Hur du rengör varje typ av stekpanna

Diskar-stekpanna

Vi visar dig hur du rengör alla typer av stekpannor, samt vilka metoder du kan använda för att rädda din brända stekpanna.


En bränd stekpanna behöver inte innebära slutet.

Det går fortfarande att rädda pannan från en förtidig pensionering och du slipper köpa en ny stekpanna.

I den här artikeln visar vi dig hur du rengör stekpannor i rostfritt stål, gjutjärn, keramik, kolstål och teflon.

Du hittar även fyra effektiva metoder för att rengöra en bränd stekpanna.

Hur rengör man en stekpanna

Smutsig-stekpanna-tvättas

Hur du rengör din stekpanna beror på vilket material det är gjort av.

En del stekpannor i rostfritt stål kan du lägga i diskmaskinen. Även om vi rekommenderar att du gör det för hand, då diskmaskinen kan försämra kvalitén och korta ner livslängden på pannan.

Stekpannor av gjutjärn ska alltid diskas för hand.

Hur du rengör en stekpanna av rostfritt stål

Låt stekpannan svalna lite innan du börjar rengöra den. Den behöver inte bli helt kall, då lite värme hjälper dig att diska den.

Varmvatten är din bästa vän när du rengör rostfritt stål.

Var försiktig så att du inte blandar temperaturer. Exempelvis häller kallvatten i en varm panna, då den kan få en värmechock och böja sig.

Använd varmt vatten, en liten klick diskmedel och en svamp eller diskborste. Skrubba pannan noggrant för att få bort eventuella matrester och olja.

Kom ihåg att aldrig använda metall eller annat hårt material i pannan, då det kommer att slita och förstöra non-stick-beläggningen.

Torka sedan pannan med en ren handduk och ställ den i diskstället för att också torka på egen hand. Lämna aldrig stekpannan fuktig, då det, trots namnet, kan göra att pannan börjar rosta.

Många tillverkare skriver att du kan lägga din rostfria stekpanna i diskmaskinen. Men den tuffa miljön med ånga, väldigt varmt vatten och diskmedel kommer att slita på pannan.

Försök därför att rengöra den för hand i den mån det går.

Hur du rengör en stekpanna av teflon

Teflon bör diskas på samma sätt som en stekpanna av rostfritt stål. Med skillnaden att de aldrig bör läggas i diskmaskinen och du bör låta den svalna helt och hållet innan du börjar.

Teflon är lite delikatare än rostfritt stål och en värmechock kan förvrida pannans form.

Låt pannan svalna och används sedan varmvatten och en svamp för att gnugga bort eventuella matrester och oljor som finns kvar i stekpannan.

Undvik diskmedel så gott det går. Det viktiga är mängden varmvatten och din skrubbning.

Använd heller aldrig stålull eller hårdare material i pannan då teflon har lätt för att repas.

Hur du rengör en stekpanna av gjutjärn

Gjutjärn ska aldrig läggas i diskmaskinen och du bör undvika diskmedel.

Gjutjärnspannor har en naturell non-stick-beläggning som är väldigt känslig för diskmedel, så du bör endast använda varmt vatten och en svamp.

Efter att du är klar är det också viktigt att du torkar stekytan noggrant. En gjutjärnspanna bör aldrig lämnas fuktig eller blöt.

Kom också ihåg att du behöver olja in gjutjärnspannor ett par gånger per år. Det är viktigt för att behålla non-stick-ytan och för att skydda järnet.

Hur du rengör en keramisk stekpanna

Vänta tills stekpannan har svalnat.

Fyll sedan diskhon med vatten och lite tvål eller diskmedel.

Använd sedan en svamp eller trasa och doppa i vattnet och börja rengöra pannan.

Det går att dutta lite diskmedel direkt på disktrasan och sedan blanda med vatten, men vi har märkt att det är enklare att blanda de två i en bytta eller diskhon.

Kom ihåg att rengöra den väldigt noga. Om du lämnar matrester kvar i stekpannan, så kommer de att brännas in och fastna ännu hårdare i stekytan för varje gång du använder pannan.

Hur du rengör en stekpanna av kolstål

Stekpannor ska aldrig diskas i diskmaskinen och heller aldrig med diskmedel.

Allt som behövs är en svamp och varmt vatten.

Det är även rekommenderat att inte låta vattnet spola direkt på pannan, utan istället dutta med hjälp av en blöt trasa eller svamp.

Du vill att kolstålpannan ska komma i kontakt med vatten och fukt så lite som möjligt.

Därför är det också viktigt att du torkar stekpannan noga efter rengöring. Både för hand, men även ställa den i diskstället med fritt luftflöde.

Hur rengör man en bränd stekpanna

Stekpanna-med-bränd-mat

Brända stekpannor är inget ovanligt, så du behöver inte gräma dig själv över att det hänt.

Även erfarna köksmästare råkar ut för brända stekytor i tid och otid.

Du behöver heller inte kasta ut stekpannan och köpa en ny.

Här är de bästa metoderna för att rengöra din brända stekpanna.

1. Skrapa med hjälp varmvatten

Placera din stekpanna på spisen och sätt på medelhög värme.

När pannan är så varm att en droppe vatten får den att fräsa, så häller du i 2 dl vatten.

Låt den sedan stå så i en minut.

