| |

Bästa Gjutjärnspannan 2024: Komplett guide

Liten-gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor är några av de mest hållbara och stryktåliga stekpannorna på marknaden. Men det gäller att köpa rätt typ. Vi har listat årets bästa gjutjärnspannor, för att du snabbt och enkelt ska hitta den som passar dig och dina behov bäst.


En bra gjutjärnspanna slår de flesta stekpannor i rostfritt stål och aluminium vad gäller värmefördelning, värmehållning och livslängd.

Trots att de är mycket billigare.

Men precis som all annan köksutrustning finns det bra och dåliga gjutjärnspannor.

Vi har gått igenom de allra populäraste pannorna för att se vilka som presterar bäst.

Bästa gjutjärnspannan

Den bästa gjutjärnspannan i år är Skeppshult traditional stekpanna. Den är av högsta kvalité rakt igenom, från stekytan till handtaget. Den har en fenomenal värmefördelning och är dessutom helt giftfri. Den naturliga non-stick-beläggningen fungerar ypperligt. En klar favorit för i år!


Bästa gjutjärnspannan: Skeppshult traditional stekpanna

Bästa-gjutjärnspannan-Skeppshult-traditional

Skeppshults alla gjutjärnsprodukter görs av rent tackjärn, så även den här stekpannan. Materialet är dessutom helt giftfritt.

Kvalitén är genomgående i varje avseende.

Vid första anblick ser det ut som en helt vanlig gjutjärnspanna. Men så fort man greppar handtaget och känner på stekytan slås man av vilken rejäl pjäs det här faktiskt är.

Redan vid leverans kommer den inoljad, så det är bara att slänga upp pannan på spisen och börja laga mat.

Värmefördelningen är fenomenal. Värmen blir jämnt och fint fördelat utöver hela stekytan. Den håller också värmen väldigt bra.

Handtaget ligger bekvämt och skönt i handen. Vilket är ett måste när man hanterar tyngre köksredskap.

Att trähandtaget är snyggt och kombineras bra med gjutjärnet är en bonus.

Balansen mellan panna och handtag är också föredömligt.

Det faktum att Skeppshults stekpanna har så många positiva omdömen på nätet, och att den har en 25-årsgaranti, vittnar om vilken kvalité det handlar om.

Pannan finns i olika storlekar, men vi har riktat in oss på 28 cm-versionen. Den kostar ungefär 600 kronor vilket definitivt är ett kap. Det är svårt, om än möjligt, att hitta en mer prisvärd stekpanna.


Bästa lätta gjutjärnspannan: Ronneby Bruk Ultra light pro

Bästa-lätta-gjutjärnspannan-Ronneby-bruk

Ronneby Bruk dominerar just nu kategorin ”lätt gjutjärn”. Det finns ingen som kommer ens i närheten.

Först och främst är pannan mycket lättare än andra gjutjärnspannor. Den är givetvis inte lika lätt som aluminium eller rostfritt stål, men fortfarande enkel att hantera.

Värmen sprids jämnt och fint över hela stekytan. Vi hittar inga punkter där det är kallare eller varmare, utan värmen är bra fördelad.

Beläggningen fungerar bra och ingenting har fastnat i pannan. Non-stick-egenskaperna tycks även hålla över en lång tid, precis som i Ronneby bruks övriga pannor.

Pannan känns väldigt kvalitativ, både när man håller i den och efter ett par användningar.

Den är hållbar, stryktålig och har en bra värmefördelning som andra gjutjärnspannor – med fördelen att den inte väger lika mycket.

Stekytan värms också upp väldigt snabbt, eftersom materialet är tunnare än i andra gjutjärnspannor.

Vad vi inte gillar är att botten på stekpannan inte är planslipad, utan har en lite räfflig kontur. Det gör att den rullar runt lite på induktionsplattan. Vi hade definitivt föredragit en slät yta.

Gjutjärn har alltid funnits, men den här nya tekniken för att tillverka lätt gjutjärn är något vi kommer få se mer av i framtiden.

Du får alla gjutjärnets positiva egenskaper och mindre av de negativa.

Vilket gör att den här typen av stekpanna har potential att konkurrera ut alla andra pannor gjorda av teflon och rostfritt stål. Den är helt enkelt bättre än majoriteten.

Om du vill ha en gjutjärnspanna men vill ha snabbare uppvärmning och mindre vikt, då är det här ett självklart köp.

