Hur man använder en airfryer och tillagar olika livsmedel

Friterade-pommes-frites

Airfryers är ett hälsosamt alternativ till den traditionella fritösen. Men för att kunna laga och fritera god mat i en värmeluftsfritös, gäller det att du gör det på rätt sätt. I den här artikeln visar vi hur.


När du använder en airfryer eller fritös är det viktigt att du använder rätt teknik och att du värmer varje råvara på korrekt sätt.

I den här artikeln går vi igenom steg för steg hur du använder din nya airfryer.

Längre ner i artikeln listar vi olika livsmedel och deras optimala temperaturer och koktider.

Hur man använder en airfryer

En vanlig fritös är ganska svår att hantera, för att inte nämna farlig.

Airfryers är mycket enklare och säkrare att laga mat i.

Det kan finnas små detaljer som skiljer sig mellan olika tillverka och alla maskiner används därför inte på exakt samma sätt.

Baserat på vårt airfryer bäst i test, så används de flesta airfryers så här:

Steg 1: Placera maten i korgen

Lägg ner maten i airfryerns korg på insidan av maskinen. Undvik att stapla råvarorna på varandra. Det är bäst om de all mat vidrör botten och har ett fritt luftflöde från ovansidan.

Om du staplar ingredienserna på varandra, så finns det en risk för att maten inte blir jämnt tillagad.

Du kan även hälla i en eller två teskedar matolja för att göra maten extra krispig – men det är inte nödvändigt. De flesta airfryers tillåter dig att laga mat helt utan olja.

Steg 2: Välj temperatur och tid

Nu stänger du locket och väljer på displayen i vilken temperatur maten ska värmas och hur länge.

Tiden och temperaturen beror på vilken mat du tillagar och i hur stor kvantitet.

En del airfryers har automatiska program, där du bara behöver välja ”fisk”, ”kyckling” eller kött” – så avgör maskinen själv hur länge maten ska värmas och i vilken temperatur.

Steg 3: Maten börjar lagas

Nu är det bara att vänta och låga airfryern göra sin magi.

I vissa fall kan du behöva stanna maskinen efter halva tiden för att vända på råvarorna, så att de blir jämnt stekta. Ibland behövs det, ibland behövs det inte.

Om du har väldigt mycket mat i airfryern, eller om råvarorna är tjocka och kompakta, då kan det vara nödvändigt att vända på dem.

En del maskiner har automatisk avstängning när maten är klar, andra låter dig bestämma om du vill använda värmehållningsfunktionen eller ej.

När maten är tillagad, är det bara att öppna locket, ta upp maten och servera. Men var försiktig, då materialet på insidan fortfarande kan vara varmt.

Koktider i en airfryer för olika livsmedel

Friterade-pommes-med-grillkrydda

Eftersom airfryers kan skilja sig en del från varandra, både vad gäller funktion och kvalité – så tillagas även maten ibland lite annorlunda.

I regel är temperaturen densamma, men tiderna maten ska vara i airfryern kan variera.

Hur stor mängd som finns i maskinen påverkar också koktiderna.

Livsmedel Temperatur Tid i airfryer
Bacon 200 °C 5 till 10 minuter
Burgare 170 °C 8 till 10 minuter
Köttbullar 200 °C 7 till 10 minuter
Kött/biff 200 °C 7 till 14 minuter
Fläskkotletter 190 °C 12 till 15 minuter
Kycklingbröst 190 °C 22 till 23 minuter
Kycklinglår 200 °C 25 minuter
Kycklingvingar 190 °C 10 till 12 minuter
Räkor 190 °C 8 minuter
Lax 200 °C 5 till 7 minuter
Lök 180 °C 3 till 5 minuter
Frysta nuggets 200 °C 6 till 10 minuter
Blomkål 200 °C 10 till 12 minuter
Zucchini 200 °C 12 minuter
Inlagd gurka 200 °C 14 till 20 minuter
Potatischips 180 °C 15 till 17 minuter
Pommes frites 200 °C 10 till 20 minuter
Brysselkål 170 °C 15 till 18 minuter
Pasta 170 °C 8 minuter

Som du ser så kan tiderna skilja sig, just därför att det beror på vilken airfryer-modell du använder och hur mycket mat du lagt i korgen.

