| |

Kaffebryggare bäst i test 2023: Komplett guide

Kaffebryggare-bäst-i-test

Det finns väldigt många kaffebryggare att välja på. För att du ska undvika ett dåligt köp, så har vi recenserat årets bästa kaffebryggare inom varje prisklass.


Om du har tittat på kaffebryggare i butikerna har du nog sett att priserna och antalet funktioner kan variera väldigt mycket.

Eftersom det finns så pass många kaffebryggare på marknaden idag, så faller det sig naturligt att en del av dem presterar sämre än andra. Även de med en högre prislapp.

För att hjälpa dig att hitta den bästa kaffebryggaren för din budget och dina behov, så har vi recenserat de mest prisvärda modellerna för i år.

Bästa kaffebryggaren

Den bästa kaffebryggaren i år är Hamilton Beach The Scoop 2-way. Den gör otroligt gott kaffe, samtidigt som den är superenkel att använda. Du kan brygga både en kopp och en hel kanna som rymmer 12 koppar kaffe. Den har automatisk avstängning, timer och ett inbyggt filter. Det är en av de billigaste kaffebryggarna – men också en av de bästa. Otroligt prisvärd, med andra ord!


Bästa kaffebryggaren: Hamilton Beach The Scoop 2-way

Bästa-kaffebryggaren-Hamilton-Beach-The-Scoop

Hamilton Beach The Scoop har funnits på marknaden ett par år. Många konkurrenter har lanserat flera bra kaffebryggare i hopp om att kunna slå The Scoop. Men ytterst få har ens kommit i närheten.

När det kommer till pris, valmöjligheter och kvalité – så är The Scoop överlägsen de flesta andra.

Först och främst blir kaffet fantastiskt gott i den här maskinen. Teknologin och temperaturhållningen gör att kvalitén på kaffet går att jämställa med vad du får på riktiga fik och kaféer.

Men det är den enkla användningen som gör att vi fallit pladask för den här maskinen.

Exempelvis kan du programmera timern, så att maskinen brygger kaffet automatiskt vid en specifik tid.

Du kan med andra ord göra så att du har en kopp eller kanna färdig direkt när du vaknar på morgonen. Det finns inget bättre än att vakna till nybryggt kaffe!

Utrustad med många bra funktioner
The Scoop har också en automatisk avstängning, vilket är en uppskattad funktion för oss som är lite glömska på morgonen innan vi ska till jobbet.

En annan sak vi gillar är att du kan välja mellan att koka upp en hel kanna eller bara en kopp. Kannan rymmer ungefär 12 koppar kaffe åt gången.

Vi gillar också att maskinen har ett inbyggt filter, så att du slipper byta påsar hela tiden.

Det följer med en ”resemugg” med kaffemaskinen. Den är gjord för att hålla värmen, så att du kan ta med kaffet på resan till jobbet.

Vi har inte hittat en enda dålig sak med The Scoop. Visst, maskinen känns ganska plastig – men det gör ingenting.

Med tanke på hur många år den funnits på marknaden och uppsjön av positiva recensioner, så är det definitivt en maskin som är gjord med hållbarhet i åtanke.

Den kostar i runda slängar 700 kronor, vilket är ett riktigt kap. Det är helt klart den bästa kaffebryggaren på marknaden idag om man ser till pris och kvalité.


Redaktörens val: KitchenAid 5KCM kaffebryggare

KitchenAid-kaffebryggare

Det här är ett steg upp från de vanliga kaffebryggarna. Kvalitén på KitchenAids produkter är i regel väldigt hög och den här kaffemaskinen är inget undantag.

Det första vi la märke till är att vi kan själva välja styrkan på kaffet innan bryggning. En funktion som framförallt uppskattas av oss som föredrar lite starkare kaffe.

Vattentanken sitter på baksidan och är väldigt stor, så att du slipper fylla på den hela tiden.

Själva kaffekannan rymmer 1,7 liter, vilket är ungefär 12 koppar kaffe.

Kvalitén på kaffet blir exceptionellt bra och det här är också anledningen till varför vi kan acceptera det relativt höga priset. Under bryggningen så lyckas maskinen behålla alla aromer i kaffet.