Helt klart en av våra favoriter i köket!


Bästa budgetval: Nordwik Stekpanna

Bästa-budget-gjutjärnspanna-Nordwik

Vi får medge att vi till en början var skeptiska, men precis som alltid går vi in med ett öppet sinne och opartiskhet.

Nordwiks stekpanna är nämligen förvånansvärt billig. Även om gjutjärn brukar kostar hälften så mycket som andra material, så har den här pannan ett väldigt lågt pris.

Men det fick vi äta upp. Snabbt.

Stekpannan är väldigt praktisk och behändig att använda. Den är utrustad med ett litet handtag på ena sidan och ett längre handtag på andra sidan.

Det gör det enkelt att förflytta pannan.

Men vi tycker att det ”långa” handtaget är lite för kort. Framförallt för oss med större händer än genomsnittet. Vi hoppas att de förlänger det i framtida versioner av den här modellen.

Kom ihåg att använda grytlapp, då båda handtagen blir varma.

Kvalitén på själva pannan är överraskande bra. Vi hade inte förväntat oss en sådan stryktålighet och beläggning till det här priset.

Pannan levereras även förinstekt med ett mindre lager olja. Så du kan använda den direkt ur förpackningen.

Men det är rekommenderat att använda lite mer fett än vanligt vid de första användningarna, för att förstärka den naturliga non-stick-beläggningen.

Stekpannan fungerar prima på induktion och kan även användas i ugnen.

Stekytan är stor och rymlig. Pannan vi recenserar är på 28 cm och kostar för stunden endast 249 kronor.

Med tanke på storleken, kvalitén och hållbarheten så är det definitivt en av de mest prisvärda gjutjärnspannorna på marknaden idag.

Perfekt för dig som inte lagar mat speciellt ofta, nyligen har flyttat hemifrån eller om du vill köpa en present till någon.

Kort och gott är det hög kvalité utan att du behöver tömma hela plånboken.


Väldigt populär: Satake Stekpanna gjutjärn

Satake-gjutjärnspanna

En av de mest unika gjutjärnspannorna på senare år.

Dels är den gjord av lätt gjutjärn, dels använder man en ”honeycomb”-beläggning.

Det är en non-stick-yta som visar sig fungera riktigt bra. Du behöver minimalt med matfett för att laga mat och rengöringen efteråt blir busenkel – eftersom inget fastnar i pannan.

Vi var nyfikna på valet av beläggning, men det visar sig vara helt fritt från Ftalater, PFOA och PFA. Till skillnad från en del teflon-pannor som vid för hög värme kan vara dåliga för hälsan.

Värmen fördelas jämnt över hela stekytan. Vi uppskattar också de höga kanterna som pannan har, det gör den bra även för lite såsigare maträtter.

Kvalitén känns genomgående och stekpannan är ett rejält verktyg.

Den är gjord av lätt gjutjärn, vilket gör den lite lättare än vanligt gjutjärn – men den är fortfarande relativt tung.

Satake skriver i instruktionerna att man inte behöver använda matfett. Med viss skepsis testade vi steka ett ägg i pannan och det fungerade, till vår förvåning, helt smärtfritt. Ingenting fastnade i stekytan.

Det står också att den kan rengöras i diskmaskinen, men riktigt så modiga är vi inte. Även om pannan klarar det, så kommer det förr eller senare att påverka pannan negativt.

Men till skillnad från de andra gjutjärnspannorna så kan den maskindiskas, vilket kan vara en fördel för en del människor.

Stekpannan fungerar riktigt bra. Det vi gillar mest är non-stick-beläggningen som definitivt är ensam i sitt slag. Vi har inte hittat någon gjutjärnspanna vars beläggning presterar lika bra.

Men då får man också ta i beaktning att den här beläggningen inte är naturlig, till skillnad från konkurrenterna.

Sammanfattningsvis är det helt klart en av de bästa gjutjärnspannorna på marknaden idag.

Den kostar ungefär 600 kronor, men hade likagärna kunnat kosta runt tusenlappen och vi hade fortfarande höjt den till skyarna.


Innan du köper en gjutjärnspanna

Stor-gjutjärnsstekpanna

Att köpa en gjutjärnspanna av god kvalité är en bra investering inför framtiden.

Det låga priset, kombinerat med den långa livslängden gör gjutjärn till ett av de mest prisvärda materialen i köket.

Men det gäller att du köper rätt. En panna som passar dig.

