| |

Ismaskin bäst i test 2023: Komplett guide

Bästa-ismaskinerna

En ismaskin är perfekt att ha under varma sommarkvällar. Vad är inte bättre än en coca-cola med is i? Vi har listat årets bästa ismaskiner inom varje priskategori.


Att lägga in vatten i frysen och vänta på att isen ska bli klar tar lång tid – och utrymme.

En ismaskin är mycket smidigare, då det går mycket snabbare, du kan välja storlek på iskuberna och du kan göra mycket mer is.

Kruxet är att hitta en ismaskin som gör jobbet bra. För att det finns en hel del maskiner med dålig prestanda – även i de högre prisklasserna.

För att du ska undvika eventuella fallgropar, så har vi recenserat de mest prisvärda modellerna för i år.

Bästa ismaskinen

Den bästa ismaskinen i år är Wilfa ICE-12S. Den kan producera 70 isbitar i timmen, tar inte upp speciellt mycket plats och du kan själv välja storleken på isbitarna. Den är väldigt enkel att använda. Du behöver heller inte tömma hela plånboken, trots att kvalitén är bättre än maskiner som kostar ett par hundralappar mer.


Bästa ismaskinen: Wilfa Isbitsmaskin ICE-12S

Bästa-ismaskinen-Wilfa-ICE-S12

Utan tvekan den populäraste ismaskinen på marknaden idag. Det finns en hel uppsjö av positiva omdömen och recensioner for ICE-12S.

Vi kan bara stämma in med kören: den är riktigt, riktigt bra!

Först och främst är den väldigt snabb. På en timme kan du göra 70 isbitar. Du kan dessutom välja mellan två olika storlekar på iskuberna, så att de blir precis så som du vill ha dem.

Designen på ICE-12S är också något vi gillar. Den är förvånansvärt slank och tar inte upp så mycket plats som många andra ismaskiner.

Användningen är väldigt bekväm och enkel. Även för de som aldrig tidigare använt en ismaskin. Allt du behöver göra är att fylla på med vatten, välja storlek på iskuberna och sedan starta maskinen. Hur smidigt som helst!

Det enda negativa med den här ismaskinen är att den låter en hel del. Även om det är vanligt att ismaskiner väsnas, så låter den lite mer än andra ismaskiner i vårt bäst i test.

Trots ljudnivån, så är det definitivt den bästa ismaskinen på marknaden just nu. Den är riktigt snabb, tar inte upp mycket plats och är väldigt enkel att använda.


Redaktörens val: Emerio Iskubmaskin

Emerio-ismaskin

Det här är en riktig premium-maskin i varje aspekt. Kapaciteten, ljudnivån och användningen – allt är fantastiskt bra!

Inledningsvis vill vi konstatera att det här är den mest tystlåtna ismaskinen vi sett. Den är givetvis inte helt ljudlös, men ljudnivån är väldigt låg. Förvånansvärt låg, till och med. Det får Emerio bonuspoäng för!

Vi gillar också att den kan göra så mycket is på så kort tid. På 24 timmar kan den göra 12 kilo is!

Med andra ord ett perfekt val för större sällskap, fester och grillkvällar.

När isen är klar så hörs ett litet alarmljud som berättar för dig att isen är färdig. Det gör att du slipper gå och titta hela tiden om isen är färdig eller ej.

Valmöjligheterna är också bra, du kan välja mellan att göra små, mellan eller stora iskuber.

Väldigt hög kvalité

Konstruktionen på ismaskinen är rejäl. Den är gjord av rostfritt stål och har en lättanvänd display med blått ljus.

Med tanke på kapaciteten och kvalitén, så har man kompromissat en del med storleken. För att det här en ganska stor ismaskin.

Den är ganska liten på bredden, men mäter 39 cm på längden och 37 cm på höjden. Om du har sparsamt med utrymme i lägenheten kan du därför behöva mäta upp för att säkerställa att den verkligen får plats.

Det enda negativa med Emerios ismaskin är priset. En sån här premium-maskin kommer inte gratis, utan räkna med att priset landar på ungefär 2300 kronor.

Det finns billigare alternativ, men de kommer inte upp den här kvalitén. Framförallt inte vad gäller kapacitet och ljudnivån, som är exceptionellt bra.

Om den är inom din budget och du letar efter en snabb och stor ismaskin med låg ljudnivå, då är det här helt klart en av de bästa ismaskinerna du kan köpa. Starkt rekommenderad!


Bäst på en budget: Champion ismaskin

Champion-grå-ismaskin

Champions ismaskin är ganska billig och bjuder på bra prestanda. Den har sina styrkor, men också sina svagheter.