Smaken på kaffet överträffar de flesta andra kaffebryggare, framförallt de billigare varianterna.

Brygger kaffet väldigt snabbt

Den förbereder också kaffet snabbare än de flesta andra maskiner. Ett problem med droppkaffe är att det tar tid, vilket brukar kunna lösas med hjälp av en timer. Med den här maskinen behöver du inte vänta länge för att kaffet ska bli klart.

Men det finns givetvis också en timer-funktion som gör att du kan ställa in när du vill att kaffebryggningen ska börja. Exempelvis på morgonen innan du hunnit vakna, eller precis när du kommit hem från jobbet.

Vi gillar också att maskinen piper när kaffet är klart, samt att den har en automatisk avstängning.

Den har även en ”varmhållningsfunktion” som kan värma kaffet i upp mot 40 minuter efter bryggningen. Du kan själv bestämma i vilken temperatur kaffet ska värmas i.

Kvalitén på konstruktionen är väldigt bra. Den känns rejäl och pålitlig. Man har tillverkat den i både rostfritt stål och plast.

Designen på maskinen är otroligt snygg och den finns i olika färger; röd, creme, kol och Onyx svart. Även om vi gillar dem alla, så är den röda designen vår absoluta favorit. Det går inte att gå fel med en röd kaffebryggare!

Priset är ganska högt, den kostar upp mot 1900 kronor. Den är bättre än de flesta andra maskinerna, både vad gäller kvalitén på kaffet, konstruktionen och antalet funktioner.

Men vi kan inte komma ifrån det faktum att man betalar lite extra för den är från KitchenAid. I slutet av dagen är det upp till dig om det är värt investeringen.

Om du är en kaffeälskare och maskinen är inom din budget, då är det helt klart en av de bästa kaffebryggarna just nu. Den har allt du kan tänkas vilja ha.


Bästa premiumval: Sage Kaffemaskin SDC450

Sage-SDC450-kaffebryggare

Det här är toppen av toppen. Sages SDC450 är inte för dig som vill ha lite enkelt droppkaffe på morgonen.

Den här maskinen är för kaffeentusiaster, företag och de hushåll som vill ha absolut toppkvalité i köket.

Priset landar på ungefär 4000 kronor, vilket är långt ifrån det högsta priset inom premium-klassen. Men SDC450 brottas, och vinner, över kaffebryggare som kostar nästan det dubbla i pris.

Maskinen har sex olika inställningar för kaffetypen du vill göra; guld, snabb, stark, ”pour over”, kallbryggt kaffe och något som heter ”my brew”.

My brew låter dig själv bestämma saker som bryggtemperatur, flödeshastighet och blomningstid. Det gör att du kan anpassa bryggningen utefter dina preferenser, men också typen av kaffe du använder.

Den har också en digital kontroll så att du själv kan justera temperaturen när kaffet bryggs.

Utöver det så kan du justera flödeshastigheten när kaffet droppar. Det finns tre olika hastigheter på droppet.

Maskinen har en kapacitet på 1,8 liter, vilket ger dig ungefär 12 koppar kaffe. Med andra ord perfekt för större hushåll eller arbetsplatser. Ja, eller för oss som dricker stora mängder kaffe.

Smaken på kaffet är mycket bättre än vad vi hade kunnat tro – och våra förväntningar var höga. Med tanke på alla justeringar du kan göra, så blir kaffet i princip perfekt.

En av de tystaste kaffebryggarna

Maskinen är tystgående, även när den går in i sina mest intensiva faser av bryggningen. Helt klart tystare än övriga modeller.

Du kan använda både den permanenta filterkorgen, men också pappersfilter. Den är, precis som övriga kaffebryggare, utrustad med en timer.

Konstruktionen är rejäl och gjord av borstat rostfritt stål. Den är fantastiskt snygg och passar in i vilket kök som helst.

På grund av den robusta konstruktionen och materialet, så väger den ganska mycket. SDC450 väger 6 kg, medan de flesta andra kaffebryggare i vårt bäst i test landar på ungefär 3 kg.

Den tar även upp en del plats, då den är 40 cm djup och 31 cm hög. På bredden mäter vi 17 cm, så den är ändå ganska slank.