Du bör ha din airfryer under uppsikt, framförallt de första gångerna, för att ha koll så att ingen mat blir bränd eller överstekt.

Genom att testa dig fram kan du hitta den temperatur och tid som passar bäst för din maskin.

Vad kan tillagas i en airfryer

Du kan tillaga alla möjliga råvaror och ingredienser i en airfryer. Endast kreativiteten sätter stopp för vad du kan göra.

Det finns mat som är bättre att tillaga i en airfryer än andra.

Det är populärt att laga god mat som; pommes frites, snacks, potatis, fisk och kött och fågel.

Du kan ha som regel att alla grönsaker som man kan grilla, kan också användas i en airfryer.

Även bakverk kan tillagas i en airfryer. Allt från kakor och tårtor, till bröd och muffins. Just muffins är populärt och många airfryers har en speciell inställning för att tillaga muffins.

Fryst mat går också bra att tillaga i de allra flesta airfryers – utan att de behöver tinas upp på förhand.

Men frysta ingredienser behöver oftast tillagas under en längre tid, än om maten hade varit i rumstemperatur.

Vad du inte ska laga i en airfryer

Broccoli-i-skål

Teoretiskt sett kan du laga alla typer livsmedel i en airfryer – men det finns ett par ingredienser som inte blir riktigt så bra som man kunnat hoppas.

Brysselkål och broccoli har en tendens att bli torrt och dammigt när du tillagar dem i en airfryer.

Du bör också undvika stora och bulkiga maträtter och råvaror. Istället för att lägga i en hel kyckling, rekommenderar vi att du skivar upp den istället.

När maten är för stor och kompakt, finns det en risk för att den blir god och krispig på utsidan – men rå, eller nästan rå, på insidan.

För optimal värmefördelning och så att hela råvaran blir genomstekt- eller kokt, gör du bäst i att dela upp maten i mindre delar. Precis som i fritöser.

Hur du rengör en airfryer

En av de stora fördelarna med en airfryer är att de är superlätta att rengöra. Framförallt när man jämför med en vanlig fritös, som kan ta en evighet att diska.

Så här rengör du din maskin:

Steg 1: Koppla ur maskinen. Dra ut kabeln ur strömuttaget. Vänta tills maskinen har svalnat.

Eftersom värmeelementen i en airfryer blir väldigt varma, så kan det ta ett litet tag innan de börjar bli svala. Var därför försiktig!

Steg 2: Ta ut alla delar. Börja med att ta ut korgen ur airfryern. Kom ihåg att den kan vara väldigt varm i början.

Ta sedan ut alla andra delar som är löstagbara.

Steg 3: Vänd upp och ner på maskinen. Det är inte nödvändigt med alla modeller. Men vissa tillåter dig att vända upp och ner på airfryern, så att eventuella smulor och smuts kan trilla ut.

Det gör det även lättare att komma åt fläkten och värmeelementen, så att du kan rengöra dem noga.

4. Rengör allt. Ta en mjuk och fuktig svamp eller trasa och börja rengöra korgen, alla lösa delar och insidan. Avsluta med att rengöra utsidan på airfryern.

Kom ihåg att aldrig använda metall eller hårda ytor när du rengör din airfryer. Eftersom kärlet har en non-stick-yta, så kan beläggningen gå sönder om du använder fel material.

5. Mat som fastnat. Om det är så att lite mat har fastnat, så kan du använda en mjuk borste för att försöka skrubba bort maten.

6. Torka allt. Använd hushållspapper eller en ren och torr kökshandduk för att torka bort all vätska och fukt från maskinen.

Du kan sedan ställa maskinen i diskstället för att torka på egen hand.

Läs också