inte av lika höga temperaturer och riskerar att gå sönder. Långt ifrån alla kastruller av andra material kan ställas i ugnen.

Det enda du bör ha koll på när det kommer till gjutjärn är handtaget.

Om handtaget är tillverkat av trä finns det en risk för att grytan inte tolererar lika hög värme i ugnen, som om det hade varit tillverkat av gjutjärn eller metall.

Bra värmefördelning

Tack vare det tjocka materialet och botten, så har gjutjärnsgrytor och gjutjärnspannor en överlägsen värmefördelning.

Du behöver inte oroa dig för att bara vissa punkter i stekytan blir varm, utan värmen fördelas jämnt över hela pannan.

Kan man ha gjutjärnsgryta i ugnen

Stället-gryta-i-ugnen

Majoriteten av alla kokkärl gjorda av gjutjärn går att använda i ugnen.

Men du bör alltid läsa i manualen eller på tillverkarens hemsida vilka instruktioner som gäller för just din gjutjärnspanna.

Gjutjärn tål väldigt höga temperaturer och kan ställas i ugnen.

Det som, potentiellt, kan sätta käppar i hjulet är handtaget.

I vissa fall är handtaget gjort av andra material, exempelvis trä, vilket inte är lika tåligt som gjutjärn. Det kan göra att grytan endast tål 220-260 grader värme.

Om både grytan och handtagen är gjorda av gjutjärn så brukar de kunna hantera mycket högre temperaturer än så.

Hur du tar hand om en gjutjärnsgryta

Gryta-behöver-rengöras

För att din gjutjärnsgryta ska behålla sin goda kvalité och långa livslängd, är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt.

Det innebär att du:

  • Rengör den på rätt sätt
  • Oljar in grytan
  • Inte låter den stå fuktig

Först och främst, du ska aldrig ställa en gjutjärnsgryta i diskmaskinen. Mängden ånga, vatten och diskmedel kommer att förstöra beläggningen och materialet.

Istället ska du rengöra grytan för hand.

Hur du rengör din gjutjärnsgryta

Allt du behöver göra är att använda en trasa eller svamp och varmvatten. Skrubba försiktigt bort all mat och överskott av olja från grytan.

Efter matlagningen bör du heller inte vänta för länge med att rengöra den. Om grytan hinner bli kall, så blir även matresterna kalla och hinner torka in i stekytan.

Låt därför grytan svalna lite innan du börjar rengöra den. Den ska inte vara så varm att du bränner dig, men heller inte så kall att maten hinner stelna.

Efter att du rengjort grytan bör du torka den med en ren handduk eller papper. Ställ den sedan i diskstället, med fritt luftflöde, för att torka på egen hand.

Att lämna vatten eller fukt i grytan kan leda till att materialet börjar rosta.

Kan man diska gjutjärnsgryta i diskmaskinen

Nej, en gjutjärnspanna ska aldrig rengöras i diskmaskinen.

Diskmaskinen innebär att du utsätter gjutjärnet och dess beläggning för långa perioder av varmvatten, ånga och diskmedel. Det är ett bra recept för att förstöra grytan.

Vi har sett att ett fåtal tillverkare menar på att du kan lägga deras gjutjärnsgrytor i diskmaskinen, men vi rekommenderar dig att inte göra det.

Det är oundvikligt att pannan förr eller senare kommer att ta skada av diskmaskinen.

Rengör alltid din köksutrustning av gjutjärn för hand.

Varför rostar min gjutjärnsgryta

Rost i gjutjärn uppstår främst när pannan eller grytan har utsatts för fukt eller vatten under längre perioder.

Därför är det viktigt att alltid torka grytan noggrant efter rengöring, och att du inte låter grytan stå i vatten under lång tid.

Även om gjutjärnsgrytan börjat rosta, så går det fortfarande att återställa den till sitt ursprungliga skick.

I vår artikel om hur man rengör en gjutjärnspanna visar vi hur du tar bort rost från gjutjärn och bygger upp en ny non-stick-beläggning.

Läs också