|

Gravidkudde bäst i test 2023: Komplett guide

Bästa-gravidkuddarna

Gravidkuddar är fantastiskt bra för att avlasta kroppen och lindra dina smärtor. För att inte nämna hur sköna de är att sova med. Men det gäller att du köper rätt typ av kudde. Vi har listat årets bästa gravidkuddar för att hjälpa dig att hitta den som passar dig bäst.


Gravidkuddar kommer i alla möjliga storlekar, former och material. Det gäller därför att du hittar en som passar dina unika preferenser.

För att hjälpa dig navigera genom det stora urvalet av gravidkuddar, så har vi listat årets mest prisvärda modeller.

Bästa gravidkudden

Den bästa gravidkudden i år är bbhugme gravid- och amningskudden. Det finns ingen kudde som kommer ens i närheten av den här flexibiliteten, avlastning och anpassningsbarheten. Den är extremt mjuk och mysig, samtidigt som den ger ett perfekt stöd. Ett självklart köp!


Bästa gravidkudden: bbhugme Gravid- och amningskudde

Bästa-gravidkudden-bbhugme

Det här är den bästa gravidkudden sedan flera år tillbaka. Det finns ingen som kan konkurrera med den.

Först och främst är den oerhört bekväm och flexibel.

Med hjälp av ringarna vid varje ände, så kan du själv justera hur hård eller mjuk kudden ska vara. I kombination med det mjuka materialet, så är bbhugme överlägsen när det kommer till anpassningsbarhet.

Oavsett om du är större, mindre, kortare eller längre – så anpassas den perfekt utefter din unika kroppsform. Kudden är 150 cm på längden och 20 cm hög. Den är hur mysigt som helst!

Kudden är utformad och designad av tre kvinnliga kiropraktiker från Norge. Det märks. Vi har inte hittat någon gravidkudde som är så avlastande och bekväm som den här.

Du kan dessutom använda den som amningskudde efter förlossningen, vilket höjer värdet och livslängden på kudden. Med största sannolikhet kommer du att vilja sova med den även efter att barnet har fötts.

Det följer även med en väska till kudden, så att du enkelt kan resa med den.

Fyllningen består av antibakteriella ESP-kulor. Överdraget är gjort av bomull och elastan, enligt Oeko-Text standard.

En annan sak vi gillar är att gummiringarna vid ändarna är helt BPA-fria och kan användas som bitringar till bebisen.

bbhugmes gravidkudde är lite dyrare än övriga, men den är värd varenda krona.

Om du letar efter en lång och stor gravidkudde med ergonomisk form – då är det här ett självklart köp. Ingen kudde kommer ens i närheten. Definitivt årets bästa gravidkudde!


Redaktörens val: Petite Chérie gravidkudde

Petite-cherie-grå-gravidkudde

Det här är en kudde som visade sig vara utmärkt för ryggsmärtor under graviditeten.

Kudden är väldigt lång och mäter hela 170 cm. Du kan med enkelhet böja den, så att den passar din sovposition.

Fyllningen är gjord av polystyren (mikrokulor). Överdraget är gjort av mjuk bomull och elastan.

Vi gillar verkligen designen på Petite Chéries gravidkuddar. De är stilrena och fräscha.

Det som lämnade störst intryck på oss är kuddens mjukhet. Den är bokstavligen kramgo. Hur mysig och skön som helst att krypa ihop med.

Varmt rekommenderad!


Väldigt populär: Doomoo Amnings- och gravidkudde

Doomoo-fin-gravidkudde

En av de längre gravidkuddarna i årets bäst i test. Den är hela 180 cm lång och väger endast 1,4 kg.

Kudden är fylld med prasselfria EPS-kulor. Vilket är perfekt för oss som är lättväckta och vill sova utan prassliga täcken eller kuddar.

Doomoos gravidkudde fungerar som bäst för oss som sover på sidan. Den ger ett riktigt bra stöd och avlastning.

Kudden fungerar minst lika bra som amningskudde. Eftersom den är hög, stabil och har en C-form som du kan dra runt midjan – så blir amningen väldigt trygg och säker. För att inte nämna bekväm.

När bebisen har kommit så kan du även använda kudden som sittstöd för barnet.

En stor och supermysig gravidkudde som du kommer att få mycket nytta av. Vi rekommenderar den framförallt till kvinnor som sover på sidan – då är den som bäst!


Bästa budgetval: Beemoo Care gravidkudde

Beemoo-gravidkudde-Care

Vi blev uppriktigt sagt förvånade av den här kudden. Den är mycket billigare och lite kortare än övriga gravidkuddar i årets bäst i test. Den mäter endast 136 cm.

Men den blev snabbt en av våra favoriter.

Kudden är riktigt stabil, men är ändå väldigt mjuk och enkel att forma.

Man har fyllt kudden med små kulor gjorda av polystyren. Överdraget är gjort av bomull och elastan.