Här är ett par saker att tänka på.

Vanligt gjutjärn eller lätt gjutjärn

En av nackdelarna med stekpannor i gjutjärn är att de kan väga en hel del, beroende på storlek.

Gjutjärnspannor brukar väga mellan 1 och 4 kilo.

En gjutjärnspanna på 28 cm kan väga upp mot 3-4 kilo, medan samma storlek i lätt gjutjärn kan landa på runt 2 kg.

De tyngre varianterna är mer stryktåliga och har oftast en tjockare botten – vilket ger en jämnare värmefördelning.

Lätt gjutjärn är fortfarande väldigt stryktåligt, om än inte lika starkt som vanligt gjutjärn. Eftersom botten tenderar att vara tunnare, så värms de också upp snabbare.

Om du har problem med armar, nacke eller axlar så kan ett lätt gjutjärn vara att föredra. De väger mindre, man har fortfarande alla de styrkor och fördelar som vanligt gjutjärn har – minus vikten.

Stor eller liten gjutjärnspanna

Storleken på stekpannan är kritisk. Allt för många hemmakockar glömmer bort att pannan också ska få plats på spisplattan.

Om pannan är större än din värmekälla, så kommer maten runtom pannan inte bli lika varm. Det leder till välstekt mat i mitten och ostekt mat på sidorna.

Planera också vart pannan ska förvaras. De allra största pannorna tar upp en hel del plats och kan bli svåra att få in i skafferiet om det redan är trångt med andra köksredskap.

Handtaget på stekpannan

Handtaget ska givetvis vara snyggt och bekvämt att använda.

Men om du tänker lägga stekpannan i ugnen så är valet av material också viktigt.

Plasthandtag går bort om du ska ställa gjutjärnspannan i spisen – eftersom handtaget kommer att smälta.

Trähandtag riskerar att spricka om du använder för hög värme. Det är ännu en anledning till att noga studera instruktionerna från tillverkaren.

Om det står i manualen att pannan endast klarar 260 grader, så bör du inte överstiga det. Dels för att det kan förstöra non-stick-beläggningen, men också för att trähandtaget kan spricka och gå sönder.

Handtag av metall fungerar perfekt om du ska ställa stekpannan i ugnen.

Vad är lätt gjutjärn

Gjutjärnspanna-med-ägg

Lätt gjutjärn kommer från en nykommen tillverkningsprocess. Tillverkningen gör så att man kan gjuta tunnare pannor än tidigare – utan att förlora gjutjärnets styrkor och fördelar.

Att gjutjärn är ett av de bästa materialen för stekpannor och grytor råder det inga tvivel om.

Men ett problem för många är att de tenderar att vara väldigt tunga.

Stekpannor i lätt gjutjärn är fortfarande stryktåliga, hållbara och har en superb värmefördelning som vanligt gjutjärn. Med skillnaden att de väger mindre.

Eftersom de är tunnare, så värms de också upp snabbare.

Idag är det främst svenska Ronneby bruk som tillverkar stekpannor och grytor i lätt gjutjärn.

Vad är bra med gjutjärnspannor

Stor-gjutjärnspanna-med-tomater

Anledningarna till att köpa en stekpanna i gjutjärn är många.

Fördelar med en gjutjärnspanna:

  • Den tål höga temperaturer
  • Den har en naturlig non-stick-beläggning
  • Värmefördelningen är överlägsen
  • Hållbarheten gör att den kan hålla i flera generationer
  • Stryktålig
  • Fungerar på alla värmekällor – även induktion och öppen eld
  • Giftfria
  • Lågt pris

Som du ser är gjutjärnspannans styrkor många och de väger över de negativa aspekterna med måtta. Vilket är anledningen till varför det än idag är ett av de mest använda materialen i köket.

Nackdelen med gjutjärn är att det är tungt och kräver en del underhållning. Ibland kommer du behöva olja in stekytan – men det går snabbt att göra.

Hur rengör man en gjutjärnspanna

Att rengöra en gjutjärnspanna är en smärtfri process.

Allt du behöver göra är att använda varmvatten och en svamp eller trasa för att ta bort matrester och smuts.

Om mat har fastnat i pannan kan du använda en diskborste för att skrubba ytan.

Det är viktigt att använda inget eller minimalt med diskmedel i en gjutjärnspanna och heller aldrig ställa den i diskmaskinen.