Det enda negativa med maskinen är att den stora vattentanken sitter fast. Det hade varit mycket enklare om vi kunde ta av den och fylla på direkt under kranen.

Sen har vi också priset. Det kostar en hel del pengar. För oss kaffesnobbar och entusiaster så är den värd varenda krona. Men för vanliga kaffedrickare som bara vill ha en simpel droppmaskin är den lite för dyr.

Ytterst få kaffebryggare ger dig så här många valmöjligheter och funktioner. För att inte nämna kvalitén på kaffet och själva maskinen. Den spelar helt i en klass för sig.

SDC450, eller ”The Sage Precision Brewer” som den också heter, är fantastisk på alla sätt och vis. Vi rekommenderar den starkt till dig som älskar kaffe och som har en passande budget.


Väldigt populär: Emerio kaffebryggare

Emerio-kaffemaskin

Emerios kaffebryggare är enkel och lätt att använda. Det vi gillar med den här maskinen är att den inte försöker göra några svåra och avancerade saker.

Istället för att försöka använda sig av knepiga inställningar och fina, men onödiga, detaljer, så ger den dig allt du behöver. Svart på vitt. Inga konstigheter.

Maskinen är utrustad med en timer, anti-droppfunktion, en indikator för vattennivån, hetvattensberedare och automatisk avstängning.

Med andra ord allt det som den vanliga användaren behöver och vill ha.

Det finns däremot en unik sak som vi verkligen gillar, och det är att den också kan koka upp vatten för te. Det gör att du kan använda maskinen till mer än att bara brygga kaffe.

Vi gillar också det enkla och stilrena utseendet på maskinen. Den är slank och effektiv, utan att vara skrikig eller ta upp för mycket utrymme på köksbänken.

Maskinen har även en värmeplatta som ser till att kaffekannan håller sig varm även efter bryggningen. Då behöver med andra ord inte oroa dig för att kaffet ska kallna.

Helt klart ett bra val av kaffebryggare för dig som vill ha något smidigt som får jobbet gjort.


Vilken är den bästa kaffebryggaren för dig

Kaffebryggare-droppar-kaffe

Om du redan tittat runt i butiker, så har du sett att priserna på kaffebryggare skiljer sig kraftigt.

Det finns kaffebryggare för 500 kronor och modeller som kostar upp mot 2000 kronor.

Den dyraste varianten behöver nödvändigtvis inte vara den bästa kaffebryggaren för dig. Risken finns att den har funktioner som du inte ens har användning av.

Här nedanför har vi skrivit en ”fusklapp” inför köpet av kaffebryggare. Den hjälper dig att välja en maskin som passar din budget och dina behov.

Kapaciteten

Kaffebryggarens kapacitet är, såklart, väldigt viktig. Men det är viktigare än vad många tror och förväntar sig.

Det finns maskiner som kan brygga 4 koppar kaffe, medan andra har utrymme för upp mot 12 koppar.

För ett singelhushåll räcker det oftast med en kaffebryggare som kan göra 1 till 4 koppar kaffe. Beroende på hur mycket du dricker.

Om du bor i ett större hushåll så vill du ha en maskin med större kapacitet. Om du köper en maskin som är för liten, så kommer folk behöva stå och vänta länge på att kaffet ska bli klart. Då spelar det ingen roll hur bra kaffebryggaren är – de flesta av oss avskyr att vänta.

Stor eller liten kaffebryggare

Även om kaffebryggare inte är riktigt lika stora som espressomaskiner, så tar de ändå upp en del plats på köksbänken.

Innan du beställer en kaffebryggare bör du ta måtten på maskinen och mäta utrymmet där du planerar att ställa den på. Det finns inget värre än att köpa köksutrustning, bara för att inse att den tar upp för mycket plats på köksbänken.

Mät alltid först!

Funktioner och inställningar

Det finns kaffebryggare som har programmerbara inställningar. Det vill säga du kan aktivera en timer när du vill att kaffet ska börja bryggas.

På så sätt kan du ställa in så att kaffet bryggs och är färdigt precis när du vaknar på morgonen.

Många kaffebryggare låter dig också bestämma kaffets styrka, mängden kaffe och hur varmt det ska vara. En del kaffemaskiner kan till och med göra iskaffe.

