| |

Glassmaskin Bäst i test 2023: Komplett guide

Det finns glassmaskiner och det finns glassmaskiner. Skillnaderna mellan olika modeller kan vara som dag och natt. För att du ska undvika ett dåligt köp, har vi listat årets bästa glassmaskin inom varje kategori.


Alla glassmaskiner fungerar inte på samma sätt, vilket gör att både antalet förberedelser och tiden det tar för att göra glassen kan skilja sig avsevärt.

Medan det tar 60 minuter för en glassmaskin att göra klart glassen, så kan det, inkluderat förberedelser, ta upp mot 12 timmar för en annan.

Därför är det viktigt att veta vad du ska titta efter när du ska köpa en glassmaskin.

Utöver vårt bäst i test, där vi listar årets bästa glassmaskin – så har vi även listat allt det du ska tänka på när du köper en ny glassmaskin.

Bästa glassmaskinen

Den bästa glassmaskinen i år är Wilfa ICMS-C15. Glassen blir exceptionellt bra, tillika görs den på endast 40 minuter! Maskinen är väldigt tystgående och enkel att använda. Den är helautomatisk – allt du behöver göra är att hälla i ingredienserna och klicka på en knapp. En otroligt prisvärd maskin!


Bästa glassmaskinen med kompressor: Wilfa ICMS-C15 glassmaskin

Bästa-glassmaskinen-Wilfa ICMS-C15

Det här är en fenomenal glassmaskin. Den är enkel att förstå, snabb och väldigt tystlåten.

Eftersom C15 har en automatisk kompressor, så behöver du bara fylla skålen med dina ingredienser, trycka på startknappen och sedan vänta en timme – sedan är glassen klar!

Den är verkligen supersmidig att använda.

Maskinen har dessutom en ”håll-kall”-funktion, som gör att glassen håller sig kall 60 minuter efter att den blivit färdig.

Om du är som oss och sitter på händerna i väntan på att glassen ska bli klar, så finns det en digital timer på LCD-displayen där du kan se hur lång tid som är kvar.

På displayen står det också i vilken fas glassmaskinen är i, exempelvis omrörning eller nedfrysning.

Tack vare det genomskinliga locket så kan du hela tiden se hur glassen tillverkas.

Men vad vi gillar mest med C-15 är hur snabb den är. Det tar mellan 40 och 60 minuter för glassen att bli klar och redo att ätas. Jämför det med glassmaskiner utan processor som tar flera timmar.

Både glass och sorbet blir riktigt god. Den kan definitivt jämställas med glassarna du köper på fik och restauranger.

Maskinen arbetar också väldigt tyst, vilket är en stor bonus. Det finns andra glassmaskiner som låter nästan som gräsklippare, men den här har en låg ljudnivå.

Kapaciteten är helt ok, då den rymmer 1,5 liter glass. Vilket räcker till ungefär 4 personer. Om ni är fler, eller om du vill göra mer glass av annan anledning, så går det snabbt att göra en till batch.

Den här, nyare versionen, av C-15 kostar strax över 2000 kronor. Vilket får ses som ett väldigt bra pris. Glassmaskiner av den här kvalitén brukar annars kosta upp mot 3-4 tusen kronor.

Definitivt den bästa glassmaskinen på marknaden idag. Både för hemmabruk och mindre fik.


Bästa premiumval: Sage The Smart Scoop Glassmaskin

Bästa-premium-glassmaskin-Sage

Om du vill kunna göra glass som i vissa fall är bättre än på restauranger och kaféer, då är Sages glassmaskin ett av få prisvärda alternativ.

Resultatet på glassen blir riktigt, riktigt bra. Det går knappt att beskriva med ord hur bra det blir. Det är som att du har en egen glassfabrik där hemma.

Du har dessutom 12 olika inställningar för hur hård glassen ska bli, beroende på om du vill göra glass, yoghurt, sorbet eller något annat. Allt sköts genom LCD-displayen på ovansidan.