Om hela stekytan är fylld av bränd mat, så kan du även hälla i en eller två droppar diskmedel.

Använd sedan en träslev för att börja skrapa bort det som fastnat i pannan. Använd aldrig metall, då det kommer att förstöra pannan.

När du är klar häller du ut vattnet i diskhon och spolar den rent med varmvatten. Spola inte med kallvatten då värmechocken kan förstöra stekpannan.

Genomför inte den här metoden om du har en panna med non-stick.

2. Skrapa med vinäger

Om du har en non-stick-panna ska du hoppa över den här tekniken.

Du genomför den här metoden på exakt samma sätt som i första steget, men istället för vatten använder du vinäger.

Kom ihåg att det kommer att lukta en hel del, så se till att ingen annan är i köket.

3. Lämna pannan med diskmedel

Börja med att skölja pannan med varmvatten.

Applicera sedan 3-4 droppar diskmedel i pannan och fyll den sedan med varmvatten.

Lämna sedan stekpannan så i ett par timmar eller över natten.

Efter ett par timmar häller du ut innehållet och spolar pannan med varmvatten.

Fyll sedan stekpannan med varmt vatten och börja skrubba pannan.

Använd ett redskap som är gjort av plast, gummi, nylon eller trä. En disktrasa eller mjuk svamp går också bra.

4. Rengör stekpannan med bikarbonat

Den här metoden är en riktig superhjälte som brukar lösa alla problem.

Använd aldrig bikarbonat på en stekpanna gjord av aluminium. Metoden bör endast användas på emaljerade stekpannor och rostfritt stål.

Gör en blandning av bikarbonat och varmvatten. Ungefär lika mycket av vardera. Det blir till en smet som du kan skrubba in stekpannan med.

Du kan även göra blandningen direkt i stekpannan.

Skrubba smeten över de brända delarna av pannan med hjälp av en svamp eller trasa.

Om du har en svamp med en mjuk sida och en sida som har stålull, så ska du använda den mjuka sidan.

När du är klar med skrubbningen så sköljer du pannan med varmvatten.

Om det fortfarande finns brända delar kvar, så applicerar du smeten på pannan igen och börjar om från början.

Efter ett par gånger kommer den inbrända maten slutligen släppa.

Hur rengör man en bränd teflonpanna

Stekpannor utan non-stick är oftast gjorda av teflon.

För dessa pannor bör du främst använda den fjärde metoden här ovanför, det vill säga med hjälp av bakpulver och varmvatten.

Blanda en smet av bakpulver och vatten och börja skrubba. Skölj sedan rent stekpannan med varmvatten.

Om pannan fortfarande har bränd mat i stekytan så kan du genomföra processen ett par gånger till.

Om bränd mat vägrar lossna

Varm-stekpanna

Ibland är den brända ytan så stark att inte ens bakpulver får den att lossna.

Då kan du använda två matskedar olivolja och tre matskedar havssalt.

Ställ non-stick-pannan på spisen och sätt på mediumvärme.

Häll i två matskedar olivolja och sedan tre matskedar havssalt eller bordssalt.

Skaka sedan om pannan så att blandningen distribueras över hela stekytan.

Stäng sedan av spisen och låt pannan svalna lite, utan att den blir helt kall.

Sköljs sedan av pannan med varmvatten för att få bort oljan, saltet och den brända maten som tidigare satt fastklibbad i stekytan.

Nu bör pannan vara som ny igen!

Hur får man bort bränt socker i stekpannan

Socker-i-stekpanna

Socker som bränt fast i stekpannan kan vara en riktig huvudvärk. Det kan kännas omöjligt att få bort.

I vår artikel om hur man får bort smält socker från stekpannan visar vi genomgående, steg-för-steg, hur du gör. Här nedanför är en enkel sammanfattning.

Men bakpulver och vatten är perfekt för att få bort sockret.

Du kan börja med att följa metod 4 här ovanför. Det vill säga blanda bakpulver och varmvatten så att det blir till en pasta. Skrubba sedan in det i pannan, framförallt där sockret har fastnat.

Om det fortfarande inte går bort kan du använda samma metod, men med en annan teknik.

Häll bakpulver direkt i pannan och täck pulvret sedan med vatten. Använd tillräckligt så att det täcker stekytan.

Ställ sedan pannan på spisen på låg värme och låt innehållet sedan stå och puttra i ungefär 15 minuter.

För stora stekytor och stora mängder socker som bränt fast, kan pannan behöva stå och puttra i 30-40 minuter.

Stäng sedan av spisplattan och låt pannan svalna lite.

Rengör sedan stekpannan som vanligt och det brända sockret kommer slutligen att falla av.

Om du inte har bakpulver hemma, så kan du också använda vanligt bordssalt – även om bakpulver är att föredra.

Kan man använda diskmedel i teflonpanna

Du kan använda diskmedel i en teflonpanna. Men använd bara ett par droppar. För mycket diskmedel kan ha en negativ påverkan på stekytan.

Även om tillverkaren skriver att du kan lägga teflonpannan i diskmaskinen, så bör du alltid rengöra den för hand.

Diskmaskinen är en väldigt tuff miljö för alla typer av material, framförallt för teflon. Den långa perioden av varm ånga, kokhett vatten och diskmedel kommer att förkorta livslängden och försämra kvalitén på teflonpannan.

Läs också