|

Bästa grafikkortet för gaming 2024: Komplett guide

Bästa-grafikkortet

Grafikkortet är en superviktig komponent i varje gamers dator. Men det kan vara svårt att hänga med alla nya släpp. Vi har listat årets bästa grafikkort för gaming, så att du kan hitta den GPU som passar din budget bäst


Marknaden för grafikkort är väldigt delikat, med ständiga uppdateringar och nya kort.

Det resulterar i att många användare köper grafikkort till överpris. Om du inte har koll, så är det lätt hänt att du betalar mer för grafikkortet än vad du hade behövt göra.

För att hjälpa dig att få ut mest prestanda för pengarna, så har vi recenserat årets bästa grafikkort för gaming. Både de senaste monsterkorten och budgetkort.

Bästa grafikkortet för gaming

Det bästa grafikkortet för gaming idag är GeForce RTX 3080. Med 10 GB minne, 1440 MHz och fenomenal ray tracing – så får du en fantastisk spelupplevelse. Du kan spela på de högsta inställningarna även i de mest krävande spelen. Om man ser till pris och prestanda, så är det här utan tvekan det grafikkort som ger mest för pengarna.


Bästa grafikkortet för gaming: GeForce RTX 3080 10GB gaming

Geforce-RTX-3080-grafikkort

  • CUDA-kärnor: 8,704
  • Klockhastighet: 1440 MHz
  • Maximal klockhastighet: 1740 MHz
  • Minne: 10 GB / GDDR6X
  • Minneshastighet: 19 Gbps
  • Rekommenderad PSU: 850 W

Om man kombinerar pris med prestanda så går det inte att hitta ett mer prisvärt alternativ för gamers idag. Du får väldigt mycket för pengarna med RTX 3080.

Med 10GB minne, klockhastighet på 1440 MHz och Ray tracing, så är det ett riktigt monsterkort. Det här är en klar förbättring från tidigare RTX 20-serien, framförallt vad gäller Ray tracing.

Grafikkortet har stöd för både DisplayPort och HDMI – och du kan koppla upp 4 gamingskärmar samtidigt.

Definitivt det mest prisvärda och bästa grafikkortet för gaming idag.


Bästa premium gaming grafikkorten: GeForce RTX 3090 Ti 24GB OC

Geforce-RTX-3090-gaming-grafikkort

  • CUDA-kärnor: 10,752
  • Klockhastighet: 1560 MHz
  • Maximal klockhastighet: 1950 MHz
  • Minne: 24 GB / GDDR6X
  • Minneshastighet: 21 Gbps
  • Rekommenderad PSU: 850 W

Det här är den senaste generationen i RTX-familjen. En riktig best som gör att du kan spela alla spel med bästa grafiken. Det är det ultimata kortet!

Med 24 GB minne, 1950 MHz klockhastighet och 10,752 CUDA-kärnor så kommer du att kunna lira alla nya spel i många, många år framöver. Det finns ingen GPU som kommer ens i närheten.

Faktum är att 24 GB minne med största sannolikhet inte kommer vara en standard ens om 10 år!

Om du vill ha den ultimata spelupplevelsen eller sysslar med streaming, då är det här ett självklart val.

Nackdelen är givetvis priset. Sån här kvalité får du inte få en spottstyver. Räkna med att betala mellan 16000 och 24000 kronor för det här kortet.

Eftersom det är ett extremt kraftfullt kort med en makalös prestanda, så behöver det också mycket ström. Nvidia rekommenderar därför att du har minst 850 Watts effekt på nätaggregatet.


Bästa budget gaming grafikkortet: GeForce RTX 3060 OC V2 12GB

Geforce-RTX-3060

  • CUDA-kärnor: 3,584
  • Klockhastighet: 1882 MHz (Gaming mode)
  • Maximal klockhastighet: 1912 MHz (OC mode)
  • Minne: 12 GB / GDDR6
  • Minneshastighet: 15 Gbps
  • Rekommenderad PSU: 650 W

Det känns som att det var igår när alla suktade efter RTX 2070 och 2080.

Idag är vi framme vid RTX 3060 – och det är vårt bästa gaming grafikkort på en budget! Tiden går snabbt.

RTX 3060 är inte det senaste grafikkortet från Nvidia, men det är långt ifrån dåligt. Faktum är att du fortfarande kan spela på högsta kvalitén i de flesta spelen med det här kortet.

Vi gillar också att 3060 är så pass tystgående. Det är knappt så att fläktarna hörs alls. Kylningen fungerar också utmärkt. Även vid tyngre spel så brukar inte temperaturen stiga över 60-65 grader.