Det ger dig möjligheten att göra mjukglass till hård glass. Plus allt där-i-mellan.

Vi gillar också att det finns en ”pre-cool”-funktion, vilket innebär att maskinen kyls ner innan du börjar använda den.

Med hjälp av den funktionen kunde vi tillverka glassen snabbare än någon annan glassmaskin!

Den har även utrustats med en ”håll-kall”-funktion som håller glassen kall i upp mot 3 timmar.

En trevlig liten inställning är att man kan välja hur maskinen ska informera dig om att glassen är klar. Antingen genom ett litet pipljud eller en rolig melodi. Du kan också stänga av ljudet helt.

Glassmaskinen är ett riktigt kraftpaket och man har verkligen lagt all fokus på effektivitet, korta tillverkningstider och stora valmöjligheter.

Konsekvensen är att maskinen är ganska högljudd. Det låter ungefär som en köksfläkt.

Den tar också upp en del plats på köksbänken och väger 16 kilo. Det är med andra ord en rejäl pjäs. Men det är oundvikligt med en så kraftfull och effektiv kompressor, för att inte nämna kvalitén överlag.

Att den är stor och högljudd är förståeligt.

Vad vi däremot inte gillar är att Sage inte levererar glassmaskinen med en receptbok!

Har man köpt en så dyr glassmaskin med kommersiell kvalité, då förväntar vi oss att det också ska följa med recept till maskinen. Det får Sage minuspoäng för!

Det finns flera goda recept att ladda hem från Sages hemsida, men det hade varit bekvämare och mer användarvänligt om de följde med i pappersform.

Om vi bortser från avsaknaden av recept, så är det här en exceptionellt bra glassmaskin. Ingen annan maskin kan konkurrera med den här kvalitén och valmöjligheterna.

Priset är högt och inte i alla hemmakockars priskategori. Men om den är inom din budget, då är det ett självklart köp. Helt klart en av de bästa glassmaskinerna!


Bästa budgetval: Champion Glassmaskin

Bästa-budget-glassmaskin-Champion

En stor och billig glassmaskin som rymmer 1,5 liter glass.

Det är en glassmaskin utan kompressor, men är ändå kapabel till att tillverka glassen snabbt. I produktbeskrivningen står det 15-30 minuter, men vi skulle säga att det tar ungefär 20-40 minuter – beroende på hur du vill ha glassen.

Vilket fortfarande är ruskigt snabbt!

Eftersom den saknar kompressor, får du däremot komma ihåg att skålen måste kylas ner i frysen flera timmar innan användning.

Vi gillar verkligen storleken, som är på 1,5 liter. Så du kan göra glass åt 4 till 7 personer åt gången. Mycket bra för barnfamiljer eller om du ska få besök där hemma.

Kom bara ihåg att skålen ska kunna få plats i frysen också.

Det följer med ett recepthäfte och en manual till maskinen, vilket vi uppskattar!

I recepthäftet hittar vi allt från citronsorbet, vaniljglass, bananglass, till hallonyoghurt, jordgubbsglass och bananglass.

Där i får du exakta instruktioner för hur du ska tillaga glassen och hur mycket av varje ingrediens som behövs.

Vi är däremot lite besvikna över att inga delar kan rengöras i diskmaskin. Vi tycker att en glassmaskin utan kompressor borde ha delar som inte behöver diskas för hand.

Champions glassmaskin är billig, enkel att använda och har, framförallt, stor kapacitet. Vi gillar också att den är så pass snabb!

Definitivt ett bra köp för dig som vill ha en bra glassmaskin utan att behöva tömma hela plånboken.


Bästa glassmaskinen för sorbet: Yonanas glassmaskin

Yonanas-Sorbetmaskin

Trots flera år inom köksindustrin, så hade vi aldrig hört talas om Yonanas. Vilket inte visade sig vara så konstigt – de specialiserar på glassmaskiner som gör sorbet.