Du kan med enkelhet göra rent pannan med endast varmvatten och skrubbning.

Om det är så att mat har bränts fast i stekytan, så kan du använda en liten klick diskmedel. Men var försiktig, diskmedel är dåligt för den naturliga non-stick-beläggningen och för stora mängder kan förstöra den.

Torka gjutjärnspannan på rätt sätt

Efter att du har rengjort stekpannan är det viktigt att den blir torr snabbt. Om fukt och vätska finns kvar, finns risken för att rost uppstår.

Ställ därför pannan på spisen igen och sätt plattan på hög temperatur.

Du kommer nu se vattnet i pannan börja koka och slutligen försvinna.

Torkad och klar!

Hur du oljar in gjutjärnspannan

Nu när din stekpanna är rengjord och torkad – så är det dags för inoljning.

Efter att du har värmt upp pannan för att torka den, så kommer den att vara rykande varm.

Häll lite olja på en bit papper eller en kökshandduk och börja gnida in oljan i pannan.

Ta sedan ett nytt papper eller en handduk som inte har olja på sig och börja torka bort överskottet av olja från stekpannan.

Du vill inte pannan ska vara helt dränkt i olja, då det kommer göra den klibbig.

Sen är allt klart. På bara ett par minuter har du rengjort, torkat och oljat in din gjutjärnspanna.

Du har nu förstärkt den naturliga non-stick-beläggningen, samtidigt som du har förlängt livslängden på pannan.

Kan man diska gjutjärn med diskmedel

Det finns en viss sanning i att man inte ska använda diskmedel i en gjutjärnspanna – men det är också lite av en seglivad myt.

Förr i tiden använda man lut och vinäger i diskmedel, vilket är väldigt dåligt för gjutjärn. Det förstör den naturliga beläggningen och sedermera gör pannan värdelös.

Men diskmedel idag är inte lika kraftfulla och är många gånger ekologiska. De är helt enkelt inte starka nog att förstöra beläggningen i pannan.

Stora mängder tvål och diskmedel kan däremot påverka pannans non-stick-egenskaper negativt.

Av den anledningen ska du aldrig använda mer diskmedel än nödvändigt i gjutjärnspannor. Oftast behöver du inget alls.

Men om mat har fastnat eller om det finns mycket olja kvar i pannan, så kan det vara nödvändigt att använda en klick diskmedel för att göra pannan helt ren.

Hur hög värme tål en gjutjärnspanna

Pasta-mat-i-stekpanna

Gjutjärn är extremt hållbart och stryktåligt. De flesta gjutjärn klarar av upp mot 300-500 grader värme utan att gå sönder. Vilket är mer än vad ett vanligt hushålls spis eller ugn kan producera.

Det är själva beläggningen som sätter käppar i hjulen.

Den naturliga non-stick-beläggningen är känsligare än själva gjutjärnet och hur hög värme det klarar av varierar mellan tillverkare.

Vanligtvis brukar maxtemperaturen vara mellan 150 och 260 °C för en gjutjärnspanna.

Läs på tillverkarens hemsida eller i manualen hur hög temperatur din panna klarar av. Om du överstiger rekommendationen finns en risk för att beläggningen förstörs.

Kan man ha en gjutjärnspanna i ugnen

Ja, det går att ställa gjutjärnspannor i ugnen.

Faktum är att många kockar använder ugnen när de oljar in sina gjutjärnspannor.

Men det är viktigt att du har koll på hur hög temperatur din panna klarar av. Inte alla gjutjärnspannor har samma maxtemperatur och kan förstöras vid för hög värme.

Var därför försiktig och följ tillverkarens instruktioner.

Vad väger en gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor väger oftast mellan 1,5 och 5 kg.

Hur stor gjutjärnspannan är spelar stor roll i sammanhanget.

Men även vilken tillverkningsprocess man använt. Exempelvis producerar företag som Ronneby bruk ”lätt gjutjärn”, vilka är tunnare och väger mindre än vanliga gjutjärnspannor.

När du köper en gjutjärnspanna är det också viktigt att tänka på att den kommer väga mer när den är fylld med mat.

Om pannan väger 3 kilo, så är det inte ovanligt att den väger upp mot 5-6 kilo när stekpannan är full med mat.

Hur länge håller en gjutjärnspanna

Korvar-i-stekpanna-av-gjutjärn

En av de främsta fördelarna med köksutrustning i gjutjärn är dess hållbarhet och livslängd.

