Vad är en IPS-panel: Fördelar och nackdelar
IPS-paneler utvecklas och förbättras hela tiden. Vilket har gjort IPS-skärmar till förstahandsvalet för de flesta användare idag, oavsett om det handlar om gaming, filmtittande eller bildproduktion. Här är allt du behöver veta och ha koll på.
Förr i tiden brukade IPS-skärmar få gamers att rygga tillbaka. De hade bra färger, men var inte tillräckligt snabba för att hantera datorspel.
Men tiderna har förändrats, och många IPS-paneler är idag minst lika bra för videoredigering som gaming.
Vi har gått igenom allt du behöver veta om IPS. Vad det är, hur det fungerar och vilka fördelar och nackdelar IPS-skärmar har.
Tidigare har vi även jämfört IPS, VA och TN med varandra.
Vad är en IPS-panel
IPS står för det engelska ”In-Plane Switching”. Det är en panelteknologi som utvecklades 1996 och som var tänkt att ersätta TN-paneler.
TN-paneler var snabba, men hade en dålig färgåtergivning och kontraster. Lösningen på det problemet blev IPS-panelen.
IPS-paneler har små kristaller i skärmen som transporteras parallellt med panelen. Det resulterar i att skärmens ljus inte splittras i lika stor utsträckning som i TN-paneler, där kristallerna rör sig mot panelen.
Det leder till att bilden får bättre och starkare färger, samt att du kan se bilden från olika vinklar.
Fördelar med IPS-skärmar
Fördelen med en IPS-skärm är färgåtergivningen, som är mycket bättre än i TN-paneler. Färgerna och nyanserna är mycket klara och naturliga.
Det gör att IPS-skärmar lämpar sig bra både för filmtittande och video- och bildproduktion.
Men kom ihåg att även grafikkortet har en inverkan på bildens kvalité. Se därför att du kombinerar din skärm med ett bra grafikkort som klarar av de senaste spelen – om du är en gamer.
IPS-panelen har mycket bra betraktningsvinklar. Vilket innebär att du kan stå vid sidan av skärmen och fortfarande se vad som är på bilden. Till skillnad från TN-skärmar, där bilden blir suddig när du tittar på den från sidan.
Bilden på IPS-skärmar förvrängs heller inte när du petar på skärmbilden. Därför använder många smartphones också IPS-paneler.
Nackdelar med IPS-skärmar
Förr i tiden var det största problemet med IPS-skärmar att de har en hög responstid. Vilket innebar att de inte lämpade sig för datorspel. Framförallt inte FPS-spel, där snabba vändningar och rörelser resulterade i suddiga bilder.
Nuförtiden har detta däremot ändrats och många gamingskärmar använder sig av IPS-paneler med låg responstid. Det finns till och med IPS-skärmar med 1-2ms.
Faktum är att årets bästa gamingskärm har en IPS-panel – och likaså många andra skärmar i vårt senaste bäst i test.
Du kan med andra ord få TN-panelens snabba responstid, samtidigt som du åtnjuter IPS-skärmens vackra färger. Perfekt både för gaming och film!
Backlight bleed och kostnad
Idag finns det bara två potentiella problem med IPS-skärmar:
- De kan vara dyra
- Backlight bleeding
En bra IPS-skärm kostar oftast mycket mer än TN- och VA-paneler. Det finns budgetalternativ inom IPS-sfären, men oftast på bekostnad på responstiden eller kvalitén.
Det finns något som heter backlight bleeding. Det innebär att när skärmen är helt svart, så läcker det fortfarande ljus från vissa delar av skärmens kanter ut. Vilket gör att vissa delar av skärmen lyses upp.
Backlight bleeding är inget ovanligt, men heller inte något som alla IPS-skärmar har. Ljusläckaget kan vara både stort och smått.
Det går inte att avgöra hur mycket ljus en skärm kommer att läcka på förhand. Andelen backlight bleed kan skilja sig kraftig mellan olika skärmar, även om de är av exakt samma modell.
Vem passar IPS-paneler för
Den största fördelen med IPS-skärmar är dess exceptionella färgreproduktion. Det gör att den här paneltypen passar vissa användare bättre än andra.
- De som tittar på mycket film
- De som arbetar med bildredigering
- Teknologi-entusiaster
- Användare som värdesätter bildkvalité
Eftersom teknologin utvecklats så mycket de senaste 10 åren, så kan IPS-paneler passa i princip vilken användare som helst.
Det finns så många olika varianter av IPS-skärmar att välja på, att det finns en modell för varje typ av behov.
För gamers finns det snabba skärmar. För de som tittar på film eller sysslar med videoredigering så finns det IPS-skärmar med HDR-funktioner för ännu bättre bildkvalité.
Även om IPS-teknologin är dyrare att producera och därför säljs till ett högre pris, så finns det också budgetvarianter för vanliga hemmaanvändare.
Populära tillverkare av IPS-paneler
Det finns många bra tillverkare av IPS-skärmar, varav många av dem är hushållsnamn idag, så som ASUS och BenQ.
Tillverkare av IPS-skärmar:
- ASUS
- BenQ
- Svive
- LG
- Acer
- MSI
- Sony
- Samsung
- Philips
Listan kan göras lång – men dessa är några av våra absoluta favoriter. Just BenQ har en historia av att producera riktigt bra datorskärmar med IPS-panel.
Det viktiga är att inte stirra sig blind på tillverkaren, utan att granska den individuella skärmen. Även bra tillverkare misslyckas ibland och släpper skärmar av lägre kvalité eller med stora produktionsfel.
Vi konsumenter har tur. Eftersom konkurrensen är så pass stor för datorskärmar, så utvecklas teknologin hela tiden och priserna pressas ner.
Förr i tiden brukade IPS-paneler vara väldigt dyra i jämförelse med andra paneltyper. Men idag finns det många bra IPS-skärmar till ett bra pris – även för oss gamers som kräver det absolut bästa.