Automatisk avstängning är också en användbar funktion. För oss som är lite glömska så är det perfekt. Då slipper vi oroa oss för om vi verkligen stängde av kaffemaskinen eller ej, när vi lämnat hemmet.

Antalet inställningar och funktioner skiljer sig mellan olika kaffebryggare. Automatisk avstängning har blivit standard i de flesta kaffebryggarna idag, men övriga funktioner finns inte på alla maskiner.

I regel brukar dyrare maskiner ha fler inställningar och valmöjligheter än de billigare kaffebryggarna.

Rengöring

Rengöringen av maskinen är en sak som många människor glömmer att titta på innan köpet. Vilket resulterar i att de får hem en maskin som är riktigt jobbig och tidskrävande att rengöra.

En maskin som är smutsig på insidan kommer att påverka smaken och kvalitén på kaffet negativt. När kalk byggs upp i rören, så kommer kaffet få en bitter och konstig smak.

Om kaffebryggaren används dagligen, så kommer den behöva rengöras ungefär en gång i månaden. Se därför till att du köper en maskin som är enkel att rengöra.

Vad kostar en kaffebryggare

Dyr-Moccamaster

En kaffebryggare kan kosta allt från 300 kronor till 10,000 kronor.

Om du vill ha en kaffebryggare av god kvalité, bör du hålla dig över 1000 kronors-strecket.

De allra billigaste modellerna brukar sällan ha många funktioner och valmöjligheter. De tenderar också att vara svårare att rengöra, samtidigt som kvalitén på kaffet håller en ganska låg standard.

Det finns fortfarande billiga kaffebryggare som gör gott kaffe. Men om du vill ha hög kvalité och hållbarhet, då gör du bäst i att köpa en maskin i mellanprisklassen.

Vilket märke gör bäst kaffebryggare

Det finns flera bra tillverkare av kaffebryggare, som du kan se i vårt bäst i test.

Här är våra favoriter:

 • Hamilton Beach
 • Sage
 • Melitta
 • KitchenAid
 • Severin
 • OBH Nordica
 • WMF
 • Emerio
 • Ariete
 • Smeg
 • Wilfa

Även dessa märken har en historia av att producera bra kaffebryggare, så bör du inte stirra dig blind på tillverkaren.

Att köpa en kaffebryggare från ett företag som har många kvalitativa maskiner på sitt CV, ökar givetvis chanserna för att köpet blir bra. Men det garanterar ingenting.

Det händer att även bra tillverkare ibland lanserar undermåliga produkter. Därför är det viktigt att du jämför och läser recensioner för varje kaffebryggare.

Hur gör man kaffe i en kaffebryggare

Att använda en kaffebryggare är väldigt enkelt. I de flesta fall behöver man knappt läsa instruktionsboken, även om det är rekommenderat innan användning.

Lägg i kaffefiltret. Öppna maskinen, oftast på fram- eller ovansidan. Placera kaffefiltret i lådan.

Fyll med kaffe. Häll sedan ner kaffet i filtret. Ju mer kaffe du vill göra, desto mer kaffe behöver du. En del maskiner har begränsningar för hur många skopor kaffe du kan hälla i. Så läs handboken först.

Häll i vatten. Vanligtvis finns det en lucka på ovansidan av maskinen, eller en vattentank på baksidan, där du häller i vattnet. Se till att du har tillräckligt med vatten för mängden kaffe du lagt i filtret.

Sätt på maskinen. Tryck sedan på knappen för att börja brygga kaffet. Beroende på vilken kaffebryggare du har, så kan det också finnas olika inställningar för att justera kaffestyrkan och mängden kaffe.

Njut av kaffet. Vänta tills kaffemaskinen är klar innan du tar ut kannan och häller upp en kopp kaffe. Vissa maskiner har en ”paus”-funktion, vilket innebär att du kan stoppa bryggningen temporärt för att hälla upp den första koppen. Perfekt för oss otåliga.

Glöm inte bort att läsa vår artikel om olika kaffesorter. Där har vi listat de 19 populäraste kaffetyperna och hur de bryggs på bästa sätt.

Läs också