Hur länge ska barn sitta i en bilbarnstol
Ett barns huvud är stort, kroppen väger inte mycket och nackmusklerna är inte starka som hos en vuxen. Även mindre kollisioner och häftiga inbromsningar kan skada barnet allvarligt. Därför är det extremt viktigt att du använder bilbarnstolen på korrekt sätt.
I den här artikeln går vi igenom hur länge barn ska sitta i en bilbarnstol, när barn får sitta i framsätet och hur du ska göra med krockkuddar.
Det kan räcka med en snabb inbromsning i 40 km/h för att ditt barn ska ta skada.
Därför är det viktigt att du använder en bilbarnstol av hög kvalité. Läs vårt bilbarnstol bäst i test för att se vilka modeller vi rankar högst i år.
Det här ska du tänka på när du använder en bilbarnstol.
Hur länge ska barn sitta i bilstol
Om ditt barn är kortare än 135 cm så ska han eller hon enligt lag sitta i antingen en bilbarnstol, bältesstol, babyskydd eller använda bälteskudde.
Man brukar rekommendera att barn under 10 år ska använda antingen en bälteskudde eller bältesstol.
Eftersom ett barns huvud är stort och nackmusklerna inte är lika starka som hos en vuxen, så behöver barn extraskydd när de åker bil.
När en olycka sker, så kastas barnets huvud fram och tillbaka med en extrem kraft. Det räcker med en kraftig inbromsning i 40 km/h för att barn ska ta skada – om han eller hon inte sitter korrekt.
Därför är det väldigt viktigt att barnet använder rätt skyddsutrustning när de sitter i bilen.
Hur länge bilbarnstol med rygg
En bilbarnstol är bakåtvänd och bör användas tills barnet är minst fyra år gammalt.
En bältesstol skyddar både ryggen och nacken på barnet, men är framåtvänd. Det är rekommenderat att använda bältesstolen tills barnet är 150 cm lång.
Om bältesstolen är certifierad i enlighet med ECE R44-04, så ska den sluta användas när maxvikten har uppnått. Vilket vanligtvis är när barnet väger 36 kg.
Om stolen är godkänd enligt UN R129, så ska den sluta användas när maxlängden har uppnåtts. Vilket vanligtvis är vid 150 cm längd.
Läs alltid instruktionerna och riktlinjerna för bilbarnstolen ni använder.
När får barn sitta i framsätet på bilen
Det finns ingen lag som säger att barn får sitta i framsätet vid en viss ålder.
Lagen säger däremot att barn kortare än 135 centimeter måste använda någon form av skyddsanordning, exempelvis bälteskudde eller bilbarnstol.
En bakåtvänd bilbarnstol får aldrig placeras vid en krockkudde, det är livsfarligt. Risken för att krockkudden skadar barn under 140 cm är stor.
Se därför till att krockkudden är urkopplad. Det gäller även krockkuddar som finns i passagerarsätet där barnet sitter.
Koppla bort krockkudden i passagerarplatsen
Du ska aldrig använda en krockkudde på en plats där ett barn sitter i en bakåtvänd bilbarnstol.
När bilen krockar så skjuts krockkudden ut med en enorm kraft, vilket kan vara livsfarligt för barnet.
Detta gäller vid alla tillfällen då ett barn sitter i en skyddsanordning eller ett specialsäte. Vare sig barnet sitter i framsätet eller baksätet, så ska krockkudden kopplas ut.
Enligt Transportstyrelsen är det först när barnet är 140 cm långt som en krockkudde kan användas.
Om din bil har en installerad krockkudde där ditt barn sitter, bör du kontakta en bilverkstad för att koppla ur kudden. Det är inte rekommenderat att försöka göra det själv.
Hur länge håller en bilbarnstol
En bilbarnstol har en uppskattad livslängd på cirka 10 år.
Om bilstolen har varit med om en krock så ska den alltid kasseras. Vid minsta lilla antydan på skada i materialet så behöver du köpa en ny.
Livslängden på bilstolen påverkas också av hur den hanterats. Om stolen tappats eller fått utstå andra smällar, så kan det påverka livslängden negativt. Om synliga skador uppstår, eller om vissa funktioner slutar fungera, ska du köpa en ny bilbarnstol.
Materialet på bilbarnstolen påverkas också av sol och väderlekar. Därför är det rekommenderat att täcka över bilbarnstolen om bilen är parkerad i direkt solljus.
Viktiga saker att tänka på
Bilbarnstolar är något du ska ta på högsta allvar. Om den installerats felaktigt eller om barnet sitter på fel sätt, så kan det få förödande konsekvenser.
Därför är det rekommenderat att kontakta Transportstyrelsen eller en bilverkstad innan användning, för att försäkra dig om att allt är korrekt.
Det är generellt sett mycket enklare att koppla bilbarnstolar med ISOFIX än med bara säkerhetsbältet.
Saker att tänka på:
- Skyddsanordningen ska passa både bilen och barnet
- Testa bilbarnstolen innan du köper eller använder den
- Kontrollera stolen och säkerhetsbältet sitter korrekt innan du börjar köra bilen
- Läs och följ alla instruktioner för bilen och bilbarnstolen
- Placera aldrig ett barn på en plats där krockkudden är aktiverad
- Åk aldrig med ditt barn i en bil utan skyddsanordning. Barnet kan skadas allvarligt även vid små kollisioner eller häftiga inbromsningar