Hur man gör hemmagjord glass – Med och utan glassmaskin

Glass-gjord-hemma

Att göra hemmagjord glass är något av det roligaste du kan göra i köket. I den här artikeln hjälper vi dig att göra glass hemma – från start till slut. Oavsett om du har en glassmaskin eller vill göra allt för hand.


Att göra egen glass är roligt, men kräver en hel del precision.

Både vad gäller ingredienser, recept och hur du kyler ner glassen för optimal konsistens.

Här är allt du behöver veta för att göra hemmagjord glass.

Hemgjord glass med glassmaskin

Glasstrut-strössel

Att göra hemmagjord glass med en glassmaskin är superenkelt.

Men det finns två typer av glassmaskiner; de med kompressor och de utan kompressor.

De glassmaskinerna med kompressor gör glassen mycket snabbare – men kostar mer. De utan kompressor kräver mer planering och tid för att glassen ska bli bra.

Läs vårt glassmaskin bäst i test för att se vilka glassmaskiner som är mest prisvärda i år.

Göra glass i glassmaskin med kompressor

Glassmaskinens kompressor gör att maskinen också fungerar som en frys.

Du slipper därför använda frysen för att kyla ner skålen på förhand, till skillnad från glassmaskiner utan kompressor.

Steg 1: Sätt på vispen eller paddeln i skålen eller maskinen.
Steg 2: Häll ner alla de ingredienser som du vill använda för att göra glass.
Steg 3: Koppla i skålen i maskinen
Steg 4: Välj vilket program du vill använda på displayen. Exempelvis mjukglass, gelato eller sorbet.
Steg 5: Tryck på start-knappen.

Din glassmaskin kommer nu att kyla ner ingredienserna och skålen under tiden som den blandar innehållet.

Beroende på modell och program du använder, så kan det gå så snabbt som en timme tills glassen är klar och redo att ätas!

Göra glass i glassmaskin utan kompressor

I en glassmaskin utan kompressor så behöver du först frysa ner skålen till glassmaskinen i frysen.

De ingredienser du vill göra glass av behöver också frysas ner.

Den här processen kan ta mellan 4 och 12 timmar, då skålen behöver vara helt frusen. När glassmaskinen börjar göra glassen så kommer den nämligen värmas upp.

När skålen och ingredienserna är tillräckligt kalla, så genomför du samma steg som med en kompressor.

Du häller i ingredienserna i skålen, ställer den i maskinen, sluter locket och trycker på startknappen.

När glassen är klar kommer den att vara mjuk – men fast. Du kommer därför behöva ställa skålen, fylld med glass, i kylen för att glassen ska hårdna. Helst över natten.

Hemgjord glass utan glassmaskin

Gul-glass

Att göra hemmagjord glass utan glassmaskin behöver inte vara så svårt som många föreställer sig.

Även om en glassmaskin är enkelt och snabbt, så kan hemgjord glass med hjälp av en visp och frysen bli väldigt god.

Recept för glass utan glassmaskin

Den här metoden för att göra glass utan en glassmaskin är lika enkel som den är god.

Häll först upp 5 dl grädde i en bunke och börja vispa. Antingen för hand eller med en elvisp.

Efter det häller du i en burk sötad kondenserad mjölk och vispar ihop de två.

Du kan nu antingen hälla innehållet i en burk med slutet lock och sedan frysa in, eller så lägger du till fler ingredienser.

Exempel på saker du kan lägga till i receptet är saker som Oreo-kakor, blåbär, jordnötssmör eller choklad. Även bär blir riktigt gott!

Vaniljextrakt kan också ge glassen en helt annan smakupplevelse.

När du lagt till en eller ett par ingredienser, så är det bara att sluta förpackningen och ställa i frysen ett par timmar. Helst över natten.

Hur man gör hemmagjord vaniljglass

Hemmagjord-vaniljglass

Det finns många recept för att göra hemmagjord vaniljglass – men det här receptet är helt klart vår favorit.

Det tar bara 5 minuter att förbereda, 20 minuter att tillaga och sedan en tid för frysning.