För 6500 kronor så är det här ett riktigt kap. Du kan utan problem spela mer krävande spel på ultra-inställningarna utan lagg.

Definitivt ett av de mest prisvärda grafikkorten för gamers idag!


Redaktörens val: Radeon RX 6800 XT 16GB OC gaming

Radeon-RX-6800-XT-gaming-grafikkort

  • Klockhastighet: 2015 MHz (Game clock)
  • Maximal klockhastighet: 2250 MHz (Boost clock)
  • Minne: 16 GB / GDDR6
  • Minneshastighet: 16 Gbps
  • Rekommenderad PSU: 750 W

Radeon RX 6800 XT är definitivt årets favorit från AMD. Det är en massiv förbättring från tidigare generationer.

Tidigare använde man Navi 10 som GPU, men RX 6800 rockar den nya Navi 21. Den är dubbelt så stor, har fler kärnor och dubbelt så mycket RAM. Klockhastigheten har också förbättrats avsevärt mycket.

Vi gillar också att man tryckt i 16 GB minne i det här kortet. Det är mer än många av Nvidias dyrare kort. Om du vill vara säkrad inför framtiden är 16 GB ett riktigt bra val.

Numera har RX 6800 även stöd för ray tracing. Kvalitén är godkänd, men inte riktigt lika bra som RTX 3070.

Kortet är suveränt och du kan optimera de flesta spelen som finns idag. Om du spelar Fortnite, Battlefield eller Call of Duty så kan du förvänta dig ett rejält uppsving i grafiken.

Det är ett bra köp som definitivt kommer tjäna dig väl i många år framåt. Priset är lite för högt för vår smak, men om du kan hitta det för 9000-11000 kronor så är det väl värt investeringen.


Att tänka på när du köper ett grafikkort

Olika-grafikkort

Det kommer hela tiden nya grafikkort och teknologin blir mer och mer avancerad.

Därför kan det vara svårt att hänga med i svängarna.

Här är allt du behöver veta och tänka på när du köper ett nytt grafikkort för gaming.

Om du ska köpa en ny PC, så har vi korat årets bästa speldator här.

Grafikminne

Mängden minne i grafikkortet är väldigt viktigt. Om du spelar spel i 1080p bör du ha åtminstone 6GB vRAM.

Om du planerar att spela med alla inställningar uppdragna till max, eller i 4K-upplösning, bör du ha runt 8GB vRAM. I alla fall minst 6GB.

Du kan komma undan med 4GB i grafikminne i vissa spel, men räkna med att du kommer behöva spela på lägre grafikinställningar.

TDP

TDP står för ”Thermal design power” och refererar till värmen i kortet. Men det berättar också för oss hur många watt vårt nätaggregat (PSU) behöver ha.

Nätaggregatet förser din dator med ström. Om du har en PSU på 400 watt och en GPU som drar 300 watt – så kommer du behöva uppgradera ditt nätaggregat. För att det inte är bara grafikkortet som drar ström, men även din CPU och övriga komponenter i din PC.

Det här är en otroligt viktig aspekt när du köper ett grafikkort för gaming. Ju starkare grafikkortet är, desto mer ström kommer din PSU behöva generera.

Vanligtvis brukar ett nätaggregat på 800 watt vara tillräckligt för de mest kraftfulla grafikkorten.

Klockhastighet

Klockhastigheten är inte lika viktigt som mängden vRAM och kylningen. Men det är fortfarande en aspekt som påverkar prestandan.

Grafikkortets klockhastighet kan skilja sig mellan olika tillverkare – även om de säljer exakt samma grafikkort. Det är för att vissa företag väljer att överklocka sina GPUs.

Ett överklockat grafikkort kan prestera bättre, men genererar också mer värme.

Minneshastighet

Ett snabbare minne innebär ett snabbare grafikkort. För gaming så vill du ha ett grafikkort med antingen GDDR5 eller GDDR6.

GDDR6 är den senaste generationen och ger bäst prestanda, både vad gäller bandbredd och klockhastighet.

Men GDDR5 fungerar fortfarande bra och kan hantera de senaste spelen. Nackdelen är att du inte får lika bra prestanda och den är inte säkrad för framtiden. Förr eller senare kommer de senaste datorspelen kräva GDDR6.

För streaming och videoredigering är GDDR6 mycket bättre än GDDR5 i en GPU.

Portar till skärmen

En del datorskärmar har stöd för HDMI, andra använder endast Displayport. Vissa äldre skärmar har bara stöd för DVI.

