Hur fungerar en perkolator: Allt du behöver veta
Perkolatorn är en speciell typ av kaffebryggare. Kaffet blir som inget annat. Så här fungerar det.
En perkolator skiljer sig en hel del från andra kaffemaskiner. Både vad gäller tillvägagångssätt och smaken på kaffet.
Det är en intressant liten maskin som många inte riktigt har koll på.
I den här artikeln går vi igenom hur en perkolator fungerar och hur du brygger kaffe i den.
Läs också vårt årliga perkolator bäst i test för att se vilka modeller som ger mest för pengarna..
Hur fungerar en perkolator
En vanlig kaffebryggare filtrerar kaffet genom ett filter en gång.
En perkolator cirkulerar vatten genom kaffet flera gånger om, vilket gör att kaffet blir starkare och mer aromrikt än många andra tekniker.
Den här metoden kallas för ”över-extrahering”.
Inuti perkolatorn finns en liten korg på ovansidan. Där i ligger kaffet. När du sätter på maskinen så pressas varmvatten, genom en tub, upp mot kaffekorgen. På så sätt blandas vattnet med kaffe.
Det unika är att maskinen gör det flera gånger om. Den processen kallas för att ”perkolera”. Det vill säga att vätska passerar en substans åtskilliga gånger.
Perkolatorn brygger kaffe i cykler
När vattnet kokar i stora bubblar så stänker vattnet upp från tuben in i kaffekorgen från båda sidor.
Det leder till att kaffet blandas med vattnet. Sedan sänks vattnet ner och slutar blandas med kaffet.
Vattnet går sedan upp igen för att perkolera kaffet. Maskinen gör det i cykler, flera gånger om.
Den här tekniken gör att kaffet blir starkare och starkare för varje cykel.
Hur brygger man kaffe i en perkulator
Att brygga kaffe i en perkolator är enkelt. Så här gör du:
Förbered perkolatorn. Rensa maskinen från tidigare användning, så att den är helt ren. Fyll behållaren med vatten.
Häll i ditt kaffe. På insidan finns en liten korg. Häll i kaffet i korgen och stäng sedan locket på perkolatorn.
Ställ på spisen. Placera perkolatorn på spisen och sätt plattan på låg värme. Om du har en elektrisk perkolator behöver du inte använda en spis. Elektriska perkolatorer har en bas med inbyggda element som fyller samma funktion.
Perkolera kaffet. Beroende på hur starkt kaffe du vill ha, så brukar man perkolera kaffe i 6-10 minuter. Håll hela tiden koll på maskinen så att värmen inte är för hög.
Låt kaffet vila. När kaffet är klart tar du bort den från värmekällan. Låt sedan innehållet vila i ett par minuter, så att eventuellt spill av kaffe samlas i botten av kaffet.
Sen är det klart och du har ett starkt kaffe fyllt med aromer.
Hur mycket kaffe i en perkolator
Hur mycket kaffe du kan och ska ha i din perkolator beror på flera saker. Dels hur starkt kaffe du vill ha, men också hur stor maskinen är och hur mycket vatten du använder.
I regel brukar man dosera mellan 60 och 65 gram malet kaffe per liter vatten. Alternativt ett kaffemått per kopp.
Om du inte har något kaffemått hemma, kan du använda en matsked malet kaffe per kaffekopp. Då får du ett starkt kaffe.
Om du vill ha ett lite svagare kaffe kan du använda en tesked malet kaffe per kaffekopp.
Hur rengör man en perkulator
Perkolatorer som värms upp på spisplattor kan oftast rengöras i diskmaskinen. Elektriska perkolatorer behöver du rengöra för hand.
Det är viktigt att du sköljer av perkolatorn efter varje användning. Annars kommer kvarliggande kaffesump påverka nästa bryggning negativt.
Om du inte rengör perkolatorn efter varje bryggning kommer det också leda till kalkbeläggning, smuts och missfärgningar.
Du kan helt enkelt skölja av maskinens insida och utsida med varmvatten, lite diskmedel och en tvättsvamp. Men var försiktig när du rengör tuben, då den kan vara delikat i vissa maskiner.
Rengöring med vatten och citron
Ett enkelt sätt för att göra en lite mer grundlig rengör är genom att använda vatten och citron.
Du vill undvika starka kemikalier och slitsamma köksredskap. Ett gammalt husmorsknep som fungerar bra är vatten och citron.
Fyll perkolatorn med vatten och pressa ner saften från en citron i vattnet. Sätt sedan på perkolatorn och låt den värmas upp.
När maskinen är klar låter du innehållet stå kvar i 20-30 minuter. Häll sedan ut vattnet och skölj rent maskinen.