|

Bästa haklappen 2023: Komplett guide

Barn-äter-med-haklapp

En haklapp är ett måste att när du matar ditt barn. Annars kommer du att ha en hel hög med kläder med mjölk- och matspill. Vi har listat årets bästa haklappar, både silikon, plast och tyg.


Det är ganska roligt att shoppa haklappar – det finns så många roliga, unika och fina haklappar att välja på.

Men med så många fina alternativ kan det vara svårt att bestämma sig för en.

För att hjälpa dig på traven, så har vi listat de absolut bästa och mest prisvärda haklapparna inom varje kategori.

Bästa haklappen

Den bästa haklappen i år är Virgels haklapp i silikon. Den är väldigt mjuk och bekväm för barnet att använda. Den är också anpassningsbar, så att din bebis kan växa med haklappen. Silikonet man använt är helt fritt från giftämnen. Haklappen är otroligt lätt att torka och, framförallt, är supergullig!


Bästa haklappen: Virgel haklapp silikon

Bästa-haklappen-Virgel-silikon

Vi har helt fastnat för Virgels haklappar av silikon. De är mjuka, sköna och väldigt anpassningsbara.

Det finns fyra olika knappar vid barnets nacke, så att du kan ändra storleken i takt med att barnet blir större.

Haklapparna är gjorda av silikon som är helt fria från giftämnen och tillsatser.

Fickan på haklappen är väldigt bra designad och fångar upp all mat och dryck som kan tänkas falla ner.

Men det vi gillar mest är hur enkel den är att rengöra. Använd lite papper och skölj den snabbt under kranen – sen är det klart. Det går även att lägga den i diskmaskinen.

En bonus är att det finns så många färgkombinationer att välja på. Våra favoriter blev den grå/blå och beige/blå. Hur söta som helst!


Bästa haklappen med ärmar: Done by Deer långärmad

Bästa-haklappen-med-ärm-Done-by-Deer

Det finns perioder då det känns som att maten flyger överallt när barnet äter. Framförallt på ställen där en vanlig haklapp inte täcker.

Då är det bra att ha en långärmad haklapp – och vår absoluta favorit i år är från Done by deer.

De långa ärmarna gör att du inte bara skyddar bröstkorgen och magen, men även armarna. Det är lite som en ”mat-tröja”.

Haklappen är gjord av polyuretan (PU) och är Oeko-Tex certifierat. Det innebär att haklappen är vattenavvisande, vilket gör den mycket enkel att rengöra efter måltiden.

Du fäster haklappen runt halsen med hjälp av kardborreband. För att det ska bli enkelt att ta på och av ärmarna, så finns det resår vid ärmsluten.

Det finns fyra olika färger att välja på haklappen. Alla fyra med motiv på en giraff och elefant. Vår favorit är den rosa haklappen, som vi föll helt pladask för!

Helt klart den bästa haklappen med ärmar!


Bästa scarf haklapp: Pippi scarf bib

Bästa-scarf-haklappen-Pippi-bib

För de allra minsta bebisarna älskar vi att använda scarf-haklappar. Framförallt den här från Pippi.

Den är gjord av dubbelt tyg och på insidan finns det polyester, som motverkar att vatten och annat går igenom haklappen.

Det är en ”one-size-fit-all”, så räkna inte med att du kan använda den hur länge som helst. Den passar bäst till de allra minsta barnen under de första fem månaderna.


Bästa haklappen av tyg: Done by Deer Friends haklapp

Bästa-haklappen-av-tyg-Deer-friends

Done by deer har flera bra haklappar där Deer friends är en av våra absoluta favoriter – om man bortser från den långärmade haklappen.

Haklappen är vattentät och därför enkel att rengöra.

Du tar av och sätter på haklappen med hjälp av ett smidigt kardborreband.

Deer Friends kan rengöras i tvättmaskinen på 30 grader och efter det ska den hängtorkas. Du kan alltså inte lägga den i torktumlaren.

Vi gillar verkligen designen på de här haklapparna. De är roliga och moderna, för att inte nämna söta! De kommer i 2-pack med olika färger.

Du kan välja mellan brun/blå, ljusblå/mörkblå och rosa.

Ett mycket bra val om du letar efter haklappar av tyg!


Hög kvalité: BabyBjörn Haklapsset

BabyBjörn-haklappar

BabyBjörns produkter brukar vanligtvis kosta mycket mer än andra barnsaker. Medan de här haklapparna inte är billiga, så är de fortfarande i linje med andra tillverkares prissättning.

Så om du vill ha något exklusivt och hållbart, då är det här chansen att köpa BabyBjörn!

Haklapparna är gjorda av TPE-plast och uppfyller både europeiska och amerikanska säkerhetskrav. De är livsmedelsgodkända och innehåller inga giftiga ämnen.

Istället för ett snöre eller knappar, så använder man en justerbar halslinning för att sätta på haklappen. Det visade sig vara en riktigt bra lösning, då du kan justera storleken på haklappen väldigt mycket. Från stor till liten.