Ingredienser

  • 5 dl tung vispgrädde
  • 5 dl lätt grädde
  • 2 dl socker
  • 2 teskedar vaniljextrakt

Allt du behöver göra är att blanda ihop alla ingredienser i en skål. Se till att sockret är helt absorberat i smeten och inte klumpat.

Du kan vispa med antingen för hand, med en elvisp eller köksassistent. Vi rekommenderar att du använder ett motordrivet verktyg, för att få en len och mjuk blandning.

När du blandat det en mjuk och fin smet, så häller du i innehållet i den förpackning eller låda du vill förvara den i. Kom ihåg att locket ska vara helt slutet.

Ställ sedan burken i frysen och vänta tills den har den konsistens du vill ha.

Hur man ska förvara hemmagjord glass

Förvara din hemmagjorda glass i en låda, burk eller förpackning med ett lock som är helt slutet.

Lägg sedan burken i en plastpåse eller linda in den i plast. Det motverkar att iskristaller formas på glassen.

Hur länge det tar innan glassen är klar, beror på vilken konsistens du vill ha. Om du vill äta mjukglass kan det räcka med ett par timmar. För vanlig isglass kan du behöva låta den stå i frysen över natten.

Hur lång tid tar det att göra glass hemma

För en glassmaskin med kompressor brukar det ta mellan 40 och 120 minuter för glassen att bli klar och redo att ätas.

Med en glassmaskin utan kompressor tar det desto längre tid, eftersom du behöver frysa skålen i 4 till 12 timmar innan.

Efter att maskinen blandat ingredienserna behöver du också frysa innehållet i frysen.

Om man ser till förberedelser, maskinprocessen och frysningen efteråt, så kan det ta allt från 6 till 24 timmar innan glassen är klar.

Om du gör glass utan en glassmaskin, så kan det ta allt från 3 timmar till 12 timmar – beroende på vilken konsistens du vill ha.

Vad gör en glassmaskin

Glassmaskiner är designade för att snabba upp processen att tillverka glass.

Det tar tid att frysa ner ingredienser, skålar och glassen. Oftast får du vänta tills nästa dag innan glassen är redo att ätas – beroende på vilken typ av glass du gör.

Glassmaskiner med kompressor både blandar och fryser ner ingredienserna fort. Resultatet blir oftast mycket bättre än om du hade gjort det på egen hand utan en glassmaskin.

På de flesta glassmaskinerna finns det en display där du kan välja vilken typ av glass du vill tillverka.

Det tillåter maskinen att blanda och bearbeta ingredienserna så att slutresultatet blir perfekt – eftersom alla recept och glasstyper görs på olika sätt.

Allt du behöver göra är att hälla ner ingredienserna, välja program på displayen och sen sätta på maskinen. Blandningen och kylningen sköter maskinen på egen hand.

Varför blir glassen isig i frysen

Om du har gjort glassen med en mjölk med låg fetthalt, riskerar den att bli isig.

För att undvika det så kan du blanda grädde med hög fetthalt och en lättare grädde.

Du kan även använda tjockare mjölk (röd mjölk) för att undvika att glassen blir isig.

När du förvarar glassen är det också viktigt att glassen ligger i en sluten bägare. Du bör snurra plast runt bägaren, eller lägga den i en plastpåse, för att undvika att iskristaller ska bildas på glassen.

Varför stelnar inte glassen

Det finns flera potentiella orsaker till varför din hemmagjorda glass inte stelnar, vare sig i frysen eller i din glassmaskin.

En anledning kan vara att temperaturen inte är tillräckligt låg. Se därför till att du ställer byttan där det är som kyligast i din frys. Oftast är det längst in i frysen.

Glass med ett högt vatteninnehåll fryser vid varmare temperaturer än glass innehållande mycket fett och socker.

Beroende på vilket recept du använder, så kan det vara så att du inte använder tillräckligt mycket av de ingredienser som gör glassen tjock.

Om ditt recept innehåller äggula så kan du prova lägga i fler äggulor. De hjälper nämligen till att frysa ner glassen, men ger även bättre textur.

En annan ingrediens som gör glassen tjockare är banan. Om du använder banan så behöver du sällan använda äggula.

Läs också