Kaffe latte: Vad det är och våra bästa recept

Hemmagjord-kaffe-latte

Kaffe latte är en känd kaffedryck över hela världen. Vi har gått igenom lattens historia, innehåll och våra bästa recept för att göra en god kaffe latte.


Tillsammans med cappuccino, så är kaffe latte en av de populäraste kaffesorterna i världen. Den finns överallt – även om innehållet kan skilja sig mellan olika länder. Framförallt i Italien.

Längre ner i artikeln visar vi hur du gör en kaffe latte på bästa sätt.

Vad är kaffe latte

Förbereder-en-kaffe-latte

Kaffe latte, även kallad latte, är en italiensk kaffedryck som innehåller espresso och ångad mjölk.

På italienska heter drycken ”caffé latte”, vilket bokstavligen betyder kaffe och mjölk.

I Europa har vi druckit kaffe blandat med mjölk sedan 1600-talet. Men det var först år 1867 som namnet ”caffé e latte” dök upp i litteraturen.

Man tror att det var amerikanska turister i Italien som ogillade den bittra och rika smaken av espresson. Så man började hälla i varm mjölk för att göra drycken sötare.

De tog sedan med sig kaffe latte hem till Washington, där ”latte” blev ett populärt uttryck.

Det är svårt att avgöra exakt var kaffe latte uppstod. Namnet är italienskt och den kommersiella utvecklingen härstammar från Italien.

Men innan kaffe latte blev ett populärt uttryck, så har man blandat kaffe och mjölk i flera generationer över hela Europa.

Kaffe latte recept skiljer sig i världen

När det kommer till hur kaffe latte görs och när den dricks, så skiljer sig Italien och övriga världen från varandra.

I Italien dricker man kaffe latte främst till frukost. Oftast har man tillagat kaffet i en mokabryggare. Sedan häller man kaffet i en kopp innehållande varm mjölk.

Den italienska versionen har därför sällan skummad mjölk och det är inte alltid man häller i socker.

Utanför Italien förbereds kaffe latte med en shot espresso, och är sedan fylld med ångad mjölk. Vilket skapar ett lager av mjölkskum på toppen. Man brukar även, framförallt i USA, söta latten med mycket socker.

Hur gör man kaffe latte

Häller-upp-kaffe-latte

Kaffe latte serveras i ett högt glas. I Sverige brukar man servera latte med socker, men det är ingen nödvändighet.

Så här gör du:
1. Brygg en singel eller dubbel espresso
2. Ånga mjölken
3. Häll kaffet i ett stort glas
4. Toppa kaffet med skummad mjölk

Som du ser är latte en väldigt enkel kaffedryck. Allt du behöver är en espressomaskin, för att få det mesta ur kaffet.

Om du inte vill värma mjölken på spisen och vispa för hand, kan du använda en mjölkskummare. Många espressomaskiner har en inbyggd mjölkskummare för att göra en smarrig latte.

Vad innehåller en kaffe latte

Stor-kaffe-latte

En kaffe latte innehåller samma bas som en cappuccino, det vill säga en singel eller dubbel espresso. Beroende på hur starkt kaffe du vill ha.

Espresson kombineras sedan med ångad mjölk, som bildar ett krämigt lager av skum på toppen.

Mängden kaffe och mjölk skiljer sig mellan olika recept. Oftast är det andelen mjölk som skiljer recepten åt.

Vanligtvis brukar vi använda 0,6 dl (dubbel) espresso och 2 dl mjölk.

Att använda socker i latte är valfritt. I Italien brukar man sällan använda socker i kaffe latte, men det är desto vanligare i övriga världen.

Skillnaden mellan kaffe latte och latte macchiato

Både kaffe latte och latte macchiato har samma ingredienser: kaffe och mjölk.

Skillnaden mellan de två är upphällningen.

I en vanlig latte häller du först upp espresson och lägger sedan till den varma mjölken.

I en latte macchiato häller du först upp mjölken, för att sedan lägga till en shot espresso. Det skapar ett fint mönster i glaset, där du kan se tre olika lager av kaffe, mjölk och skum.

Med en latte macchiato är det viktigt att hälla i kaffet sakta genom skummet, för att framhäva varje lager i glaset.

Läs också