Men vi har ett öppet sinne, framförallt för mindre och nyare företag – och tur var väl det!

Det här är en förvånansvärt bra maskin!

Med endast frukt och frysta bär så kan du snabbt och enkelt göra en riktigt god sorbet.

Allt du behöver göra är att låta frukterna tina, dela dem i jämna bitar och stoppa ner i dem i inmatningsröret.

Använd sedan tampern för att pressa ner ingredienserna i maskinen. Efter det gör maskinen resten och ut kommer en perfekt sorbet. Fin och slät.

Det går även att lägga flera delar i diskmaskinen. Se bara till att du inte lägger i basen eller delar som sitter fast i motorn där i.

Vi gillar den här sorbetmaskinen skarpt. Den är enkel att använda och resultatet blir mycket bra. För att inte säga snabbt!

Antalet positiva recensioner och omdömen hos Kitchentime bekräftar våra erfarenheter med maskinen.

Vi tycker däremot att man har satt priset lite för högt. Den kostar ungefär 800 kronor, vilket känns lite magstarkt för en så pass simpel maskin.

Det finns bra glassmaskiner för ett snarlikt pris, men som ger dig fler möjligheter och funktioner.

500 kronor känns som ett mer rimligt pris.

Än dock, om du är en sorbet-entusiast – då är det här ett givet köp. För i slutet av dagen är den riktigt smidig att använda och resultatet blir fantastiskt bra.


Innan du köper en glassmaskin

Chokladglass-i-skål

Alla glassmaskiner är långt ifrån likadana. Det finns flera saker du bör ha i åtanke när du köper en glassmaskin, för att undvika både felköp och pengar i sjön.

Utöver vårt bäst i test, så har vi här nedanför listat alla de saker du ska tänka på när du köper en glassmaskin.

Stor eller liten glassmaskin

Vi har märkt att många butiker väljer att inte skriva måtten eller vikten på sina glassmaskiner.

Vilket gör att många konsumenter ofta tror att maskinen är mindre än den faktiskt är. På bilden kan den se liten och portabel ut, men i själva verket är den en riktig bjässe.

Under våra tester märkte vi att en del glassmaskiner framstod som små och kompakta på bilder, men väl i hand vägde de 10-15 kg och tog upp halva köksbänken.

Det finns givetvis små glassmaskiner också – alla är inte stora.

Men du bör kolla måtten på produkten innan du köper den, och därefter kolla så att det finns utrymme i köket och platsen där du planerar att ställa maskinen.

De stora glassmaskinerna kan givetvis göra mer glass, har fler funktioner och ofta en bättre kompressor – men konsekvensen är storleken.

Avgör därför på förhand exakt vad du vill kunna göra med maskinen och hur mycket utrymme du har till godo.

Kapacitet

Glassmaskinernas kapacitet skiljer sig en hel del. Det finns maskiner som kan göra 1-2 liter glass åt gången, medan andra modeller endast kan tillverka en portion glass åt gången.

Större glassmaskiner kostar oftast mer, men det är en bra och smidig investering om du har en familj eller om du vill göra glass inför kalas och fester.

Om du har hittat ett riktigt bra glass-recept, kan du också vilja göra stora mängder glass för att frysa in – så att du inte behöver använda maskinen varje gång du är sugen på något gott.

Hur den fryser glassen

Det finns två stora skillnader mellan glassmaskiner.

Den ena varianten är glassmaskiner som har en kompressor, vilket gör att maskinen fungerar som en frys. Maskinen kan på egen hand frysa glassen, både innan och efter tillverkningen.

Glassmaskiner med kompressor är helt klart det snabbaste och smidigaste alternativet – men det är också dyrare.

Den andra varianten är glassmaskiner utan kompressor. De använder istället en ”frysskål”.

Du måste lägga skålen i frysen innan du börjar göra glassen. Oftast upp mot 8 timmar innan själva tillverkningen. Även ingredienserna måste vara kalla innan du lägger dem i maskinen.