Med andra ord är materialen man använt i princip densamma som i modeller som kostar det dubbla i pris. Så vad gäller kvalité och bekvämlighet är den minst lika bra som de dyrare gravidkuddarna.

Beemoo Care ger minst lika bra avlastning som den är skön att sova med.

Om du vill ha en billig gravidkudde, utan att behöva kompensera med kvalité eller bekvämlighet – då är det här den bästa gravidkudden för dig. Den är superb på alla sätt och vis!


Hög mysfaktor: Petite Chérie gravidkudde small

Petite-cherie-gravidkudde-c-form

Låt dig inte luras av att kudden heter ”small”. Det är fortfarande den längsta kudden i vårt bäst i test, på hela 200 cm. Men eftersom den har en C-form, så uppfattas den inte som lika lång som de andra.

Vi vill inleda med att konstatera att den här kudden är supermjuk! Det är den typen av kudden som får dig att stänga av alarmklockan och fortsätta mysa i sängen.

Du kan dessutom använda den på fler platser än i sängen, exempelvis i soffan eller vid skrivbordet. Eller varför inte lägga ut en filt i vardagsrummet och vila på golvet.

Kudden är väldigt bra på att avlasta din växande kropp. Från korsryggen, magen och bäcken, till knäna och vristerna.

Det faktum att den endast kostar 400 kronor gör att vi gillar den ännu mer! Ett riktigt prisvärt alternativ som du kommer att ha stor nytta av genom hela graviditeten.

Du eller din partner kommer med största sannolikhet vilja använda den även efter graviditeten också. Få gravidkuddar, såväl som vanliga kuddar, har en så här hög mysfaktor!

Helt klart en av de bästa gravidkuddarna det här året!


Typer av gravidkuddar

Precis som med vanliga kuddar, så finns det olika typer av gravidkuddar. Man brukar kategorisera dem baserat på form – även om det finns ett par kuddar som inte faller under någon kategori.

C-formad gravidkudde

Gravidkuddar med en C-form kan ibland liknas vid en cirkel. Det finns oftast två ändar vid botten som gör att den skapar ett C.

Dessa kuddar ger bra support för huvudet, nacken, ryggen och bäckenet. De är framförallt populära mot att avlasta smärtor och dragningar vid bäckenet.

Den här typen av form är inte optimal för dig som vrider och vänder på dig mycket under natten.

Många kvinnor använder den här typen av gravidkudde för att stödja ryggen, med öppningen ungefär vid magen.

U-formad gravidkudde

Dessa kuddar är snarlika C-formen, men de är rakare.

De ger ett jämnt fördelat stöd för hela kroppen och håller både ben och höfter parallella med varandra.

U-formen ger dig också ett bra stöd för nacken, så att den är i linje med din rygg.

Den här typen av gravidkudde är riktigt bra för dig som är rörlig under nattetid. Eftersom den är så stor, så tenderar de att vara lite dyrare.

När du använder U-formade gravidkuddar så ska U:et vara upp och ner. Det vill säga dina fötter ska vara vid öppningen och huvudet ska vila vid botten av U:et.

Wedge gravidkudde

Den här varianten är mycket mindre än övriga. De är till för att stödja specifika delar av kroppen, istället för hela kroppen.

Du kan exempelvis lägga den under magen, nacken, ryggen eller under knäna.

Nackdelen med den här kudden är att du inte kan ge stöd åt flera kroppsdelar samtidigt.

Fördelen är att det blir inte lika varmt i sängen. Det gör det också lättare att punktmarkera ett område som gör ont.

Är det värt att köpa en gravidkudde

Kvinna-sover

En gravidkudde är inget måste och det är fullt möjligt att klara av graviditeten utan.

Men för många mammor är gravidkudden ovärderlig. Få produkter för gravida kvinnor är så pass användbar och hjälpsam som gravidkudden.

Att bära runt på ett barn i magen under 9 månader resulterar ofta i kroppsliga smärtor. Främst i bäckenet, ryggen, axlarna och nacken. Vilket brukar leda till sömnproblem och stor frustration.

Gravidkudden har en stödjande effekt som avlastar kroppen och, potentiellt, lindrar smärtorna.

Många mammor samlar på sig med kuddar i sängen när de ska sova. Men de är ofta för hårda eller mjuka och de behöver hela tiden omorganiseras under nattens gång.

Fördelen med gravidkudden är att den anpassar sig efter din unika kroppsform. Du kan därför avlasta precis den kroppsdelen som gör ont.

Medan gravidkudden inte är ett måste, så är det ett fantastiskt hjälpmedel för dig som har smärtor eller sömnproblem under graviditeten. Den gör definitivt graviditeten mer uthärdlig och bekväm.

När ska man börja använda gravidkudde

Det finns ingen specifik tid då du bör använda en gravidkudde.