För en så billig ismaskin kan den ändå göra väldigt mycket is på kort tid. På 24 timmar kan den göra 10 kg is – vilket är mer än godkänt!

Maskinen fungerar bra och är mycket lätt att använda.

Den har en vattentank som rymmer 1.7 liter och den kan innehålla ungefär 600 gram is åt gången. Du kan med andra ord använda den både för lugna hemmakvällar, men även när du har grillfester på sommaren.

Kvalitén på maskinen är väldigt hög och vi ser ingen som helst indikation på att någon del skulle löpa risk att gå sönder. Det bådar gott för framtiden och livslängden på maskinen. Den är gjord av rostfritt stål.

Portabel ismaskin

Champion beskriver den som en portabel ismaskin som du kan ta med på resor och semestrar. Du kan givetvis göra det, men den är fortfarande i ungefär samma storlek som andra ismaskiner i vårt bäst i test.

Den väger nästan precis 10 kg, har en höjd på 38 cm och är 44 cm djup. Den är däremot väldigt slank, då den endast mäter 23 cm på bredden.

Du kan definitivt ta med den till semesterhuset eller när ni ska grilla på stranden. Men den är inte riktigt så liten och lätt som man kan tro.

Det enda negativa vi har att säga om Champions ismaskin är att den första omgången av is är ganska dålig. Iskuberna är väldigt små och smälter ganska först.

Till en början var det en besvikelse. Men sen insåg vi att det är efter 30 minuter som isbitarna blir stora och hårda, precis så som vi vill ha dem.

Troligtvis är det så att det tar 30 minuter för maskinen att komma igång och tillverka isbitarna till sin bästa förmåga. Det är ingen stor grej, men vi hade gärna sett att isen blev bra redan vid första omgången.

Överlag är det en riktigt bra ismaskin. Om du vill ha en maskin som är billig, men utan att behöva kompensera med kvalitén eller kapaciteten – då är det här ett riktigt bra val!


Viktigt att tänka på när du köper ismaskin

Is-i-glas

Det finns en hel del ismaskiner att välja på och de alla har sina fördelar och nackdelar.

Mycket kan skilja sig mellan olika modeller. Vilket innebär att du bör ha lite koll på vad det är det du köper och vad du behöver.

För att du ska undvika vanliga fallgropar, så hjälper vi dig i den här guiden att välja ut den bästa ismaskinen för dig.

Vad ska den användas till

Det finns små, stora, snabba och långsamma ismaskiner. Deras kapacitet varierar också kraftigt.

Om du planerar att bara använda ismaskinen på fredagskvällen för att fylla drinkarna med is, så behöver du sällan den allra största maskinen. Oftast räcker det med en lite mindre variant. Likaså om planen är att göra en god iskaffe lite då och då.

Om du ska använda maskinen till fest och kalas, vill du ha en snabb och stor ismaskin med mycket kapacitet. Du vill inte halvvägs in på partyt inse att isen är slut och det tar två timmar att förbereda nästa ”batch”.

Hur snabb ismaskin behöver du

Många som köper en ismaskin för första gången har en föreställning att maskinen kan producera is på ett par minuter.

Men så är tyvärr inte fallet.

Det tar ett tag för ismaskiner att göra is. Det finns modeller som kan göra 70 isbitar i timmen, medan andra kan göra 10 kg is på 24 timmar.

Om du har storbesök under sommaren, så vill du ha en snabb ismaskin med stor kapacitet. Hur snabb maskinen är mycket viktigt och något du inte bör hålla extra koll på när du köper en ismaskin.

Stor eller liten ismaskin

En stor maskin innebär att den har större kapacitet och, oftast, att den har en starkare motor som producerar is snabbare.

Nackdelen är att en stor ismaskin tar upp mycket plats. För dig som bor i lägenhet eller har sparsamt med utrymme, så är de större modellerna sällan att rekommendera.

Innan du köper ismaskinen rekommenderar vi att du tar mäter upp platsen där apparaten ska stå. Se till att den verkligen får plats och inte tar upp för mycket utrymme.

Vi har konstaterat att många ismaskiner är mycket större i verkligheten än vad de ser ut att vara på produktbilder. Så var noga med att kolla måtten och mäta upp köksbänken där hemma.

Dyr eller billig ismaskin

De bästa ismaskinerna håller sig i ungefär samma prisklass. Räkna med att betala mellan 1500 och 2000 kronor för en bra ismaskin.

Kvalitén på maskinerna kan skilja sig en hel del, men priserna är ungefär densamma. Därför är det viktigt att du läser recensioner och omdömen innan du gör ditt köp.

