Hur man friterar i en kastrull: Komplett guide

Friterar-mat-i-kastrull

I den här artikeln visar vi steg för steg hur du friterar mat i en vanlig kastrull. Du hittar även information om vilka oljor du kan använda.


En fritös eller airfryer är givetvis den bästa köksutrustningen för att fritering.

Men om du inte har någon av dessa hemma – så kan du fortfarande använda en kastrull.

Vi har gått igenom vilken typ av kastrull du behöver, hur du friterar i en kastrull och vad du ska tänka på.

Kan man fritera i en vanlig kastrull

Det korta svaret är: ja, det går att fritera mat i en vanlig kastrull.

Det långa svaret är att det kräver rätt typ av kastrull.

Kastrullen bör ha en tjock botten gjord av tung metall, så att oljan värms upp jämnt och långsamt.

När du friterar vill du att oljan ska koka jämnt och stabilt.

Kastrullen bör vara minst 12-13 cm djup. Dels för att du ska kunna ha tillräckligt med olja för att täcka råvarorna, men också för att oljan inte ska spilla över och stänka på dig eller spisen.

Gjutjärnsgrytor fungerar ofta bra för fritering, då de både är tunga, djupa och har ett bra material för fritering.

Vi rekommenderar också att du har ett lock nära till hands, utifall att oljan skulle fatta eld. Olja blir trots allt väldigt varmt.

Hur friterar man i en kastrull

Ånga-kastrull

Att fritera i en kastrull är relativt enkelt, men eftersom du hanterar varm olja så är det viktigt att du är väldigt försiktig.

Så här gör du:

1. Häll ner oljan i kastrullen. Använd en olja med hög rökpunkt. Längre ner i artikeln hittar du tips på vilka oljor du kan använda.

Se till att du har tillräckligt med olja för att täcka ingredienserna du vill fritera.

Men ha inte för mycket, du vill att det ska vara ett bra avstånd från kastrullens kant. Du vill inte att olja ska bubbla över eller stänka.

2. Värm upp oljan. Oljan bör vara mellan 170 och 200 grader varm. Du kan använda en köttermometer för att säkerställa att oljan är tillräckligt varm.

Tjockare livsmedel behöver lägre temperaturer för att kokas och friteras igenom. Tunnare råvaror går snabbare att fritera och kan använda högre temperaturer.

3. Doppa ner råvarorna. Du vill att ingredienserna ska kunna simma runt i oljan, så häll inte i för mycket.

Du vill också undvika att oljan stiger för mycket. Se till att oljan inte stiger mer än 1 cm när du ligger i maten.

Om du har mycket mat som ska friteras, kan du dela upp råvarorna så att du inte friterar allt på samma gång.

4. Ta upp maten. När ingredienserna börjar bli gyllenbruna är det dags att ta upp dem ur oljan. Det kan ta allt från 1 till 5 minuter, beroende på vad du friterar.

Det är bäst att använda en tång eller annat köksverktyg med gripklo. Du vill ha ett så stort avstånd från oljan och dina händer som möjligt.

5. Lägg maten på papper. När du tagit upp den friterade maten kan du lägga dem på hushållspapper för att ta bort överflödig olja, så att maten blir frasig och god.

Låt sedan maten svalna lite och börja sedan äta.

Kom ihåg att låta oljan och kastrullen svalna ett tag innan du tar ur oljan.

Olja blir riktigt varmt och eftersom du använder en kastrull som behåller värme, så kan det ta ett långt tag innan den svalnar. Var därför väldigt försiktig.

Vilken olja ska man använda när man friterar

När du friterar mat ska du inte använda oljor med en låg rökpunkt.

Du vill ha en olja som kan hantera höga temperaturer under längre perioder. Helst ska de också ha en neutral smak.

Här kan du läsa mer om vilka oljor du kan fritera med.

Du kan använda:

  • Solrosolja
  • Rapsolja
  • Safflorolja
  • Majsolja
  • Sojabönsolja
  • Rapsolja
  • Jordnötsolja
  • Vissa raffinerade olivoljor

Undvik:

  • Rostad sesamolja
  • Nötoljor
  • Perillaolja
  • Linfröolja
  • Valnötsolja
  • Extra-virgin olivolja

Läs också