Hur känslig är bebisens huvud: Vanliga frågor

Barns-huvud

Många föräldrar är oroliga och lite skrämda över nyfödda bebisars huvuden. Framförallt när det kommer till fontanellen. Här är allt du behöver veta om känslighet, fontaneller och utvecklingen av huvudet.


Ett spädbarns huvudform kan förändras inom loppet av en vecka. Oftast brukar bebisens huvud vara lite spetsigt till en början, för att sedan återgå till en rundare form.

Under barnets första två år utvecklas huvudet och huvudformen en hel del.

Det kan vara skrämmande för oss föräldrar att se alla dessa förändringar, men många gånger är det en fullt normal utveckling du ser.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om utvecklingen av barnets huvud, fontaneller och känsligheter.

Hur känslig är bebisens huvud

Liten-bebis-ligger-i-händerna

Bebisars huvuden är väldigt känsliga, men också mjuka och formbara.

Bebisens skallben består av åtta delar som inte än har vuxit samman. Det är för att barnet lättare ska kunna komma ut från mammas kropp under förlossningen.

Det är också för att det ska finnas tillräckligt med utrymme för hjärnan att växa och utvecklas i.

Det är inte ovanligt att bebisens huvud är lite spetsigt direkt efter förlossningen. Eftersom bebisens huvud är så mjukt och formar sig för en enklare passage, så kan huvudet bli lite spetsigt.

Men det är inget som stannar för all framtid. Vanligtvis brukar barnets huvud få en rundare form efter bara ett par veckor.

Fontaneller

Bebisens skalle utgörs av åtta delar som inte riktigt sitter ihop. Mellanrummen mellan delarna kallas för fontaneller.

Det gäller främst den främre, och större, fontanellen på framsidan och en lite mindre vid bakhuvudet.

Dessa mellanrum är mjuka och saknar ben. Istället täcks de av en stark hinna och hud. På en del barn kan man se hur de här delarna pulserar – allra främst på framsidan av huvudet. Det är fullt normalt.

Många föräldrar är rädda för att vidröra fontaneller, men dessa delar är välskyddade – om än inte lika skyddade som övriga delar av huvudet.

Du ska alltid vara försiktig med nyfödda bebisars huvuden, framförallt vid fontanellerna. Men de är tillräckligt starka för att klara av vardaglig hantering.

Den stora fontanellen, på framsidan, blir gradvis mindre och mindre. När barnet är mellan ett och två år så kommer du varken se eller känna fontanellen.

Hur länge formas barnets huvud

Flicka-sover

Det tar mellan 9 och 18 månader för ett barns huvud att formas.

Det är inte ovanligt att föräldrar oroar sig över bebisens huvudform. Allra främst under barnets första veckor eller månad.

Huvudets form förändras drastiskt, och blir rundare, under de första veckorna. Framförallt om barnet genomgått en vaginal förlossning och därför fått en kon-liknande huvudform.

De flesta abnormiteter i huvudformen har försvunnit ungefär vid 2 års ålder.

Bebisens bakhuvud är platt

Om du är orolig för att ditt barns huvudform är avvikande, exempelvis om bakhuvudet är platt, bör du kontakta er barnmorska.

Om barnet legat för mycket på ryggen så kan bakhuvudet bli platt. Eftersom skallen är så mjuk och formbar.

Det brukar åtgärdas genom att:

  • Försiktig rikta barnets huvud åt sidan, så att han eller hon inte ligger på bakhuvudet. Det tar bort trycket på bakhuvudet.
  • Använd inget som tvingar barnet att ligga med huvudet åt sidan, då det kan vara både obekvämt och blockera luftvägarna.

  • Lägg en leksak på bebisens ena sida för att uppmuntra barnet att titta antingen åt höger eller vänster. På så sätt kommer barnet inte att ligga på det platta bakhuvudet lika mycket.
  • När barnet är vaket så kan du begränsa tiden han eller hon spenderar på rygg eller barnstolen. Om bebisen kan sitta på egen hand, kommer det att minska trycket på bakhuvudet och samtidigt bygga upp nackmusklerna.
  • Om barnet inte kan sitta upp själv, så kan ni öka tiden bebisen ligger på mage under hans eller hennes vakna tid. Kom ihåg att barn alltid ska sova på ryggen.
  • När du håller i barnet kan du se till att bebisen inte ligger direkt på bakhuvudet.

Ett platt bakhuvud brukar kallas för sned skalldeformitet eller plagiocefali.

Om du ser att din bebis har ett lite plattare bakhuvud bör du kontakta läkare eller barnmorska. De behöver undersöka barnet och kommer att ge er tips på hur ni kan åtgärda problemet.

Hur känslig är fontanellen på barn

Bebis-huvud-uppifrån

Den mindre fontanellen vid bakre sidan av huvudet brukar stängas igen efter ungefär 3 månader. Hos vissa bebisar sker det efter bara någon vecka.

Fontanellen på ovansidan av huvudet är öppen längre. I vissa fall upp mot två år. Vanligtvis brukar den främre fontanellen stängas när bebisen är 18 månader gammal.

Även om fontanellerna saknar skallben, så omges de av ett tufft membran som skyddar hjärnan.

Du kan varsamt smeka barnets huvud, även på fontanellerna. Du kan även kamma håret på fontanellerna och använda hårband.

Man ska vara försiktig, eftersom hela barnets huvud är känsligt – men du behöver inte undvika fontanellerna. Så länge du är varsam och inte applicerar tryck över de mjuka punkterna på skallen, så är det ingen fara.

När slutar bebisens huvud vara mjukt

En stor del av barnets huvud slutar vara mjukt efter ungefär 2-3 månader.

Framsidan på huvudet, där den stora fontanellen är, stängs och blir hårt efter ungefär 18 månader. Vissa bebisars främre fontanell stängs snabbare och långsammare än andra.

Det är inte ovanligt att det tar upp mot två år för den mjuka delen att bli hård.

Läs också