Haklappen är utrustad med en spillficka och den kan rengöras med en fuktig trasa eller papper. Det går även att rengöra den i diskmaskinen.

En riktigt bra haklapp av väldigt hög kvalité, både vad gäller material, bekvämlighet och justerbarhet.


Vilken typ av haklapp är bäst

Pojke-gapar-stort-mat

Det finns en större variation av haklappar än man kan tro. Deras design, hur de sätts på och material kan göra en enorm skillnad.

Det finns med andra ord inte en haklapp som är bäst för alla. Utan det gäller att köpa en haklapp som passar ditt barns preferenser och ålder.

Här är några saker att tänka på när du köper haklapp.

Vattentät haklapp

Mängden smutstvätt ökar dramatiskt när du blir förälder. Det är mycket som ska rengöras och torkas. Vi rekommenderar därför att du köper en haklapp som är någorlunda vattentät.

Silikon och plast är givetvis bäst, men det finns även bomullshaklappar som är ganska vattentäta. De suger inte upp all vätska, vilket gör att du bara behöver torka rent haklappen med papper efter måltiden.

Välj ett mjukt material

Bebisar och barn har känslig hud. En haklapp av hårt material kan därför ligga och skava på barnets hals och nacke. Resultatet blir oftast att de försöker dra av sig haklappen och är för irriterade för att äta.

Välj därför en haklapp som är mjuk och len, så att den sitter bekvämt på bebisen.

Justerbar haklapp

Barn växer otroligt snabbt. Kläder som passade under barnets första månad är med största sannolikhet urväxta vid månad två eller tre.

För att du ska slippa köpa nya haklappar varje månad, gör du bäst i att köpa en haklapp där du kan justera nacken. Då kan barnet växa med haklappen och använda den under en längre tid.

Haklappar som inte kan dras av

Det finns haklappar som knäpps på med knappar, andra knyts med snören. Med tiden kommer ditt barn att bli starkare och mer rörlig. Det innebär att han eller hon kommer att försöka ta av sig haklappen mitt i måltiden.

Du vill därför ha en haklapp med en tajt och fast påsättning. Det minskar risken för att barnet själv kan slita av sig haklappen.

Haklapp med ficka

Det här är en av de bästa designknepen på haklappar. De flesta haklapparna skyddar bröstkorgen, halsen och armarna från att sölas ner med mat.

Med en ficka, eller böjning, vid magen, så hindrar du också mat från att hamna i barnets knä och smutsa ner byxorna.

Om ditt barn fortfarande äter i en halvt liggande position så är en ficka sällan nödvändigt. Men om ditt barn sitter upp på egen hand när han eller hon äter, då är en ficka många gånger ett måste.

Vilket material är bäst för haklappar

Pojke-med-plast-haklapp

Haklappar kommer i alla möjliga material, från silikon, till plast, bomull och tyg.

De alla har sina fördelar och nackdelar.

Här är allt du behöver veta om de olika materialen.

Haklapp av silikon

Vi föredrar att använda haklappar gjorda av silikon. De är lättast att rengöra och de håller längst.

Eftersom silikon inte släpper inte mat eller vatten in i materialet, så räcker det oftast med att göra rent haklappen med en trasa eller papper. Du kan också lägga den i diskmaskinen.

Materialet är extremt hållbart och samtidigt flexibelt.

Nackdelen är att silikonhaklappar brukar vara dyrare än andra material. Men det brukar vara värt det, då de håller så länge och du behöver oftast bara en.

Haklapp av plast

Plasthaklappar är vattentäta och enkla att rengöra. De flesta kan rengöras i disk- och tvättmaskinen – men läs i instruktionerna för den specifika modellen först. Inte alla haklappar kan maskintvättas.

De brukar vara flexibla och tunna. Men det finns också haklappar gjorda av bomull, men med ett plasthölje. De tenderar att vara tjockare.

Plast är billigt och således är plasthaklappar ett bra val om du är på en budget.

Haklapp av bomull och tyg

Bomullshaklappar är miljövänliga, snygga och enkla att använda. De flesta går att maskintvätta.

Haklappar tillverkade av bomull eller tyg är väldigt billiga, men tyvärr inte lika hållbara som plast och silikon. De har också en tendens att absorbera vätskor, vilket gör att de inte är lika lätta att torka av.

En fördel med tyg är att de brukar ligga platt och bekvämt på barnet, precis som vilket annat klädesplagg.

När börjar man med haklapp

En bebis kan börja använda haklapp redan från dag ett. Även när bebisar ammar så blir det spill och kladd. På så vis slipper du tvätta kläder dag ut och dag in.

Amning tenderar att inte leda till lika mycket spill som när barnet dricker ur nappflaska.

Haklappen är som mest användbar när barnet börjar äta riktig mat, det vill säga annat än bröstmjölk eller välling. Förbered dig på mycket spill, kladd och mat överallt!

Läs också