När maskinen har tillverkat glassen, så är skålen oftast lite varm – vilket gör att du kommer behöva kyla ner skålen ett par timmar i frysen igen, innan du börjar med nästa sats av glass.

En glassmaskin utan kompressor kräver mer planering, är inte lika effektiva och det tar längre tid innan du kan börja äta glassen. Fördelen är att de är billigare än glassmaskinerna med kompressor.

Även om maskiner med en kompressor kostar mer pengar, så är det oftast det bästa och smidigaste alternativet. Det går snabbare att tillverka glassen, du kan äta den direkt och du slipper fylla frysen med skålar.

Funktioner och inställningar

De billigare glassmaskinerna har oftast bara en på/av-knapp.

Lite dyrare maskiner brukar erbjuda fler funktioner, så som: timer, automatisk avstängning, ”håll glassen kall”-funktion och extra paddlar.

Det finns till och med glassmaskiner som ger dig möjligheten att tillverka din egen yoghurt.

Generellt sett är det glassmaskiner med kompressor som har fler funktioner och inställningar, för att göra olika typer av glass.

Dessa extrafunktioner gör också att priset höjs en del, vilket kan vara onödigt om du bara vill göra vanlig mjukglass en gång i veckan.

Hur mycket kostar en glassmaskin

En bra glassmaskin brukar kosta mellan 700 och 3000 kronor.

Den främsta skillnaden mellan det lägre och högre prissegmentet, är att de dyrare glassmaskinerna brukar ha en kompressor.

Kompressor gör så att glassen kan frysas mer effektivt med hjälp av bara glassmaskinen.

Om glassmaskinen inte har en kompressor kommer du med största sannolikhet behöva använda frysen för att kyla ner både skålen och ingredienserna. Det är mer tidskrävande, men är mer kostnadseffektivt.

En annan viktig skillnad är att billigare modeller bara kan göra en typ av glass, medan premium-maskiner ger dig fler möjligheter och varianter.

Exempelvis finns det glassmaskiner som enbart kan göra sorbet.

Hur lång tid tar en glassmaskin

Chokladbitar-i-glass

Det tar i regel mellan 20 och 40 minuter att göra glass i en glassmaskin.

Om din glassmaskin inte har en kompressor kan du behöva kyla ner bunken eller skålen i frysen i 4 till 12 timmar innan.

Du vet att glassmaskinen är klar när glassen inte är rinnig eller droppar. Det vill säga när den är i en fast form.

Efter att maskinen är klar kommer du behöva frysa glassen, så att den blir mer fast och kall.

Varför köpa en glassmaskin

Om du äter mycket glass så är en egen glassmaskin definitivt det mest kostnadseffektiva och hälsosamma alternativet.

Ja, om du vill göra hälsosam glass, det vill säga.

Med en glassmaskin har du full kontroll över innehållet i glassen. Bara din kreativitet sätter stopp för vad du kan skapa för glassar.

Du kan göra en jordgubbsglass med Nutella i, eller varför inte en härlig chokladglass med nötter i? Supergott!

Om du dessutom brukar köpa skopglass i butik, så är glassmaskinen definitivt ett billigare alternativ – i längden. Såvida du inte köper de allra billigaste glassarna med onaturliga och onyttiga smaker.

En annan fördel är om du har familj – då barn älskar att göra hemmagjord glass. Att hitta på egna recept och själv vara delaktig i att skapa glassen är riktigt skoj, för både små och stora.

Glassmaskiner är, trots namnet, inte begränsade till att enbart göra glass. Du kan göra andra saker också, så som sorbets, slushies och frusna cocktails.

För dig som är laktosintolerant, eller av annan anledning vill undvika mjölkprodukter, är glassmaskinen en skänk från ovan.

Glass i butiken som inte innehåller laktos, är ofta extremt dyr och innehåller stora mängder socker. För att inte nämna att förpackningarna brukar vara små.