Det här är alltså de olika kopplingarna mellan grafikkortet och datorskärmen.

Titta så att grafikkortet och din monitor har stöd för samma typ av uppkoppling. Annars kommer du behöva köpa en adapter för att koppla ihop dem.

Storleken på grafikkortet

Stort-grafikkort

Grafikkort kommer i alla möjliga storlekar. Det finns både små, stora, långa och korta varianter.

De allra bästa grafikkorten för gaming är stora och tar mycket plats. Teknologin är avancerad och de behöver ett rejält kylsystem för att klara av all kraft som finns i kortet.

Därför är det viktigt att du har tillräckligt med utrymme både på moderkortet och i datorlådan.

Grafikkort har olika formfaktorer, antingen är de slim, single-slot, dual-slot eller triple-slot och mer. Dagens gaming-grafikkort är mycket större än tidigare generationer, både vad gäller själva kortet och kylsystemet.

Kom ihåg att det inte bara är grafikkortet som avgör kvalitén på bilden. Du behöver också en bra bildskärm. Här kan du hitta den bästa gamingskärmen för en optimal spelupplevelse.

Ray tracing och DLSS

Ray tracing är en relativt ny teknologi som inte finns på äldre grafikkort. Det är en teknologi som renderar väldigt realistiska ljuseffekter.

Det är framförallt spel med stora öppna världar som använder sig av den här tekniken. Det förbättrar grafiken och ger en mer verklighetstrogen bild.

Tidigare har det varit stora filmstudios som använt teknologin i sina filmer, men nu har Ray tracing även introducerats till gaming.

DLSS är också en renderingsteknologi, vars syfte är att göra bilden mer skarp. Det är ett alternativ till anti-aliasing (TAA). Just nu är det Nvidias RTX-kort som har stöd för DLSS.

Skillnaden mellan GTX och RTX

Nvidia-grafikkort

GTX står för ”Giga Texel Shader eXtreme” och är ett GeForce-grafikkort tillverkat av Nvidia.

GTX specialiserar sig på en ”turing”-arkitektur, vars syfte är att förbättra grafiken när du spelar datorspel.

Den här teknologin (GTX) hade en stor betydelse för ett par år sedan, men är numera ett sätt för att lista Nvidias olika grafikkort i en hierarki.

RTX har den förbättrade teknologin Ray tracing, som vi beskrev tidigare i artikeln. Men de har också Tensor-kärnor, vilket accelererar AI och HPC. De processar helt enkelt information snabbare.

RTX är den senaste generationen grafikkort och presterar oftast bättre än GTX. RTX-kortens nya arkitektur gör de mer kraftfulla än GTX.

Men det gör inte GTX till ett dåligt val – de är fortfarande väldigt kraftfulla med en hög prestanda i gaming. Om din budget tillåter, så är RTX det bästa valet, eftersom GTX är en generation bakom RTX.

FreeSync eller G-Sync

Kille-spelar-spel-på-PC

När du spelar datorspel så skickar både grafikkortet och spelet hela tiden information till skärmen om vad som ska visas på bilden.

När grafikkortet renderar bilderna snabbare än vad din skärm kan hantera, så uppstår splittring (tearing) på bildens skärm. Spelet börjar med andra ord hacka, lagga och grafiken kan förvridas.

FreeSync och G-Sync motverkar det.

Kort sammanfattat så förhindrar de båda teknologierna att det sker genom att synkronisera mängden bildrutor som skickas med datorskärmens uppdateringsfrekvens.

Om skärmen endast har 60Hz, så kommer grafikkortet inte skicka fler än 60 bilder per sekund.

G-Sync är tillverkat av Nvidia. För att kunna använda G-sync så behöver du ha ett grafikkort tillverkat av Nvidia och en skärm med stöd för G-sync.

FreeSync är AMDs version av G-sync. För att kunna använda FreeSync behöver du ett grafikkort tillverkat av AMD. Skärmen behöver ha stöd för VESA Adaptive Sync för att kunna använda FreeSync.

Nuförtiden presterar både FreeSync och G-sync ungefär lika bra i tester. Den främsta skillnaden idag är att FreeSync tenderar att vara billigare än Nvidias G-sync.

AMD eller Nvidia

Generellt sett brukar AMD vara det bästa valet, mycket på grund av deras prissättning. Om man tittar på benchmarks och jämför priset på två jämlika GPU:s från NVIDIA och AMD, så brukar AMD vara billigare.