De flesta kvinnor börjar använda gravidkudden runt vecka 20. Det är då det brukar bli svårare att sova och byta position. Smärtor och obekvämlighet brukar också uppstå vid den här tidpunkten.

Vid vecka 20 börjar magen bli större, vilket brukar orsaka smärtor i ligamenten – eftersom de blir utdragna. Då kan en gravidkudde fungera perfekt som stöd, för att lindra smärtorna.

Vi rekommenderar att du köper en gravidkudde innan smärtorna och sömnproblemen tar vid. Det är alltid bättre att vara förberedd istället för att agera först när obehaget dykt upp.

Du vill undvika att lida i onödan, genom att sitta och vänta på att gravidkudden ska levereras.

Hur hjälper en gravidkudde

Gravid-kvinna

Att vara gravid kan och brukar vara en smärtsam upplevelse. Din vikt ökar, magen växer och det blir svårare att sova.

Ofta innebär alla dessa kroppsliga förändringar ett stort tryck på kroppen. Allra främst benen, höfterna, ryggen och nacken.

Dessa kroppsdelar behöver därför vila och få stöd för att kunna återhämta sig. Men det är svårt när man inte kan sova bra.

En gravidkudde ger dig stöd för att kunna avlasta specifika kroppsdelar. Det ger dig möjlighet att vila, återhämta dig och lätta på eventuella smärtor.

Den förbättrade sömnkvalitén är en av de främsta fördelarna med gravidkuddar.

Att sova på sidan är bra för att främja blodcirkulationen, vilket är superviktigt för gravida kvinnor. Men att sova på sidan är svårt med en gravidmage – även om du har packat upp kuddar som stöd.

Gravidkudden ger dig och magen stöd när du sover på sidan, utan att det trycker eller känns obekvämt. Snarare tvärtom. Eftersom kudden formar sig efter din midja och mage, så har det en väldigt avlastande och bekväm effekt.

Fördelen med gravidkudden är att du kan använda den när som helst och hur som helst. Men det är just under natten som den är till störst hjälp, eftersom sömnen tenderar att vara det största problemet för gravida mammor.

Gravidkuddar kan också användas efter graviditeten. Både för att ligga på och med, men även som amningskudde. Det gör att du slipper köpa en amningskudde separat.

Hur använder man en gravidkudde

Det finns flera sätt att använda en gravidkudde, men det är främst tre positioner som brukar användas:

  • Under magen
  • Bakom ryggen
  • Mellan benen

Dessa tre områden har visat sig ge bäst stöd och avlastning under tiden som du sover.

Det går också att placera kudden under huvudet för att minska acid reflux och halsbränna, vilket är vanligt förekommande hos gravida kvinnor.

En annan position är att placera kudden på sidan och mellan dina ben, så att du kan ligga på sidan. Det gör stöd till både bebisen i magen och dig.

Att ligga på sidan förbättrar blodcirkulationen, vilket är bra för både barnet och dig.

Kom bara ihåg att du bör ligga på vänster sida. Att ligga på högersidan trycker extra mycket på levern.

Vart kan man köpa gravidkudde

De flesta barnbutiker säljer gravidkuddar. Men lättast är att köpa gravidkudden över nätet och få den levererad hem – utan att du behöver gå utanför dörren.

Du kan köpa gravidkuddar från exempelvis:

  • Babyland
  • Babyshop
  • Baby V
  • Bonti
  • Jollyroom
  • Lekia
  • Stor & liten

Vi rekommenderar att du läser recensioner och omdömen innan du köper en kudde. Eftersom det finns så många olika former, designer och material – så kan kvalitén, bekvämligheten och stödet variera kraftigt.

Scrolla upp till vår gravidkudde bäst i test för att se vilka gravidkuddar som ger mest för pengarna.

Kan man sova på magen när man är gravid

Kvinna-sover-i-sängen

Den senaste forskningen pekar på att det är ofarligt att sova på magen under graviditeten. Både för dig och bebisen.

Snarare har man kunnat se att sova på ryggen och höger sida kan vara skadligt för barnet efter vecka 28.

När du ligger på ryggen så kan bebisen trycka mot dina stora vener som går upp mot ryggen och som levererar blod till hjärtat och benen. Det kan förhindra blodflödet och gör att du känner dig snurrig eller att hjärtat pumpar snabbare.

Med största sannolikhet kommer du inte kunna sova bekvämt på magen efter 3-4 månader. I takt med att magen blir större kommer du istället vilja röra dig åt vänster sida när du sover.

Sömnproblem är väldigt vanligt hos gravida kvinnor, framförallt hos höggravida. Att hitta en bra och bekväm position är svårt under nattens gång och då kan en gravidkudde vara extremt hjälpsam.

Om du är osäker på om du sover korrekt kan du kontakta din läkare eller barnmorska för tips och tricks.

Läs också