Med en glassmaskin kan du tillverka laktosfri glass som också är fri från färgämnen, utfyllnader och ohälsosamma tillsatser.

Hur använder man en glassmaskin

Glassar-med-topping

Det finns två olika varianter av glassmaskiner: de utan kompressor och de med kompressor.

Så här gör du glass i de två olika maskinerna.

Hur du gör glass i en glassmaskin utan kompressor

I en traditionell glassmaskin utan kompress behöver du först frysa ner glassburken i kylen. Dina ingredienser behöver också kylas ner.

Det brukar ta mellan 4 och 12 timmar innan skålen är tillräckligt kall.

När skålen är kall nog, behöver du bara ställa den i glassmaskinen, hälla i dina ingredienser och sedan trycka på startknappen.

Maskinen kommer att blanda råvarorna och göra dem till glass.

När glassen är klar kommer den att vara mjuk och fast. Du behöver nu lägga skålen i kylen igen, förslagsvis över natten, för att glassen ska hårdna och bli riktigt god.

Hur du gör glass i en glassmaskin med kompressor

Om du har en glassmaskin med kompressor så slipper du hela nerkylningsprocessen av skålen.

Maskinens teknologi tillåter den att kyla ner allt åt dig. Utan att involvera frysen.

Allt du behöver göra är att sätta i paddeln eller vispen i skålen och koppla in den i maskinen. Välj vilket program du vill använda, exempelvis mjukglass, sorbet, gelato eller frusen yoghurt.

Häll sedan ner alla dina ingredienser och tryck på start-knappen.

Glassmaskinen kommer nu att kyla ner skålen och ingredienserna och börja tillverka glassen.

Glassen kan därmed vara klar inom loppet av en timme. Supersmidigt, snabbt och enkelt!

Glassmaskin med eller utan kompressor

Glass-gjord-i-glassmaskin

Den bästa glassmaskinen är helt klart den som har en kompressor.

Glassmaskiner med en kompressor/frysaggregat tillverkar glassen snabbare och kyler själv ner ingredienserna och skålen.

En glassmaskin utan kompressor tar mycket längre tid och du behöver både förbereda dig mer och använda frysen.

Du kommer behöva frysa ner glassbunken flera timmar innan du börjar producera glassen. Efter att maskinen tillverkat glassen, kommer du även behöva frysa ner glassen i frysen.

Det är helt klart mer tidskrävande och osmidigt. Men fördelen är att glassmaskiner utan kompressor är billigare.

Den bästa glassmaskinen för hemmabruk är utan tvekan den med kompressor. Den spar otroligt mycket tid, men även utrymme i kylen – eftersom du slipper frysa in skålarna.

Var kan man köpa en glassmaskin

I och med att glassmaskiner blivit så populära så går de att köpa i de flesta butiker som säljer köksutrustning – men även i vissa elektronikbutiker.

Att köpa glassmaskin på nätet är oftast billigare än i butik, för att inte nämna smidigare – då du får maskinen levererad hem till dörren.

Vi rekommenderar att ta en titt på utbudet hos Kitchentime, Cervera och Köketsfavoriter. De har flera typer av glassmaskiner; stora, små, premium och billigare modeller.

Tillverkare av bra glassmaskiner

Majoriteten av alla stora tillverkare av köksmaskiner säljer också glassmaskiner.

Baserat på våra egna tester, recensioner och omdömen så rekommenderar vi att du tittar på glassmaskiner tillverkade av:

  • Wilfa
  • Severin
  • Caso
  • KitchenAid
  • Emerio
  • Champion
  • Cuisinart
  • Sage
  • Ankarsrum
  • Steba

Men när du ska köpa en glassmaskin är tillverkaren långt ifrån det viktigaste. Faktum är att det finns även små, relativt okända, företag som tillverkar riktigt bra glassmaskiner.

Det viktiga är att du väljer en glassmaskin som har de funktioner och den storlek som passar dig.

Läs också