Men det betyder inte att AMD alltid är det bästa valet – eller ens det billigaste.

Det du behöver titta på är respektive grafikkort och hur de presterar i tester. Förr i tiden kunde vi förlita oss på att alla Nvidia-kort hade bäst prestanda och att AMD var för dem på en budget.

Numera presterar de två väldigt nära varandra, även om AMD har en tendens att säljas för ett lägre pris. Oftast, inte alltid.

När det kommer till gaming där spel har Ray tracing, så vinner Nvidia däremot stort.

Systemkrav för populära PC-spel

PC-gamer

Alla spel har inte samma systemrekommendationer. Eftersom vissa spel är mer krävande, så behöver du också en starkare dator för att kunna spela dem.

Även om grafikkortet är en av de viktigaste komponenterna när du spelar spel, så är din CPU också av stor betydelse. Du vill därför ha en processor för gaming i din dator.

Här är de populäraste datorspelen och deras systemrekommendationer. Vi har valt att lista även andra specifikationer, så som OS (operativsystem), CPU (processor) och RAM-minne.

Fortnite

Minimum systemkrav:
GPU: Intel HD 4000 eller Intel Iris Pro 5200
CPU: Core i3-3225 3.3 GHz
RAM: 4 GB RAM
OS: Windows 7/8/10 64-bit eller MAC Mojave 10.14.6

Rekommenderat:
GPU: Nvidia GTX 960, AMD R9 290 eller likvärdigt grafikkort med stöd för DX 11
GPU-minne: 2 GB vRAM
CPU: Core i5-7300U 3.5 GHz, AMD Ryzen 3 3300U eller likvärdig
RAM: 8 GB RAM eller mer
OS: Windows 10 64-bit


Battlefield 2042

Minimum systemkrav:
GPU: Nvidia GeForce GTX 1050 Ti eller AMD Radeon RX 560
GPU-minne: 4 GB
CPU: Intel Core i5 6600K eller AMD Ryzen 5 1600
RAM: 8 GB
OS: Windows 10 64-bit

Rekommenderat:
GPU: Nvidia GeForce RTX 3060 eller AMD Radeon RX 6600 XT
GPU-minne: 6 GB
CPU: Intel Core i7 4790 eller AMD Ryzen 7 2700X
RAM: 16 GB
OS: Windows 10 64-bit


Call of Duty Modern warfare 2

Minimum systemkrav:
GPU: Nvidia GeForce GTX 970 eller AMD Radeon R9 270
GPU-minne: 2 GB
CPU: Intel Core i5-2500K eller AMD Ryzen 3 1200
RAM: 8 GB
OS: Windows 10 64-bit

Rekommenderat:
GPU: Nvidia GeForce GTX 1070 eller AMD Radeon RX 580
GPU-minne: 4 GB
CPU: Intel Core i7-7700K eller AMD Ryzen 7 3700X
RAM: 16 GB
OS: Windows 10 64-bit


Warzone

Minimum systemkrav:
GPU: Nvidia GeForce GTX 670 eller Radeon HD 7950
CPU: Intel Core i3-4340 eller AMD FX-6300
RAM: 8 GB
OS: Windows 10 64-bit

Rekommenderat:
GPU: Nvidia GTX 970 eller Radeon R9 390
CPU: Intel Core i5-2500K eller AMD Ryzen R5 1600X
RAM: 12 GB
OS: Windows 10 64-bit


CS:GO (Counter-strike: Global Offensive)

Minimum systemkrav:
GPU: 256 MB vRAM och stöd för DirectX 9 och Pixel Shader 3.0
CPU: Intel Core 2 DUO E6600 eller AMD Phenom X3 8750
RAM: 2 GB
OS: Windows 7, XP, Vista och upp


World of Warcraft

Minimum systemkrav:
GPU: Nvidia GeForce GTX 970
CPU: Intel Core i7-4790K
RAM: 8 GB
OS: Windows 7

Rekommenderat:
GPU: Nvidia GeForce RTX 3070
CPU: Intel Core i7-8700K
RAM: 16 GB
OS: Windows 10


League of Legends

Minimum systemkrav:
GPU: Nvidia GeForce 9600GT eller AMD Radeon HD 6570
CPU: Intel Core i3-530
RAM: 2 GB
OS: Windows 7

Rekommenderat:
GPU: Nvidia GeForce GTX 560 eller AMD Radeon HD 6950
CPU: Intel Core i5-3300 eller AMD Ryzen 3 1200
RAM: 4 GB
OS: Windows 10 64-bit

Läs också