Det är inte ovanligt att gjutjärnspannor och grytor ärvs från generation till generation.

Men för att pannan ska hålla under hela ditt liv, kräver det att du tar hand om den på rätt sätt.

Det innebär att du behöver rengöra den noga efter användning och att du oljar in den ett par gånger om året.

Att använda pannan ofta är också ett bra sätt för att förlänga dess livslängd. Eftersom den naturliga non-stick-beläggningen blir bättre för varje användning.

Vilken stekspade ska man ha till gjutjärn

För gjutjärnsgrytor och pannor bör du använda en stekspade gjord av rostfritt stål eller silikon.

Rostfritt stål är vanligtvis något du vill undvika i andra typer av material, men för gjutjärn fungerar de perfekt.

Rostfritt stål är starkt, hållbart och väger lite.

En stekspade av silikon används ofta i gjutjärn då de kan hantera höga temperaturer utan att smälta eller förstöras.

Du vill undvika plastspadar i gjutjärnspannor, då de inte kan hantera den höga värmen och kommer därför att smälta. Du vill gärna inte få smält plast i din mat eller i din panna.

Fungerar gjutjärnspannor på induktionshällar

Det går alldeles utmärkt att använda en gjutjärnspanna på en induktionshäll.

Eftersom gjutjärn är järn, så drar den till sig värmen och fördelar den utmärkt över hela stekytan.

Nackdelen är att gjutjärn har en hårdare botten än exempelvis rostfritt stål och aluminium, vilket kan orsaka slitage och repor på induktionshällen.

Därför bör du undvika att dra och skrapa pannan mot hällen i onödan.

Varför fastnar mat i min gjutjärnspanna

Ibland kan mat fastna eller bränna fast i din gjutjärnspanna.

Potentiella orsaker till det är många. Vanligtvis är det för att du använt för lite fett eller olja när du steker, eller för att du inte har oljat in pannan på ett tag.

Det kan även ske vid nyköpta gjutjärnspannor som inte hunnit bygga upp sin naturliga non-stick-beläggning än.

Även om pannan är inoljad vid leverans, så bör du ändå ta det lugnt i början och låta beläggningen byggas upp och stärkas med tiden.

En annan vanlig anledning är att man har lämnat den färdiglagade maten för länge i stekpannan utan att rengöra den. Maten hinner då torka och klinga sig fast i stekpannan, vilket gör det svårare att rengöra den.

Oftast kan du lösa det genom att skrapa bort maten med en borste.

Om problemet kvarstår kan du ställa pannan i lite vatten i 3-5 minuter och sedan försöka skrapa bort matresterna igen.

Var noga med att torka pannan noggrant och olja in den efteråt.

Kan man rädda en gjutjärnspanna

Pannan du fick från din mamma har börjat rosta eller så har lite mat bränt fast i den.

De flesta av oss kan relatera till den ångesten.

Men loppet är inte över.

Gjutjärn är extremt hållbart och slitstarkt, så det går att rädda gjutjärnspannor som tycks ha kastat in handduken.

1. Börja med att skrubba pannan med stålull. Det kommer att försämra eller förstöra non-stick-beläggningen – men det är lugnt. Vi kommer att åtgärda det.

Det kommer att kräva lite styrka och tid för att skrubba pannan helt och hållet. Men ta inte i så mycket att gjutjärnet börjar söndras.

Skrubba tills hela pannan är ren. Du vill få bort all rost och eventuella beläggningar av fett från ytan.

2. Torka pannan. Använd en ren handduk eller hushållspapper för att torka av pannan.

Du kan även ställa den på spisen på medelhögvärme för att torka den snabbare.

3. Sätt på ugnen på 250-300 grader. Låt ugnen värmas upp.

4. Smörj in hela gjutjärnspannan. Använd en neutral olja med hög rökpunkt. Exempelvis vegetabilisk olja.

5. Ställ sedan pannan upp och ner i ugnen. Lägg folie på undersidan så att det fångar upp droppar av olja.

Låt pannan stå där i ungefär en timme.

6. Ta ut pannan från ugnen och låt den svalna. Eftersom gjutjärn har en bra värmehållning så kan det ta tid innan den blir sval. Stressa inte.

Du kan sedan upprepa den här processen 2-3 gånger tills pannan är som ny igen.

Nu är det också viktigt att du regelbundet oljar in pannan för att stärka den nya non-stick-beläggningen.

Läs också