Vi rekommenderar att du håller dig mellan ovanstående priset och inte går under 1300 kronor. När ismaskiner kostar närmare 1000-lappen, brukar de vara av märkbart sämre kvalité.

Hur mycket väger en ismaskin

Ismaskiner brukar väga mellan 9 och 11 kg.

När maskinen är fylld med is kan den väga upp mot 14-15 kg, beroende på kapacitet.

Det är med andra ord ganska rejäla pjäser som inte är de lättaste att förflytta om du har ont i axlar, händer eller armar.

Vi har länge velat ha en mini-ismaskin med mindre kapacitet och lägre vikt, men just nu tycks det inte finnas en marknad för den typen av maskiner.

Hur fungerar en ismaskin

Ismaskiner drivs av en elmotor, som med hjälp av en vattentank eller ett kylelement som gör vatten till is.

En del ismaskiner har bara en vattentank och elmotor, medan andra maskiner också är utrustade med både värme- och kylelement.

Kylelementet gör att isen även hålls kall efter att isbitarna blivit gjorda.

De flesta ismaskiner för privatpersoner har en vattentank på baksidan där du fyller på med vatten. Du behöver sedan bara sätta på maskinen och låta motorn och kylen göra arbetet för att producera isbitarna.

När isbitarna är klara, så matas de ut i ett utmatningsfack så att du kan skopa upp dem och lägga i drinken.

Hur länge håller en ismaskin

Glas-med-dryck-och-is

En ismaskin håller generellt sett mellan 3 och 10 år, beroende på hur väl den har tagits hand om.

Se till att maskinen rengörs regelbundet, att du inspekterar filter och andra delar, samt att du använder vatten av god kvalité.

Precis som med all annan köksutrustning så handlar det om produktens kvalité och hur bra den hanteras.

Därför rekommenderar vi alltid våra läsare att hålla sig mellan 1500-2000 kronor när de köper en ismaskin. Billigare maskiner brukar ha sämre kvalité och därför inte hålla lika länge.

När en ismaskin går sönder handlar det oftast om att vattenvalvet gått sönder, att den läcker eller att kontrollarmen inte längre fungerar.

Ett annat problem är att vattenfiltret inte har bytts ut på länge. Om vattenfiltret är gammalt och förstört, så kan det påverka hela maskinen negativt om det används för länge.

Se därför till att du regelbundet underhåller och inspekterar maskinen för att försäkra dig om att den är i gott skick. Om en del är sönder, så kan det påverka andra delar av ismaskinen.

Hur gör man rent en ismaskin

Med hjälp av en fuktig trasa och ett par droppar diskmedel, bör du rengöra alla de yttre och inre delarna av maskinen.

Börja med att tömma maskinen på vatten och is. Rengör iskubsbunken noggrant. Även om det går att ta bort hela facket, bör du rengöra den för hand och inte i diskmaskinen.

Kontrollera sedan vattenfiltret. Det händer att mineraler och bakterier fastnar i filtret, se därför till att det här helt rent och fritt från förstoppning.

Om filtret är igenbommat, så kan det påverka maskinens prestanda – men även smaken på iskuberna. Följ därför tillverkarens instruktioner för hur du tar hand om filtret.

Hur ofta ska en ismaskin rengöras

Hur ofta du ska rengöra ismaskinen beror på hur ofta den används. Om du använder den en eller två gånger i veckan, bör du rengöra maskinen ungefär en gång i månaden.

Det går snabbt att rensa bort mineraler och saker som fastnat i maskinen och filtret. På sin höjd ett par minuter.

Om du använder maskinen mer intensivt, så behöver den rengöras oftare.

Hur lång tid tar det att göra isbitar i en ismaskin

Coca-cola-med-is

Som du ser i vårt bäst i test, så är alla ismaskiner olika snabba. En del kan göra 70 isbitar i timmen och 12 kg is på en dag. Medan andra ismaskiner kan göra 9 eller 10 kg is per dag.

Allt handlar om vilken ismaskin du köpt.

De flesta ismaskinerna producerar is mycket snabbare än en vanlig frys, vilket är den främsta fördelen med den här typen av köksmaskin.

Viktigt att komma ihåg är att hur snabbt maskinen kan producera iskuber kan försämras om ismaskinen inte tas om hand om på rätt sätt. Framförallt när det gäller vattenfiltret.

Om vattenfiltret har klibbats igen med mineraler, tillväxt och bakterier – så kan produktionstiden bli mycket långsammare. Se därför till att du regelbundet underhåller maskinen och ser till så att inget fastnat i filtret.

Läs också